Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Инжењер Шијан оборио 40 закона пред Уставним судом  (Pročitano 283 puta)
14. Dec 2013, 12:48:30
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
Browser
Chrome 31.0.1650.63
Лични разлози натерали Петра Шијана из Београда да почне општу борбу против система. Предмет интересовања су му Закон о експропријацији, Закон о грађевинском земљишту, реституцији

Иако по занимању грађевински инжењер и без правног знања, Петар Шијан кренуо је пре двадесетак година у борбу против система. На његову иницијативу, Уставни суд до сада је поништио око 40 законских одредаба. Само у Закону о легализацији – 16. Колико је укупно иницијатива поднео, каже – не зна. Уредно послагане у фасцикле, носи их у радној торби, а она је, уверили смо се – потешка.

Из личног разлога, како каже, почео је општу борбу. Предмет интересовања су му Закон о експропријацији, Закон о грађевинском земљишту, реституцији… Посебно је поносан, наглашава, што је помагао и знанима и незнанима, онима који су му куцали на врата и звали телефоном.

Све је, како каже за „Политику”, почело сада већ давне 1986. или 1987. године, када је Детаљним урбанистичким планом, предвиђено да се његова породична кућа саграђена између београдских улица Војислава Илића и Грчића Миленка, сруши, а на њеном месту изгради зграда. На беспоштедну борбу за очување очевине, али и борбу за праведније прописе њега је, објашњава, натерао Закон о експропријацији.

– У њему се говорило о „праведној накнади” за експроприсано земљиште. Када сам почео да читам одредбе у вези са тим, запањио сам се. Убрзо сам се удружио са неколико правника од којих сам тражио да ми помогну. У Закону о експропријацији наводило се и да је разлог за експропријацију општи интерес, односно изградња пословних и стамбених објеката. Општи интерес у нашем закону у потпуности се разликовао од онога што се под њим подразумевало у неким европским земљама: изградња националног аутопута, железнице, проширење акумулационог језера или у случају неплаћања пореза. Увидевши куда води примена овог закона, кренуо сам да „студирам” право на Институту за упоредно право – прича Петар Шијан.

У жељи да се избори са неправдом која је била очигледна, он је са комшијама кренуо у борбу. Заједно су сакупили око 1.600 потписа, а онда замолили сада покојног архитекту Оливеру Ђурић, посланика, да их заступа у скупштини. Оправдала је указано поверење. Заступајући интересе грађана, које је предводио Шијан, тражила је да се накнада за одузету имовину рачуна по њеној тржишној вредности.

Шијанова борба се наставила. Ступио је у контакт са сада покојним Зораном Ђинђићем, који је у то време, 1992. године био посланик са Врачара. Заједно су кренули у одбрану не само земљишта у Београду него и на територији читаве Србије.

– Са Ђинђићем сам направио „полугу за притискање власти”. Ишао сам у Министарство финансија и тамо разговарао са многим људима. Свима сам причао исто: да накнада за експроприсано земљиште мора да буде тржишна. И успео сам. Онда сам почео да се борим против тога да се зграде и пословни објекти не сматрају општим интересом. Отишао сам код колеге Бранислава Ивковића, који је био министар грађевинарства и замолио га да у том смислу заступа интересе грађана Србије. Ивковић је отишао код тадашњег председника владе Мирка Марјановића, предочио му овај предлог и то је за неколико дана исправљено. Из Закона о експропријацији избачено је да се под општим интересом сматрају зграде и пословни простори. Рушење у Србији је престало, имовина је била заштићена. После силне борбе, 2001. године успели смо да се изборимо да се експроприсано земљиште плаћа по тржишној цени. Заслуга за то припада мени – говори овај грађевински инжењер.

Са свим министрима, осим с Драгославом Шумарцем, колегом са факултета, каже, лепо је сарађивао. Иако су се договорили да му помаже с обзиром на то да је као министар морао да брине и о темама које нису биле у његовом домену, а Шијан је већ имао поприлично правно знање. Сада, ни до једног министра не може да дође.

Од деведесетих година прошлог века када је почео са борбом, поднео је много иницијатива. О некима је одлучивано, а о неким тек треба да буде. Није најбитније поништити закон, него његове одредбе које су неуставне, каже он.

– Битно је направити боље законе. Уставни суд је крајња инстанца. Прво треба утицати на оне који пишу законе, потом на скупштину. Тек када не може ништа више да се уради на реду је Уставни суд – објашњава „обарач закона”.

Мирослава Дерикоњић

објављено: 12.12.2013.

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Inzenjer-Sijan-oborio-40-zakona-pred-Ustavnim-sudom.sr.html
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
dobar si batice Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows
Browser
Chrome 31.0.1650.63
свака част Smile

кад чујем о оваквим људима увек се сетим зорке мученице из суседног места...и она је волела борбу против система и камповање у судовима...после 45 година је дочекала правду...и после недељу дана умрла...
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.044 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.