Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 23:09:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Iran konacno dobija S-300?  (Pročitano 17151 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia E90
@gslavic
pokusacu da ti dam vise podataka o Izraelskom napadu kako bi mogao da das bolju analizu i procenu sta se zapravo desilo, izvini sto te cimam ali mislim da si ti ipak najstrucniji i najobjektivniji po ovom pitanju.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article2461421.ece
lokacija samog bombardovanog mesta je na severu Sirije i izraelski avioni su dosli iz pravca mora. Imao sam svojevremeno i satelitske snimke same lokacije pre napada i dan-dva nakon napada gde se vidi da su sve rascistili kao da nista nije bilo, samo tragovi buldozera. Inace reakcija nije izostala, pretili su da ce odgovoriti na napad, kada i kako njima bude odgovalo. Inace Sirija ne poseduje S-300 i rusi su rekli da im nece ni isporucivati da ne bi poremetili balasns snaga sa Izraelom, oni o tome veoma vode racuna i po ovome su odgovorniji od amera, daleko odgovorniji, mada mozda i rade zajedno sa amerima na ocuvanju balansa, ko zna, zapetljana tema... bilo kako bilo, problem je sto se Sirijska pvo i sistem vojin u potpunosti oslanja na sredstva kupljena u rusiji (SSSR) i relativno lak prodor izraelskih aviona tako duboko sigurno mora da zabrine buduce kupce njihove (ruske) opreme, i makar ih natera da analiziraju kako i zasto se to desilo.

Inace poslednja vest koja stize od rusa je da nece ni Iranu dati S-300:
http://www.en.rian.ru/russia/20071228/94513968.html
podseticu da su prethodno bili neodredjeni, nisu hteli da kazu ni da ni ne vec su samo rekli kako pomazu unapredjenje iranske pvo, sto i cine, nedavno su se vratile iz rusije prve obucene posade sistema tor-m1.

Pozdrav za gslavica i hvala na ovako iscrpnim odgovorima Smile Smile
P.S. hvala ti za preporuke literature, pokusacu nesto od toga da nadjem. Smile
Nije pisao ni zasta, pametni ce procitati i nauciti po nesto, mozda se ne slazem sa svim sto on(gslavic) napise, ali svakako postujem njegovo misljene i gledam da sto vise naucim od njega posto je jasno da poseduje strucno znanje, ako imas argumente da pobijes njegove tvrdnje po bilo kom pitanju tehnike iznesi ih, pa da i od tebe naucimo nesto svi cemo ti biti zahvalni, a verujem i on.   Smile

1. Zadnjih dana sam se i sam potrudio i iskopao josh par izvora o napadu. Kad ih malo "izvazem" i "ischeshljam" dacu nekakav suvisao komentar. Za sada i dalje ne mogu da se otmem utisku da cela stvar ima premali publicitet da se ishta znachajno dogodilo (obaveshtenje/reakcija Sirije mi vishe deluje kao "365-to, poslednje, ozbiljno upozorenje Kine SSSR-u zbog pogranichnih incidenata" ranih 50-tih nego na nekakvu ozbiljnu reakciju). Ako je teza iz Times-a validna (Sirija je samo "chuvala" nuklearnu opremu i resurse Severne Koreje) onda cela stvar i nije tako neobjashnjiva (svodi se na vic sa Mujom "Bolan, Mujo pa to skladishte 'de radish moze eksplodirati - Shta me briga nije moje".  Smile Smile Smile Ne troshe se resursi svog PVO-a na "tudj problem".
2. Jedna od "mana" S-300 je i ta da isporuchivanje istog odredjenoj drzavi generishe zaista neprijatne konsekvence Rusiji. Chesto se isti naziva "ofanzivni PVO sistem" poshto zaista debalansira odnos snaga u regionu u koji stigne, kroz omogucavanje vrshenja ofanzivnih dejstava prijateljskih snaga bez bojazni od vazduhoplovnog ometanja.
3. Da, oslanja se na SSSR sisteme, ali ti sistemi su u vecini sluchajeva stari preko 20 godina. SA-6 (2K12 Kub) je mozda 1973 uzrokovao masakr medju Izraelskim vazduhoplovstvom ali je vec 1982-83 u Dolini Beca bio vishe nego efikasno neutralizovan. Jedina prednost koju Sirici imaju je visok stepen integracije radarskih sistema u jedinstvenu PVO mrezu. Nazalost ta prednost se u potpunosti gubi ako celokupna mreza nije aktivna kao sistem (sluchaj ratnog sukoba) nego su aktivne samo odredjene komponente u "civilnom rezimu rada". Kako i zashto je u ovom sluchaju PVO sistem Sirije TACHNO zakazao ? Informacije o tome tek chekaju da budu otkrivene. Ne verujem da bi neko ko namerava da kupuje rusku opremu ima potrebu da se narochito brine (osim ako ne planira da kupuje sisteme sa nekog ruskog vojnog otpada gde se uglavnom nalaze i gde je sistemima (da se odmah razumemo) sistemima poput SA-5 i SA-6 mesto).
4. Ko zna shta ce biti sa tom prichom o Iranu. Na slichan nachin (kada je kupovina otkrivena "prerano") odustalo i od isporuke S-300 Kipru pa je i on kao "uteshnu nagradu" dobio TOR-M1. U svakom sluchaju verujem da cela stvar nije gotova i da cemo spekulacije o kupovini S-300 od strane Irana tek "prezvakavati" narednih meseci. Osim toga, Iran odrzava jako dobre vojne veze sa Kinom, chime je lako moguce da ce mu oni siporuchiti par komada HQ-9 i/ili 10. Radi se o Kineskoj kopiji S-300PS ali koja je dovedena do efikasnosti PMU-1 standarda. Ono shto je jedino sigurno je da NISHTA nije sigurno.
5. Da se svi o svemu slazemo i da svi isto mislimo i sve isto znamo potrebe za ovim forumom ne bi ni bilo. Samim time, dokle god je rasprava argumentovana i progresivna svi od nje imaju koristi. A zahvalnost mi ne treba ! Chinjenica da sam pomogao osobi zadojenoj SAD propagandom, da se vrati na pravi put objektivnog poimanja zivota oko sebe, me u potpunosti ispunjava zadovoljstvom Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Lead me, follow me, or get out of my way

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 266
Zastava unknown
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
SonyEricsson 
pa pisi i ti americki hvalospev ali nek je strucan,repo ti rekli bilo bi nam drago procitati i nauciti.....a sporedjivati iran i nato agresiju na yu skroz ti je pogreshno......nije poenta ko ce kolko izdrzati nego kolko ce eventualni agresor moci sebi dozvoliti da izgubi aviona....nemoj misliti da i ameri imaju neogranicenih resursa....nek oni izgube jedno 50 60 aviona pa ces videt reakciju kod US javnosti....a sa tim sistemom i pravilnom upotrebom to uopste nije neizvodlivo......seti se izraelskoj ekskurziji u libanu i svu njihovu nadmoc...jel kornet funkcionisao DA i to kako.....jel hezbollah aktivan DA i to kako.....a iran snabdeva hezbollah tako da ni tvoja prica ne drzi vodu izrael je bar 1000 puta jaci bio od hezbollaha i na papiru i u realnosti i opet razbio nos......sve je u taktici....cak i brda imaju svoje prednosti..... Smile Smile
gslavic  Smile Smile odlicni postovi uzivao sam citajuci Smile Smile
IP sačuvana
social share
No bastard ever won a war by dying for his country.
He won it by making the other poor dumb bastard die for his country.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 267
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6120
zao mi je sto imam svoje misljenje... ali ameika je izgubila na hiljade vojnika u iraku pa je jos tamo... a nevidim da bi bilo nekog velikog potresa da izgubi i 50-60...kao da je neko nekad neko nesto pitao javnost, dali ti ista znas o visokoj politici, javnost su ovce za sisanje!a to sto ti pricas je neka tvoja zelja!  i rusija je izgubila 20-30 aviona i ceceniji, a ceceni  sem igala i strela nisu imali nista, pa su rusi na kraju pobedili!

i sto se tice "ekskurzije u libanu" nisam primetio da hezbolah od tad ispaljuje rakete prema izraelu, tako da bi ja rekao da je ta akcija bila efikasna u smislu da spreci pomenuta dejstva hezbolaha! nije ta operacija bila sa ciljem da se isproba kornat ili neki drugi sistem, a nije bio ni cilj izraela da unisti hezbolah... samo da iz izbaci iz juznog libana!
i vidi se da ti nemas pojma o ratu... jer ako nisi znao da bio izveo ofanzivnu akciju protiv protivnika koje se bori gerilski i dobro je ukopan treba da imas bas 3-4 puta vise sile i da unapred znas da ces imati gubitke... pa ni jedna armija nije savrsena, a nemam pojma sto si uopste pominjao liban, kad se vidi da o tome nas pojma, izraelska vojska je odradila posao... po meni odlicno, a gubitci su nesto sto ide uz rat... nazovi me ludim, ali kao neko ko se time bavi proucavanjem proslosti, ne znam ni jedan rat u kome niko nije imao gubitaka! a ti me demantuj... ili mi nabroj izraelske gubitke, ili reci koliko je raketa od tad palo na izrael iz libana! ali na kraju pitaj nekog vojnog oficira pa ces videti da ce ti reci da je izraelska vojska uspesno odradila posao!

« Poslednja izmena: 30. Dec 2007, 13:35:08 od deky81 »
IP sačuvana
social share
"...ja sam samo prolazio i neam` pojma..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 266
Zastava unknown
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
SonyEricsson 
heheh ali si se napalio.....imaj ti svoje mislenjine niko nema nista protiv.....i redovno prati cnn nemoj da ispustiti nesto ima dobrih bajki...koji ti je omilenji lik Amanpur ili mozda sanjay gupta......hezbolah nema potrebe ispalivati rakete oni ih nisu ni ispalivali pre nego sto je izrael napao.....ali imas ti dosta toga ispusteno....dali je izrael izgubio ili ne mozda za tebe ne ali pitaj Dana halutza bivseg nacalnika IDF(znas sta znaci idf strucan si ne sumnjam)zato sto je odradio odlican posao pa su ga smenili......onda googlaj malo:

http://adbusters.org/blogs/The_New_New_Middle_East_Israels_Defeat_Bankrupts_the_Logic_of_Force.html
http://www.redress.btinternet.co.uk/uavnery168.htm gde u naslovu kaze:
The lessons from Israel's defeat in Lebanon
By Uri Avnery*--nike li ovo izraelski novinar?
hm ali opet ja se ne razumem (kao ni pola sveta)a ti me zakopa ovim tvojim strucnim postovima stvarno Smile Smile

e sad da ne kvarim temu ako imas nesto da postujes u vezi ovog sistema postuj ako ne nemoj  da me davis jel ali bas me ne interesuje mislenje cnn geekova i ljubitela chuck norrisa i ramboa.......
i by the way ja SAM aktivni oficir vojske.......  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 267
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6120
idf- mislis izraelske odbrambene snage?

a ja sam pitao gde sam pogresio, a ti mi naprica nemam pojma sta... jesu izraelci pobedili, jesu!
a na tv-u gledam samo fudbal... jer jbg, jedino to vredi!

P.S. mene prepucavanje sa nekim ne pali... za to postoje osobe zenskog pola u mom zivotu!

i na kraju ako si SAM oficir onda sigurno i sam znas da rusi nikada nikome nisu isporucili neki moderan proizvod namenske industrije a da je on pri tome po perfomansama jednak onome u ruskom naoruzanju, uvek se isporucije losiji! t-72, mog-29... itd, itd...!

i naravno ako si to sto kazes onda bi i sam trebao da znas da ono sto pise u specifikaciji bas i ne odgovara stvarnisti, jer jedno je maksimalan domet rakete ispaljene iz sistema s-300 a druge je njegov efikasan domet tokom borbenih operacija!
a ta fora sa cvecem... jesi feget ili sta?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Samsung S7
@deky81

Ajde iskuliraj malo i obrati paznju na izrazavanje.........imas brdo podforuma na Bureku gde to sebi mozes da dozvolis,ovde nema potrebe.

Citat
a ja sam pitao gde sam pogresio, a ti mi naprica nemam pojma sta... jesu izraelci pobedili, jesu!

Nisu.Kako su pobedili kad Hezbolah jos postoji i jos uvek se nalazi na Jugu Libana?Dok na primer Hezbolah jeste dobio sto je i trazio u tom sporazumu, a to je prekid vatre na Zapadnoj obali.Nije sve u masineriji.
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
zao mi je sto imam svoje misljenje... ali ameika je izgubila na hiljade vojnika u iraku pa je jos tamo... a nevidim da bi bilo nekog velikog potresa da izgubi i 50-60...kao da je neko nekad neko nesto pitao javnost, dali ti ista znas o visokoj politici, javnost su ovce za sisanje!a to sto ti pricas je neka tvoja zelja!  i rusija je izgubila 20-30 aviona i ceceniji, a ceceni  sem igala i strela nisu imali nista, pa su rusi na kraju pobedili!

i sto se tice "ekskurzije u libanu" nisam primetio da hezbolah od tad ispaljuje rakete prema izraelu, tako da bi ja rekao da je ta akcija bila efikasna u smislu da spreci pomenuta dejstva hezbolaha! nije ta operacija bila sa ciljem da se isproba kornat ili neki drugi sistem, a nije bio ni cilj izraela da unisti hezbolah... samo da iz izbaci iz juznog libana!
i vidi se da ti nemas pojma o ratu... jer ako nisi znao da bio izveo ofanzivnu akciju protiv protivnika koje se bori gerilski i dobro je ukopan treba da imas bas 3-4 puta vise sile i da unapred znas da ces imati gubitke... pa ni jedna armija nije savrsena, a nemam pojma sto si uopste pominjao liban, kad se vidi da o tome nas pojma, izraelska vojska je odradila posao... po meni odlicno, a gubitci su nesto sto ide uz rat... nazovi me ludim, ali kao neko ko se time bavi proucavanjem proslosti, ne znam ni jedan rat u kome niko nije imao gubitaka! a ti me demantuj... ili mi nabroj izraelske gubitke, ili reci koliko je raketa od tad palo na izrael iz libana! ali na kraju pitaj nekog vojnog oficira pa ces videti da ce ti reci da je izraelska vojska uspesno odradila posao!

@deky81
Niko nije namjeravao da te napada niti pljuje, već sam sebe guraš u tu poziciju i praviš žrtvu od sebe, a sve tvojim neargumentovanim postovima.
Prvo, Amerikanci imaju ogromne gubitke u Iraku, ali to toliko vješto zataškavaju da im se treba dati medalja za to. Prošle godine CNN je počeo sa emitovanjem emisije "Combat Hospital" (u slučaju da ne znaš, to bi bili ponekad prenosi uživo a ponekad snimci dovođenja ranjenika(američkih vojnika i marinaca) u neku od američkih bolnica u Iraku) koja je pored najveće gledanosti od svih CNN-ovih emisija bez valjanog razloga ukinuta za veoma kratko vrijeme. Sasvim je druga stvar, mada to i sam znaš, kada izgubiš 50-60 letjelica ili par stotina/hiljada vojnika za par nedelja u poređenju da izgubiš isto za 3-4 godine(tako će i javnost drugačije reagovati).
Drugo, šta se desilo Merkavama u Libanu? Nemoj mi samo reći da su se sjajno proveli tamo. Sami Izraelci su optužili Ruse (putem Izraelskih medija) da su opremili Hezbolah najnovijim protivoklopnim raketama. Šta se desilo sa Dan Halucom? Unaprijeđen je jer je dobro izveo operaciju? I nije samo on "stradao". Šta je bilo sa Giladom Šalitom(otetim vojnikom zbog koga je i Izrael zvanično krenuo u akciju)? Jesu li ga spasili? Pa zbog čega je taj rat vođen onda(možda znaš kako se trgovalo na berzi dobro tih dana)?
Treće, ne napadaj svakoga. Ako to već radiš, daj neki argument.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 267
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6120
aman ljudi dali vi znate zasto se vodi rat u iraku, i zasto se vodio rat u libanu... meni nije jasno sta vi praicate... koga briga za gubitke kada je vazan konacan cilj.
u iraku nafta... i izraelu prekid raketnih napada!
ako se ne varam u oba slucaja zna se kako se proslo... vi izgleda ne znate da u ratu mora biti gubitaka da bi industrija radila... pa ne vodi se rat da bi neko pricao cija je oprema bolja, on se vodi radi cilja, a kod vas je izgleda obrnuto!
vec sam dao nekoliko primera ali ovde izgleda svi samo citaju specifikacije po netu netu pa misle da sve znaju... ako je tako zelim vam uspeh u vasem znanju!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 267
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6120
@deky81

Ajde iskuliraj malo i obrati paznju na izrazavanje.........imas brdo podforuma na Bureku gde to sebi mozes da dozvolis,ovde nema potrebe.

Citat

Nisu.Kako su pobedili kad Hezbolah jos postoji i jos uvek se nalazi na Jugu Libana?Dok na primer Hezbolah jeste dobio sto je i trazio u tom sporazumu, a to je prekid vatre na Zapadnoj obali.Nije sve u masineriji.

pa onda nek` tebi deli cvece... ako ti se svidja! ili samo mozda treba oda pitam dali je gay da bude po volji!?
« Poslednja izmena: 30. Dec 2007, 16:39:31 od deky81 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 266
Zastava unknown
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
SonyEricsson 
slusaj mali da si malo blize a ne na forumu objasnio  bi ti ko je faget...... Smile

ako ti se ne svidja ne moras ni postovati.....mnogo sam ja proso da ti meni solis pamet jel ti jasno.....leci komplekse na drugo mesto....kad ti trojica reknu da si pijan lezi i odmori

izvenjenje autoru teme i modovima ali mali prilicno me izvadio iz kontakta.......
Smile Smile
« Poslednja izmena: 30. Dec 2007, 17:45:19 od NathanX »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 23:09:34
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.