Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 16:49:38
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Instinkt i intuicija  (Pročitano 1430 puta)
31. Jan 2008, 14:21:36
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 594
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Instinkt, osnovna pokretacka snaga svakog zivog stvorenja. Spored Hegela i Marfija to je Bog! Univerzalni Bozji um, neizmerna riznica znanja koja nam uvek stoji na raspolaganju samo ga mi ne mozemo osetiti istinski zbog bujicu misli sa kojima plivamo, osim za svakodnevne neophodne potrebe (glad, zedj, nagon), nesto sto i zivotinje mogu. Superiorni Bozji duh dakle. Superioran jer cini da cvece raste, da krv tece niz vene, da srce kuca, da jetra radi, disanje, osecaj za glad, zedj, nagon... da zivot zivi, sta od toga moze svest? Posmatran kroz ljudsku egocentricnost je nesto sasvim normalno, zdravo za gotovo, trazimo samo svesnog Boga. Zivotinje, pogotovo divlje bolje ga prate i postupaju po njemu od coveka, jer samo njega i imaju, mozda i neki neznacajan nivo svesti. Covek ima instinkt i svest sa bujicom misli i uglavnom postupa na osnovu onoga sto je naucio u skladu sa instinktom i... eto problema. Gde je tu dobitna kombinacija svesti i instinkta? Umiriti misli, umiriti emocije, svesti svest na instinkt, na tisinu i mir s time sto ce um i dalje biti svesan. Instinkt se kroz chistu i nepatvorenu svest razvija u intuiciju i intuicijsku akciju(use the force, Luke!). U odredjenim situacijama intuitivna reakcija moze da dodje i mahinalno, nezavisna od nase svesne volje, zavisno i od iskustva valjda, jer prirodnu darbu za nju, ne znam... Za neke druge situacije kada mozemo unapred da biramo da li cemo se prepustiti intuiciji ili postupiti stereotipno treba hrabrosti, jer rezultat intuitivnog ponasanja moze da ispadne ne onako kako smo mi hteli, mislili da treba.

Ili ajde ovako, da razgranicimo pojmove - intuicija je znanje, nase licno nesvesno znanje, kome se ponekad moramo prepustiti da samo izadje iz nas, umesto da postupamo po stereotipu, samo se bojimo, bojimo se da stvari nece izaci onako kako smo svesno prizeljkivali, ili mislili da treba da bude. Treba hrabrosti prepustiti se intuiciji, a nedostatak hrabrosti je najcesce zbog toga sto nismo sigurni u odredjenu stvar u koju se upustamo ili koja nam je dosla, kao i to sto nemamo dovoljno znanja za istu. Intuicija je dakle reakcija naseg nesvesnog uma.
Postoje i situacije u zivotu kada nam nase znanje ne moze pomoci, nemamo nimalo iskustva za odredjenu situaciju koju treba da razresimo a ono sto znamo nam ne moze pomoci, a ako je stvar hitna onda se spored Marfija mozemo obratiti Bogu (instinktu, sveznajucoj kolektivnoj riznici) za pomoc, pozvati ga jer tada smo mu blize, jer nam je um tada bez misli jer je blokiran tom snaznom potrebom u tim trenucima, sto moze biti stanje velikog straha ili depresije, kao posledica te hitne situacije. Use the force, Hegelova hipoteza u skladu sa Marfijevom knjigom Moc podsvesti mi bas vuce na religiju dzedaja...(:

Sta mislite o svemu ovome, koristite li instinkt, intuiciju, svest? Mozete i neki primer da date, hvala! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Дотакао си се веома занимљиве теме. Шпенглер каже да је сав живот религија. Шта то значи?
То значи да се свако биће својим изражајним језиком изражава пред Богом, при томе га воде разлози који нису рационални, већ управо ово - инстинктивни. Инстинкт води размножавању, а не никаква рационалност. Зато у високо развијеним цивилизацијама редовно долази до "беле куге", јер човек разишља шта ће му уопште потомство (или бројније потомство), то га ограничава у каријери, у хедонизму...

Citat
Instinkt se kroz chistu i nepatvorenu svest razvija u intuiciju i intuicijsku akciju(use the force, Luke!).

Smile Smile Smile Smile

Citat
Za neke druge situacije kada mozemo unapred da biramo da li cemo se prepustiti intuiciji ili postupiti stereotipno treba hrabrosti, jer rezultat intuitivnog ponasanja moze da ispadne ne onako kako smo mi hteli, mislili da treba.

Да, стварно је храброст "препустити се". Један од највећих страхова савремених људи је страх од губитка контроле.
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 
Ponekad mislimo o tome šta smo naučili tokom iskustva i potom , to je svesna reakcija. S druge strane, naše nesvesno radi mnogo brže i preciznije ispod našeg svesnog, i šalje nam signale (na koje nekadostanemo slepi i gluvi) o tome šta nam je činiti. Dakle, naše nesvesno veoma lako donosi ispravnu odluku, samo je do nas da li ćemo biti u stanju da tu poruku prepoznamo ili poslušamo.
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Да, треба се сетити да је и памћење физиолошки (неуролошки) процес. Дакле, има биолошку основу као и инстинкт.
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 594
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Инстинкт води размножавању, а не никаква рационалност. Зато у високо развијеним цивилизацијама редовно долази до "беле куге", јер човек разишља шта ће му уопште потомство (или бројније потомство), то га ограничава у каријери, у хедонизму...

Jeste, a ja verujem da taj instinkt moze nekome tacno da kaze i obrnuto - ne radi to, ne razmnozavaj se, t.j. ne... Smiley, samo kako ga poslusati zbog licnih zelja, a da ne govorimo o stereotipu.

Ponekad mislimo o tome šta smo naučili tokom iskustva i potom , to je svesna reakcija. S druge strane, naše nesvesno radi mnogo brže i preciznije ispod našeg svesnog, i šalje nam signale (na koje nekadostanemo slepi i gluvi) o tome šta nam je činiti. Dakle, naše nesvesno veoma lako donosi ispravnu odluku, samo je do nas da li ćemo biti u stanju da tu poruku prepoznamo ili poslušamo.
Recimo - skoro sam imao intervju za posao koji ne gotivim, samo poshto nemam nekog izbora a ni mogucnost da biram vazan mi je bio posao i poshao sam na intervju. Mozda sam jos u startu posao protiv intuicije, ali sam se skoncentrisao na intervju kako da ostavim najbolji moguci utisak, da li da izrecitiram poslodavcu sve sto znam u vezi posla ili da se prepustim intuiciji da sama progovori od mene. Ali, sta ako uopste nece da progovori? Smiley Nego cak pocne da se smeska i smeje bez razloga? Toliko od moje intuicije, intervju je bio uspesan, t.j. dobro je ispao, licno sam zadovoljan a da li sam primljen tek cu saznati, bilo je konkurencije. Mislim da je ipak bila neka medjukombinacija intuicije i svesti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 313
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Nokia 6300
A kako covek koji je izgubljen, postavshi "gluh" za intuiciju, manje-vishe i za instinkt, da povrati izgubljeno?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Jeste, a ja verujem da taj instinkt moze nekome tacno da kaze i obrnuto - ne radi to, ne razmnozavaj se, t.j. ne...

Па постоје ситуације када је боље апстинирати Smile

A kako covek koji je izgubljen, postavshi "gluh" za intuiciju, manje-vishe i za instinkt, da povrati izgubljeno?

Ех, кад би било лаког начина...
Препустити се, некад не размишљати, шта га знам, тако можда можео чути "унутрашњи глас"
« Poslednja izmena: 02. Feb 2008, 17:42:02 od Duh Sekire »
IP sačuvana
social share
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 1395
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
naravno da postoji, bar kod nas zena! ja cesto sanjam nesto sto se desi kasnije ili u nekim trenucimima, na javi, jednostavno osetim nesto i ne mogu da objasnim nekom sta je to.
IP sačuvana
social share
U se i u svoje kljuse!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 16:49:38
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.