Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 02. Dec 2020, 06:33:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Skolska godina 2008/2009  (Pročitano 40662 puta)
31. Avg 2008, 17:10:13
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije


The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Sutra početak školske godine!
Autor: RTS | Foto:Ilustracija | 31.08.2008. - 11:15

Za učenike osnovnih i srednjih škola sutra počinje nova školska godina. U prvi razred osnovne škole ove godine krenuće 78.477 dece, što je za oko 2.000 prvaka više nego prošle godine.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović će povodom početka nove školske godine sutra obići dve škole u opštini Vranje. Ministar će uspešan početak školovanja poželeti prvacima u vranjskoj osnovnoj školi "Svetozar Marković" i školi "Predrag Devedžić" u Vranjskoj Banji.
Prvo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola počinje u ponedeljak, 1. septembra, a završava se 31. decembra. Prema pravilnicima Ministarstva prosvete o kalendaru obrazovno vaspitnog rada za osnovne i srednje škole škole za školsku 2008/2009. godinu, drugo polugodište počinje 22. januara 2009. godine. Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 29. maja, a za učenike ostalih razreda osnovnih škola 12. juna. Srednjoškolci se raspuštaju 19. juna, a izuzetak su maturanti gimnazija za koje se nastava završava 22. maja. Učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola raspuštaju se 29. maja.
Neradni dani u prvom polugodištu su 3. i 4. novembar, a u drugom polugodištu praznuju se Sveti Sava (27. januar) i Vidovdan (28. jun). Osim zimskog i letnjeg raspusta učenici imaju i prolećni raspust, od 21. do 24. aprila.

Izvor: Blic
« Poslednja izmena: 23. Dec 2011, 09:26:30 od cg_ac »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije


The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Bruka oko udžbenika uoči početka školske godine
Bitka za udžbenike preko leđa đaka i roditelja


Oko 100.000 primeraka udžbenika, koji se u junu nisu našli na spisku knjiga koje je Ministarstvo prosvete odobrilo, neće se naći u školskoj torbi. Iako se u Udruženju privatnih izdavača još nadaju da će nadležne vlasti ipak preispitati donete odluke i izdati privremena rešenja o upotrebi za ovu školsku godinu, sve su manje šanse da se to i dogodi. Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je komisija koja je ispitivala kvalitet udžbenika postupila po zakonu, a za obeštećenje roditelje upućuje da se obrate Pokretu potrošača.

- Reč je o tome da je štampanje knjiga profitabilan i unosan posao i vodi se borba oko tog kolača. Takođe, priprema se teren za formulisanje novog zakona o izdavanju udžbenika koji će uneti red u ovu oblast - rekao je Žarko Obradović, ministar prosvete, i zatražio od izdavača da objasne zašto su štampali i prodavali knjige bez validne dozvole stručne komisije. On je posavetovao roditelje koji su platili udžbenike koji su naknadno ostali bez dozvole da se obrate Pokretu za zaštitu potrošača.
Odlukom Ministarstva prosvete da se tek u aprilu zatraži revizija svih već odobrenih udžbenika privatnih izdavača od prvog do petog razreda naneta je velika šteta ne samo „privatnicima“ već i roditeljima. S obzirom na to da su knjige poručene, plaćene i isporučene školama dok su imale važeću dozvolu, roditelji s pravom pitaju ko će njima vratiti novac za knjige koje su u junu ostale bez dozvole.
- Svake godine naručujem knjige preko škole jer mi je tako najsigurnije, a i najlakše, budući da plaćamo na rate. Udžbenike za peti razred poručili smo početkom marta i sve je već plaćeno. Mene interesuje koji udžbenici nisu dobili dozvolu i da li će nam vratiti novac. Pitam se da li su oni svesni da đaci kreću u školu za dva dana, a mi ne znamo ni koje knjige su u redu, ni da li ćemo morati da kupujemo nove i ko će sve to da plati. Ovo je velika sramota za srpsko obrazovanje - priča za „Blic“ Milutin Papić, čiji sin kreće u peti razred.
Međutim, odgovor na pitanja roditelja juče nisu imali ni u Ministarstvu prosvete, ni u Udruženju privatnih izdavača. Dok nadležni smatraju da je sve urađeno u skladu sa Zakonom, izdavači očekuju da će udžbenici koji su jednom odobreni pa naknadno odbijeni, ipak, ući u školske klupe. Ukoliko se ogluše o njihove zahteve, Udruženje izdavača tužiće Ministarstvo prosvete, kao i pojedince koji su direktno nadgledali sprovođenje konkursa i reviziju naslova.
- Što se nas tiče, ti udžbenici nisu odbijeni. Nikakvo rešenje ne postoji i još se nadamo i očekujemo da novi sastav Ministarstva prosvete ispravi greške prethodnika i izda privremena rešenja o odobrenju za dvadesetak udžbenika koji u junu nisu dobili „zeleno svetlo“. Posle toga neka urade stručnu analizu, ako smatraju da je potrebno, ali na vreme, i neka onda pregledaju i udžbenike državnog izdavača. Naš zahtev je da svi rukopisi kojima je ista komisija jednom dala dozvolu, a drugi put ne, ostanu u upotrebi. Takođe, u najmanju ruku skandalozno je što mi nemamo nikakva rešenja, ni obrazloženja. Sve što zvanično znamo, nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete. Za svako dodatno tumačenje primorani smo da angažujemo advokata. Kad smo konačno uspeli da dobijemo bilo kakvo obrazloženje zašto naša radna sveska za likovno nije odobrena, u njemu je pisalo „sadržaj je nije u skladu sa nastavnim planom“. Pa, šta to znači - pita se Gordana Knežević, direktorka Izdavačke kuće „Klet“.
Ogorčeni su i drugi izdavači koji ne mogu da se otrgnu utisku da se sve što se događa nije slučajno. Kao primer navode da je jedan od najtiražnijih bukvara koji štampa „Eduka“ i koji je dobio najviše ocene učitelja iz cele Srbije u junu odbijen.
Prošle godine je, takođe, kasnio konkurs za udžbenike petog razreda, a odobrenja su davana od novembra do februara tekuće školske godine. Posle samo nekoliko meseci, neke od tih knjiga nisu dobile dozvolu. Mi samo tražimo iste uslove rada za sve. Nadam se da će svi udžbenici koji su već plaćeni i isporučeni ostati u upotrebi. U suprotnom, svoja prava ćemo štititi putem Suda - navodi Mirjana Miloradović, predsednica upravnog odbora Udruženja privatnih izdavača.

Gubitak pola miliona evra
Ukoliko Ministarstvo prosvete ne prihvati predlog Udruženja privatnih izdavača i ne izda privremena rešenja za 20 udžbenika koji u junu nisu dobili dozvolu, iz upotrebe će morati da se povuče oko 100.000 knjiga. Ako se zna da prosečna cena udžbenika iznosi oko 350 dinara, jasno je da su „privatnici“ u minusu 35 miliona dinara, što je nešto manje od pola miliona evra.

Forum beogradskih osnovnih škola: Urušeni svi temelji reforme
U Forumu beogradskih osnovnih škola smatraju da su u protekla tri meseca urušeni svi temelji reforme koju je započeo Gaša Knežević.
- Apsolutno je neprihvatlivo postojanje monopola u oblasti udžbenika i nastavnih sredstava. Ogled koji je započet pre šest godina u ozbiljnoj je krizi jer se poslednjih godinu i po dana sve čini kako bi se monopol održao. Strašno je što se sve radi vrlo perfidno, kroz kašnjenje konkursa, iznenadne revizije, davanje dozvola kad školska godina počne...
Ovakvim ponašanjem guši se svaka eventualna inicijativa izdavača, ali i prosvetnih radnika - kažu u Forumu beogradskih osnovnih škola.

Pokrenuti spor
- Ukoliko udžbenici zaista budu povučeni iz upotrebe i roditelji moraju da kupe druge, naš savet je da se udruže i pokrenu spor protiv Ministarstva prosvete ili izdavača. U zavisnosti za koga se utvrdi da je učinio grešku - objašnjava Snežana Pavlović, advokat.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije


The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Intervju: Žarko Obradović
Nastavnici neće štrajkovati
Ministar prosvete najavljuje da će uskoro u skupštinsku proceduru biti vraćeni zakoni o udžbenicima i osnovnom obrazovanju


Ministarstvo prosvete zvanično nije obavešteno da je došlo do promene vlasništva Univerziteta „Braće Karić” i neću se usuditi da odgovorim ni „da” ni „ne” na vaše pitanje da li tu ima posla za prosvetne vlasti. Mi izdajemo dozvole za rad, a promena vlasništva u prvom trenutku nije nešto što nas dotiče. Nama se u kabinet javio gospodin koji se predstavio kao novi vlasnik BK univerziteta i ja ću mu sigurno izaći u susret i razgovarati s njim. Postoji obećanje menadžmenta da se ništa neće raditi na štetu studenata i oni u svakom slučaju treba da nastave da uče, a kada je reč o diplomama, ne vidim zašto ne bi važile i dalje. Vrata su širom otvorena onima koji poštuju zakon, pa nek tržište pokaže ko vredi a ko ne, kaže u razgovoru za „Politiku” ministar prosvete dr Žarko Obradović.

On podseća da je proces akreditacije započet i da je suština da se poštuju standardi, kako u privatnom, tako i u državnom obrazovanju.

U prvom intervjuu za naš list kao ministar prosvete Obradović priznaje da ga je „frapiralo” koliko ima posla čak i u vreme raspusta i da mu se dešava da koristi vikend da bi odgovorio na pozive na koje nije stigao da se javi tokom nedelje. Kaže da gotovo ne stigne da pogleda dnevnu štampu. Ranije je imao običaj da pročita „Politiku”, a sada bukvalno ima vremena samo da prelista novine.

Čime garantujete da ćete biti nepristrastni na relaciji državni–privatni univerziteti, kada ste u kabinet ministra došli sa Megatrenda?

Najbolji garant je zakon, standardi i institucije koji postoje. Ja ću sprovoditi državnu politiku u oblasti obrazovanja bez obzira na to što radim na privatnom fakultetu. Osim toga doktorirao sam na Fakultetu političkih nauka, a za ovih sedam-osam nedelja kako sam ministar razgovaram samo sa ljudima sa državnih fakulteta, još nisam primio nijednog vlasnika privatne obrazovne institucije.

Svakog ministra prosvete dočeka najava štrajka uoči 1. septembra. Da li će školska godina početi na vreme?

Hoće. Moj prvi potez po formiranju vlade bio je da se sastanem sa predstavnicima sindikata. Konstatovano je da problema nema – prvo povećanje od pet odsto je bilo, čini mi se mesec dana ranije nego što je dogovoreno, ovo drugo će uslediti u septembru – znači početkom oktobra, a treće, u decembru ako bude smanjenje troškova. Formirali smo i dve radne grupe sa predstavnicima sindikata – jedna se bavi sprovođenjem obaveza iz Protokola, a druga posebnim kolektivnim ugovorima.

Onda smo imali problem sa udžbenicima za šesti razred. Pa i to smo rešili. Imali smo sastanak sa privatnim izdavačima, pitali ih da li mogu da ispoštuju rokove, objavili konkurs odmah pošto je vlada formirana...

Ali oni su i dalje nezadovoljni, jer je komisija odobrila samo 14 od 27 predloženih udžbenika.

Slušajte, nisu svi, ja znam da ne mogu uvek svi biti zadovoljni. Stvar je u tome što se neki fantastično medijski promovišu i u javnosti to predstavljaju kao mnogo krupniji problem nego što jeste. Naše komisije su svoj deo posla uradile. Pa nije na meni kao ministru prosvete da objašnjavam zašto svaki pojedinačni udžbenik nije prošao. Mi smo čak razgovarali o ovom problemu i dogovorili se da se za današnji kolegijum predloži način rešavanja ovog pitanja.

Privatni izdavači tvrde da i dalje postoji monopol Zavoda za udžbenike?

Svi problemi bi trebalo da budu rešeni novim zakonom o izdavanju udžbenika, čiji je predlog bio u proceduri. Mi ćemo napraviti novi predlog i potruditi se da ga uputimo u toku godine u proceduru.

Na čekanju je i zakon o osnovnom obrazovanju.

Ispalo je da je nekako dosta zakona iz oblasti obrazovanja čekalo ili još čeka na usvajanje. Mnoga pitanja su mogla već da budu rešena, ali svi znamo kako je radila Skupština. Kao i uvek kada se formira nova vlada, svi predlozi zakona se povuku iz procedure, tako da ćemo i videti šta je to što treba doraditi i vratiti ih na usvajanje. Ali, pre toga, moramo da čujemo šta o tome ima da kaže struka i da se izjasni i Nacionalni prosvetni savet.

Da li to podrazumeva i izmene Zakona o visokom obrazovanju? Bilo je dosta polemika u vezi sa brojem bodova potrebnih za upis naredne godine, diplomiranih i mastera...

Ja sam na temu „bodova” već razgovarao sa rektorom Brankom Kovačevićem i ceo Univerzitet u Beogradu nam daje niz sjajnih sugestija, ali je po meni logično da sačekamo rektorsku konferenciju i čujemo šta i drugi univerziteti imaju da kažu i da to bude zajednički predlog. Pitaćemo i studente i Savet za visoko obrazovanje.

Godinama studenti protestuju zbog visokih školarina, a fakulteti što ne dobijaju dovoljno para. Šta mislite o predlogu da svi studenti uplaćuju participaciju od nekoliko stotina evra, a da ukoliko izgube godinu plate punu cenu školarine?

Ideje koje se čuju ćemo zajednički razmatrati na telima koja su i osnovana da bi dala svoj stav, pa ćemo onda uobličiti program koji je za državu, studente i fakultete najbolji. Treba doći do toga šta je stav većine državnih univerziteta, jer i tu postoje razlike.

Rektor Branko Kovačević je nedavno izjavio da „u Ministarstvu nema nikakvog kadrovskog planiranja, pa zato mnogi fakulteti školuju studente za zanimanja za koja nema posla ili za inostranstvo”.

Za Srbiju je važno da bude doneta strategija obrazovanja, da odredimo kakvu Srbiju hoćemo u decenijama koje su pred nama. Potrebno je da čujemo kompetentne ljude i institucije, da vidimo kakva nam je demografska situacija, koje su potrebe budućeg ekonomskog razvoja Srbije, pa će onda država dati prioritet određenim sektorima, granama, fakultetima. Mi ćemo pokušati da taj posao završimo što pre kako bi predlog ušao u skupštinsku proceduru. ali to ne zavisi samo od Ministarstva.

-----------------------------------------------------------

Poruka prvacima

Budućim prvacima ministar prosvete je poželeo srećan i uspešan početak školovanja: „Želim da ih ohrabrim jer ulaze u jednu veliku životnu avanturu koja se zove škola gde će naučiti mnogo lepih stvari i steći mnogo novih prijatelja, kako onih sa kojima će biti u razredu, tako i onih koje će steći kroz knjige. Želim im da budu dobri, vredni i da vole svoju zemlju.”

-----------------------------------------------------------

Leni Kravic protiv Dositeja

Odmah po obrazovanju vlade 2008. godina je proglašena godinom visokog obrazovanja u Srbiji, formiran je odbor za proslavu s predsednikom Tadićem na čelu. Naše visoko obrazovanje traje 200 godina, duže nego neke države i treba da budemo ponosni na to. Odluka jeste doneta krajem jula i s obzirom na to da smo zakasnili kao država, imamo ideju da se proslava proširi i na iduću godinu kada će Beograd biti domaćin i Univerzijade i svetske Rektorske konferencije. Inače, mediji nisu ovom datumu dali značaj koji zaslužuje. Mali broj vas je uopšte objavio da je vlada donela ovu odluku. Ja poštujem rok muziku i Leni Kravica, ali ne i da se više puta piše o njegovom koncertu, nego o Dositeju, kaže ministar Obradović.

-----------------------------------------------------------

Milošević je, istorijski, bio u pravu

Pojasnite nam šta ste tačno mislili kada ste nedavno u Požarevcu, povodom godišnjice rođenja Slobodana Miloševića izjavili da je istorija potvrdila da je nekadašnji predsednik SPS-a bio u pravu?

Ja se zahvaljujem onim novinarima koji su pitali šta sam time hteo da kažem, neki su požurili i odmah preneli poruke kojih nije bilo i izveli zaključak koji ne postoji. Dakle, kada je reč o državnoj nacionalnoj politici. Istorija je pokazala da je Slobodan Milošević bio u pravu i tu sam, pre svega, mislio na činjenicu da je Srbija i devedesetih prošlog veka i danas bila deo geostrateških interesa velikih sila, što najbolje pokazuje ovaj odnos prema pitanju Kosova i Metohije, jer da nije tako to bi pitanje bilo rešeno u okviru međunarodnog prava, konvencija. Ako je stav Badinterove komisije bio da se republičke granice moraju poštovati u međunarodnim okvirima, onda bi bilo logično da se to primeni i u Srbiji. Jer se mi i danas, 2008. godine, kada je u pitanju Kosovo i Metohija borimo da dokažemo da se prema nama primenjuju posebni aršini i da to jeste deo politike velikih sila i njihovih geostrateških interesa.

Sandra Dimitrijević

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Visak ljudi u prosveti

Ministar prosvete Žarko Obradović, za razliku od nekoliko svojih prethodnika, za dlaku je izbegao da mu školska godina umesto zvonom započne štrajkom! U intervjuu za Press on najavljuje da će učiniti sve kako bi se popravio materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju i smanjio visoke školarine na fakultetima.
U novu školsku godinu ulazimo bez štrajka, ali šta kažete na najave da prosvetu očekuje nemirna jesen?

- Čim sam došao na mesto ministra prosvete, sastao sam se sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, a razgovarali smo i pre desetak dana. Tada smo otvorili pitanje sprovođenja Protokola koji je potpisan prošle godine, i koji se odnosi na materijalni položaj zaposlenih. Konstatovali smo da država ispunjava svoje obaveze i da nema razloga za štrajk. Prvo povećanje plata bilo je u aprilu, drugo će biti u oktobru za septembarske zarade, a treće od pet odsto zaposleni će dobiti u decembru, ako bude uštede.

Da li u prosveti ima viška zaposlenih i šta će biti s njima?

- Potrebno je utvrditi koliko ljudi je višak u srpskim školama. Kada dođemo do tih podataka, razgovaraćemo šta nam je dalje činiti. Rešenja su različita - od angažovanja na nekim drugim poslovima do socijalnog programa ili nekog trećeg rešenja.

Ovih dana aktuelna je afera oko udžbenika privatnih izdavača, kojima je Ministarstvo prosvete ukinulo dozvole za rad, a oni su već prodali oko 100.000 knjiga.

- Suština ove priče, po meni, jeste da je izdavanje udžbenika unosan posao za izdavače! Svi bi želeli da budu deo te priče, zašto to ne reći otvoreno. Sporne udžbenike privatni izdavači su odštampali pre nego što su dobili dozvolu za rad. Oni vrlo dobro znaju da im je dozvola važila samo na godinu dana. Možda su imali nečije obećanje, koje je potom propalo. Sva sporna pitanja rešiće budući zakon o izdavanju udžbenika.
Znači li to da Ministarstvo nema ništa sa povraćajem novca roditeljima koji su te udžbenike već kupili?

- Da li je Ministarstvo pozvalo nekoga da te udžbenike kupi? Imali bismo deo odgovornosti da smo uradili tako nešto, ali nismo.

Studenti godinama protestuju zbog visokih školarina, a fakulteti optužuju državu da im ne uplaćuje dovoljno novca i time pravdaju poskupljenje. Postoji li način da se ovaj problem konačno reši?

- Pokušaćemo da do početka školske godine na fakultetima utvrdimo da li i koliko država duguje fakultetima! Ovde se pominju različite cifre. Od prorektora za finansije sa Univerziteta u Beogradu Branka Medojevića čuo sam da država ima određene neispunjene obaveze prema fakultetima, ali moram reći da sam od zaposlenih u Ministarstvu čuo da te tvrdnje ne stoje, bar ne u tom obimu. Ako se utvrdi da država ima obaveze prema fakultetima moj zadatak je da te obaveze ispunimo.

Svi se sećamo poražavajućih rezultata PISA testa, na kome su naši đaci bili u dnu lestvice. Šta planirate?

- Ti rezultati su znak da treba da razmislimo o našem obrazovnom sistemu i o njegovoj primenjivosti u praksi. Ipak, ti podaci izneti u PISA testu razlikuju se u odnosu na ono što su naši đaci nedavno pokazali na međunarodnom takmičenju iz matematike. Finci su prema rezultatima testa bili na prvom, a mi na 34, a na poslednjoj Olimpijadi naši matematičari su bili daleko ispred njihovih đaka.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Počela škola, ali i kontrola vozača

U klupama beogradskih osnovnih škola od jutros sedi 15.533 đaka prvaka. Zbog veće bezbednosti dece u saobraćaju, saobraćajna policija će pojačano kontrolisati saobraćaj na putevima i ulicama u zonama škola.

Ove školske godine u prvi razred osnovne škole upisano je 975 đaka više nego prošle godine. Najviše prvaka krenulo je na Novom Beogradu, njih 1.893, a najmanje u Sopotu gde će u školske klupe sesti samo 188 mališana.
Pojedine gradske opštine za doček prvaka pripremile su prigodne poklone kojima će im poželeti srećan početak školske godine. Opština Zvezdara mališanima će poklanjati slagalicu „Mapa Evrope“, pomoću koje će deca moći da se upoznaju sa evropskim prestonicama i njihovim obeležjima. I prvake u osnovnoj školi „Despot Stefan Lazarević“ na Zvezdari, za koje će zbog renoviranja školska godina početi tek 15. septembra, sačekaće pokloni.
Dečake i devojčice na Savskom vencu, prvog dana u školi opština će, kao i prethodnih godina, obradovati poklonom. Mališani će dobiti đačke torbe sa potrebnim školskim priborom. Prvaci u Lazerevcu će osmogodišnje putovanje kroz svet znanja otpočeti uz knjigu „Za đaka prvaka“ autora Branka Živkovića, koju će dobiti kao poklon za polazak u školu. Mališanima na Vračaru pokloni će biti uručeni na svečanoj priredbi u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“.
Na đake, kao na jedne od najvernijih putnika, nije zaboravio ni GSP „Beograd“ koji će danas u podne na Trgu Republike organizovati akciju pod nazivom „Sa GSP-om od prvog razreda“. Đaci će uz pomoć promotera GSP-a prvacima podeliti sveske, lenjire, rasporede časova i druge poklone.
Ovog leta završena je sanacija i adaptacija 15 školskih objekata, na 12 će se radovi izvoditi u toku školske godine. Sekretarijat za obrazovanje je za sanaciju i adaptaciju školskih objekata obezbedio 600.000.000 dinara, a za izgradnju novih škola 1.700.000.000 dinara. Početak školske godine kasniće u Osnovnoj školi „Karađorđe“ u Ostružnici, a učenici ekonomske škole „Nada Dimić“ i petnaeste beogradske gimnazije časove će pohađati u obližnjim osnovnim školama.

Izvor: 24 Sata
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16

U privatnoj gimnaziji čas traje 60 minuta
Školarina 7.000 evra, a u cenu je uračunata redovna, izborna i dodatna nastava, udžbenici i školski pribor, kao i troškovi ishrane, izleta, ekskurzija

Po srednjoškolce ujutru dolazi automobil koji ih dovozi u školu, odeljenje broji najviše 12 đaka, 30 odsto nastave je na engleskom, u školi imaju doručak, užinu i ručak, a kada krenu kući rančevi su im gotovo prazni jer sve knjige ostavljaju u školi. Ovo je samo deo učeničkog života u gimnaziji „Vladislav Petković Dis”, a roditelji koji bi voleli da im dete ima ovakve uslove rada moraju za to daizdvoje 7.000 evra, koliko staje godišnja školarina. Gimnazija opšteg smera će ove jeseni upisati prvu generaciju đaka, a kako kaže Lidija Ručnov, direktorka ove i još dve privatne osnovne škole pod istim imenom, mesta ima za ukupno 50 đaka.

– Radimo po programu Ministarstva prosvete, dakle istom kao i za druge gimnazije, ali smo ga malo prilagodili, pa tako deo lekcija iz srpskog jezika, matematike, hemije, biologije ili geografije, nastavnici predaju na engleskom – kaže direktorka gimnazije.

Čas traje 60 minuta, a do 16 časova kada se završava nastava đaci imaju tri odmora. Domaći zadaci i učenje lekcija obavlja se u školi, a učenicima ostaje da kod kuće samo pročitaju lektiru i pišu eseje.

– Radila sam 14 godina u državnim školama i znam kako je teško predavati u odeljenjima koja imaju više od 30 đaka. To je i jedan od razloga zašto đaci mahom uče tek posle časova, a roditelji moraju da plaćaju dopunske časove kod privatnih profesora da bi dete savladalo gradivo – priča Lidija Ručnov.

Ovu privatnu školu uglavnom upisuju deca lekara, stomatologa, advokata, univerzitetskih profesora, ali i deca diplomata. Važna stvar je i da srednjoškolci mogu da napuste školu pre 16 časova jedino uz odobrenje roditelja, tako da mame i tate ne moraju da brinu gde su im deca i da li beže sa časova.Svake dve nedelje roditelji od profesora dobijaju pisani izveštaj o učinku svoje dece, o njihovim školskim uspesima i neuspesima.

– Mame i tate podrobno se raspituju o svemu – od obroka koji pripremamo za gimnazijalce, do profesora koji predaju u školi. Među nastavnim kadrom ima i stranih predavača – rekla je naša sagovornica.

Iako je gimnazija opšteg tipa, jezici i umetnost imaju blagu prednost, pa tako gimnazijalci kao drugi strani jezik mogu da izaberu nemački, francuski ili ruski, a fakultativno da pohađaju časove italijanskog i španskog.

Direktorka kaže da ne želi da izdvaja svoje đake od drugih gimnazijalaca, pa tako oni odmeravaju snage na takmičenjima sa svojim vršnjacima iz državnih škola.

Roditelji koji u deset mesečnih rata plate školarinu ne moraju da brinu o troškovima izleta, ekskurzija, kupovini udžbenika, školskog pribora i materijala potrebnog za vannastavne aktivnosti, kao što je slikanje, vajanje, gluma, fotografija ili sportovi.

Sedma privatna gimnazija koja je otvorena u našem gradu smeštena je na Vračaru, u trospratnoj vili, a za upis u prvi razred potrebno je uverenje o položenom prijemnom ispitu.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.51
mob
Apple iPhone SE 2020
Počinje školska godina za osnovce i srednjoškolce
Autor: D. V. | 01.09.2008. - 08:09
Za učenike osnovnih i srednjih škola danas počinje nova školska godina, u kojoj Srbija dobija oko dve hiljade osnovaca prvaka više nego lane. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ove godine u školske klupe sešće 78.477 prvačića, dok u srednjim školama u prvom razredu startuje njih više od 80.000. U Srbiji je ove godine ukupno nešto više od 618 .000 osnovaca, a srednjoškolaca je oko 290.000.

Prvo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola završava se 31. decembra, kad počinje zimski raspust. Prema internom pravilniku Ministarstva prosvete, raspust traje do 22. januara 2009. godine. Osim zimskog i letnjeg raspusta, učenici imaju i prolećni raspust koji traje od 21. do 24. aprila. Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 29. maja, a za učenike ostalih razreda osnovnih škola 12. juna.
Srednjoškolci se raspuštaju 19. juna, a izuzetak su maturanti gimnazija kojima se nastava završava 22. maja. Učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola raspuštaju se 29. maja.
Tokom prvog polugođa, neradni dani su 3. i 4. novembar, a u drugom polugodištu praznuju se Sveti Sava (27. januar) i Vidovdan (28. jun).
Kad je o fakultetima reč, danas počinje drugi upisni rok za brucoše, a završava se 19. septembra. Budući studenti prijave za upis na preostalo 8.461 slobodno mesto u sedam državnih univerziteta u Srbiji mogu predati danas i sutra, dok će prijemni ispiti biti održani od 3. do 5. septembra. Nešto više od 2.300 mesta u septembarskom upisnom roku rezervisano je za školovanje o trošku iz budžeta i oko 6.100 mesta za samofinansirajuće studente.
Na Univerzitetu u Beogradu ima 2.050 slobodnih mesta, i to na 15 fakulteta, uglavnom na tehničkim i prirodno-matematičkim, ali i na Filološkom i Učiteljskom fakultet. Na visokoškolskim ustanovama Novosadskog univerziteta ostalo je 1.885 mesta, a u Kragujevcu mesta ima na gotovo svim fakultetima. Univerzitet u Nišu u septembru može da upiše 1.752 brucoša, Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici 1.384, a Novopazarski univerzitet 111 studenata. Budući studenti prilikom prijave na konkurs treba da donesu na uvid originalna lična dokumenta, prijavni list i da predaju fotokopije svedočanstva za sva četiri razreda završene srednje škole, diplomu o položenom maturskom ispitu i dokaz o uplati za polaganje prijemnog ispita, ili testa sposobnosti.
Povodom početka nove školske godine, episkop hvostanski Atanasije služio je juče, sa blagoslovom patrijarha Pavla, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, svečanu arhijerejsku liturgiju.
Pojačane saobraćajne patrole
Učenici koji danas kreću u svoje škole biće bezbedniji na pešačkim prelazima, kolovozima i trotoarima u neposrednoj okolini. Od danas do 15. septembra saobraćajna policija će pojačati kontrole oko osnovnih i srednjih škola.
Statistike pokazuju da deca u saobraćaju najviše stradaju na početku i krajem školske godine.
- Saobraćajne patrole će biti pored svake škole sat pre početka i sat po završetku školskih časova - objasnio je Tomislav Simić iz MUP-a Srbije.
U MUP-u upozoravaju da na najmlađe školarce takođe moraju da obrate pažnju roditelji i oni koji ih vode do škola i iz škole.

Afera sa udžbenicima
Za razliku od prethodnih godina, ovaj put škole ne potresaju štrajkovi zbog niskih zarada prosvetara, ali zato imamo aferu povlačenja 20 udžbenika namenjenih osnovcima od prvog do petog razreda. Povodom odluke Ministarstva prosvete da uoči samog početka školske godine povuče iz upotrebe oko 100.000 primeraka udžbenika, juče je Nacionalna organizacija potrošača Srbije zatražila da Ministarstvo poništi ovu odluku.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Yours is the cloth, mine is the hand that sews time
His is the force that lies within
Ours is the fire, all the warmth we can find
He is a feather in the wind, oh”
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Dogodine besplatni udžbenici za prvake

Jučerašnji prvi dan u školi, bio je prava radost za sve školarce, a naročito za đake prvake. Držeći roditelje za ruke, mališani su u početku bojažljivo ulazili u školsko dvorište. Trema je potpuno nestala kada su zakoračili u učionicu.

U gotovo svim beogradskim školama, za 15.533 prvaka organizovan je svečani prijem i tom prilikom podeljeni su im pokloni, koje su pojedine opštine pripremile za njih.
Povodom početka školske godine otvorene su dve nove osnovne škole, „Vuk Karadžić” u Stepojevcu i „22 oktobar“ u Surčinu. Otvarajući školu „22 oktobar» gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poželeo je prvacima da budu odlični učenici i najavio da će Gradska uprava iduće godine obezbediti besplatne udžbenike za đake prvake ali i za ostale učenike.
I u osnovnoj školi „Isidora Sekulić“ juče je bilo svečano. Doterani za prvi dan u školi, devojčice i dečaci sa nestrpljenjem su čekali da počne prvi čas.
- Drago mi je što sam krenula u školu i radujem se što ću upoznati puno novih drugara i učiteljicu. Inače znam da čitam i pišem, a i da brojim - kaže za „24 sata„ pomalo stidljiva Mila Mašović (7).
Neki su o prvom danu u školi čuli od starijih rođaka koji su to već prošli.
- Moj stariji brat je išao u prvi razred i rekao mi je da je baš lepo, znam da čitam i pišem i veoma sam srećna što sam pošla u školu - kaže mala Ajiša Zemiri (7).
Juče su u školskom dvorištu sklopljenja i prva prijateljstva. Marko Prlja (7) će u prvi razred sa svojom drugaricom Milom Ropret (7) koju poznaje iz parkića gde se zajedno igraju.
- Poznajem samo Milu i družiću se sa njom, ali upoznaću još drugara. Mama i tata su mi rekli da prvi dan u školi nije ništa strašno i da je jako lepo tako da ću sad i ja videti kako je to - kaže za naš list mali Marko.
- Još nisam kupio knjige. Ne znam da pišem, znam da napišem samo svoje ime, ali znam da brojim - dodaje nasmejani Marko.
I njegova drugarica Mila kaže da će brojeve i slova naučiti u školi.
- Još uvek ne znam da čitam i da brojim, ali ću to naučiti ovde sa drugarima. Veoma sam srećna što sam krenula u prvi razred i jedva čekam prvi čas da vidim nove drugare i učiteljicu. Ovde poznajem samo Marka, svi drugari iz vrtića su otišli u drugu školu - rekla je mala Mila Ropret.
Nakon svečanog prijema prvaka u školu, mališani su, držeći se po dvoje za ruke i predvođeni učiteljicama otišli u svoje učionice gde je nastavljen prvi školski dan.

Ministarstvo prosvete istražiće slučaj nevažećih udžbenika
Budući da je oko 100.000 primeraka udžbenika privatnih izdavača koje su škole preko leta naručile a roditelji platili proglašene nevažećim, ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će Ministarstvo istražiti taj slučaj i utvrditi ko je odgovoran za propust. „Primarno pitanje je da li su izdavači imali dozvolu kada su štampali udžbenike, a javnosti Srbije Ministarstvo će predočiti svoj stav nakon što budu prikupljene sve činjenice”, rekao je ministar novinarima tokom posete Vranju. On je istakao da odluku o tome koji će udžbenici biti korišćeni u nastavi donosi komisija u skladu sa zakonom. On je dodao da “niko, pa ni ministar, nema pravo da ulazi u to da li su komisije radile kvalitetno”.

Izvor: 24 Sata
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Upomoć! Moja „beba” polazi u prvi razred

Pored uobičajenih nedoumica koje muče roditelje đaka prvaka, najčešća pitanja koja oni sebi postavljaju su vezana su za konkretne stvari, poput buđenja dece rano ujutru i nošenja mobilnog telefona u školu. Pokušali smo da odgovorimo na neka od njih.

Rano ustajanje
Za mnoge roditelje buđenje dece zbog odlaska u školu je stresno. Izvući ih iz toplih kreveta, nekako ih naterati da se obuku (ponekada ih i obući), umiju, operu zube, doručkuju, povremeno se čini kao nemoguća misija. Ipak, neke navike klincima mogu da olakšaju ustajanje. Prvo i najvažnije jeste da im ne dozvolite da uveče idu kasno u krevet. U proseku deci uzrasta od pet do 12 godina treba oko 10 sati sna. Računajte da im treba 45 minuta za jutarnju pripremu. U detetovu sobu ujutru pustite mnogo svetla, razgrnite zavese i podignite šalone. Servirajte mu zdrav doručak i dajte mu bar 10 minuta da ga pojede.
Ne očekujte od deteta da samo navija budilnik i da se pomoću njega budi. Stručnjaci kažu da su deca sposobna za tu radnju tek od 12. godine.

Mobilni telefon u školi

Ako niste sigurni kako da postupite i da li vašem detetu da dozvolite da nosi mobilni u školu, raspitajte se da li ih svi njegovi drugovi iz odeljenja nose. Posavetujte se s učiteljem i saslušajte kakav je njegov stav. U mnogim školama je zabranjeno donošenje mobilnih. Uvek poštujte ako učitelj zahteva od dece da telefone ne donose u školu.

Kako da ga naterate da pojede užinu

Brižljivo mu pripremate užinu svake večeri ili jutra, ali kako ćete znati da li će je pojesti? Rešenje je jednostavno: uključite ga u proces pravljenja užine, sastavljene od namirnica koje dete voli. Ako primetite da vaš klinac nije pojeo užinu po povratku iz škole, pitajte ga zašto to nije učinio i šta mu se nije dopalo. Takođe, pokušajte da u užinu ubacite skrivene zabavne poruke koje će dete jedva čekati da pročita.

Prvi dani, nepoznat teren

Razgovarajte o pozitivnim aspektima početka školovanja, na primer o novim drugarima i novim saznanjima koje će dobiti. Ne gradite nerealna očekivanja o tome kako će divno biti u školi. Podsetite dete da su i starija deca sigurno nervozna, ali da će se učiteljica potruditi da se svi osete dobrodošlim.

Saveti psihologa za roditelje
Radmila Vulić-Bojović, psiholog i sistematski psihoterapeut, za „24 sata” dala jenekoliko saveta koji bi trebalo da pomognu roditeljima čija deca su juče pošla u prvi razred.
1. Roditelji ne bi trebalo da preozbiljno shvate polazak u školu, jer je to normalan i prirodan tok razvoja.
2. Ne treba decu da plaše školom i govorie da sad neće imati vremena za igranje. Deca ne treba da ispunjavaju svaku želju roditelja.
3. Ne kupovati preskup pribor i ne opterećivati im školsku torbu.
4. Najbolje bi bilo da u školu idu s nekim poznanikom, drugom ili rođakom.
5. Redovno ih hrabriti da je učenje normalno i truditi se da im ono bude što zanimljivije.

Izvor: 24 Sata
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Privatni izdavači zahtevaju utvrđivanje odgovornosti za povlačenje njihovih udžbenika
Ministarstvu ponuđen kompromis

Država treba da definiše jasne standarde da bi izdavači znali šta se od njih očekuje

Beograd - Početak nove školske godine u Srbiji najviše je otežao problem sa više od 100.000 udžbenika od prvog do petog razreda koje su privatni izdavači odštampali i prodali roditeljima, ali koji nisu dobili odobrenje Ministarstva prosvete. Do danas nije poznato da li će neko roditeljima nadoknaditi novac ili će morati ponovo da kupuju knjige, ali one koje su dobile dozvolu države.
- Članovi Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije zahtevaju da se utvrdi ko je i kako doneo odluku za izbacivanje udžbenika privatnih izdavača sa tržišta, kao i utvrđivanje razloga zbog kojih je uveden ponovni pregled već odobrenih udžbenika u aprilu ove godine, kada je izbor udžbenika već završen. Ponovljeni pregled odnosio se samo na udžbenike privatnih izdavača, čime se favorizuje državni Zavod za udžbenike i ugrožava demonopolizacija tržišta - rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Gordana Knežević-Orlić, direktorka izdavačke kuće Klet.

OBRADOVIĆ: U školama samo odobreni udžbenici
Vranje - Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je juče će ove godine u školama biti korišćeni samo udžbenici koji su izdati u skladu sa važećom dozvolom Ministarstva. Obradović je rekao da će Ministarstvo nadoknaditi štetu izdavačima koji su eventualno oštećeni time što su štampali udžbenike po dozvoli Ministarstva, a koja je kasnije promenjena. On je rekao da Ministarstvo prosvete neće prihvatiti udžbenike koje su neki izdavači radili na svoju ruku.

- Ako su izdavači sami štampali udžbenike, prodali ih roditeljima, a nisu ih obavestili da nisu u skladu sa programima Ministarstva, tu nismo krivi, pa neka takvi traže rešenje za sebe. Nećemo dozvoliti da đaci i roditelji budu oštećeni po cenu da mi vraćamo novac roditeljima, niti da udžbenici koji nisu odobreni uđu u nastavu. Komisija prethodnog ministra je 22. aprila od 317 udžbeničkih rukopisa odobrila 98. Tu komisiju čine kompetentni ljudi - rekao je Obradović. V. R.

Ona je istakla da će privatni izdavači predložiti Ministarstvu prosvete kompromisno rešenje kojim bi se svim udžbenicima koji su pozitivno mišljenje dobili u jednom, a u ponovljenom pregledu negativno, produžila upotreba u ovoj školskoj godini. Nakon toga, kako je objasnila, stručna komisija treba da uradi detaljnu analizu čiji rezultati bi se primenjivali od naredne školske godine.
Mirjana Miloradović, predsednica Udruženja izdavača udžbenika i učila, istakla je da su "ljudi iz prethodnog Ministarstva prosvete udžbenike povukli bez obrazloženja procedure kojom je došlo do toga".
- Komisiji koja je radila evaluaciju udžbenika zabranjena je komunikacija sa privatnim izdavačima, čime nam je onemogućen uvid u eventualne nedostatke, kao i njihova korekcija. Zahtevamo javnost u radu. Obrazloženja komisija otvaraju mogućnost izdavačima da tuže Ministarstvo prosvete po više osnova - rekla je Miloradovićeva.
Siniša Ješić iz izdavačke kuće Draganić dodao je da nadležni organi moraju precizno da definišu standarde i norme o izradi udžbenika da bi izdavači "tačno znali šta se od njih očekuje prilikom procene valjanosti udžbenika".

Izvor: Danas
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Dec 2020, 06:33:17
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.