Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Закон о правима детета 2011  (Pročitano 2073 puta)
19. Dec 2011, 11:46:39
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
Представљен Преднацрт закона о правима детета

БЕОГРАД - Према Преднацрту закона о правима детета, дете млађе од 10 година неће смети нигде без надзора родитеља или старатеља, она која су млађа од 15 година без пратиоца неће смети да бораве на улици после 23 сата, а физичко кажњавање ће бити забрањено.

Преднацрт, који је урадио Заштитник грађана, представљен је данас у Палати Србије, а уређује права детета, њихова остваривања, али и начине и поступке заштите права детета и обавезе, одговорности и овлашћења органа јавне власти, правних и физичких лица у остваривању и заштитита права детета.

Казнене одредбе у закону још нису урађене, а како су објаснили чланови радне групе, разлог "лежи у опредељу да се о таквим осетљивим питањиам отворено разговара и чују предлози струке из свих области".

Заштитник права грађана Саша Јанковић поручио је данас да је за Србију доношење таквог закона од велике важности и да се не може више само насиље над женама и животињама сматрати насиљем, а над децом васпитавање.

Јанковић је истакао да је Преднацрт последњих месеци имао велики број критичара и да тек очекује озбиљну дебату.

"Због тога не очекујем да ће он ускоро бити усвојен", рекао је Јанковић и напоменуо да су се критике на рачун Преднацрта односиле на две одредбе.

Прва се тиче кажњавања деце, а друга је прописује да деца до 10 година не смеју нигде да иду без пратње родитеља, указао је заштитник грађана.

Он је напоменуо да пред народ неће ставити текст закона с којим се већина не слаже и да зато очекује подршку струке и шире јавности.

Учесник радне групе са Правног факултета универзитета "Унион", Невена Вучковић Шаховић, истакла је да у Србији мора да се оформи тело које ће се бавити имплементацијом будућег закона и негодовала што у Србији не постоји ниједна агенција која се бави правима детета.

"Наша деца ниси безбедна од насиља, а њих као и жене морамо жаштити од сваког облика насилног понашања", рекла је Шаховић.

Васпитни ударац родитеља утиче на достојанство и личност детета, додала је она и поновила да се због тога у новом закону мора наћи одредба која би санкцинисала кажњавање детета.

Она је додала да је Преднацрт закона прошао експертизу Савета Европе и добио подршку Заштитника грађана.

Шаховић је напоменула да се новим законом шаље јасна порука да су права недељива, као и да су достојанство, аутономија и видљивост детета полазни основ.

Преднацрт је дао дефиницију детета, прецизан и сређен каталог права који обухвата све животе сфере детета, а посебна пажња је посвећена правима везаним за здравство, образовање и посебним мерама заштите.

Усвајањем овог закона деци ће бити загарантована заштита од физичког, психичког, економског и сваког другог насиља, злостављања, занемаривања и експлоатације.

Такође, дете више неће моћи неправедно да буде изоловано или институционализовано, а закон ће пружити и заштиту од упражњавања обичаја штетних по живот, здравље и безбедност детета, попут дечјих бракова, раног укључивања у радни однос, васпитања детета телесним кажњавањем.

У преднацрту стоји и да су "телесно кажњавање и понижавајући поступци према детету у циљу дисциплиновања детета забрањени у свим срединама".

"Употреба физичке силе према детету и телесно ограничавање детета забрањени су", прецизира се и додаје да деца не могу бити лишена слободе, осим у законом прописаним случајевима.

Учесници скупа на коме је предстаљен Преднацрт новог закона истакли су да више неће бити ни дозвољено излагање детета средствима јавног информисања.

"Учешће или појављивање детета млађег од 14 година у јавним дебатама у средствима јавног информисања дозвољено је само уз сагласнот детета, његових родитеља или старатеља", пише даље у тексту преднацрта.

У осталим члановима обрађују се слобода удруживања, право на приступ информацијама, мучење и тортура, одговорност родитеља, одвајање детета од породице...

У делу новог закона стоји и право детета старијег од 15 година да своје родитеље и старатеље не обавештава о свом здравственом стању.

Уз казнене одредбе, новом закону недостају и прелазне и завршне одредбе.

http://www.tanjug.rs/novosti/27131/predstavljen-prednacrt-zakona-o-pravima-deteta.htm

Текст новог закона

Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora lightsoft (Vreme: 19. Dec 2011, 22:54:18)
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
Закон од родитеља прави сумњиво лице, 10-годишњак може да тужи оца за прекор

У СРБИЈИ, земљи у којој је, од пописа 2002. године до данас, преко 400.000 људи мање, и у којој сваке године умре 34.000 људи више него што их се роди, и у којој има преко милион незапослених и ко зна колико оних који су на ивици да изгубе посао - породица, као основна ћелија друштва, захтева нарочиту пажњу и заштиту.

То је у складу са Универзалном декларацијом о људским правима (Члан 16, став 3: „Породица је природна и основна ћелија друштва и има право на заштиту државе и друштва“), са Конвенцијом УН о правима детета („Породици, као основној јединици друштва и природној средини за развој свих њених чланова, а посебно деце, треба да буде пружена неопходна заштита и помоћ како би могла у потпуности да преузме одговорност у заједници“, као и чланом 5 исте Конвенције, у коме јасно стоји да ће „стране уговорнице поштовати одговорности, ПРАВА и дужности родитеља, чланова шире породице или заједнице, КАКО ЈЕ ПРЕДВИЂЕНО ЛОКАЛНИМ ОБИЧАЈИМА“), Уставом Републике Србије и њеним Законом о породици.

Нажалост, Преднацрт Закона о правима детета, који се ових дана нуди на увид јавности, а који очито неко жели да усвоји на брзину, без озбиљне стручне расправе и консензуса друштва коме се намеће, не само да неће допринети заштити и развоју породичног живота у нас, него ће допринети даљем разарању ове основне ћелије друштва. Наиме, пажљиво читање закона указује на чињеницу да је циљ оних који га предлажу да одузму децу од родитеља и да их предају држави, а под видом „заштите дечјих права“.

Родитељско право у Србији до сада је било заштићено, а држави је било дозвољено да у овој области интервенише само у изузетним случајевима (при чему се, у правној науци, изузетак увек тумачи рестриктивно, да се не би нарушило само правно начело). Међутим, по Нацрту овог закона, родитељ постаје сумњиво лице које за свако физичко спутавање и ограничавање детета, чак и оно које је неопходно за дететову добробит, може бити кажњено, чак и одузимањем родитељског права (овога нема ни у многим развијеним земљама, међу којима су Велика Британија и Француска).

Дете са десет година стиче процесну способност, па може да тужи родитеље ако га прекоревају због лоших оцена или му не дају довољан џепарац, у складу са његовим схватањем стандарда.

Дете може да се суди с родитељима и да себи бира правног заступника.

Дете од 15 година има право да родитељима забрани увид у свој здравствени картон.

У преднацрту Закона се, под видом права на слободан приступ информацијама о здрављу и здравим стиловима живота, уводи у школе сексуално васпитање, које је, у великом броју случајева на Западу само допринело разарању породице, чији је основ љубав и поштовање, а не пука сексуалност.

Нарочито је битно да се у овај Закон уводе права деце – припадника тзв. „сексуалних мањина“, чиме се даља пропаганда хомосексуализма као прихватљиве „полне оријентације“ неумитно наставља, што за резултат има праксу већ виђену у појединим земљама Запада, где промотери хомосексуализма долазе у вртиће да малој деци причају о лепотама „лезбо-геј заједница“.

У преднацрту закона, члан 5, тачка 4, стоји да деца имају и политичка права, иако основно политичко право, из кога происходе и остала, право да се бира и буде биран, стичу само пунолетна лица. Тиме се врши недопустива политизација детињства, а деца од 14 година добијају право на удруживање, при чему нико ни не мисли о заштити деце од деструктивних секти, које се често јављају управо као удружења грађана.

У тоталитарним државама, попут Стаљиновог Совјетског Савеза, деца су била подстицана да шпијунирају и властима достављају родитеље (познат је пример Павлика Морозова). Преднацртом овог Закона, држава омогућује деци не само да достављају родитеље, него и да их уцењују ако не буду послушни новим стандардима тзв. „дечјих права“.

Ова тенденција води ка стварању тоталитарне државе, која ће породицу и личност држати под сталном стегом. А тоталитаризам није у ОБЛИКУ, него у ОБИМУ власти (Иван Иљин). Зато је овај закон, иако маскиран демократском реториком, суштински антидемократски и противуставан.

Због тога позивамо да се преднацрт овог закона хитно повуче из процедуре, а да се напише нови, који ће бити одраз како најбољих универзалних и домаћих правних традиција, тако и најширег јавног консензуса.

Двери позивају све битне националне институције, националне политичке странке, Српску Православну Цркву и друге традиционалне религијске заједнице у Србији, да заједно зауставимо овај напад на наше породице.

http://fakti.org/srpski-duh/zakon-od-roditelja-pravi-sumnjivo-lice-10-godisnjak-moze-da-tuzi-oca-za-prekor
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Citat
Прва се тиче кажњавања деце, а друга је прописује да деца до 10 година не смеју нигде да иду без пратње родитеља, указао је заштитник грађана.

Bez zlostavljanja, i naravno gde to deca idu bez roditelja  do 10 godina starosti?

Citat
Усвајањем овог закона деци ће бити загарантована заштита од физичког, психичког, економског и сваког другог насиља, злостављања, занемаривања и експлоатације.

Naravno.

IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
Citat
Bez zlostavljanja, i naravno gde to deca idu bez roditelja  do 10 godina starosti?

Na basket, mali fudal, badbminton, zmurke, lozinke, gubarenje voca komsijama, pravljenje zamka od snega, grudvanje.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Citat

Na basket, mali fudal, badbminton, zmurke, lozinke, gubarenje voca komsijama, pravljenje zamka od snega, grudvanje.

Imam 4 mame i ja , znaci nas 5 i jos nekoliko koje poznajemo dovode decu na isto igraliste - nikada se jos nije desilo da deca budu sama, jer okolo su klupe i roditelji se manjeju.
Na sport ga vozi tata zajedno sa drugarom i ostaje celo vreme treninga , i onda ih voze kuce.
Nasa deca nikada nisu sama.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
Kod mene je igraliste na 30m od kuce, ne znam zasto bi morao neko da vozi decu iz mog kraja na isto Smile Sportska hala je isto na 50m, plaza u centru grada je na 200m od moje kuce. Mi smo imali koseve na ulici a mali fudbal smo igrali na ulici(posto je slepa ulica). Mogu misliti kakvi bi slepci bili da su roditelji stalno bili sa nama.
« Poslednja izmena: 19. Dec 2011, 12:18:58 od Orfanelin »
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Ja zivim u velikom gradu a ti zivis u malo vecem selu - varosici. Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
Zato ce tvoja deca biti idioti a moja nece Smile
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Sudeci po tome ko ce tvoju da napravi bice i lepa i vaspitana.  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
Fazon lejdi gaga?  Smile
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: deca

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.