Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 11:56:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Iran Launches 1st Mowj Class Frigate  (Pročitano 11085 puta)
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Samsung S7
@Ramone

Editovao sam i tvoj i njegov post tada.....ni ti nisi cvecka.

Aj dosta rasprave stvarno.........
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
bf_109_g_6 sto se tice izvora koje si naveo, prva dva se svode samo na spekulacije, a treci razglaba o mogucnostima upotrebe Izraelske mornacrice (Izraelsek a ne jevrejske, kao sto je recimo Saudijska ili Jemenska ili Jordanska ili Egipatska mornarica a ne arapska - o tome se radi. Samo upotreba reci koja oznacava nacionalnu pripadnost uvek je jedna vrsta generalizovanja i u krajnjoj liniji neprofesionalne nepreciznosti. Kada je vojska i ratovanje u pitanju, radi se o vojskama drzava prevashodno. U tim vojskama uvek je bilo raznih nacija, pa makar one bile i u najmanjem broju. Svako uopstavanje i generalizovanje moze biti iz dva razloga: povrsnost, navika i sl, ili tendecioznost, sto je kod tebe slucaj.), pa se u kontekstu toga pominje mogucnost delovanja Izraelske mornarice u Omanskom zalivu (ko ne zna to je ispred Hormuskog tesnaca, kroz koji se tek ulazi u Perzijski zaliv), ali sa zakljuckom da je tako nesto uglavnom nedelotvorno, sem u slucaju upotrebe nuklearnih glava (takodje pretpostavka) na krstarecim projektilima, a sto ne bi bilo pametno uopste jer bi sami fasovali isto, tada vec i nije vazno ko od koga.

Dakle necu da ti brisem taj post, ali ubuduce cu da ti brisem svaki gde vredjas nekoga izrazom da sluzi svojim gazdama i sl. U tom smislu korigujem tvoj zadnji takav ubod, cisto iz razloga pristojnosti i estetike, koju  ces nadam se vremenom i sam uspeti da stvoris. Nema potrebe da napadamo jedni druge, to nas razara.

Molim vas nastavite diskusiju, analizu i dijalog bez vredjanja. Pa cak i da ste na najsuprotnijim stranama, budite profesionalci, imajte dostojanstva. Vika, pljuvanje, vredjanje, divljanje samo su odraz slabosti, povredjene sujete ili stavr nekog kompleksa. Za sve to nema razloga i mozemo se postovati ako hocemo, bez obzira na uverenja. Ako je pak neko uverenje takvo da ponizava drugoga, ono ovde , ako se ja pitam, nece prolaziti Smile

Jos jednom: molim sve za pristojnost, postovanje i dostojanstvo. Smile

I, da, kao sto rece Herros, iskulirajte!
« Poslednja izmena: 28. Feb 2010, 23:03:06 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
bf_109_g_6 sto se tice izvora koje si naveo, prva dva se svode samo na spekulacije, a treci razglaba o mogucnostima upotrebe Izraelske mornacrice (Izraelsek a ne jevrejske, kao sto je recimo Saudijska ili Jemenska ili Jordanska ili Egipatska mornarica a ne arapska - o tome se radi.

pa te "shpekulacije" su irancima dovoljne da zapochnu sa programom izgradnje protivpodmornichkih fregata ,shto i jeste tema ove teme  Smile . shto se tiche jevrejskih podmornica - nikom ne smeta kad kazemo srpski tenk ,francuska podmornica ili americhki avion - iako i u tim vojskama postoji odredjeni procenat "manjina"  Smile . prema tome ,ne vidim zashto je odjednom toliko strashno upotrabljavati rech "jevrejska" - ne radi se valjda o nekoj uvredi ?  Smile

-----------------

inache , na stranim forumima se tvrdi da je PVO sistem iranska verzija SM-1 standard i da su kutije oznachene na slici upravo to :

ne znam da li je realno da brod ima samo 4 rakete za PVO ,ali videcemo ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Ma ne radi se, naravno, ali kako si napisao i u kontekstu svega, sasvim lako moze da se oseti tendencioznost. Samo malo treba povesti racuna, jer ipak ovako na daljinu, desava se da se stvari ne mogu tacno protumaciti, kao kad bi direktno sa covekom razgovarao. Svi smo razliciti i onda su tumacenja nekog teksta razlicita. Malo paznje samo.

No, vratimo se na temu; super snimak iz satelita  Smile(eh da je jos ostriji).

Da li se ovi "sanduci" podizu pri ispaljivanju projektila ili se samo ogradica skloni ispred njih i ispaljuje se u horizontalnom polozaju, pitam se. Smile

A mozda se puni projektilima odozdo - mislim, ja samo nagadjam, obzirom da nemam pojma o tome. Smile Smile Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4006
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Kao sto rece Bf 109,najverovatnije koriste SM-1 sistem za vazdusnu odbranu.
Evo malo vise podataka o ovom sistemu.

Standard Missile

IOC: 1970

Standard SM-1 MR

Unitary Cost: USD$402,000

Origin
United States of America

The RIM-66/67 Standard missile were developed as the replacement for Terrier, Talos and Tartar surface-to-air missiles. It is an all-weather, supersonic, ship-launched, medium to long-range fleet air defense missile providing defense for an entire fleet area. There are 4 major types of Standard missiles: the SM-1, SM-2, SM-3 and SM-4. The SM-1 and SM-2 are air defense missiles, the SM-3 is intended exclusively against medium/long-range ballistic missiles and the SM-4 is a land attack missile.

The baseline Standard, the SM-1 model, was a semi-active radar guided missile while late models incorporate advanced signals processing, GPS, IR-guidance system as well as other refinements. The Standard missile is operational in frigates, destroyers and cruisers of 14 navies all over the world.

The First Standard missile was deployed by the US Navy in 1970.

The Standard SM-1 entered production in 1967 to be used against aircraft. It features a blast fragmentation warhead detonated by proximity and semi-active radar guidance. Raytheon still continues to provide support to the latest SM-1 model the Standard SM-1 Block VIB. The Standard SM-1 missiles are deployed aboard FFG-7 Oliver H. Perry class frigates.

IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6
Nije krsina - nov je! Smile

Pa ja licno ne bih bio na tom koritu da Ameri krenu  Smile

Sto ja nisam kapetan na ovu ladju!?! Smile

Citat
Koja krsina od broda... uzas...

Jel mi to imamo nosac aviona pa si tako ravnodusan,ili.....!??! Smile

Znaci i sto Koreja pravu nuklearnu bombu treba da me odusevi? I naravno, ne bih voleo ni tamo bas da zivim
Inace Iranci teze izgleda grcevito razvoju atomske bombe pa su ostale rodove malo zapostavili sto se vidi na ovom brodu koji ima samo prednost sto je "domace" radinosti. Ovo im sluzi samo za patroliranje inace neki ozbiljniji sukob ovo ne prezivljava vec je topovsko meso. Ukoliko razviju nuklearno naoruzanje mozda ce tada moci na miru da se posvete modernijoj avijaciji i mornarici. Ali inace americka taktika je taktika stalne pretnje pa je Iran prinudjen da vise sredstava ulaze u naoruzanje nego bez stalne americke pretnje a sa komsijama u regiji bi im bilo lakse. Inace, oruzje kosta, moderno jos vise tako da dodatno siromase tim odvajanjem, kao i nastojanju da izgrade vojnu industriju koja pokriva domace potrebe. Inace ne znam ko bi narucio ovakav brod kod Iranaca ili neke sumnjivo modifikovane rakete generacijski stare 20-30 godina. Ameri igraju pokera a Iran mora da drzi igru i pojacava ulog. Dokle ce moci, to je pitanje stim da se vec ispoljava nezadovoljstvo naroda, koje je pored svih ostalih parola najvise ekonomske prirode.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Slazem se s tobom Maradicu, dobro zboris. Brod je nov, ali i da je najmoderniji, slabe su sanse. Politika je zeznuta stvar, a na kraju narod placa sve.

Ko je mudar, oruzje mu mnogo i ne treba. Oruzje treba uglavnom onima koji se plase, bez obzira da li taj strah ima razloga ili ne. Strah je uglavnom iracionalan. Poznavanje coveka uopste uzevsi je veliko oruzje. Iran bi mnogo dobio na ugledu kada bi se zalagao za mir. Ali nakon ratnickih izjava i pretnji unistenjem nekoga i necega, tesko da ce neko tako lako poverovati kada taj obznani da je za mir. Treba da se vidi da ti nije do rata, vec samo odbrane. Izjave politickih vodja moraju biti mudre i dalekovide, prijateljske a ne ratnicke, pogotovo ako je pola sveta naostreno na tebe.

Glupi i kratkovidi politicari su nas kostali mnogo, a i njih ce ako nastave tim putem, kad tad. Jedino jue gadno kada pocnu da sevaju nuklearke, onda je nebitno ko je koga , kada i zasto.

Jebe se onome gore sto se mi dole ubijamo iako je on rekao: nemojte. Posledice krsenja te prastare zapovesti stvorili su ovu krvavu civilizaciju i dalje je stvaraju. Ogrezli smo u krvi i treba da na s je sviju sram buduce dece celog sveta.

No, mi se ovde bavimo tehickim aspektom ovog ratnog broda i mislim da je svima jasno da je to za Irance neki uspeh, ali da generalno nije nista spektakularno.

Poruka mira bi u ovom trenutku bila spektakularna. Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Pogrešno je reći da je podmornica jevrejska, pošto podmornica nema nacionalnu pripadnost, već državnu, tako da se može samo reći da je podmornica izraelska.

Brod o kojem govorimo nema protivpodmorničku ulogu, o čemu govori i činjenica da mu je dominantno oružje protivbrodska raketa C-802, dok za protivpodmorničku borbu raspolaže samo torpedima malog kalibra, ali ne i ostalim protivpodmorničkim sredstvima.
Obzirom na američku dominaciju kako na vodi tako i u vazduhu, ovaj brod ne predstavlja pretnju američkoj nadmoći u potencijalnom ratu, već samo može biti topovsko meso za američke aviona ili brodove.

Pametnije bi bilo da su sredstva uložena u razvoj sistema za vođenje balističkih raketa na pobršinske ciljeve na moru kojima bi mogli ugroziti američku flotu (rekoh već da su kinezi objavili da razvijaju takav sistem), i/ili razvoja nadzvučnih protivbrodskih raketa dometa 300+ km. To bi već bila ozbiljna pretnja američkoj floti i držala bi ih na popriličnom odstojanju. Ali pitanje je da li su iranski naučno tehnički potencijali dovoljni za ovakve projekte, pa makar i u saradnji sa kinezima. Možda je nedostatak ovih kapaciteta i naterao irance da se ograniče na ovakve projekte koji imaju više marketinšku nego stvarnu vrednost na moru u uslovima modernog ratovanja.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Dobro zboris o Ramone23 Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Pogrešno je reći da je podmornica jevrejska, pošto podmornica nema nacionalnu pripadnost, već državnu, tako da se može samo reći da je podmornica izraelska.

a u izrael je drzava papuanaca kako svi znamo ....  Smile Smile Smile

Citat
Brod o kojem govorimo nema protivpodmorničku ulogu, o čemu govori i činjenica da mu je dominantno oružje protivbrodska raketa C-802, dok za protivpodmorničku borbu raspolaže samo torpedima malog kalibra, ali ne i ostalim protivpodmorničkim sredstvima.

jao ...  Smile i mnogo manji brodovi od ovog imaju po 4 raketa C-802 ,a fregate koje su namenjene protivbrodskoj borbi ih imaju po najmanje 8 ili chak 16 (razarachi ) .

s druge strane ,fregate kojima je osnovna namena protivpodmornichka borba imaju manji broj protivbrodskih raketa ( vishe za samodbranu nego za napad ) ,ali zato imaju sredstva za protivpodmornichku borbu ,a u ovom sluchaju to je prvenstveno helikopter i to domace verzije Bell 214 ili SH-3 .

poshto su oba ova tipa skoro  beskorisna u protivbrodskoj borbi (nemaju radar pa ne mogu da otkriju dalje povrshinske ciljeve ) ,a vrlo su korisna u protivpodmornichkoj (narochito ovaj drugi) ,sasvim je jasno zashto su iranci projektovali helipad na tako malom brodu . da je cilj bio napraviti protivbrodsku fregatu taj prostor bi bio iskoriscen za smestaj josh raketa ili neshto slichno .
« Poslednja izmena: 02. Mar 2010, 21:53:39 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 11:56:35
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.221 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.