E ovako prochitao sam Zhenidbu Milica Barjaktara i jako mi se dopala pesma i dubina motiva prvenstveno motiva zenidbe. Interesuje me da li neko zna koje sve srpske narodne epske pesme govore o zenidbe. Ono shto sam ja nashao i shto chitam su:
Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!
Zodijak
Pol
Zastava
Windows XP
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Nisu sve, samo sam napisala + te dve koje znam :chuckel: ...možda se kroz neke pesme provlače rečenice ženidbe/udaje a ne stoji u naslovu. Nikada nisam volela da čitam epske pesme ](*,)
Postoji Индекс мотива народних песама балканских Словена, Бранислав Крстић, Београд 1984. Tu mozes da pronadjes sve narodne pesme sa motivom zenidbe.
A sto se tice Banovica kao junaka i ljubavnika evo dela jedne manje poznate varijante: "Коса гори, а љуба говори: "Гаси, гаси, Бановићу млади, Много ти је рука претиштала. " Јунак мучи, ништа не говори"
Љуба наставља да гори, догори до црних очију, па понавља молбу да је Бановић угаси:
"Гаси, гаси Бановићу млади Нете жалба за 'ве црне очи, Много си и' пута пољубија"
Бановић поново "мучи, ништа не говори". Кулминацију казна доживљава у трећој молби љубе да јој се скрате муке:
"Гаси, гаси Бановићу млади Под појасом мушко чедо носиш"
Јунак на ову молбу одговара:
"Нека гори, пусто му остало, Лоша кучка ни куче не ваља. "
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.