Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 22:11:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ima li kapitalizam alternativu?  (Pročitano 33009 puta)
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Alcatel 
Knjiga Pitera Barnsa, na jedan nov način posmatra kapitalizam. Naziv knjige je Capitalism 3.0 i lepo je što je Barns objavio knjigu pod CC licencom, pa možemo i mi, sa tamne strane kapitalne civilizacije, da dođemo do knjige (besplatno, bez posredovanja carine i sl. anahronizama).

Napraviću kratak pregled knjige i ideja koje se u njoj iznose. Ključna misao, a da se naslutiti iz naslova, jeste da kapitalizam pokreće software (da pojasnim: programiran je, ponaša se na osnovu nekih definisanih obrazaca) koji je ljudskog uma delo.

Evo i kratke istorije kapitalizma:

Kapitalizam 1.0 ili popularnije “Ekonomija oskudice”. Moglo bi se reći da je verzija 1.0 bila aktuelna sve do pedesetih godina XX veka. Za ekonomiju oskudice kažemo je da je ponuda manja od tražnje.

Kapitalizam 2.0 ili popularnije “Ekonomija obilja”. To vam je ova, globalna verzija kapitalizma, i za ovu fazu je karakteristično da proizvodnja više ne predstavlja problem, već je problem u nedovoljnoj tražnji. Znači, može se proizvesti svega, koliko želiš, samo da postoji tržište koje će to da proguta (i plati).

Ova “ekonomija obilja” proizvodi neke patološke nuspojave a to su (svima poznate): uništenje prirode, socijalne tenzije (kao proizvod dramatične nesrazmere raspodele dobiti - moće se reći i disparitet) i, pazi sad, nemogućnosti da se (pogledaj sad opet one elegantne definicije) proizvede sreća.

Ovde nailazimo i na onaj problem sa prirodnim, opštim, zajedničkim resursima (commons): mehanizam kapitalizma 2.0 jeste da korisne prirodne resurse pretvara u privatne odn. da ih stavlja pod kontrolu kapitala. Tako se zapravo sužavaju besplatni resursi dostupni čoveku (privatizovana je voda, zemlja, možda će se uskoro neko setiti da privatizuje i vazduh). S druge strane, onaj deo prirodnih resursa koji ostaju javno dobro, koristi se za odbacivanje štetnih nusproizvoda. Dakle, čovek kao potrošač, ne može više besplatno da pije čistu vodu ali korporacije mogu besplatno da zagađuju zajedničku vodu, vazduh itd.

Lako je proračunati da ovaj model nema samoodrživost (npr. kada privatni asseti Smiley budu veći od zajedničkih ishod je velika kriza ili veliki sukob), pa su se našli i ljudi koji pokušavaju da zamisle alternativu.

Kapitalizam 3.0 - (dodajem: ekonomija ravnoteže) bi trebalo da bude softver budućnosti. Najkraće rečeno, radi se o sledećem: zajedničkim dobrima takođe treba pripisati prava. Trenutni model ima problem u tome što velike korporacije zastupaju svoja prava (gonjena interesom) a ne postoji organizovana interesna grupa (to je bio onaj problem društvene svojine zbog čega je komunizam puko) koja bi odlučno zastupala opšta prava. Na neki način, dividende od ovih prava uživali bi svi građani. Odn. svi građani postali bi akcionari svojih prirodnih resursa (bez mogućnosti da prodaju te akcije, nadam se Smiley.

Model države kao kontrolora zajedničkih dobara nije se pokazao dobrim. Država bi morala, naravno, da ostane organ/institucija koja reguliše i balansira interese kapitala i commonsa (zajednički resursi). U ovom slučaju bi se pojavio i interesni mehanizam da commonsi potražuju od kapitala nadoknadu za sve ono što im kapitalizam eksploatiše. Dividende bi mogle biti isplaćivane kroz pojeftinjenje države, subvencije i sl.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.00
mob
BlackBerry bold
da priznam da si lepo krenuo i onda si usrao sa ovim kapitalizmom tri, ili kapitalizmom ravnoteze kako ti rece.
takav model je spovodljiv u praksi ali nije odrziv.
ima tu bitnih detalja koje nam nisi saopstio. nrp. jer dozvoljena konkurencija ili drzva propisuje ko moze da ucestvuje na trzistu? moram ovo da znam da bih prokomentarisao tvoj post.

dok mi to ne kazes, vratimo se na tu kompniju ciji su akcionari gradjani.
jel oni mogu da raspolazu svojim akcijama, tj. da ih prodaju i kupe? da li uopste postoji model trzista kapitala u takvom sistemu?
sta je sa visokim moralnim hazardom koji je toliki da je nauka vec dokazala da je apsolutno nemoguce da takva kompanija opstane?
ko odredjuje politiku plata? ko uopste odlucuje? ko sedi u upravnom odboru? kako izgleda skupstina akcionara?
o kolikom se prinosu po akciji radi kada se deli profit na toliko ljudi? ili drugim recima ako je profit toliko mali koliko su gradjani zainteresovani da uopste budu drzaoci ovakvih akcija?

drugi set pitanja vezanih za same kompnije:
kako ce izgledati tenderi za nabavku? jel kao i danas? pitam jer danas imamo takav model, srazlikom da je drzava stoprocentni vlasnik sa njihovim menadzerima na celu i upravnim odborom!
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
brate zajebi me dokumentaraca jednog najobicnijeg diletatna kao sto je majkl mur. ljudi nemaju zdravstveno samo iz jednog razloga. jer ne zele da ga placaju!

Ма јес дилетант Smile
Је ли да ти није Суперхик неки род?!
А Млађан Динкић? Или другови Полсон и Бернанке...
Лепо је то отимати од сиромашних и давати богатима.
Сиромашни су сами криви Smile
Има оно у Монти Пајтону кад богаташи причају како су почели са дна (каце) Smile

Citat
moze da mu da otkaz bez problema ako te to interesuje!
ali zato radnik moze da nadje posao isto tako bez problema, jer poslodavac ne kalkulise mnogo prilikom zaposljavanja posto nema zakonsku obavezu da ga nosi na ledjima ako mu ne odgovara.

Ма јес... све је то лепо.
Само што у Србији многи радници не могу да нађу достојанствен посао. Односно могу бити задовољни и послом на којем их малтретирају, чисто из обести... Или можда да би отишли (ако постоји нека уговорна обавеза, рецимо социјални програм). Си чуо за мобинг?!
"Слободно тржиште" Smile
Договорили се Мишковић, Беко и Цане Smile

Citat
radi se o tome da ti vacatori postoje samo kada postoji upliv drzave u ekonomske tokove.

Могу ја и отворено:
Питај "Земунца" да ли је за "уплив државе", односно да му нека инспекција прегледа услове рада у које уваљује раднике као "грађевински предузимач" Smile Smile

Citat
8 casovni rad je bila nemonovnost. i niko nema problem sa tim.

Је ли?
Па што онда у Србији масовно људи раде по 10 или 12 сати дневно за плату која је 10-20.000 дин.
Ајде да то забранимо, па да видимо да ли ће неко имати нешто против Smile

Неминовност велиш?
А ко је довео до неминовности?! Синдикална борба? Штрајкови? Опаснос светске револуције? Криза хиперпродукције тридесетих?
У "нормалним условима", ерго тржишним, фиорма која би исто плаћала раднике а мање производила (јер би ови мање радили) би губила утакмицу од фирме која би више експлоатисала. Решење је било да пропише огрничење за све. Ко је то урадио? Држава!
Капиталистичка држава. А зашто? Јер се уплашила урушавања система. Јер су се радници бунили, а негде су богами биле и револуције Smile

Citat
radnik koga miskovic drzi na tri meseca posto ga otpusti naci ce drugi posao u nekoj manjoj firmi ako nista drugo.

А тамо ће да положи бубрег, а ако је радница може и невиност Smile Smile

Citat
ljudi, to nije kapitalizam, ovo je klasicna oligarhija koja vlada pod plastom socijalistickih ideja  u vidu najotrcanijeg populizma.

Само што тајкуни (а шта су они него капиталисти) подржавају ту олигархију која је до коске "проевроспка", тајкуни су уз помоћ страних амбасада састављали владу, а најотрцанији популизам је "Европа значи (мунзе-конза) радна места"... па онда у Крагујевцу се да двеста милиона ојра да би стренџери ушли у дил, а на мелим екранима теве пријемника пред изборе то одлично изгледа...

Citat
ako u jednom drustvu nevoljna zaposlenost iznosi preko 20% onda nije rec o losem poslodavcu, vec je rec o trulom sistemu!

За шта ДС није одговорна Smile

Citat
bilde

Батице...
Ако ти се не свиђа могу и да поновим такло обраћање.
Ерго, батице што си неурозан па вређаш неистомишњенике.

Ајде понови 100 пута: "Неко има право да не дели моје ставове"

Уопште, слабо ти иде ово "освешћивање" Србаља, мада си дошао међу најактивније на овом слабо посећеном форуму. Smile
Опуштај се уз следећу музику

IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.00
mob
BlackBerry bold
Citat
Могу ја и отворено:
Питај "Земунца" да ли је за "уплив државе", односно да му нека инспекција прегледа услове рада у које уваљује раднике као "грађевински предузимач"
inspekcija nije upliv drzave Smile upliv drzave je nivo regulacije neke oblasti. inspekcija to samo sprovodi.
to sto mu ne upadaju znaci samo da ne rade svoj posao ili da ih je "nahranio".
ako te interesuje, jedva cekam da mu upadne neki ps-ovac!

Citat
"Слободно тржиште"
Договорили се Мишковић, Беко и Цане
dodas samo da sve to rade u saradnji sa drzavom i drzavnim organima i dobijas
Citat
Па што онда у Србији масовно људи раде по 10 или 12 сати дневно за плату која је 10-20.000 дин.
Ајде да то забранимо, па да видимо да ли ће неко имати нешто против
za nivo plate se ne slazem da ga treba regulistati.
ako uzmes miskovica npr. sto je veci minimalac to je njemu bolje. istina je da mu rastu troskovi plata, ali problem je u tome sto su njemu jedina konkurencija u srbiji sitne piljarnice i marketi. kada povecas minimalac ubijas njih.
a miskovic i beko ce se lako snaci za njihovih par hiljada radnika kada vec imaju kompletno trziste u svom vlasnistvu.
ne mozemo nista znacajno uraditi da bi ovo promenili ako ce se to svesti na par mera koje su u startu pogresne.
Citat
У "нормалним условима", ерго тржишним, фиорма која би исто плаћала раднике а мање производила (јер би ови мање радили) би губила утакмицу од фирме која би више експлоатисала. Решење је било да пропише огрничење за све. Ко је то урадио? Држава!
sada ti je jasno sto sam protiv upliva drzave u ekonomske tokove!

sto meni prisisvas ds? pa ja sam protiv socijalistickih stranaka.
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
za nivo plate se ne slazem da ga treba regulistati.
ako uzmes miskovica npr. sto je veci minimalac to je njemu bolje. istina je da mu rastu troskovi plata, ali problem je u tome sto su njemu jedina konkurencija u srbiji sitne piljarnice i marketi. kada povecas minimalac ubijas njih.
a miskovic i beko ce se lako snaci za njihovih par hiljada radnika kada vec imaju kompletno trziste u svom vlasnistvu.
ne mozemo nista znacajno uraditi da bi ovo promenili ako ce se to svesti na par mera koje su u startu pogresne.

Треба да постоји минимални доходак и обавеза осмочасовног радног времена, све преко тога се посебно плаћа као прековремено, а преко неке маргине су обавезни слободни дани... Мишковић и Беко треба да плате порез на целокупни капитал. Рецимо 5%. Ако немају, нека уступе држави деонице. Или нека плаћају етапно, порез би био јендократан. СЕКА би била добар изговор за то. Наравно, по павди би требало да дају не 5 него 95 одсто. Е са тим парама, а то су огромне паре, би се могли давати подстицаји малим предузећима, па и да више плаћају раднике. Или бар колико мора...
Наравно, не мислим само "Мишковић и Беко", него свака фирма која има капитал преко неког износа, рецимо 10 милиона евра. Пореза би биле ослобођене фирме које се баве индустријом, рударством и пољопривредом. Трговине нам је доста. Само набија дефицит.

Ја знам за алтернативу капитализму, али глобалну. Јер то јесу глобални проблеми. Та алтернатива је ресурсно базирана економија, где се технологија користи за производњу глобално потребне и одрживе количине ресурса, која се расподељује. То је описано у оквиру Venus Project. Тренутно изучавам то ради неких других ствари, па можда кажем нешто више о томе.
Наравно, то би предвиђало глобалну координацију, ако хоћете Нови светски поредак. Али онај који није базиран на капиталу него... па рецимо да милијарда Кинеза треба "мало" више да се пита него триста милиона Американаца. Доста је одлучивала "златна милијарда" - Американци, Европљани и још само неки...

Citat
sto meni prisisvas ds? pa ja sam protiv socijalistickih stranaka.

Они и СПС су социјалистички само кад би се зезали Smile
А за кога си? За напредњаке? Smile
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3140
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.0
mob
SonyEricsson k850i
dakle, poslije liberalnog kapitalizma danas na sceni imamo drzavni intervencionizam, a kada drzava regulise trzista i privredu to se zove socijalizam...znaci najbolji drustveno- politicki poredak bi bio nesto izmedju toga dvoga  Smile
IP sačuvana
social share
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010.

Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje.

"Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.00
mob
BlackBerry bold
Citat
Ја знам за алтернативу капитализму, али глобалну. Јер то јесу глобални проблеми. Та алтернатива је ресурсно базирана економија, где се технологија користи за производњу глобално потребне и одрживе количине ресурса, која се расподељује. То је описано у оквиру Venus Project. Тренутно изучавам то ради неких других ствари, па можда кажем нешто више о томе.
Наравно, то би предвиђало глобалну координацију, ако хоћете Нови светски поредак. Али онај који није базиран на капиталу него... па рецимо да милијарда Кинеза треба "мало" више да се пита него триста милиона Американаца. Доста је одлучивала "златна милијарда" - Американци, Европљани и још само неки...
svetska vlada?
moje misljenje je da je to opasna utopija. iza toga se krije cista zelja za punom kontrolom!
ne mogu da verujem da si ti opicio po tom kursu!
covecanstvo je pokazalo da komunizam nema sanse kao sistem, ovo tek nece proci jer otvoreno daje mogucnost hegemonije jaceg i veceg. ne kazem ni da ovako nije slicna situacija, ali u ovom poredku i mi mali imamo sansu ako nista bar da prezivimo i zivotarimo.
jel taj venus project se bazira na uoptrebi tehnologija i odbacivanje sistema duga u celosti? negde sam naleteo na tako nesto.

Citat
Треба да постоји минимални доходак и обавеза осмочасовног радног времена, све преко тога се посебно плаћа као прековремено, а преко неке маргине су обавезни слободни дани... Мишковић и Беко треба да плате порез на целокупни капитал. Рецимо 5%. Ако немају, нека уступе држави деонице. Или нека плаћају етапно, порез би био јендократан. СЕКА би била добар изговор за то. Наравно, по павди би требало да дају не 5 него 95 одсто. Е са тим парама, а то су огромне паре, би се могли давати подстицаји малим предузећима, па и да више плаћају раднике. Или бар колико мора...
Наравно, не мислим само "Мишковић и Беко", него свака фирма која има капитал преко неког износа, рецимо 10 милиона евра. Пореза би биле ослобођене фирме које се баве индустријом, рударством и пољопривредом. Трговине нам је доста. Само набија дефицит.
za min. dohodke i sl. dane sam ti vec rekao. ja imam problem sa tim jer sa takvim obavezama samo giganti mogu da izadju na kraj. oni na kraju krajeva, su u stanju da eskiviraju sve te namete i zapale u neki poreski raj ili zemlju gde imaju bolji tretman. mene ne interesuju veliki, i pored cinjenice da oni donose krupne stvari, razvoj tehnologije, traznju za kooperantima itd.
mene interesuju u ovoj prici mali, oni ovo ne mogu da izdrze. a ti mali su generatori zaposlenosti sa preko 90% u ukupnom br. zaposlenih ljudi jedne normalne zemlje.
njih ce to unistiti! a bez njih mozemo samo da ocekujemo bedu i nezposlenost.
i na kraju, ovakva zakonska regulativa manje vise vec postoji.  i nije problem u njenom nepostojanju kako ti mislis, vec u tome sto je nemoguce sprovesti.
cim drzava stegne privredu, sem pada privrednog rast, samo raste korupcija i bahatost birokratije.
uostalom to mozes da vidis bilo gde u srbiji (najmanje u bg, tamo je to rezervisano za velike igrace).
malim preduzecima je najveca pomoc poreska relaksacija, inekcije koje dobijaju od drzave em sto su pracene korupcijom, em su u veliki br. slucajeva nedostizne za njih. troskovi su im veliki. treba izraditi biznis plan, treba dobiti sredstva, a uz to sredstva su cesto ogranicena na upotrebu za samo odredjene stvari.
primera radi, moj drug je hteo da konkurise kod siepe da bi nabavio hitno neku masinu koja mu je trebala da bi izveza neku robu, a oni su pare davali za marketinske aktivnosti u inostranstvu (reklame po casopisima i sl. gluposti).

sto se tice dela o oporezivanju, to mi stvarno nije jasno.
ti predlazes da svim pravnim licima koja se bave trgovinom, ciji je kapital veci od 10 miliona eura naplati drzava porez od 5% ?
ovo je nemoguce!
1. prag od 10 miliona je isuvise mali. tu bi podletela sva srednja preduzeca koja iole uspesno posluju, pa cak i ona koja ne posluju dobro, ali u zgradama i zemljistu imaju tu vrednost.
2. na osnovu cega ti naplacujes njima takav porez? mislim, koji je pravni osnov? extra profit?
3. gotovo da ne postoji ni jedna firma koja ima cistu delatnost a da je srednja i velika. najveci trgovci imaju proizvodnju neceg prateceg (delta sladoledi, voda....), kako sto i proizvodjaci koje si oslobodio takodje trguju (sire asortiman, ubacuju proizvode koji su komplementari, sirovine, poluporizvode, itd.). dakle nemoguce je napraviti pravnu formulaciju a da se izuzmu oni manji i neduzni koji su na ok nacin stigli do uspeha, a sa druge strane nemoguce je obuhvatiti te velike i prljave igrace.
4. sta je sa firmama koje nisu registrovane u srbiji? kada govorimo o prljavim tajkunima treba da znamo da gotovo svaki radi ili preko offshora ili preko drzava iz eu, ch, ....
5. kako se boriti protiv odlaska kapitala u takvim uslovima u bolje sredine i njegov nedolazak u srbiju vec u okruzenje gde su bolje okolnosti za poslovanje?

IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
bilde, sta je alternativa kapitalizmu?
komunizam i njegove varijante?

ako pljujes kapitalizam reci sta je to dobra i postojna njegova alternativa!

Bas si bilde, ja ne pljujem kapitalizam zasto bi ga pljuvao kad mi porodica ima privanu firmu i ne zavisim od nekog miskovica kao sto ti zavisis pa ti su ti svi krivi od tita do miskovica, mozda nisi dovoljno inteligentan ili si tard  ali to su tvoje privatne stvari i necu da zalazim.

Ja kad govorim o americkom kapitalizmu gde se spominje njihovo bogatstvo gde ljudi poput tebe zive u iluzijama kako tamo ljudi zive 10 puta bolje od nas, oni jednostavno zive kao robovi, rade po 12 sati dnevno pri tome ako zakasne mogu da popiju otkaz i to da se ni ne pitaju nista i zasto se buniti protiv miskovica, covek radi po americkom sistemu a to si trazio zato  Smile

IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Srbija i kapitalizam Smile,
mi prvo kao nacija treba da progledamo i shvatimo da pare ne leže u trgovini nego u stvaranju nove vrednosti, tj proizvodnji. Tek kad napravimo kapitalističku privredu baziranu na proizvodnji možda i nastanu uslovi da raspravljamo dal je kapitalizam prevaziđen.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Srbija i kapitalizam Smile,
mi prvo kao nacija treba da progledamo i shvatimo da pare ne leže u trgovini nego u stvaranju nove vrednosti, tj proizvodnji. Tek kad napravimo kapitalističku privredu baziranu na proizvodnji možda i nastanu uslovi da raspravljamo dal je kapitalizam prevaziđen.
E Pantelija, jadan se prevrce po gromu, leatac nije bitno kako ko vodi svoj biznis, kapitalizam je ekonomski sistem zasnovan na privatnom vlasnistvu, sada proizvodio on pistolje kao sto su se proizvodili u II Svetskom ratu ili laserkse pistolje to je njegova licna stvar!!!!!
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 22:11:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.