Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Inicijativa da Beograd dobije sobe za slobodno drogiranje  (Pročitano 4940 puta)
15. Sep 2015, 22:03:59
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Inicijativa da Beograd dobije sobe za slobodno drogiranje

Peticija koja za cilj ima da se u Beogradu otvore sobe za korišćenje narkotika pod medicinskim nadzorom, pokrenuta je u okviru kampanje "Room for Change".

Iz beogradske nevladine organizacije "Re Generacija", koja je jedan od inicijatora ove peticije, navode da je međunarodna kampanja "Room for Change" pokrenuta kako bi javnost bila upoznata sa postojanjem ovakvih programa, ali i senzibilisana za sprovođenje istih u budućnosti.

"Cilj programa bezbednih soba za injektiranje ne predstavlja rehabilitaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, već smanjenje štete odnosno prevenciju krvno prenosivih bolesti i predoziranja kod osoba koje injektiraju psihoaktivne supstance. U pitanju su naučno zasnovani javno zdravstveni programi", kaže za 021 izvršna direktorka "Re Generacije" Jovana Arsenijević.

S druge strane, Cecilia Hajzler iz novosadske NVO "Restart", koja se bavi bolestima zavisnosti, kaže za 021 da podržava zamenu igala, ali ne i otvaranje soba za slobodno injektiranje.

"Otvaranjem takvih soba zavisnici dobijaju lažnu sliku da je biti narkoman nešto što i nije tako opasno, jer se sada za njih neko pobrinuo da imaju čiste igle, mesto gde mogu to da rade sigurno, i da ako slučajno preteraju mogu da računaju na pomoć. Dakle, poruka je - mi ćemo vam pomoći da ne umrete i to je okej. Realne opasnosti koje prate drogiranje, kao što su infekcije, razne bolesti i predoziranje, tu su sa razlogom. Zato što droga jeste opasna", ocenjuje Cecilia Hajzler.

Kada se govori o ovoj temi uvek se postavlja pitanje i o stigmatizovanju zavisnika. Iz "Re Generacije" smatraju da ovakav program doprinosi smanjenu stigme, jer se postojanjem soba za bezbedno injektiranje pribor uništava po propisima EU. Iz "Restarta", međutim, ne vide način na koji se stigma smanjuje ukoliko bi se zavisnici zatvorili u sobe.

Kao prepreka otvaranju ovakvih soba postavlja se i Zakon, jer i samo posedovanje narkotika krivično delo. Međutim Jovana Arsenijević smatra da minimalne izmene mogu biti primenjene i u ovom slučaju kao kada su pokrenuti programi za zamenu igala, koji tada nisu bili u skladu sa zakonom.

V.d. direktora beogradske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, poznatije kao "Drajzerova", Mira Kovačević, za portal 021 smatra da ovaj koncept ima svoje stručno opravdanje, ali da je potrebno veoma pažljivo raditi na njegovoj implementaciji i da treba puno uraditi na organizacionom planu. Iako je program prepoznat u Nacionalnoj strategiji za borbu protiv droga, ona kaže da kreatori državne politike odlučuju koji modeli će se koristi, a koji ne, uzimajući u obzir socio-kulturološke osnove, kao i postojeće resurse.

Sobe za korišćenje narkotika otvorene su u devet zemalja u svetu, a kampanja "Room for Change" zagovara otvaranje soba za slobodno injektiranje i u Beogradu, Atini, Bratislavi, Bukureštu, Budimpešti, Sofiji, Varšavi i Portu. Prema rečima Mire Kovačević, broj zavisnika od narkotika nije porastao, ali je porastao broj onih koji su se prijavili na programe rehabilitacije u zemljama u kojima se on implementira.

Ipak, ovaj program i dalje izaziva brojne kontroverze. Više o samoj inicijativi možete pročitati http://room-for-change.org/index_sr.php#page1

Izvor http://www.021.rs/Info/Srbija/Inicijativa-da-Beograd-dobije-sobe-za-slobodno-drogiranje.html
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 45.0.2454.84
Degeneracija
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ću te patošem

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2882
OS
Windows 7
Browser
Chrome 45.0.2454.85
mob
Nokia 33-10
Baš tako, degeneracija, propaliteti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 40.0
  To nije ništa novo u naprednom i bojem svetu Smile

Pričali mi drugari kod mene na slavi kako im je u Holandiji i jedan je baš ovo naveo. U socijlanom su izdvojili prostoriju u kojoj narkoman može na miru da tresne sebi u venu dozu koju mu socijalni radnik da. Sve to da bi navodno suzbili sidu. Ovde je neko napisao da je to u stvari način da se "humano" reše narkomana.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34748
OS
Windows 7
Browser
Chrome 45.0.2454.85
mob
Samsung 111111
Pa sad jedno je sigurno.
Da narkomani koliko god bili krivi za svoje stanje..postoji tu i odgovornost drustva.Na prvom mestu roditelja koji nisu bili kadri da ih sacuvaju,pa onda prosvetara da ih nauce..pa sve do policije koja nije stala na put dilerima koji su se motali oko skole.

U svakom slucaju covek jedino sam sebe najbolje moze da sacuva Smiley
Ali mora da se uzme u obzir da je vecina narkomana otislo u te vode kao maloletno.Jebiga detetu ne bi roditelji bili potrebni kad bi samo znalo da se cuva.

Svidja mi se izjava Cecilije Hajzer ovde iz teksta..Ako vec ne mogu da ih rehabilituju , humano je bar da se zastite od infekcija,predoziranja i tako dalje.
U svakom slucaju,bolje je da narkomane neko drzi na okupu i brine o njima na neki nacin..nego da se obijaju trafike,sire bolesti i prave sranja.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ću te patošem

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2882
OS
Windows 7
Browser
Chrome 45.0.2454.85
mob
Nokia 33-10
Napraviti logore za narkomane
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1402
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Pa ne misle valjda da će narkoman sa Miljakovca da potegne do Bga na vodi da bi se drogirao,a drogu je kupio u kraju.

Ili planiraju da u bg na vodi žive narkomani,e to je već onda logično.

Valjda te sobe služe u zemljama gde se drugačije prodaje droga nego kod nas.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 40.0
  Čovek je to objasnio na svoj način. Holandija je te prostorije napravila da bi pomogla narkomanima da što pre napuste ovu dolinu suza. Najbolje bi bilo da ako vidi temu sam napiše svoje mišljenje.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Narkomane poslati EU sa izbeglicama  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 40.0
  Nešto mii govori da bi ti iz eu najsrećniji bili kad bi nam za slave bila potrebna samo porodična doza, špric i igla, kašika i sveća za pripremu pomenute doze Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.