Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: ИНТЕРВЈУ: Д.Стојановић, Сами смо криви што смо на губит  (Pročitano 1265 puta)
04. Dec 2011, 22:04:26
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

¡Zadržavam pravo na nepokornost! @NikolaJovic

Zodijak
Pol
Poruke 755
Browser
Mozilla Firefox 9.0
Није политика ако кукате и жалите се да су велике силе зле, него ако поступате тако да добијете њихову подршку за своје циљеве. Наши суседи у томе више-мање успевају, а ми и даље кукамо и љутимо се. Другим речима - ми не разумемо светску политику и не умемо да победимо у тој утакмици. Без подршке ЕУ, али и САД, ми остајемо на губитничкој страни историје. И то својом кривицом - каже у интервјуу за „Блиц“ Дубравка Стојановић, угледна историчарка.

Мрежно место: http://www.blic.rs/Vesti/Politika/293568/Sami-smo-krivi-sto-smo-na-gubitnickoj-strani----istorije

Добитница овогодишње награде за мир „за далекосежни мировни ангажман, започет ратне 1993. године” коју јој је у петак увече доделио Центар за мир и развој демократије, упозорава да се, кад је у питању кандидатура Србије, „ми и даље радије грчевито држимо листе погрешних приоритета и од тих грешака не одустајемо, што није знак богзна какве памети”.

- Без европског оквира ми упадамо у нама омиљени систем - чија власт тога и држава, чија држава тога и слобода, како се говорило почетком 20. века - каже наша позната историчарка.

Не недавној трибини о Србији и ЕУ, београдски средњошколци су се изјаснили против уласка Србије у ЕУ уз аргумент да „ЕУ Србији одузима Косово”. Шта је у основи таквог става?

- То јесте последица збуњених и збуњивих порука наших власти, али такав став има и своје историјске разлоге. Темељи модерне Европе у много чему су супротни доминантним вредностима код нас, а посебно интересима разних врста наших елита. Европа се заснива на идеји правне државе, јасној подели власти, поштовању институција, процедура и закона, слободи појединца, компетицији, слободном тржишту.

Код нас је систем постављен управо супротно - држава је партијска; одлуке се доносе у уском кругу који поништава поделу власти; сама власт руши сопствене институције и законе да би прогурала неки свој мали, тренутни интерес; монополи не дозвољавају компетицију; тржиште је блокирано монополима. Ту лежи суштина отпора Европи, јер она значи суштинску промену која многима није у интересу.

Да ли проблем Косова, али и односа са свим суседима, можемо да решимо без ЕУ?

- Хајде да се прво мало нечега сетимо: политика Слободана Милошевића одвела нас је у рат са најмоћнијим државама, који смо, логично, изгубили 1999. године. Силе победнице успоставиле су, као и увек у историји, један поредак који само оне могу да промене.

Да ли би недобијање статуса кандидата за ЕУ за вас било разочарање или, што кажу политичари, није смак света?

- За мене то јесте смак света зато што би то показало да ми нисмо спремни на промене. Што је још горе, то не би било први пут да ми напредак жртвујемо некој фантазији. Више пута смо у историји тако изабрали. Притом, тај избор није ирационалан и луд - за многе је то чиста корист. Сви се сећају преломног тренутка кад смо одбацили реформе Анте Марковића и бацили се на ратовање. Или кад је из сличних разлога убијен Зоран Ђинђић!

Доношење закона често протиче у атмосфери уцена, лажи и превара. Нарочито кад су усвајани закони о финансирању странака, бланко оставкама, реституцији, имовини Војводине и рехабилитацији. Како то коментаришете?

- То је најбољи доказ колико је нама Европа неопходна. Она би дала оквир који би нам омогућио да се полако, врло полако, доведемо у ред.

Наша власт потрошила је највише енергије да превари и изигра Европу, да нешто ушићари, да макар малкице подиђе самој себи. То је за мене био пораз и доказ свега онога о чему смо већ причали.

На иницијативу о „белим листићима”, односно о бојкоту постојећих политичких опција на изборима, стигла су упозорења да би то било само расипање гласова? Да ли подржавате ту иницијативу?

- Не подржавам. Избори су једино оруђе које имамо у уређеном политичком свету и сматрам недемократским захтеве да се то средство испусти. Ако нема избора, онда се сукоб који постоји у друштву прелива на улицу. Наша историја препуна је таквих преврата и они су нас и довели довде где смо. Најскупље је стално почињати из почетка.

Код нас и власт и опозиција стално покушавају да раде нешто мимо правила и институција. И стално користе радикална средства. Време је да одрастемо и да престанемо стално да рушимо оно што је тек почело да се гради.
IP sačuvana
social share
Član 38. Zakona o javnom informisanju: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.
Pogledaj profil Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.121
mob
Samsung SGH-E590
Evo ti daleko bolji odgovori na ova pitanja:
 Smile

Citat
Не недавној трибини о Србији и ЕУ, београдски средњошколци су се изјаснили против уласка Србије у ЕУ уз аргумент да „ЕУ Србији одузима Косово”. Шта је у основи таквог става?
Istina je u osnovi takvog stava.
Citat
Да ли проблем Косова, али и односа са свим суседима, можемо да решимо без ЕУ?
Naravno, ali nam oni to nedaju, vec se mesaju u nasu politiku.
Citat
Да ли би недобијање статуса кандидата за ЕУ за вас било разочарање или, што кажу политичари, није смак света?
To je za mene tako nebitno Smile
Citat
Доношење закона често протиче у атмосфери уцена, лажи и превара. Нарочито кад су усвајани закони о финансирању странака, бланко оставкама, реституцији, имовини Војводине и рехабилитацији. Како то коментаришете?
Lopovi su nam na vlasti i sve ih treba pohapsiti!
Citat
На иницијативу о „белим листићима”, односно о бојкоту постојећих политичких опција на изборима, стигла су упозорења да би то било само расипање гласова? Да ли подржавате ту иницијативу?
To je cist debilizam.

Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 755
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0
Ти само потврђујеш оно што је ова жена рекла.  Да ли си свестан да тиме штитиш интересе политичара али угрожаваш интересе Србије?

Дубравка није рекла ништа ново али није имало никакву тежину када сам ја то овде писао, а сад ми се чини да у Србији има тежину изговорено само када чујемо оно што желимо. И Свети Сава да је рекао то исто прогласили би га издајицом. Штета...
« Poslednja izmena: 04. Dec 2011, 22:50:57 od nikolajovic »
IP sačuvana
social share
Član 38. Zakona o javnom informisanju: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
Pa u Evropi su posle rata dve drzave izisle iz Varsavskog pakta. Jugoslavija i Albanija. Tito je krenuo sa pokerom, blefon, politickim manevrima i na kraju postao svetski drzavnik a Jugoslavija igrac na svetskoj sceni, Enver Hodza je odveo zemlju u izolaciju, ne prihvatajuci nikoga a sada ko zna danas za Enver Hodzu...
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 6300
Реално, нема то никакву тежину ни кад је она рекла  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 755
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0
Наравно да нема јер ти се не допада. Србин воли да чује само лепо о себи и то скупо плаћа.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 6300
Ma не кажем ја да ми се не допада, само кажем да нема никакве тежине, јер ко зна ко је Дубравка Стојановић.

Ево како ће ову вест примити наши просечни грађани Smile
Миле: Пази Станоје рекла је Дубравка Стојановић "Без подршке ЕУ, али и САД, ми остајемо на губитничкој страни историје".
Станоје: Ма заболе ме к*рац за ту Дубравку, опет нека певаљка са пинка паламуди политику.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 755
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0
хахах  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
MSIE9.0
Citat
јер ко зна ко је Дубравка Стојановић

па то ти је једна угледна историчарка Smile

Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Flock 2.6.2
žena ti je za od kujnu do na pjacu.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.