Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako napisati CV ~ propratno pismo? ~ Uputstvo, iskustva, pitanja...  (Pročitano 158632 puta)
19. Maj 2007, 21:43:16
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Apple iPhone 6s
Kako napisati CV

CV je dokument koji je danas obavezni deo svake prijave za posao. Svrha CV-a, (Curriculum Vitae na latinskom, Resume na engleskom) odnosno biografije jeste da Vas i Vaše obrazovanje, odnosno stručne kvalifikacije predstavi potencijalnom poslodavcu.
Ovaj dokument treba da bude, pre svega, koncizan i lepo strukturisan i da Vas, naravno, predstavi u najboljem mogućem svetlu.

Na internetu postoji mnoštvo vodiča koji će Vas, do najsitnijih detalja, uputiti u tajne pisanja CV-a za svaku konkretnu situaciju. Jedinstveni obrazac pisanja CV-a ne postoji, no, ipak, iz sveg tog mnoštva može se izvesti nekoliko smernica koje Vam mogu pomoći da lakše napravite potrebni dokument.

CV koji pišete prilikom konkurisanja za posao ne bi trebalo da bude duži od jedne A4 strane. Dokument se piše slovima Arial ili Times New Roman, s tim što je u pošti Srbije kao zvaničan tip slova u upotrebi Times New Roman. Veličina slova bi trebalo da bude između 10 i 12, ali nikako preko 12 jer prevelika slova ostavljaju loš utisak. Propisana veličina slova za dokumente ovog tipa u Pošti Srbije je 12.

Uz CV se šalje i propratno pismо, čak i ako nije eksplicitno naznačeno da je propratno pismo potrebno. Ovo pismo ima za cilj da upozna čitaoca sa Vašom biografijom, da uputi na njene važne delove, a može sadržati i nešto što niste mogli staviti u biografiju zbog nedostatka prostora. U pismu jasno naznačite za koji posao se prijavljujete.

Za slanje prijava poštom, pronađite adekvatne koverte A4 ili eventualno A5 formata. Potrudite se da celokupni izgled pošiljke odaje izgled uredne i obrazovane osobe.

Sama biografija bi, u skladu sa važećim opštim pravilima, trebalo da sadrži sledeće: lične podatke, cilj biografije, obrazovanje, nagrade i priznanja koje posedujete, praktično iskustvo, vannastavne aktivnosti, strane jezike, znanje kompjutera, hobije.

Lični podaci

Ovde treba navesti ime i prezime, datum i mesto rođenja, adresu stanovanja, e-mail, telefon i nacionalnost. Ukoliko imate dve adrese ili dva telefona, navedite oba. Broj svog mobilnog telefona izostavite, sim ukoliko to poslodavac izričito nije zahtevao u oglasu, odnosno, ukoliko nemate nijedan drugi kontakt telefon. U rubrici lični podaci navedite i svoj bračni status, odnosno decu, ukoliko ih imate. Pomenite i roditelje i njihova zanimanja.

Ukoliko Vaša biografija privuče nečiju pažnju, ta osoba će pažljivije pogledati Vaše lične podatke. Važno je samo da su oni tu. Naročito se nemojte truditi da ulepšavate tekst različitim tipovima slova, crtežima, animacijama i slično. Jedino morate obratiti pažnju da ime i prezime bude napisano većim slovima, kako bi čitalac imao jasnu sliku čija je to biografija. Naslov „Biografija” (Curriculum Vitae, Resume) trebalo bi da stoji u gornjem delu strane, međutim, ako nemate prostora možete ga i izostaviti, jer, ukoliko je biografija dobro napisana, biće jasno o čemu se radi, pa se to ne mora naglašavati.

Cilj pisanja biografije

Cilj treba da je koncizno napisan i da označi šta Vi želite od svoje karijere, odnosno radnog mesta, shodno vrsti posla za koji konkurišete. Može biti napisan u jednoj ili u nekoliko rečenica. Pisanje cilja može da bude prilično teško, tako da savetujemo da malo više vremena i pažnje posvetite upravo ovom delu CV-a.

Obrazovanje

Ukoliko ste završili fakultet, navedite akademsko zvanje, i kada i gde ste diplomirali. Prosek ocena navedite samo ako je reprezentativan

Nagrade

Informacije o nagradama i priznanjima se unose nakon informacija o obrazovanju. Možete ih uneti i u okviru obrazovanja ali bi to može da deluje prenatrpano, ali i nepregledno za osobu koja čita Vašu biografiju. Takođe možete navesti stipendije, nagrade, konkurse u inostranstvu na kojima ste aplicirali tokom akademskog školovanja. Ovde ne morate navesti samo naziv, godinu i mesto. Možete, u nekoliko reči, i opisati ono što smatrate da je bitno kod ovih nagrada, stipendija itd.

Praktično iskustvo

U okviru praktičnog iskustva navedite sva dosadašnja radna angažovanja. Nemojte umanjivati ono što ste radili, i nemojte se stideti toga. Navedite gde ste radili, kada i koliko. Koje su bile Vaše odgovornosti i šta ste tamo naučili. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama. Sveukupno gledano, ove informacije treba da Vas predstave kao osobu koja ima inicijativu i kreativnost. Ne zaboravite da treba da ubedite čitaoce Vaše biografije da ste baš Vi ona prava osoba koju traže.

Ostale aktivnosti

Ovde mozete navesti konferencije i seminare na kojima ste učestvovali, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Dobro napisan deo sa ostalim aktivnostima bi trebalo da Vas predstavi kao dinamičnu osobu koja preuzima inicijativu i spremna je da se izbori za dobro svoju poziciju.
Strani jezici

Navedite sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete taj jezik. Obavezno navedite, ukoliko imate, neku međunarodno priznatu diplomu za strani jezik.
Znanje kompjutera

Napišite sve što znate, uključujući poznavanje Interneta i editovanje teksta. Nije potrebno da znate da programirate u C ++ ili u javi, osim ako ne konkurišete za mesto programera. Najbolje bi bilo da navedete da li se i koliko služite osnovnim Microsoft apilkacijama iz Office paketa – Word-om, Excel-om i Internet-om. To je minimum. Ukoliko ne posedujete neka od ovih znanja odmah se posvetite učenju, jer je ovo minimum koji traži bilo koja organizacija u inostranstvu, a sve više i u našoj zemlji.

Hobiji

Navedite ih ukoliko vam je ostalo prostora. Hobiji i ostala interesovanja deluju lepo u svakoj biografiji jer Vas predstavljaju kao osobu koja, uz rad, zna da uskladi i zabavu u svom životu. Nije potrebno da posedujete 20.000 poštanskih markica da biste to označili kao hobi. Možete navesti i čitanje određene literature ili bavljenje sportom (pogotovo ako ste ostvarili neke značajnije rezultate u tom pogledu). Ukoliko ste (ne)pušač, i to pomenite.

Nastojte da svi Vaši podaci budu upakovani na jednu stranu A4 formata. Ukoliko se traže detalji, ili Vi smatrate da je to izuzetno važno za posao koji tražite, možete, izuzetno, preći i na drugu stranu. Ipak, preporučuje se da CV ne bude duži od jedne strane A4 formata.

U ovom kratkom uputstvu navedeni su samo neki standardni delovi koje bi biografija trebalo da sadrži. Njen sadržaj, ipak, zavisi od onog koji je piše, jer, naravno, možete dodati ono što mislite da je potrebno i kreirati biografiju prema svom nahođenju. Želimo vam puno sreće.

Dodatne male cake za pisanje biografije

Pišite u trećem licu ili pasivu. Ovim dajete utisak objektivnosti. Ukoliko pišete u trećem licu, nemojte koristiti lične zamenice (ispravno je npr: „završio srednju školu“ ili „završena srednja škola“, a ne "on je završio srednju školu")

CV mora biti bez gramatičkih i pravopisnih grešaka. Ako Vaš CV sadrži ovakve greške, Vi delujete kao osoba koja ne zna pravopis, kao nepažljiva, nemarna, površna ili nezainteresovana osoba.

Sve informacije moraju biti tačne. Ukoliko ste u CV-ju naveli netačne podatke, rizikujete da već na prvom intervjuu budete razotkriveni ili da uopšte ne budete ni pozvani na intervju jer su Vaši podaci prethodno provereni. Na kraju krajeva, ako budete primljeni na osnovu netačnih informacija, velika je verovatnoća da će se u toku Vašeg rada uočiti neslaganja izmedu osobe koja je predstavljena na papiru i osobe koja se pokazuje u praksi.

Ne izostavljajte bitne informacije. Ako izostavite neke od bitnih informacija, može se steći utisak ili da ste nemarni pa niste obratili pažnju na sadržaj CV-ja ili da želite da sakrijete neki podatak.

Stavite se u ulogu osobe koja će da čita Vaš CV. Probajte da shvatite koji su to kvaliteti koje ta osoba, odnosno organizacija ili kompanija traži. Razmislite koja biste pitanja Vi postavili da ste osoba koja prima desetine ili stotine prijava za posao, i šta je to što bi Vas privuklo u nečijem CV-ju. Naravno, morate uzeti u obzir svrhu Vašeg konkurisanja, poslovnu politiku firme/organizacije na čiji konkurs se javljate i ostale faktore koji su bitni za tu situaciju.

Budite što konkretniji. Nemojte dopustiti da Vaš CV zvuči kao uopštena priča. Ako imate šta da kažete o sebi, učinite to što konkretnije, jer ćete se upravo tako izdvojiti od ostalih kandidata. Naravno, uz konkretnost ide i sažetost, kako ne biste neumereno produžili CV. Na primer, mnogo bolje zvuči da ste na prethodnom radnom mestu svojim radom obezbedili kompaniji četiri nova klijenta sa kojima su zaključeni dugoročni ugovori o saradnji, nego da napišete prosto da ste svojim radom doprineli uspešnom poslovanju kompanije.

CV ne sme da bude predugačak i treba da sadrži samo relevantne informacije. Službe za ljudske resurse često primaju veliki broj prijava, koje treba brzo pregledati i izdvojiti pogodne od nepogodnih. Stoga je CV duži od dve strane vrlo neprikladan, a najbolje je ako možete da ga sastavite u okviru jedne strane. Skraćivanje, naravno, ne treba da ide na uštrb kvaliteta sadržaja, jer je ponekad teško sastaviti kratak CV, a da se ne ispuste bitne informacije. Ipak, izbacite iz CV-ja sve informacije koje nisu relevantne za ovaj konkurs, inače rizikujete da čitanje Vašeg CV-ja bude zamorno ili da se predstavite kao osoba koja ne razlikuje prioritete.

CV mora biti pregledan i struktuiran. Sposobnost da dobro osmislite strukturu CV-ja ukazuje na organizovanu osobu. Celine treba da budu jasno odvojene i da je prilikom prvog pogleda na dokument jasno gde se šta nalazi. Redosled informacija mora da bude logičan pri čemu je najbitnije da se informacije ređaju po značaju - i to ne po značaju koji imaju za Vas nego prema značaju koji mogu da imaju za organizaciju/firmu na čiji konkurs se javljate. Takođe, informacije treba ređati hronološki.

CV treba da je vizuelno privlačan - dinamičan. Ako sve u dokumentu poređate u kvadrat ili u potpuno pravilni pravougaonik, stranica može da deluje dosadno oku posmatrača. Ipak, svakako izbegnite da Vaš CV liči na esej. Izaberite npr. stranicu u dnevnim novinama, koja je dinamično uređena tako da svaki tekst ima svoje mesto i tačno se oseti koji su manje, odnosno više istaknuti. Uporedite tu dinamičnu strukturu stranice sa stranicom nekog udžbenika na kojoj imate istaknut samo naslov, a ostatak stranice je popunjen tekstom koji nije izdeljen ni u kakve celine, u kome ništa nije istaknuto, nego je sve samo poravnato u pravilne margine sa svih strana. Takva slika demotiviše čitaoca.

Stavljanje fotografije u CV. Fotografiju možete staviti u CV ukoliko ste sigurni da na njoj delujete kao poslovna, pouzdana i prijatna osoba. Ako nećete da postignete efekat suprotan željenom, pobrinite se da fotografija odaje upravo onakvu osobu kakvu organizacija/firma traži.

CV treba da odiše pozitivnom energijom - obratite pažnju koje reči koristite. Ljudi ne reaguju dobro na pesimiste i pasivne osobe. Vaš CV treba da odiše entuzijazmom, samopouzdanjem (ali ne preteranim, nego shodno Vašem znanju, iskustvu i poziciji za koju konkurišete) i da prikazuje ambicije koje opet odogovaraju poziciji za koju konkurišete (npr. ako se prijavljujete za posao sekretarice, Vaše ambicije da jednog dana doktorirate neće Vam mnogo pomoći prilikom zapošljavanja, čak naprotiv mogu da Vam odmognu). To ćete naravno postići odgovarajućim sadržajem i pozitivnim stavom, a dobro bi bilo i da obratite pažnju na to koje reči koristite. Naime, neke reči zvuče bolje od nekih drugih. Na primer, ako napišete da ste na prethodnom radnom mestu bili zaduženi za praćenje kvaliteta, to zvuči pasivnije nego da napišete da ste upravljali kontrolom kvaliteta. Takođe, mnogo bolje zvuči ako napišete da ste preduzimali neke aktivnosti nego da ste ih izvršavali, i slično.

Nemojte dodavati uz CV-u dokumente koji od Vas nisu traženi (ovo se ne odnosi na slanje propratnog pisma). Poslodavac će naglasiti u oglasu šta trebate poslati da bi konkurisali, stoga se ne preporučuje samoinicijativno slanje raznih diploma, potvrda ili preporuka. Eventualno možete da pošaljete neku preporuku ukoliko ona potiče od vrlo cenjene osobe, ali je možda bolje da u propratnom pismu prosto napomenete da imate preporuku od te osobe i da je možete dostaviti ako se to zahteva.

Nemojte jedan isti CV slati na sve konkurse. CV treba da se prilagođava svakom aktuelnom konkursu, kako biste u njemu istakli baš ono što će Vam na tom konkursu obezbediti "zeleno svetlo". Na primer, kada se prijavljujete na konkurs za radnika u marketinškoj agenciji, Vaše iskustvo u istraživanju javnog mnjenja će verovatno biti od značaja i treba da ga istaknete. Međutim, ako konkurišete za mesto računovođe, pomenuto iskustvo spomenite, ali ga nemojte posebno isticati.

Zabeležite kome ste poslali koji CV i kako je tačno glasio konkurs na koji se javljate. Ako na osnovu CV-ja i prijave budete pozvani na intervju, osnova za ovaj razgovor će najčešće biti upravo Vaš CV. Zato morate da znate šta se napisali u njemu i da budete spremni da date dodatna objašnjena o podacima koje ste izneli. Takođe, morate znati kako je glasio konkurs na koji ste se prijavili kako biste se prilikom razgovora vodili osnovnim kriterijumima navedenim u konkursu. Ukoliko se u startu utvrdi da niste sigurni šta firma/organizacija traži, pokazujete da ste zapravo nezainteresovani za posao ili neodgovorni, što Vam nosi mnogo negativnih poena.

Stavite svoje ime u naziv CV-ja. Odnosno, neka ime fajla bude npr. petar_petrovic.doc ili petar_petrovic_cv.doc jer je poslodavcima tako mnogo lakše da pronađu Vaš CV u arhivi nego ako imaju desetine fajlova koji se zovu cv.doc, biografija.pdf, moj_cv.pdf, cv_srpski.doc i slično.

Želimo vam puno sreće!

Kako proveriti biografiju prilikom konkurisanja za posao

Da li poslodavac moze da stekne pozitivan utisak o vama u prvih 30 sekundi proucavanja vase biografije?
Da li ste koristili beli papir?
Da li biografija nije duza od dve strane? Ako je na dve strane da li prva strana zaokuplja poslodavcevu paznju?
Da li ste pokusali zadebljanja, velika slova, ili razlicite tipove slova da privucete paznju na karakteristicne oblasti vaseg iskustva?
Da li je biografija citljiva sa razumnim razmakom izmedju reci i izmedju redova?
Ukoliko je biografija pisana na racunaru, da li ste je odstampali na laserskom ili matricnom stampacu?
Da li prva recenica, poslednja recenica, i forma uopste zaokuplja poslodavcevu paznju?
Da li ste naveli ili naglasili cilj vase karijere?
Da li je vase ime i prezime, adresa i telefon (gde vas mogu lako naci) u gornjem delu biografije?
Da li biografija deluje uravnotezeno?
Da li ste ubacili u gornjem delu vase obrazovanje (diplomu koju posedujete (ili godinu studija)) ili u donjem delu biografije?
Da li radno iskustvo podrzava cilj vase karijere?
Da li ste naveli sve vestine i svo iskustvo koje posedujete a koje moze biti znacajno?
Da li bi drugaciji tip biografije bolje "prodao" vase znanje. Raspitajte se o drugim tipovima pisanja biografije?
Da li ste dobro istrazili koje su trazene vestine i iskustvo upravo za taj posao za koji konkurisete?
Da li ste vase vestine naveli po redosledu vaznosti ili ne?
Napomena: Sledeci tekstovi su preuzeti sa portala Infostud! Izbor tekstova na sajtu je veci na samom sajtu, pa Vas pozivamo da ih posetite - www.infostud.com
« Poslednja izmena: 02. Jan 2012, 07:37:53 od cg_ac »
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Apple iPhone 6s
Kako napisati propratno pismo

Iako su mišljenja o tome da li poslodavci propratna pisma (Cover Letter na engleskom) uopšte čitaju, naša preporuka i savet je da ih svakako priložite zajedno sa biografijom. Jer, bez obzira na to da li će potencijalni poslodavac pročitati prvo Vaš CV, pa tek onda propratno pismo, ili pak obrnuto, ili ga možda neće čitati uopšte, svi oni očekuju da se propratno pismo nađe zajedno uz vašu biografiju.

A šta je propratno pismo? Dokument koji je prilično značajan za Vaše predstavljanje potencijalnom poslodavcu. Jer, bez obzira na sve podatke u biografiji, i na način njene prezentacije, ipak je to samo skup više–manje sličnih podataka koji Vas neće previše izdvojiti od ostalih kandidata. Dakle, propratno pismo je Vaša šansa da ostavite što bolji utisak na potencijalnog poslodavca. I sam stil pisanja propratnog pisma donekle je različit od stila pisanja biografije. Dok biografija u stvari predstavlja sumu Vaših ukupnih znanja i kvalifikacija, taksativno navedenih, dotle je propratno pismo pravi način da potencijalni poslodavac uoči Vašu veštinu u pisanoj komunikaciji. Propratno pismo takođe treba i da Vas predstavi na pravi način, da istakne, a ne pobroji Vaše kvalifikacije, da detaljnije pojasni ono što je u biografiji samo naznačeno. Sve to, sa samo jednim ciljem – da Vam potencijalni poslodavac zakaže usmeni razgovor.

Propratno pismo je, inače, prilično kratka forma sa jasno organizovanom strukturom. Preporuke u vezi sa izgledom stranice, tipom slova, poravnanjem i ostalim grafičkim i vizuelnim elementima isti su kao i oni koji su navedeni u uputstvu za pisanje CV-a, tako da ih ovde nećemo navoditi. U zaglavlju pisma navedite Vaše podatke (ime, prezime, adresu, kontakt). Pod kontaktom se podrazumevaju telefon i eventualno e-mail adresa. Pravila učtivosti nalažu da se broj mobilnog tetlefona ne navodi, osim ukoliko to poslodavac izričito nije zahtevao u oglasu, odnosno, ukoliko kandidat nema nijedan drugi.

Ispod adresnih podataka, u levom uglu, navodite ime, prezime, funkciju i organizaciju onoga kome se obraćate. Najbolje bi bilo da znate ime osobe koja će čitati Vaše pismo i da se direktno njoj obratite.

Ispod adrese primaoca sledi datum. Datum se piše arapskim brojkama, bez nule ispred jednocifrenih brojeva, sa tačkom iza. Nakon datuma piše se puno ime meseca, pa onda godina sa četiri cifre i tačkom. Ispred datuma možete navesti i me grada iz kojeg pišete (npr. Beograd, 25. novembar 2004. godine). Pismo počinjete sa Poštovani gospodine/gospođo, a završavate uobičajenim frazama „Sa poštovanjem”, „Srdačan pozdrav” i sl.

U prvom pasusu Vašeg propratnog pisma obavezno treba da navedete za koje radno mesto konkurišete i gde ste dobili obaveštenja o konkursu. Ukoliko konkurišete na više radnih mesta u istoj firmi, nemojte se stideti da to i navedete. U drugom pasusu pisma navedite sve kvalifikacije koje posedujete i veštine kojima baratate (poznavanje jezika, rad na računaru, učešće na seminarima, obrazovnim skupovima i sl.). Nikako se ne ograničavajte na puko nabrajanje i navođenje. Dodajte kratko i sažeto obrazloženje za svaku od kvalifikacija. Najbolje bi bilo da prethodno stečena iskustva, kvalifikacijame i veštine izložite po nekakvom hronološkom redosledu. Važno je i da procenite koje su od Vaših veština interesantne za konretno radno mesto, te da na njih stavite akcenat.

Pretposlednji pasus Vašeg propratnog pisma trebalo bi da potencijalnom poslodavcu da Vaš odgovor na pitanje „Zašto želiš baš taj posao?”. Dakle, potrudite se da ostavite utisak da ste, ne samo prava osoba za taj posao, nego i da je taj posao pravi za Vas.

Na kraju, pre onog „Srdačan pozdrav” obavezno izrazite spremnost za usmeni razgovor, čime potencijalnom poslodavcu sugerišete konkretne namere.

Ukoliko uz propratno pismo i CV poslodavcu šaljete još neka dokumenta, obavezno navedite, na kraju, propratnog pisma, koja su dokumenta u pitanju. Ukoliko ih nemate biće dovljno da na kraju propratnog pisma navedete samo CV.

Izvor: www.infostud.com
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Apple iPhone 6s
Kako napisati dobro struktuiran esej

Tokom svojih studentskih dana ili kao deo aplikacije za neki seminar trebacete da napisete eseje na razlicite teme. Dobro je znati da prilikom pisanja eseja postoje odredjena pravila kojih bi se trebalo pridrzvati ukoliko zelite da postignete uspeh pisanjem eseja.
Teme eseja cak i kada su odredjene znaju da budu dosta siroke, pa se dozvoljava suzavanje teme na vama prihvatljivu oblast. Pre pocetka pisanja bi trebalo da izvrsite istrazivanje i steknete predstavu o tome sta je do sada napisano o toj temi. Veoma cesto esej se zasniva na kritici ili analizi delova nekog eseja, naravno izgradjujuci sopstveni stav o tome.

U uvodu, trebate jasno da naznacite predmet o kojem cete pisati, a i stav koji cete zauzeti tokom pisanja. Zauzimanje stava tokom pisanja je zapravo najtezi deo u pisanju dobro struktuiranog eseja. Na kraju, bi ste trebali da budete sposobni da u jednoj frazi objasnite kakva je vasa teza. Treba biti sto uza, odredjena i jasna. Na primer dobra teza bi glasila: "Zelim da objasnim da razlike u ekonomskom polozaju zemalja u tranziciji kao rezultat ekonomske politike kreirane na pocetku tranzicionog procesa". Sa druge strane ova ista misao ne bi trebalo da izgleda ovako: "Zelim da analiziram razlike u ekonomskom blagostanju zemalja u tranziciji".
U prvoj verziji zauzimate stav, branite ga i ubacivanjem nove ideje otvarate polemiku, dok u drugoj verziji samo ovlas ukazujete na neke cinjenice.
Ovaj deo je jedini deo eseja gde je dozvoljeno pisati u prvom licu, dok se u ostalom delu preporucuje pisanje u trecem licu.
Najava nacina organizovanja eseja trebala bi da sledi uvodnu tezu. Shodno velicini eseja, razvicete nekoiko stavova kojima cete braniti vasu tezu. Mozete ih pobrojati, recimo: "Tri argumenta u odbrani teze bice predstavljena. Prvi, ukazuje naů.. Drugi predstavljaů.. . Na kraju, dokazano je da ..ů."

U razradi eseja treba diskutovati o argumentima koje ste predstavili a po onom redosledu po kojima ste ih i najavili. Svako poglavlje u eseju treba poceti sa temom, ponoviti argument i vasu poziciju u vezi sa tim. Ukoliko koristite poglavlja dajte im imena da biste olaksali posao onome ko cita vas esej. Obrazlozenje bi trebalo da sledi svaki argument u sledecem vidu: cinjenice, ideje, misljenja autoriteta iz te oblasti, kao i vase sopstveno misljenje. Na kraju bi trebalo objasniti da li je argument "izdrzao" debatu ili ne, u jednom konciznom paragrafu.

Zakljucak. Kada su svi argumenti prezentovani i obrazlozeni, i esej se blizi kraju trebalo bi da predstavite zakljucak. Ako je esej lepo organizovan i struktuiran, argumenti su dokazani i oni na kraju podrzavaju vasu pocetnu tezu. Treba samo prikazati, progres koji usledio usled Vaseg istrazivanja date teme i mozete naglasiti eventualne implikacije iz vaseg eseja.

Jedna od stvari na koju treba obratiti paznju pre pocetka pisanja eseja limit duzine (ako postoji). Naravno da je na vama da odlucite da li cete se pridrzavati ogranicenja ili ne, ali treba znati da su ogranicenja uvedena sa odredjenim razlogom i to treba postovati. Postovanje ogranicenja podleze pravilu +-10%. To znaci da tekst ne bi smeo da bude kraci od 10% od maksimuma i za 10% duzi od maksimuma. Npr. ako je to esej od 3000 reci, prihvatljivo je napisati esej od 2700 do 3300 reci. Koristite opciju word count koja postoji u vasem kompjuteru (u okviru opcije TOOLS) da biste imali predstavu o broju reci vaseg eseja.

U nekim, veoma veoma retkim slucajevima dosta je tesko redukovati esej na jednu tezu. Prihvatljivo je u takvim slucajevima, zbog jasnoce, zameniti tezu sa istrazivackim pitanjem, koje bi trebalo da ima sve osobine kao i teza samo sto dozvoljava zauzimanje stava na kraju eseja. Ne preporucujemo ovakav pristup, ali ukoliko se odlucite za ovaj pristup, onda se pobrinite da u zakljucku eseja obavezno i odgovorite na pitanje. Razlozi za ovakav stav leze u prostoj cinjenici da osoba koja cita vas esej, treba da obradi i desetine ili stotine drugih koji takodje obradjuju istu temu. Sigurni smo da bi ste usled takvih okolnosti zeleli da sto vise olaksate posao osobi koja cita vas esej, a samim tim i povecate sopstvene sanse prilikom ocenjivanja istog. Zbog toga vam i predlazemo prethodna pravila.

Akademski eseji obavezno sadrze i literaturu, gde trebate nabrojati izvore kojima ste se sluzili prilikom pisanja eseja. Zapadni univerziteti znaju da budu veoma rigidni po pitanju plagijata, pa obratite paznju i na ovaj detalj. Zbog toga nabrojite svaki izvor koji ste koristili. U razradi eseja izbegavajte dugacke citate, parafraziranja - objasnjavanje svojim recima sta je neko drugi pokusao da kaze. Ukoliko citirate, ucinite to jasno i navedite izvor!

U nekim esejima, kao sto su oni kada se aplicira za MBA, trebate odgovoriti na pitanja kao sto su "What would you do if you were manager of a plant and why?". U ovakvim situacijama, prethodna pravila ne bi ste trebali da uzimate tako striktno. Trebate zadrzati jasnocu i struktuiranost rada, ali ovde vas odgovor treba da bude orijentisan ka prakticnom, a ne na teorijskom delu.

Izvor: www.infostud.com
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Apple iPhone 6s
Kako napisati motivaciono pismo
(Statement of purpose, odnosno cuveni Motivation letter)

Motivaciono pismo je dokument u kome trebate staviti sto vise licnih stvari o vama. Njegov cilj je da da stvori sliku o vama, i ubedi selekcionu komisiju da izabere upravo vas. Dokument treba da bude veoma lican i trebate pokazati ko ste, sta znate i mozete, i sta zelite. Ukupno gledajuci trebate uskladiti vasu biografiju i vase ciljeve. Zatim trebate navesti ciljeve koji vas motivisu da konkurisete upravo za taj program. Selekciona komisija ocekuje da uskladite vase ciljeve i ciljeve samog programa. Ova stvar se moze posmatrati raznoliko: ne trebate izmisljati neke stvari samo da bi se dopali komisiji, ali pokusajte da sebe predstavite upravo u onom svetlu, kako bi sama komisija zelela da vas vidi. Sve ovo cini SP jedinstvenim dokumentom za svaki pojedinacni program pa stoga zahteva personalizaciju SP-a za svaki program za koji aplicirate.

Pored kvalifkacija koje zahteva program, za koji zelite da aplicirate, SP treba da vas predstavi i kao razumnu, razloznu osobu koja nije kofuzna, motivisanu osobu, i osobu koja je uvek spremna na ucenje i usavrsavanje. Pre nego sto pocnete da pisete prvu verziju, razmislite malo o sebi, svojim ciljevima i svojim znanjima. Mozete poceti tako sto cete navesti svoje ciljeve u uvodu. Oblikujte razradu rukovodeci se prethodnim napomenama. Pocnite od cinjenica - studija, sta i gde studirate i kako se to moze uklopiti u program.
U drugom delu biste mogli navesti vase profesionalne ciljeve i njihovu vezu sa vasim studijama. Navedite, ukoliko imate, vas dugorocni plan, i naznacite kako bi program mogao da se uklopi u sve to. Cilj SP-a jeste da se predstavite kao jedinstvena osoba, upravo onakva kakvu bi oni zeleli u svom programu, tako da dobro razmislite kako ce izgledati vas Statement of Purpose.

Struktura SP-a nije tako komplikovana, i to ne bi trebalo da vas mnogo brine. Niko nece od vas ocekivati da zadovoljite odredjenu formu pisanja, kao sto se to ocekuje prilikom pisanja CV-a. Pisite jasno i logicno, nemojte preterivati navodeci svoje ciljeve. Male lazi jesu dozvoljene, ali vi ste ipak student i niko od vas ne ocekuje listu visoko postavljenih ciljeva.
Zapamtite, da ce vas SP biti jedan od stotinu koje selekciona komisija treba da procita, tako da dobro pregledajte SP pre nego sto ga posaljete. Jedna od strategija moze biti da nakon pisanja prve verzije, nakon nekoliko dana napisete jos jedan SP i onda probajte da objektivno ocenite oba pisma i zatim uporedjujuci ih, napisete najbolju verziju.

Izvor: www.infostud.com
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Apple iPhone 6s
Kako se odlučiti na ostavku i napisati je

Promena posla je veoma važna odluka koja Vam nekada može omogućiti dalji razvoj karijere. Međutim, dobro razmislite da li je u Vašem slučaju tako.
Koji su dobri razlozi za promenu posla?
Napredak u karijeri - ako osećate da na postojećoj poziciji nemate više šta da naučite, da ne možete više da napredujete, a Vi imate ambicije i potencijal za dalji razvoj, verovatno je vreme da potražite novi posao. Posao koji će Vam u startu pružiti višu poziciju, veća ovlašćenja i nove izazove ili će Vas prosto staviti u poziciju da vremenom dođete do tako nečega.
Viša plata i značajne beneficije - naravno da Vam je bitna plata. Ali pre odluke o otkazu, uzmite u obzir i ostale beneficije koje sad možda imate ili nemate a bitne su Vam. To može biti korišćenje službenih kola, mobilnih telefona, , zdravstveno ili penziono osiguranje i slično. Takođe, bitno je i postojanje i dužina godišnjeg odmora, odnos prema prekovremenom radu i slično. Osvrnite se i na to da li Vam postojeća/buduća firma pružaju šansu za usavršavanje u smislu da Vas šalju na razne kurseve, seminare i slično.
Radna atmosfera - uporedite sadašnju radnu atmosferu i pretpostavite kako će Vam biti na budućem radnom mestu. Svi znamo da su tokom rada veoma bitni odnosi sa kolegama, pretpostavljenima, pa i opšti uslovi rada koji se tiču opremljenosti kancelarije i prostora koji treba da bude ugodan za rad.
Nepoštovanje Vaših ljudskih prava i prava kao zaposlenog - neisplaćivanje plate, uznemiravanje na radnom mestu, uskraćivanje prava na odmor i slično su u principu razlozi za promenu radnog mesta.

Međutim, pre nego što date otkaz, uvek razmislite o obavezama koje imate prema poslodavcu. Da li postoje otkazni rokovi? Njih treba ispoštovati. Da li imate potipsan ugovor o radu na određeno vreme? Da li imate obaveze i radne zadatke koji su u toku? Njih uvek treba završiti pre konačnog odlaska iz firme, kako biste bili fer prema poslodavcu. I, naravno, nemojte se koristiti ucenjivanjem otkazom. Možda ste Vi zaista vredni firmi i ne bi želela da Vas izgubi, možda mislite da ćete time postići veću platu ili neke druge beneficije. Nekada to možda i upali ali, generalno, znajte da je svako zamenljiv i da se igrate sa svojom pozicijom. Na kraju krajeva, ucenjivanjem samo pogoršavate odnose sa ljudima sa kojima radite.

A ako ste definitivno odlučili da date otkaz, evo nekih saveta kako to da uradite i kako da napišete otkaz:
Otkaz ima formu poslovnog pisma. Više o izgledu ove forme pročitajte tako što ćete kliknuti ovde.
Pismo treba da bude zvanično, kratko i uljudno. Nikada ne znate kada će Vam bivši poslodavac zatrebati, pogotovo ako očekujete da Vam da preporuku.
Oslovite poslodavca prezimenom. Time im ukazujete poštovanje.
Svrha pisma. Iznesite odmah svrhu pisma - da dajete otkaz i obavezno naznačite od kog datuma je na snazi.
Zahvalite se na dosadašnjoj saradnji. Iako možda niste bili prezadovoljni radom u kompaniji, iznesite neke pozitivne utiske o Vašem tamošnjem iskustvu. Nemate razloga da stvarate sebi neprijatelje.
Naznačite ukoliko ste voljni da pomognete kompaniji da Vam nađe zamenu. Možda im možete preporučiti nekoga ili pomoći pri obuci novog radnika koji treba da zauzme Vaše mesto.
Ne morate objašnjavati zašto odlazite, nemojte izražavati svoje eventualno nezadovoljstvo kompanijom, gde ćete od sada raditi, koliko će Vam tamo biti viša plata i slično.
Potpis. Završite pismo sa pozdravom "Uz poštovanje" i Vašim potpisom.
Koverta. Pismo zalepite ili zapečatite u koverti, adresirajte na Vašeg poslodavca i uručite mu ga ili obezbedite da mu bude uručeno.
Očekujte da će Vas poslodavac posle toga pozvati na razgovor. Pripremite se za tu mogućnost, kao i za mogućnost da će možda biti nezadovoljan što odlazite. U svakom slučaju, razgovor zadržite na pristojnom nivo

Izvor: www.infostud.com
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Apple iPhone 6s
Problemi sa kojima se susreću kandidati za posao 

Probleme su iznosili ljudi koji su tražili posao i Infostud ne može da garantuje za njihovu tačnost. Njihov cilj nije da razvija nepoverenje u poslodavce pošto ima mnogo korektnih poslodavaca. Ovi primeri se navode kako biste ipak bili pripremljeni i na nezgodne situacije koje vas mogu eventualno zateći. Kako biste se upoznali sa svojim pravima ali i obavezama tokom zapošljavanja i rada, preporučujemo da se informišete o Zakonu o radu.

Situacije prilikom primanja na posao

- Poslodavci na najužem krugu razgovora za posao ne upute kandidate u informacije o plati, radnom vremenu i drugim radnim uslovima. Ove informacije poslodavci ne moraju iznositi pri početnim intervjuima ali je potrebno da se usaglasite oko toga ako uđete u najuži izbor, odnosno ako vam se ponudi posao.

- Prijem radnika na probni rad nakon kojeg (bez obzira na sposobnosti) radnik dobija otkaz, a potom se prima novi radnik koji takođe dobija otkaz kada istekne probni rad. Na poslodavcu je da odluči tokom ili po završetku probnog rada da li želi da vas zadrži u firmi ili ne. Međutim, ukoliko se otkazi posle probnog rada dešavaju konstantno sa svim radnicima, to može biti način da poslodavci izbegavaju obavezu prijavljivanja radnika.

- Nakon objavljenog konkursa, na razgovor se pozivaju svi kandidati koji rade test sa praktičnim zadatkom iz oblasti poslovanja poslodavca. Na primer, rade prevode i grafičko sređivanje kataloga firme, osmišljavaju markentinške kampanje, dizajnerska rešenja i slično. Nakon toga bivaju odbijeni. Poslodavci mogu da zahtevaju ovakvu vrstu testova jer im pokazuje kako se snalazite sa konkretnom materijom koja je njima bitna. Međutim, fer je da vas obaveste da vaš rad neće koristiti za svoje poslovanje ukoliko ne dobijete posao. U suprotnom se može raditi o iskorišćavanju vaših ideja i vašeg rada.

Situacije tokom rada

- Radnici se prime za jednu poziciju, a potom ne rade nijedan posao koji bi trebao biti u opisu tog radnog mesta. Normalno je da prilikom rada ne budete striktno ograničeni samo na određeni spisak poslova jer se priroda posla uvek menja i razvija a kolegijalno je i da pomognete kolegama u njihovom poslu kada je neophodno ili da učestvujete u poslovima koje obavljaju svi članovi kolektiva. Međutim, to ne podrazumeva da budete primljeni na jedno radno mesto a obavljate kompletno sasvim druge aktivnosti.

- Na intervjuima se radnicima obećava da će biti prijavljeni, a kada, i nakon dužeg perioda rada, radnik pita poslodavca kada će biti prijavljen, biva otpušten. Poslodavac je u obavezi da vas prijavi u roku od osam dana od početka rada, ukoliko zasnivate redovan radni odnos.

- Na radnika se vrši pritisak da pamti razna pravila i šifrovani način komuniciranja koji prikriva nelegalno poslovanje poslodavca, npr. o količini i valuti pazara i slično.

- Poslodavac ne odobrava zaposlenima minimalno propisan nedeljni i godišnji odmor pod izgovorom da kompanija ima mnogo posla i da ne može da priušti sebi da radnici odlaze na godišnje odmore. Ovi odmori su propisani zakonom i iskorišćavaju se u određenom roku i radnik ima pravo na odštetu ukoliko krivicom firme ne koristi godišnji odmor.

- Zaposleni dobijaju otkaze kada se obrate poslodavcima oko pitanja odnosa prema zaposlenima, redovne isplate plata i slično.

- Otpuštanje radnica koje ostanu u drugom stanju uz lažna obećanja da će ih primiti kasnije opet na posao.

Najčešće greške u prijavi za posao

Prazan e-mail - Ako šaljete CV u attachmentu, nemojte ostavljati prazan naslov i telo mejla. Ovo izgleda kao da se niste ni potrudili da pozdravite osobu koja prima prijavu i da naznačite Vašu nameru. U telu mejla preporučljivo je da napišete propratno pismo.
CV u e-mailu – biografiju šaljite u prilogu – ne ispisujte je u okviru mejla.
Nepažnja – Nemojte dozvoliti sebi da detaljno ne pročitate konkurs i sve uslove koji se traže, kao i sve napomene koje je poslodavac istakao. Ukoliko neki uslov ne ispunjavate, a ipak želite da konkurišete, obavezno obrazložite u propratnom pismu zašto smatrate da ste i pored toga odgovarajući kandidat za posao.
Tražite bilo kakav posao – Pokušajte da izbegnete situaciju da poslodavac iz Vaše biografije zaključi da tražite bilo kakav posao. Prilagodite biografiju, a posebno propratno pismo, konkretnom konkursu objašnjavajući zašto ste se prijavili baš za tu poziciju. Ako to ne navedete, ispašće da se prijavljujete na svaki konkurs koji pronađete, a to Vam svakako neće biti plus kod poslodavca.
Ističete nerelevantne podatke – Ne bi trebali opterećivati biografiju informacijama kao što su imena roditelja, naziv osnovne škole i sl. Nacionalnost nema potrebe isticati, ali državljanstvo svakako nemojte izostaviti. Nerelevantno radno iskustvo (npr. konkurišete za mesto sekretarice, a imate radno iskustvo na mestu trgovca) možete pomenuti, ali nemojte posebno naglašavati.
Niste naveli sve bitne podatke – Ne izostavljajte informacije o tome da posedujete i u kojoj meri posedujete sve kvalifikacije koje se u konkursu traže. Ne izostavljajte ni druge bitne elemente CV-ja, uključujući i lične podatke i kontakt podatke.
Privremeni posao – Ne navodite da Vam je ovaj posao interesantan samo dok ne nađete bolji ili odgovarajući Vašem profilu, ili dok ne steknete iskustvo i budete spremni da tražite drugi posao
Niste naveli radno mesto – Obavezno navedite u propratnom pismu za koju poziciju konkurišete. Imajte u vidu da neke firme mogu imati više različitih konkursa raspisanih u istom trenutku i da možda neće znati za koju poziciju se prijavljujete
Smatrate da struktura i izgled CV-ja nisu od značaja - Ovo ne mora da bude presudni kvalitet za primanje ili odbijanje ali svakako pokazuje Vaš uloženi trud i profesionalizam, a i omogućuje poslodavcu da prvo uoči Vaše bitne kvalitete za posao
Imate slovne i gramatičke greške u prijavi – Ovo svakako deluje neprofesionalno, neprecizno i neuredno, a to svakako nisu osobine po kojima želite da Vas poslodavac zapamti.
Konkurišete nakon isteka roka - Ovakvim postupkom već u startu odajete utisak osobe koja ne poštuje zadate rokove i ne poštuje vreme poslodavca.
Preseljenje radi posla - Ukoliko živite van mesta za koje je konkurs raspisan, naglasite da ste spremni na preseljenje, jer poslodavac u protivnom stiče utisak da ste greškom poslali prijavu.
Slanje CV-a sa adrese trenutnog poslodavca - Ukoliko ste već zaposleni a tražite novi posao, nemojte slati prijave za posao sa e-mail adrese koja Vam je profesionalno dodeljena kod trenutnog poslodavca (npr. vašeime@imefirme.com). Mnogi poslodavci ovo smatraju neprofesionalnm. Takođe, u nekim, pogotovo većim, firmama postoje filteri koji registruju mejlove slate sa firminih naloga koji sadrže reči poput "CV" "prijava za posao" i slično. U tom slučaju se može desiti da Vaš mejl, umesto kod firme za koju se prijavljujete, završi kod Vašeg trenutnog poslodavca ili barem da on bude obavešten o Vašoj prijavi. Ako tražite drugi posao, bolje je da Vi sami obavestite trenutnog poslodavca o tome, umesto da sazna na ovakav način. Kada konkurišete za posao, koristite svoj privatni e-mail.

Veliki deo ovih grešaka rezultat je neinformisanosti kandidata o načinu pisanja biografije i propratnog pisma, nemara ili ignorisanja bitnih pravila vezanih za način prijave na konkurs. Takođe, bitan uzrok je i činjenica da kandidati jedan isti CV sa propratnim pismom šalju na sve konkurse za posao, umesto da CV, a naročito propratno pismo, svaki put prilagode potrebama konkretnog konkursa. Nemojte da to bude i Vaša praksa - povećajte svoje šanse da budete pozvani na intervju!

Pitanja najčešće postavljana od strane poslodavaca

Odnos prema karijeri, poslu i poslodavcu
kakav odnos ste imali sa šefom ma prethodnom radnom mestu
U čemu ste najviše/najmanje uživali na Vašem prethodnom poslu? Zašto?
Koliko dobro znate da koristite kompjuter?
Šta znate o ovoj kompaniji?
Koliku platu želite/očekujete?
Šta mislite o prekovremenom radu?
Da li volite da radite u tačno određenom radnom vremenu?
Zašto želite da napustite kompaniju u kojoj sada radite?
Šta biste želeli da radite za našu kompaniju?
Kako ste se pripremili za ovaj intervju?
Koji je vaš cilj u karijeri?
Da li posedujete preporuke od Vaših prethodnih poslodavaca?
Šta biste radili ukoliko… (pitanja vezana za situacije koje Vas mogu očekivati na budućem poslu)
Opišite Vaš koncept profesionalnosti.
Gde biste želeli da budete za 5 godina? 10 godina?
Šta je to što posedujete a što bi Vas učinilo uspešnim u budućoj karijeri?
Zašto ste zainteresovani za rad u ovoj profesiji?
Šta Vas čini drugačijim od ostalih? Zašto da zaposlimo baš Vas?
U kojim univerzitetskim aktivnostima ste aktivno učestvovali?
Zašto bih zaposlio baš Vas? Šta možete doneti mojoj organizaciji?

Osobine ličnosti
Čime se ponosite
Kako podnosite poraz
Kako primate kritiku
Šta vas deprimira
Da li ste takmičarskog duha
Navedite tri reči koje vas opisuju
Kako biste sebe ocenili na skali 1-5
Opišite jedan svoj dan
Šta je za vas najveći izazov
Opišite idealnog šefa
Koje osobine smatrate bitnim za ovu poziciju?
Koji je vaš cilj u životu?
Da li ste organizovani?
Da li ste timski igrač?
Kažite mi nešto o Vama
Šta su Vaše glavne prednosti/slabosti?
Da li više volite da radite sami ili sa drugima? Zašto?
Kojoj osobi se najviše divite?
Da li posedujete odgovarajuće veštine za karijeru koju želite?
Koje predmete ste voleli/mrzeli u školi? Zašto?
Opišite, konkretno, situacije kada ste upotrebili veštinu __________ da rešite određeni problem. Kakav je bio rezultat?
Šta Vas motiviše da radite?
Da li se dobro slažete sa drugima? Navedite primer
Opišite veštine koje posedujete
Da li više volite da radite sami ili sa drugima? Zašto?
Šta je ono što ste radili u prošlosti a što pokazuje da imate inicijativu?

Najčešće greške prilikom intervjua za dobijanje posla

Slab nastup (slab karakter, ličnost koja se ni po čemu posebno ne ističe i sl.)
Izbegavanje kontakta očima
Nedostatak samopouzdanja (ili preterano isticanje sopstvenih nedostataka)
Nedostatak plana buduće karijere (neposedovanje vizije o sopstvenom profesionalnom razvoju u budućnosti)
Naglašavanje svojih privatnih ili poslovnih planova koji pokazuju da nemate nameru da se zadržavate u kompaniji kod koje ste došli na intervju.
Korišćenje lokalizama-slenga u govoru
Nekomunikativnost (govor u nedovršenim rečenicama ili odgovaranje samo sa da ili ne, osobe iz kojih se bukvalno moraju izvlačiti odgovori)
Kašnjenje na intervju
Precenjivanje, ali i preveliko potcenjivanje očekivane plate. Mnogi kandidati nisu spremni za ovo pitanje ili izjavljuju kako je to nezahvalno pitanje ili odbijaju da daju odgovor. Imajte u vidu da je ovo uobičajeno pitanje na intervjuu, pa Vam je mnogo bolje da budete spremni za njega jer time Vi poslodavcu pokazujete kako cenite sebe i svoje sposobnosti. Zbog toga je bitno da se ne potcenite suviše ali ni da tražite visoku platu koja nije u skladu sa Vašim trenutnim kapacitetima i pozicijom za koju konkurišete. Ukoliko baš ne možete da odredite brojku, dajte neki raspon plate za koji mislite da je fer.
Nedostatak entuzijazma i želje da radite baš taj posao i baš kod tog poslodavca
Pokazivanje nervoznih navika (cupkanje nogom, nervozni pokreti rukama i sl.)
Prenaglašavanje finansijske strane (ako se stiče utisak da Vam je novac jedina motivacija za rad)
Nedostatak takta (previše temperamentna osoba, nedostatak osećaja za procenu situacije, nedostatak osećaja za odnose sa ljudima i sl.)
Nedostatak znanja iz stručne oblasti
Nefleksibilnost (nepostojanje volje za promenom prebivališta, za rad u smenama, za promenu radnog mesta i sl.)
Činjenica da nikad pre toga niste čuli za kompaniju ili da malo znate o njoj
Nepostojanje za početak rada sa niže pozicije i želja za velikim uspehom, ali na brzinu
Nepostojanje želje za daljim usavršavanjem
Činjenica da ne govorite lepo o prethodnom poslodavcu
Loše samoprocenjivanje (preveliki ego, nadobudnost, precenjivanje sopstvenih kvalifikacija i mogućnosti i slično)
Kratkotrajna prethodna zaposlenja (veliki broj kratkotrajnih poslova može da ukazuje na to da ne znate čime želite da se bavite, da niste uporni ili da niste dobri u tome što ste radili)
Neodgovarajuća postavka prema poslodavcu (previše hladan ili previše prisan odnos prema članovima komisije za prijem novih radnika)
Revoltiranost i pesimizam (osobe koje su revoltirane i nervozne zbog dugog čekanja na posao, koje svoje probleme svaljuju na stanje u državi, prethodne poslodavce i slično).
Netolerantne predrasude
Ciničnost / Lenjost
Mlako rukovanje
Obraćanje sa „ti”. Bez obzira koliko je atmosfera opuštena i razgovor prijatan, bez obzira što su intervjueri možda vašeg godišta, ukoliko vam oni ne predlože da pređete na „ti”, nemojte to samoinicijativno raditi jer se to može oceniti kao znak nepoštovanja.

Izvor: www.infostud.com
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija


Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6142
Zastava bg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia N95 8GB
Кад промичу ситнице

Анкетирани директори највише замерају на словним и граматичким грешкама, а затим на преопширним или оскудним биографијама   
Пажљиво о сопственим способностима
Према истраживању које је спровела Креативна група, специјализовани сервис који пружа маркетиншке, огласне, веб и остале креативне услуге, ствараоци који траже посао морали би више пажње да обрате на мале ствари које им лако промакну када састављају пословну биографију.
Чак једна трећина испитаних директора у маркетингу и огласним секторима као најчешћу грешку навела је словне и граматичке грешке у резимеима креативаца; следи преобиље информација.
Конкретно, на питање о грешкама са којима се најчешће сусрећу, 250 директора одговорило је овако: поред словних грешака (овај одговор дало је 33 одсто испитаника) и вишка информација (23 одсто одговора), ту је и лош или никакав дизајн резимеа (на ово се пожалило 16 одсто директора), непотпуне информације (14 одсто жалби иде на ову адресу; не штедите, дакле, папир кад описујете на којим сте пословима радили), али и застарели подаци (три одсто гласова), изостанак јасне назнаке за које место се конкурише (два одсто жалби)...
Зашто је ово важно? На Западу се неретко дешава да послодавци одбаце резиме зато што су приметили једно једино погрешно словце!
Зато, немојте да се ослањате само на рачунар него детаљно пречешљајте сваку реч, нарочито ако сте саставили резиме на енглеском: опција спел-чек не примећује погрешно употребљене речи.
Најпаметније је да замислите да сте уредник (на пример „Политике”) када гланцате биографију: без малодушности одбаците све непотребно, упеглајте јој изглед да бисте поспешили прегледност и читљивост, и – ангажујте још један пар очију за проверу детаља. Није лоше да биографију проследите неколицини пријатеља који имају осећај за детаљ. Што се пропратног писма тиче, пазите на свако словце, немојте да вам се деси да у речи „поздрав” омашите: то што су слова „о” и „и” суседи на тастатури, проћи ће вам само код ИТ професионалаца. Да, да... оних који питају за сајберсекс, „...сајбер... шта?!”.


Autor: Јелена Јовановић, Politika

IP sačuvana
social share
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi vi ostarite.
I ta ce mi mladost tesko pasti...

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Apple iPhone 6s
Kad pišete radnu biografiju

Prvi kontakt koji će budući poslodavac imati s vama jeste vaša radna biografija, vaš CV. Na mnogim mestima je moguće naći detaljna uputstva kako se piše radna biografija, uz primere, a mi navodimo neke bitne stavke.

Može se desiti da ste neko vreme bili nezaposleni, kao mama i domaćica, kao neko ko se brine o bolesnom roditelju ili rođaku i slično. Nemojte napisati da u tom periodu niste radile, jer to nije tačno - obavljale ste veoma važne poslove. Aktivnosti koje ste obavljale "prevedite" u veštine koje ste stekle u tom periodu. Vi ste se u tom periodu svakako bavile finansijskim planiranjem, organizacijom, bili ste neka vrsta vođe tima, menadžera, bavile ste se marketingom... Slobodno sve te veštine navedite u radnoj biografiji, a kad vas na razgovoru za posao pitaju za objašnjenje, nemojte ga se stideti niti omalovažavati ono što ste u tom periodu naučile i obavljale. Ako vi svoje iskustvo ne cenite, neće ni bilo ko drugi. A ako nikad niste bile zaposlene, navedite kao svoje veštine i iskustvo sposobnosti i akcije u toku školovanja. Tako nećete delovati ni kao početnik ni kao neko ko je ispao van svih tokova.

Mnoge žene odustaju od prijavljivanja ako nemaju sve kvalifikacije koje se za posao traže. Nemojte! Ako želite taj posao, prijavite se - ionako se uz nešto dodatnog treninga većina stvari može relativno brzo naučiti (ne mislimo baš na neurohirurgiju, naravno). Budite ponosne na sve što ste u životu postigle i svoja postignuća navedite pozitivnim tonom, ali ukratko (radna biografija ne treba da bude duža od dve kucane strane, i to ne toliko sitno kucane da je neophodna lupa da bi se pročitale) i bez samohvalisanja.

Radna biografija treba da se fokusira na vaše sposobnosti i iskustvo, a poslednje (najskorije) iskustvo treba da bude navedeno prvo (ako je poslednje što ste bile domaćica, možete, recimo, navesti "kućni menadžer"). Zaboravite na uopštene radne biografije, već svoju prilagodite poslu za koji se prijavljujete i akcenat stavite na one sposobnosti koje se za željeno radno mesto traže. Svaka firma tražiće nešto specifično, pa će uopštena radna biografija (u dlaku ista za svih deset različitih radnih mesta za koja se prijavljujete) dovesti do toga da vas u startu odbace kao nekoga ko ne razume kakva vrsta radnika im je potrebna.

Ako se traži i propratno pismo - prijava, neka vaše bude koncizno i neka jasno kaže koji su vam ciljevi (što se više vaši ciljevi poklapaju s onima navedenim u oglasu za posao ili s onim za šta ste saznali da se za to mesto traži, to bolje - ako se traži komunikativna, ambiciozna i timski orijentisana osoba spremna da uči i napreduje, navedite da ste komunikativni, ambiciozni i timski orijentisani i da vam je cilj da se usavršavate i da napredujete). Ni za radnu biografiju ni za propratno pismo ne koristite neobične fontove ni vatromet boja, jer to odvlači pažnju sa samog teksta koji šaljete.

Srećno!

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 
Napravite cv na stranom jeziku!
Autor: N.B. | 19.11.2007 - 06:00

Poznavanje najmanje jednog stranog jezika je već odavno postao standard većine kompanija koji se podrazumeva. Zato je korisno pripremiti biografiju i na stranom jeziku čije dobro poznavanje eventualno ističete, ali neka vam tekst svakako lektoriše osoba koja profesionalno poznaje strani jezik koji je u pitanju. CV na nekom stranom jeziku, na primer engleskom je samo dodatak i u svakom slučaju obavezno priložite i biografiju na srpskom, ukoliko poslodavac izričito u konkursu ne naglasi drugačije.

-Dodatne aktivnosti i interesovanja potencijalnom poslodavcu takođe dosta govore o vama - članstvo u profesionalnim udruženjima, sportskim klubovima, način korišćenja slobodnog vremena i hobiji. Svi ovi podaci pružaju dodatne informacije o vama i prikazuju vas kao svestranu, aktivnu i dinamičnu osobu. Određeni hobi ili sport kojim se bavite ponekada može predstavljati prednost u pojedinim poslovima, pre svega zbog sadržaja posla ili sklonosti klijenata sa kojima ćete eventualno kontaktirati. Sportska aktivnost takođe govori o vama kao o aktivnom, timskom igraču i samodiscilinovanoj osobi.
-Nagrade i priznanja – svakako je uvek dobro navesti ih čak i kada nisu direktno vezane za posao za koji konkurišete, jer vas one uvek prikazuju u lepom svetlu i svedoče o vašim dosadašnjim uspesima.
nMotivacija za poziciju za koju aplicirate – Ukratko, u par redova opišite koji je vaš cilj u karijeri, a koji bi trebalo jasno da se odnosi na poziciju za koju aplicirate.
-Preporuke - navedite imena makar nekoliko svojih bivših profesora ili poslodavaca koji su spremni da vam daju preporuku (ime, pozicija, kompanija ili obrazovna institucija, broj telefona, e-mail adresa). Ako prilažete preporuke u pisanom obliku, takođe je neophodno da navedete kontakt podatke osobe koja vam je napisala preporuku, kako bi poslodavac mogao sa njom da stupi u kontakt, ukoliko to smatra neophodnim. Upravo zato, pre davanja takvih informacija procenite i proverite da li je osoba čije ime i kontakt podatke navodite spremna da zaista i potvrdi sve ono što ste napisali ili da eventualno da dodatnu preporuku poslodavcu, a kako ne biste i sebe i nju doveli u neprijatnu situaciju.
Dakle, pošto što ste sastavili prvi nacrt teksta ponovo proučite tekst oglasa i proverite da li ste izostavili informaciju o nečemu što je važno, a navedeno u uslovima konkursa. Ukoliko ste nešto izostavili namerno, jer ne odgovara u potpunosti postavljenim uslovima konkursa imajte unapred spreman odgovor kojim ćete na intervjuu pojasniti da, uprkos tome što ne ispunjavate baš sve tražene specifične uslove postavljene konkursom, svakako predstavljate kvalitetnog i ozbiljnog kandidata za otvorenu poziciju. Ukratko, budite spremni da pokažete poslodavcu šta dobija ukoliko se odluči baš za vas!


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
         

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.60
mob
Apple iPhone 6s
Kako naći posao

Autor: Dušan Đorđević

Najčešća greška koju sam primetio se ogleda u konstataciji tipa “Već godinu dana tražim posao i ništa, ova zemlja/država/grad/kraj/planeta ne valja”. Put do pakla je često popločan dobrim namerama, pa je i u našem slučaju, verovatno, tako. Traženje posla per se nije dovoljno. Koliko god to bio dobar cilj, retko ko se upita tražim li ja posao na pravilan način ? Možda baš tu grešim? Da krenemo redom

Vreme Imajte u vidu da je traženje posla dugotrajan proces, posao sam za sebe. Time se treba baviti da bi se došlo do pravog posla. Moje dosadašnje iskustvo kaže da se dobar posao traži 3-6 meseci uz angažovanje od nekoliko sati dnevno. Naravno da vam dosta vremena mogu u štedeti razni rekruteri, ali opet, treba i njih naći, poslati im biografiju i razgovarati sa njima.

Profilisanje Prvi korak u pronalaženju posla je profilisanje, morate se isprofilisati na osnovu onoga što znate ili na osnovu onoga što želite da budete. Zaboravite socijalističku nomenklaturu, diplome i slične gluposti, da bi ste našli posao morate nešto da znate ili nešto da želite da radite. To što ste diplomirani energetičar ne znači da znate da instalirate trafo stanicu, zar ne?

Biografija iliti CV Na osnovu vašeg profila ćete napisati i CV. Pročitao sam gomilu uputstava kako se piše dobar CV i svako ima svoje dobre ili loše strane. Ono što vam ja mogu posavetovati je sledeće:

• Nikada ne lažite. Bez obzira na lepe priče o uspehu koje ste nekada negde pročitali, nikada ne lažite u CVu. Ne zaboravite da je on ulaznica za interviju gde će vas dobro priupitati to što ste napisali. Ako vas uhvate u laži, ne samo da nećete dobiti posao, već možete da budete žestoko diskreditovani. • U CV napišite ono što želite da kažete potencijalnom poslodavcu o sebi. CV je neka vrsta konverzacije sa potencijalnim poslodavcem. U njega napišite sve ono što bi ste želeli da on zna o vama. Neke stvari su standardne (kontakt podaci, školovanja, istorija zaposlenja…), a možete i da ubacite nešto što nije baš standardno, a mislite da treba da se zna (ja bih stavio nešto tipa “Imam jedan on najčitanijih blogova u blogosferi”). • Imajte u vidu da će se na konkurs za posao javiti još 100 ljudi pored vas. Napravite CV tako da se izdvaja iz mase. To može da bude impresivna biografija (koja, doduše nastaje godinama), a može da bude i dobro dizajniran CV.

Moj savet je da, ako nije drugačije navedeno, biografiju pošaljete u PDF formatu. Sigurno je svima dostupan, na papiru će vaša biografija izgledati isto kao na ekranu, tačno onako kako ste je i sami zamilili, ai besplatno je napraviti takav dokument (Potražite OpenOffice.org)

Follow Up Našli ste dobar oglas, sviđa vam se, uklapate se u profil i javili ste se ali nema odgovora. Pošaljite follow up 2 nedelje po zatvaranju konkursa, ako vam se dotada niko ne javi. Jednom sam baš zato dobio posao, ljudi su zaključili da sam jako zainteresovan za poziciju.

Intervju Sve je kako treba i dobili ste poziv na interviju. U suštini je ista filozofija kao sa CV-jem, pun je Internet manje ili više dobrih saveta kako da izgledate na intervijuu. Moji saveti su: • Ne paničite, niste na ispitu. Dobrom poslodavcu je stalo da vidi kakvi ste i potrudiće se da iz vas izvuče maksimum. • Ispoštujte sve norme koje možete (oblačenja, ponašanja i sl), naravno shodno poslodavcu. Nema potrebe da u dot-com firmu idete na interviju u odelu. • Odite na interviju informisani o svemu (firmi, poziciji i sl.)

Internet je prepun dobrih resursa za traženje posla. U poslednjih par meseci se kod nas naotvaralo toliko site-ova sa ponudama, da je stvarno jako teško ne naći dobar posao ako malo zasučete rukave.

Sa srećom u traženju novog posla!
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.092 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.