Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Neka mi neko napise nesto o macama!  (Pročitano 19043 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
Evolucija mačke

Kada su pre 70 miliona godina dinosaurusi izumrli, ostavili su otvoren ekološki
prostor koji je razvojem raznih vrsta sisara bio popunjen tokom sledecih milenijuma. Kada kažemo da su prvi sisari živeli već u zlatno doba dinosaurusa moramo napomenuti da su oni tada bili tek na početku svoje evolucije kao i da su rastom bili veoma mali. "Samo" 10 miliona godina kasnije, u doba Paleocena, šume su nastanjivali Miacidae, grupa znatno većih sisara mesojeda [Carnivora], koja predstavlja zajedničke pretke Caneidae [familije pasa] i Felidae [familije mačaka]


Macis, grafička rekonstrukcija skeleta

Prilagođavanjem na različita podneblja i uslove života u narednih nekoliko miliona godina Miacidae su se podelili na bezbroj grupa i podgrupa. Jedan od naslednika je Dinictis koji važi kao predak familije Felidae kojoj pripadaju sve mačke koje danas žive.

Dinictis, rekonstrukcija spoljašnjeg izgleda

Jedan od najimpozantnijih predstavnika velikih mačaka, koji je živeo u periodu od
pre 3 miliona godina pa sve do kraja poslednjeg ledenog doba bio je Smilodon.

Smilodon, lobanja


...ovako je mogao izgledati Smilodon

Ipak, znatno manji pripadnici ove velike familije felidae našli su sebi prostor za život i pored svojih velikih i dominantnih rođaka. Najstariji nalazi iz istog doba potvrđuju egzistenciju predaka naše današnje domaće mačke. Upravo iz te grupe manjih felidae razvile su se, ne samo 28 grupa malih mačaka [Felis] kao što su divlja mačka, ocelot, puma, luks itd, već i red velikih mačaka [Pantera] koje danas žive, u koje spadaju lav,  tigar, gepard, leopard i jaguar.
  Direktan predak naše domaće mačke jeste divlja mačka, ali i nje ima više vrsta. Tu spadaju stepna mačka Felis ornata, evropska divlja mačka Felis silvestris i afrička divlja mačka Felis libyca zvana Falb mačka.


Felis ornata   


Felis silvestris   


Felis libyca

Falb mačka je prva bila pripitomljena, ali je naša domaća mačka nastala tek njenim
mešanjem sa evropskom divljom mačkom, tokom perioda kada je ona svoj životni prostor raširila i po Evropi. Na drugim prostorima falb mačka se sigurno mešala i sa lolkalnim divljom rasama, što je značajno doprinelo varijaciji njenog izgleda i pre nego što je čovek počeo sa selektivnim odgojem.
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
Domestifikacija mačke

Da li ste se ikada upitali kako su pas i maćka postali verni pratioci čoveka i njegovi prijatelji? Tekst što sledi predstavlja mali hronološki pregled kako je do toga došlo, odnosno kako je do toga moglo doći.


Na početku ćemo se ukratko osvrnuti i na pretke domaćeg psa kao i na njegovu domestifikaciju pre svega iz razloga što su pas i mačka jedine domaće životinje koje čovek ne koristi na "uobičajen" način [ne računajući tu neke zaista neobične izuzetke na dalekom istoku]. Razna istraživanja na polju genetike i anatomije, kao i komparativna ispitivanja ponašanja i artikulisanja potvrđuju tezu da je vuk direktan predak psa. Vrlo je moguće da je na različitim prostranstvima u isto vreme [ali nezavisno], čovek pripitomio vuka i da su razne biološke podgrupe doprinele njegovom razvoju u pravcu stalnog pratioca čoveka. Znatno ranije nego sa mačkom, čovek je prema svojim potrebama počeo sa selektivnim uzgojem pasa. Ne zna se sasvim pouzdano kada je vuk pripitomljen, ali arheološki nalazi nedvosmisleno potvrđuju da ga je čovek pripitomio pre bilo koje druge životinje. Krajem poslednjeg ledenog doba, pre oko 12.000 godina pas je već živeo sa čovekom.

Mačka je bila pripitomljena znatno kasnije. Potreba za njenim prisustvom pojavila se tek pošto se čovek odrekao svog nomadskog života, kada je počeo stvaranje naseobina, obrađivanje zemlje, ubiranje i čuvanje ubranih plodova. Naime, zbog tih zaliha hrane u neposrednoj blizini čoveka došlo je do razmnožavanja raznih štetočina kao što su glodari, gmizavci, insekti itd. Divlja mačka koja je živela u okolini našla je, sada u blizini čoveka, plen u izobilju. Korist je dakle bila obostrana: mačka je dolazila do hrane vrlo lako, a čoveku je odgovaralo što je nepoželjno razmnožavanje štetocina bilo suzbijano. U to doba, pre oko 8.000 godina nastala je populacija poludivlje mačke.

Pretpostavlja se da je mačka u potpunosti pripitomljena pre oko 4.000 godina. Egipćani su
bili prvi koji su spoznali njenu vrednost kao prirodnog neprijatelja štetočina kojih nisu mogli da se oslobode bez njene pomoći. Mačka je u religiji Egipćana kotirala veoma visoko. Važila je kao personifikacija boginje Bastet, a samim tim je bila i predmet obožavanja.


Bastet , lokalna boginja doma i porodice iz grada Bubastis [dole]Bastet je najčešće predstavljana kao macka koja sediPostoji priča da je Faraon proglasio mačku za polubožanstvo da bi tako sve mačke u Egiptu postale njegovo vlasništvo. Svako čija je mačka do tada bila, bio je dužan da se o njoj preko dana brine, dok je nocu mačka imala zadatak da faraonove žitne komore oslobađa od štetočina. Povrediti ili ubiti mačku, čak i nenamerno, značilo je biti osuđen na smrt. Kada bi mačka uginula prirodnim putem, bila bi mumificirana i
sahranjena sa svim počastima jednog bozanstva. Ne zna se koliko je to predanje tačno, ali je evidentno da je samo pri arheološkim iskopavanjima Beni-Hasana pronađeno preko 300.000 mačjih mumija, znatno više nego ljudskih.
  Iako je bilo zabranjeno izvoziti mačke iz Egipta, ipak se nije moglo sprečiti da poneka nađe put u neku drugu zemlju. Tako je nastanila prvo sredozemlje, a posle i celu Evropu pa i ostali deo sveta. U to rano doba svog zajednickog života sa čovekom, koji je potrajao više od dve hiljade godina, mačka je svuda bila veoma cenjena. Jednostavno, čovek je bio fasciniran njenom lovačkom veštinom od koje je imao toliko koristi.

Srednji vek nije bio samo najcrnje doba u čovekovoj istoriji, već je i za mačku značio skoro totalno istrebljenje. Na lomačama inkvizicije nisu goreli samo politicki protivnici i žene proglašene za veštice već i satanizovane mačke, najčešće crne. Kako je mačka uspela da preživi ovo nemilosrdno doba sigurno može da zahvali samo sebi, svojoj sposobnosti da opstane i bez čoveka, svom instinktu da se povuče i
skloni u momentu opasnosti. Posledice za čoveka bile su kobne. Naglo razmnozavanje štetočina, naročito pacova, uslovilo je u istoriji nezapamćenu epidemiju crne kuge. Ova, u to vreme smrtonosna bolest, prenosi se u prvom redu ujedom buve, koja bakteriju Yersinia pestis , prenosi sa zaraženog pacova. Kuga je tada odnela dve trećine stanovništva Evrope, oko 25 miliona ljudi. Preterano bi bilo reći da je decimirana populacija mačke bila jedini uzrok ove katastrofe, ali jedan od uzroka sasvim sigurno.

Krajem 16. veka inkvizicija se stišala, ali se spaljivanje veštica i uništavanje mačaka nastavilo i u narednom veku. Tek početkom 18. veka mačka postepeno ponovo zauzima mesto pored čoveka bez straha za goli život. Odnos se ponovo vraća u ravnotežu.

U 19. veku zahvaljujući svojoj čistoći mačka ulazi i u građanska domaćinstva. Takođe nalazi svoje mesto u umetnosti i literaturi. U slikarstvu postaje omiljeni motiv. Kroz dela najpoznatijih slikara kao sto su Pierre-Auguste Renoir, Edouard Manet, Henri Rousseau, Henri de Toulouse-Lautrec ili Franz Marc, mačka je našla mesto i u najznacajnijim muzejima sveta. Bezbrojnim bajkama i basnama mi danas učimo svoju decu šta je dobro a šta zlo i kako da se ophode prema mački i životinjama uopšte. Ko još ne zna bajku "Mačak u čizmama" ? Danas postoji savremeno resenje čak i za one koji nerado čitaju. Za njih a i za ostale tu su Tom i Jerry, Garfield i Aristocats koje ne gledaju samo deca.

U domovima širom sveta danas živi oko 400 miliona mačaka.
Mačka nije ušla samo u naš dom, ona je ušla i u naše srce.
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
Rekli su o mačkama...

Još u davnim vremenima pa i sve do danas, razni ljudi, mada najčešće umetnici i ljubitelji mačaka imali su potrebu da usmeno ili pisano izražavaju svoje divljenje, naklonost, prezir pa i otvoreno neprijateljstvo prema mačkama, svako prema svojim "potrebama". Koliko je ko od njih bio u pravu, prosudite sami...

"Proučavao sam mnogo filozofa i mnogo mačaka. Mudrost mačaka je bez sumnje superiorna."
Hippolyte Taine, književni kritičar i istoričar (1828-93)

"Mačka ne vidi nijedan razlog da se podredi drugoj životinji, makar ona stajala i na dve noge."
Sara Thompson, horistkinja

"Postoje dva načina za beg od tuge: muzika i mačke."
Albert Schweitzer, doktor, humanitarac, teolog, misionar, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952.

"Primetio sam da ono što mačka najviše ceni kod čoveka nije njegova moć da joj obezbeđuje hranu, što uzima zdravo za gotovo - već njegovu sposobnost da je zabavi." Geoffrey Household, savremeni pisac

"Volim mačke jer uživam u svom domu a malo po malo mačke postaju njegova vidljiva duša."
Jean Cocteau, francuska umetnica, pesnikinja, glumica, rediteljka, slikarka.

"Sa kvalitetima koje mačka poseduje kao što su lična higijena, privrženost, strpljivost, ponos i hrabrost, pitam vas - koliko nas bi moglo postati mačka?"
Fernand Mary

"Zanimljivo, ne postoji način da čovek govoreći o mačkama prođe kao normalna osoba."
Dan Greenberg, profesor i sociolog

"Mačke nas uče kako nije sve u prirodi načinjeno sa svrhom."
Garrison Keilor, pisac i humorista

"Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu."
Martin Buxbaum, prevodilac i teatrolog

"Mačke uvek znaju da li ih određeni ljudi vole ili ne. Mada ih to ne tera da nešto i učine po tom pitanju." Winifred Cariere, pisac i izdavač

"Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku."   Mark Tven, pisac

"Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija."
Will Cuppy, humorista i novinar

"Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo."
Stephen Baker, pisac

"Mjau" je kao i "Aloha", može značiti bilo šta.
Henk Ketchum, tvorac stripa "Denis napast"

"Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja."
W.L. George, pisac

"Svako ko je proveo određeno vreme u društvu mačke dobro zna da mačke imaju puno razumevanja kada su u pitanju ograničenja ljudske vrste."
Cleveland Amory, pisac

"Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri."
Sir Harry Swanson, pisac

"Ne postoje obične mačke."
Colette, francuska spisateljica

"Mačka "prospe" svoje telo podu kao vodu. I sam taj prizor odmara."
William Lyon Phelps, profesor, književni kritičar i pisac

"Ideal smirenosti postoji u mački koja sedi."
Jules Reynard

"Nije važno kakve je boje mačka već da li lovi miševe."
Kineska poslovica

"Izraz <domaća mačka> je oksimoron."
George F. Will, kolumnista i TV voditelj

"Poistovećivanjem sa mačkom, čovek rizikuje samo da postane bogatiji."
Colette, francuska književnica

"Duboko u sebi sve nas pokreću isti nagoni. Mačke imaju hrabrosti da žive prema tim nagonima." Jim Davis, kreator stripa Garfild

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.
Žil Vern, pisac

"Čak i kada su pregojene, mačke znaju zlatno pravilo - iako ste debeli zauzimajte elegantne poze."
John Weitz, dizajner i pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala."
Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled.
"Ne budi smešna, prede ona, ja sam je napisala."
- odlomak iz knjige "Mjau" Dilys Laing

"Mačke su prilično osetljiva bića i podložne su mnogim bolestima mada nikada nisam čuo da neka pati od nesanice"
Joseph Wood Crutch, prirodnjak, pisac, kritičar

"Postoji taj detalj oko izmeta u kome je mačka daleko ispred drugih kućnih ljubimaca. Pas je nekako uzbuđen što ga je on sam ili neko od njegovih drugara napravio, žao mu je da ga ostavi, obožava da ga miriše a ponekad ga i pojede...dok ga mačka brzo pokrije ako je u mogućnosti...."
Paul Gallico, književnik


"Problem sa mačkama je što imaju isti pogled bez obzira da li upravo gledaju u noćnog leptira ili u masovnog ubicu."
Paula Poundstone, književnica i komičarka

"Izgleda da se mačke ponašaju po principu da nikada nije šteta tražiti ono što vam treba."
Joseph Wood Crutch, prirodnjak, pisac, kritičar

"Ono što je super kod mačaka je njihova beskrajna raznovrsnost. Čovek može odabrati mačku koja će odgovarati skoro svakom enterijeru, boji, životnom standardu, karakteru, raspoloženju. Ipak, ispod krzna, ma koje boje bilo, biće zapravo nepromenjena, jedna od retkih slobodnih duša na ovom svetu."
Eric Gurney

"Knjige su moji izložbeni psi koje gajim i prodajem kako bih izdržavao svoju maćku"
Robert Graves, književnik

"Razlog zbog koga se mačke stalno negde penju je kako bi gledale sa visine na skoro svaku životinju...što je i razlog zbog koga ne vole ptice"
KC Buffington, humoristkinja

"Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku."
Paul Gray, umetnik

"Mačka reče - Ja nisam prijatelj niti sluga, ja sam mačka koja šeta sama, i želim ući u tvoju pećinu."
Radjard Kipling, iz knjige "Just-So Stories"

"Neke mačke su slepe, neke i potpuno gluve. ali nijedna nije glupa."
Anthony Euwer, pesnik

Francuska književnica Kolet je bila poznati ljubitelj mačaka. Kada je bila u poseti Sjedinjenim Državama videla je mačku na sred ulice. Prišla joj je i zapodenula razgovor. Par minuta su one tako mjaukle jedna sa drugom. Nakon toga, Kkolet se okrenula svojoj prijateljici i rekla - "Enfin! Quelqu'un qui parle francais." (Konačno! Neko ko govori francuski!)
Nepoznati izvor

"Mačka nije toliko izbirljiva - dok god imate na umu da voli mleko u plitkim posudicama sa motivima ruže i ribu na plavom tanjiriću. Sakoga će je uzeti i jesti sa poda.."
Arthur Bridges
[napomena: većina mačaka ima probleme sa varenjem mleka tako da ovaj citat spada u jednu od naopakih predrasuda. ]

"Mačka može zadržati pospanu sklupčanu pozu na vašem krilu sve dok potpuno ne ustanete. Ona se do poslednjeg trenutka nada da ćete doći sebi i vratiti se u sedeći položaj." Pam Brown, pesnikinja

"Problem kod spavanja u krevetu sa mačkama je što one radije spavaju na vama nego pored vas." Pam Brown

"Ako grubo zloupotrebite mačku makar jednom ona će zauvek držati distancu nakon toga. Nikada više nećete moći zadobiti njeno puno poverenje."
Mark Tven

"Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?"
Louis J. Camuti, veterinar specijalista za mačke

"Umetnici vole mačke, vojnici pse."
Desmond Morris, zoolog i antropolog

"I najmanja mačka je remek delo".
Leonardo Da Vinči

"Kako bi bolje shvatao svoju važnost, svako bi trebao imati psa koji će ga obožavati i mačku koja će ga ignorisati."
Dereke Bruce, pisac i novinar

"Mačka se sigurno neće udaviti ako vidi obalu."
Frensis Bejkon 1561-1626

U mačjoj savršenoj eleganciji i superiornoj samodovoljnosti video sam simbol savršene lepote i laskave bezličnosti samog sveta, objektivno sagledanog. U njenoj nemoj mističnosti leži sve čudesno i fascinantno nepoznatog.
H. P. Lovecraft, književnik


"Voleo bih da mogu pisati tako misteriozno kao što je mačka."
Edgar Allan Poe

"Šta je lepše - mačji pokret ili njeno mirovanje?"
Elizabeth Hamilton, pesnikinja i esejista

"Sa psima i ljudima to je ljubav uz jarke boje. Kada je reč o mačkama, radi se o pastelnim nijansama."
Louis A. Camuti, veterinar specijalista za mačke

"Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu."
Viljem Šekspir, Henri IV

"Kad je Bog stvarao svet, odlučio je da stavi i životinje u njega pa je smislio da svakoj podari osobine koje želi. Životinje su tako formirale dug red ispred njegovog trona dok je mačka otišla na začelje. Slonu i medvedu Bog je dao snagu, zecu i jelenu - brzinu, sovi moć da vidi u mraku, pticama i leptirima izuzetnu lepotu, lisici mudrost, majmunu inteligenciju, psu vernost, lavu hrabrost, vidri razigranost. Sve te osobine su životinje tražile Bogu. Došao je i kraj reda, a tamo je sedela mala mačka, strpljivo čekajući.
"Šta ti želiš?", upita Bog mačku.
Mačka se skupi skromno pa reče: "Ma, šta god da ti je ostalo od drugih, meni ne smeta"
"Ali ja sam Bog, sve mi je ostalo"
"U tom slučaju molim od svega po malo"
Bog se glasno nasmeja na mačkin pametan odgovor i dade maloj mački sve što je htela, dodajući na to i gracioznost i eleganciju i, specijalno za nju, nežno predenje koje će uvek privlačiti ljude i osigurati joj topao i udoban dom.

Ali joj je ipak uzeo lažnu skromnost."

Lenore Fleischer - The Cat's Pajamas

"Ako je riba otelotvorenje pokreta vode onda je mačka odslikan blagi povetarac."
Doris Lessing, novinarka i kniževnica

"Nikada se nisam udala pošto nije bilo potrebe. Imam tri kućna ljubimca koji ispunjavaju istu svrhu kao i muž. Imam psa koji se dere svako jutro, papagaja koji psuje čitavo popodne i mačku koja kući dolazi u pola noći."
Maria Corelli, glumica

"Za vreme večere, on bi seo u ćošak, koncentrišući se, i odjednom bi neko rekao - "Vreme je da nahranimo mačku", kao da su se sami setili toga."
Lilian Jackson Braun, književnica koja je pisala pretežno o mačkama

"Mačke mi se u tolikoj meri motaju oko nogu da i kod kuće a i kada izađem, hodam kao da surfujem."
Roy Blount Jr. novinar i novelista

"Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu."
Kineska izreka
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5131
Zastava Majevica
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T28
Hvala vam na ovim iscrpnim informacijama! Moderatoru jedan  :flower: za tebe!
A ovako izgleda jedno moje mace , kao pravi tigric, bas kao na ovoj slici
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 

:D

... pricala sam jutros u parkicu sa jednom curom (seta svog dalmatinera)
i evo sta mi je rekla, zasto preferira pse i, naravno, ne voli macke:

- macke su koristoljubive, vole te dok ih hranis, pazis i mazis... cim prestanes, ode ona
- ne mozes je nicemu nauciti (za razliku od pasa)
- macke se penju na sto, sporet... i tu nema leka
- macke nisu lojalne, njenog tatu je macka  s kojom je spavao i mnogo je voleo- ujela!! (sram je bilo  :chuckel:)
- macke su prljave- one koje izlaze napolje penju se po kontejnerima itd., pa ti posle dodju u krevet, na sto i tako redom

dopisite sami   :[115]:
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5131
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T28
Ali pogledaj ovu gore sliku, kad jedna mala maca ovako zacudjeno gleda! Pa da puknem od miline! :mrgreen:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
 :chuckel:

ma to je samo kamuflaza, znas kako su one prefrigane, prepredene... ma prave su macke  :[115]:  :chuckel:
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
Da, kad neko ne voli mačke, nastanu onakve rečenice gore  :weirdface:

Jeste da su umiljatije kada su gladne, ali volite li vi da vas neko mazi, češka, gnjavi kad ste se najeli?  :P

Nije tačno da ih ne možeš ničemu naučiti ! Dok su male, trebate ih vaspitati. Naravno da ne možete očekivati da budu poslušne kao psi. Moja mačka npr. tačno u 14.30 svakog dana posle ručka dodje i čeka ispred vrata da joj se iznese hrana. Zna šta znači ''dodji'', ''izadji'', ''lezi''...tačno zna da prepozna moje raspoloženje (ih testirala sam je milion puta)..

Ccc, mačke su prljave...penju se u kontejner.. Ako joj se mačka pela u kontejner to znači da je trebala više da je hrani. Ništa drugo.

I da, psi ne umeju da predu  :P


igorxxx, ma nema na čemu i hvala za cvetić. Biće još tekstova ovde. :chuckel:
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
Evropska kratkodlaka mačkaPoreklo: Evropska kratkodlaka mačka predstavlja ustvari najčistiji oblik naše domaće mačke, onakav kakav se razvijao stotinama godina na području Evrope, ne mešajući se sa drugim rasama. Podložan samo tokovima evolucije, bez ikakvog uticaja čoveka, tip se održao najbolje na severoistoku Evrope. Danas srećemo najviše odgajivača Evropske kratkodlake upravo u skandinavskim zemljama.

Kod FIFe je 1982. godine ustanovljen standard (opis rase) Evropske kratkodlake koja je time bila priznata kao rasa i doživela preporod.

Do 1982. god. na području srednje i severne Evrope, naročito u Engleskoj, Evropska kratkodlaka mačka je bila podložena ukrštanjima sa Persijskom mačkom upravo u ciju promene fenotipa i sa današnjim izgledom mačke je imala vrlo malo sličnosti. Takva ukrštanja su bila poslednja faza u formiranju tipa Britanske kratkodlake mačke.

Slični odgajivački ciljevi doveli su i do rase American Short Hair, naravno na području severne Amerike.

 
Evropska kratkodlaka,Britanska kratkodlaka,Američka kratkodlaka

Izgled: Evropska kratkodlaka mačka treba izgledom da odgovara našoj domaćoj mački, naravno bez odlika neke druge rase.

Odgajivački cilj treba da bude učvršćivanje tipa i stvaranje odgovarajućeg genetskog pool-a. Pošto Evropska kratkodlaka rezultira iz domaće mačke potrebna je i jedna genetska rezerva koja bi u nekoj slučajnosti mogla da posluži i spreči depresiju incesta [ inbreeding depression ]

Standard opisuje mačku srednje veličine do velike mačke, mišićavog tela, sa jakim okruglim grudnim košom, rep srednje dužine. Noge su stabilne, srednje dužine, a šape okrugle. Glava treba da bude duža nego šira sa izraženim jabučicama i jakom bradom. Uši su srednje veličine, na vrhu zaobljene. Oči treba da budu okrugle, blago koso postavljene, zelene, žute, boje ćilibara, a mogu biti i plave. Dlaka je kratka, česta, oštra i sjajna.


Karakter….nije standardom tako strogo propisan kao kod drugih rasa. Mačka može biti bojažljiva ili mirna i umiljata do razigranog mačeta ili razmaženog ljubimca. U svakom slučaju mačka je vrlo inteligentna i samostalna, ali konstantno radoznala i društvena i spremna da se prilagodi uslovima u kojima živi. Najviše voli sa istražuje okolinu i da lovi.
IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 18761
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
Egipatska MAU mačka
 


Poreklo

Prva predanja o domestifikaciji mačke, odnosno o njenom zajedničkom životu sa čovekom stara su između 4000 i 5000 godina.
Egipatska Mau [Egyptian Mau] vodi direktno poreklo od afričke divlje mačke  Felis Lybica Ocreata , poznate pod imenom Falb mačka, koja je bila prva pripitomljena. Ovu tvrdnju dokazao je T.C.S Morrison-Scott poređenjem genetskih informacija dobro očuvanih mumija mačaka nađenih u egipatskim grobnicama iz doba 600 – 200 godina p.n.e. i današnje Mau mačke.

Sam izgled današnje Mau potvrđuje njeno poreklo.

silver spotted tabby MAU ns 24[crne tačkaste šare na srebrnastoj podlozi]- bronze spoted tabby MAU n 24[bronzane tačkaste šare na podlozi zlatno braon boje]
Karakter

Mačka je veoma temperamentna, inteligentna, rado se igra i stalno je u pokretu. Voli društvo, kako mačje tako i čovekovo. Nikako ne voli da ostane sama. Voli da je u središtu pažnje i vrlo lako se uvredi ako joj to ne uspe.

Ako se odlučite da držite Egyptian Mau preporučuje se držati dve. Ona ne mora po svaku cenu imati društvo iste rase, ali u svakom slučaju još jednu mačku. Ako imate dovoljno vremena za nju, druga mačka možda i nije potrebna ;-)


IP sačuvana
social share
Ako je Supermen tako pametan zašto nosi donji veš preko odela??
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.074 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.