Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 02:45:54
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 107
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ima li Boga....  (Pročitano 107441 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia Luvmya 520
   Bruka... Vi ne da trivijalizujete veru,vec i neverovanje u Boga,bar iz nekih postova se primeti,vama predstavlja banalnost do krajnjih granica.
Vera (klanjanje necemu) je glupost koju su izmislili Jevreji, Bogu ne moze covek da se klanja, moze samo da ga voli.
On je bio kristalno jasan kada je rekao " Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. "
Covek nikada nece znati ko je Gospod, zato ne moze da mu se klanja, mozer da voli nesto sto mu je dalo zivot, i sto ga odrzava u zivotu.
Kada se klanjas necemu, znas cemu se klanjas, Gospoda ne znas, i ne mozes da mu se klanjas.
Posto je sve Bozija Volja, nema mesta za veru.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 1800
U boga kakvog opisuju Biblija, Kuran itd. ne verujem. Niti verujem u raj i pakao, iako sam kršten čovek. Ali dok god postoji vera, postojaće i pojam boga, u bilo kojoj formi. Verujem da postoji 'nešto' više od sušte materije i ljudske svesti. I poštujem običaje, ne nipodaštavam druge vere niti bilo koje obrede vezane za te vere. Slavim slavu kao i svi hrišćani, ali nisam onaj 'pravi' hrišćanin. Nadam se da će moja deca da budu, jer verujem da takva vrsta vere pripitomljava čoveka. Stvara mu neke moralne norme.

Citat
Pa to ti i govorim, ti ne znas da li ce oni krenuti ili nece, verovanje da hoce donosi strah.
Posto, kada bi znao da te oni nece napasti, strah ne bi mogao da postoji.

Pa upravo to. Neznanje, a ne verovanje, je to što izaziva strah. I strah ima i biološku funkciju a to je očuvanje života. Kad ti skoči adrenalin zbog straha, u stanju si da uradiš stvari koje u regularnom stanju ne možeš. I sve u cilju očuvanja sopstvenog (ili ako zatreba tuđeg) života.

Šta čovek traži u bogu: utehu, snagu, volju, razlog, sebe i svrhu svog postojanja.
Sve ono što mu u tom trenutku niko drugi ne može pružiti.

Naime, raj predstavlja ultimativni cilj čoveka vernika. To je neka vrsta blažene besmrtnosti. Pakao, s druge strane predstavlja večnost patnje i bola. A to niko ne želi. I sad zamislite da čovek izgubi veru u svoju besmrtnost. Sa tom verom nestaće i sve moralne norme tog čoveka, i zato bi sluga svog gospodara na spavanju ubio. Zato je nada i vera za siromahe. Bar po nekom mom dosadašnjem shvatanju.
 Smile

Da li postoji Bog?
I da ne postoji, trebalo bi ga izmisliti. Tako da, da.
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia Luvmya 520
U boga kakvog opisuju Biblija, Kuran itd. ne verujem. Niti verujem u raj i pakao, iako sam kršten čovek. Ali dok god postoji vera, postojaće i pojam boga, u bilo kojoj formi. Verujem da postoji 'nešto' više od sušte materije i ljudske svesti. I poštujem običaje, ne nipodaštavam druge vere niti bilo koje obrede vezane za te vere. Slavim slavu kao i svi hrišćani, ali nisam onaj 'pravi' hrišćanin. Nadam se da će moja deca da budu, jer verujem da takva vrsta vere pripitomljava čoveka. Stvara mu neke moralne norme.

Pa upravo to. Neznanje, a ne verovanje, je to što izaziva strah. I strah ima i biološku funkciju a to je očuvanje života. Kad ti skoči adrenalin zbog straha, u stanju si da uradiš stvari koje u regularnom stanju ne možeš. I sve u cilju očuvanja sopstvenog (ili ako zatreba tuđeg) života.

Šta čovek traži u bogu: utehu, snagu, volju, razlog, sebe i svrhu svog postojanja.
Sve ono što mu u tom trenutku niko drugi ne može pružiti.

Naime, raj predstavlja ultimativni cilj čoveka vernika. To je neka vrsta blažene besmrtnosti. Pakao, s druge strane predstavlja večnost patnje i bola. A to niko ne želi. I sad zamislite da čovek izgubi veru u svoju besmrtnost. Sa tom verom nestaće i sve moralne norme tog čoveka, i zato bi sluga svog gospodara na spavanju ubio. Zato je nada i vera za siromahe. Bar po nekom mom dosadašnjem shvatanju.
 Smile

Da li postoji Bog?
I da ne postoji, trebalo bi ga izmisliti. Tako da, da.
Hteo si da kazes u Boga kakvog opisuju ljudi koji citaju Bibliju ne verujes, zar ne ?
Ti cujes vernike sta govore, i onda kazes "Ja u te gluposti ne verujem !"
Biblije kaze da je Bog rec, a one su ti pred ocima, vidis ih, nemozes u njih da verujes, nego znas da postoje.
Ili ih cujes, ili kroz njih razmisljas, mastas, sve kroz njih radis, nista sto radis, ne radis bez njih.
Znaci Bog je svuda u tebi i oko tebe.
Verovanje=Neznanje
Da li znas za neko neznanje da nije verovanje, ili za neko verovanje da nije neznanje ?  Smile
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 1800
Citat
Ti cujes vernike sta govore, i onda kazes "Ja u te gluposti ne verujem !"
Biblije kaze da je Bog rec, a one su ti pred ocima, vidis ih, nemozes u njih da verujes, nego znas da postoje.

Da, Biblija takođe kaže da je Isus sin Božiji, da je prvi čovek, Adam, stvoren iz pepela i prašine (ashes to ashes, dust to dust   Smile ) , da je prva žena, Eva, stvorena iz Adamovog rebra  Smile

Verujem ja u neka načela kao što su Božije zapovesti, kojih se i pridržavam (donekle), mada Isus je izmislio toplu vodu što se nekih stavki tiče. Još pre njegovih reči 'Ne čini drugom što ne želiš da drugi čini tebi' je neki starogrčki filozof (ne mogu tačno da se setim ko, ako hoćeš pogledaću) rekao 'Čini drugom ono što želiš da drugi čini tebi' ... kako god sročeno, verujem u to (donekle) ali u 'nake apsurde s rebrom, prašinom, potopima  Smile Smile  ne... na to sam mislio kad sam rekao Biblija. A što se katoličke crkve tiče...
samo jedna reč: indulgencija   i Bog više ne postoji  Smile

Citat
Verovanje=Neznanje
Da li znas za neko neznanje da nije verovanje, ili za neko verovanje da nije neznanje ?  Smile

Nije tačno, naravno da postoji razlika. Evo primer, ja ne znam koliko će sutra maksimalno stepeni da bude u Bocvani. Jel to povlači neko verovanje? Naravno da ne. Iz jednog prostog razloga: ne zanima me !
Ono što se mene tiče, ja ću u to da izgradim neko verovanje, i neku nadu. I uvek verovanje proističe iz neznanja, a ne obrnuto.  Smile
« Poslednja izmena: 10. Maj 2009, 11:25:07 od qcko »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia Luvmya 520
Citat: qcko

Da, Biblija takođe kaže da je Isus sin Božiji, da je prvi čovek, Adam, stvoren iz pepela i prašine (ashes to ashes, dust to dust   Smile ) , da je prva žena, Eva, stvorena iz Adamovog rebra  Smile

Verujem ja u neka načela kao što su Božije zapovesti, kojih se i pridržavam (donekle), mada Isus je izmislio toplu vodu što se nekih stavki tiče. Još pre njegovih reči 'Ne čini drugom što ne želiš da drugi čini tebi' je neki starogrčki filozof (ne mogu tačno da se setim ko, ako hoćeš pogledaću) rekao 'Čini drugom ono što želiš da drugi čini tebi' ... kako god sročeno, verujem u to (donekle) ali u 'nake apsurde s rebrom, prašinom, potopima  Smile Smile  ne... na to sam mislio kad sam rekao Biblija. A što se katoličke crkve tiče...
samo jedna reč: indulgencija   i Bog više ne postoji  Smile
Da li je Isus - Sin Boziji je stvar verovanja, oni koji veruju da je Isus - Sin Boziji zovu se vernici.
Stvaranje covek koje je opisano u Postojanju/Genesis, nije vezano za vreme, posto vreme tada nije postojalo,
sto znaci da je to stvaranje coveka identicno sa naucnim dokazima da je covek od zivota (jednocelijskog organizma) koji se nalazio u vodi, preko zemlje postao to sto je postao pre 7000 godina kada se pojavio covek koji je imao rec/jezik. "Stvaranje Adama" je evolucija od jednocelijskog organizma do coveka koji ima rec.
Kada je dobio rec, dobio je smrt, posto 'smrt' pre toga nije postojala, nije postojala svest o 'zivotu' ili 'smrti'.
Zena je modifikovani muskarac, muskarac je nosilac zene ili muskarca, posto je spermatozoid musko ili zensko,
sve zene su spermatozoidi njihovog bioloskog oca, koji su dobili mogucnost od Boga da dodju u ono sto ljudi zovu 'zivot'. Zivot coveka pocinje sa prvim uzdahom i zavrsava se sa poslednjim.
sve sto si ti spomenuo je to sto katolicka i druge 'hriscanske religije' pricaju, a ne sta Biblija objasnjava.
Biblija objasnjava sve sto je nauka dokazala, i nista vise, sve sto je prirodno, nista 'neprirodno'.
Citat: qcko
Nije tačno, naravno da postoji razlika. Evo primer, ja ne znam koliko će sutra maksimalno stepeni da bude u Bocvani. Jel to povlači neko verovanje? Naravno da ne. Iz jednog prostog razloga: ne zanima me !
Ono što se mene tiče, ja ću u to da izgradim neko verovanje, i neku nadu. I uvek verovanje proističe iz neznanja, a ne obrnuto.  Smile
Ne postoji koja zna kolika ce sutra temperatura da bude u Bocvani osoba.
Znanje je energija koja stvara dozivljaj, a ni jedan covek nema dozivljaj onoga sto je sutra, covek moze imati dozivljaj samo onoga sto je sada i ovde.
Tako da ti nemas neznanje o necemu, dok se o tome ne izjasnis.
Onaj koji je rekao "sutra ce u Bocvani biti 42 stepena Celzijusa", i sutra bude u Bocvani 42 stepena Celzijusa,
nije imao znanje o tome, nego pretpostavku.
Verovanje je poverenje u nesto sto ne postoji, bas kao i neznanje. i jedno i drugo mora nekako biti manifestovano, da bi moglo da postoji. Znaci ili verbalna ili pisana izjava.
"Nada" je takodje potpuna iluzija, posto je u uzrocno-posledicnoj realnosti sve predodredjeno, desice se ono sto mora da se desi, bez obzira koliko pozitivna iscekivanja neki ljudi mogu da 'gaje'.
Samo ti zemljace nastavi da se nadas i verujes, dokle god imas tu mogucnost, ako te to cini sretnim, posto je najvaznije da ti budes sretan.  Smile
IP sačuvana
social share
Jewpiter
Jewpiter

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 1800
Citat
Biblija objasnjava sve sto je nauka dokazala, i nista vise, sve sto je prirodno, nista 'neprirodno'.

Hm, nisam video da se u Bibliji spominju džinovski reptili tj. dinosarusi koji nisu postojali kad i ljudi (što je nauka dokazala) al dobro, kako hoćeš. Ipak po nekom mom iskustvu, mogu da smatram da je ovo što sam podvukao nešto najgluplje što sam ikad počitao u poslednje vreme. Nemoj to da shvatiš kao uvredu.  Smile

Citat
Ne postoji koja zna kolika ce sutra temperatura da bude u Bocvani osoba.
Znanje je energija koja stvara dozivljaj, a ni jedan covek nema dozivljaj onoga sto je sutra, covek moze imati dozivljaj samo onoga sto je sada i ovde.
Tako da ti nemas neznanje o necemu, dok se o tome ne izjasnis.
Onaj koji je rekao "sutra ce u Bocvani biti 42 stepena Celzijusa", i sutra bude u Bocvani 42 stepena Celzijusa,
nije imao znanje o tome, nego pretpostavku.
Verovanje je poverenje u nesto sto ne postoji, bas kao i neznanje. i jedno i drugo mora nekako biti manifestovano, da bi moglo da postoji. Znaci ili verbalna ili pisana izjava.
"Nada" je takodje potpuna iluzija, posto je u uzrocno-posledicnoj realnosti sve predodredjeno, desice se ono sto mora da se desi, bez obzira koliko pozitivna iscekivanja neki ljudi mogu da 'gaje'.

Ok, dao sam loš primer što se Bocvane tiče, ali priznaj, nisi se ni potrudio da shvatiš poentu. Naravno da niko ne može da predvidi budućnost. Zato evo ti drugi primer. Ja ne znam da li ti imaš nekog brata ili sestru. Da li to za sobom povlači verovanje. Ne. Isti je razlog: Ne tiče me se . I ajde sad reci da su neznanje i verovanje ista stvar.
Citat
Samo ti zemljace nastavi da se nadas i verujes, dokle god imas tu mogucnost, ako te to cini sretnim, posto je najvaznije da ti budes sretan.  Smile
Naravno da hoću.  Smile  Nada umire poslednja
Ali kad je teško, ja neću kleknuti i moliti se Bogu već koristiti mozak. Ljudski mozak je ravan čudu.  Smile
« Poslednja izmena: 10. Maj 2009, 15:53:37 od qcko »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Petre, nauka je dokazala mnogo toga sto biblija nije znala ili je mislila poptuno drugacije, u bibliji se ne govori o ledenom dobu, reptilima niti se govori da ce svet za par miliona godina nestati, jer zemlja nije stabilna kako se misli.
Mi trenutno zivimo u blagoj klimi ali ta klima moze jako brzo da se promeni, ili novo ledeno doba, ili pustos kao sto je sa zemljama u okruzenju kod nas, primer je Mars ili Venera.
Trenutno se na zemlji povecava temperatura i topi se led, i ako se ne sabiliziuje klima povecace se temperature i mnoga polja ce se pretvoriti u pustinje, procenjuje se da ce do 2030-2050 nestati led, bice ga samo tokom zimskog perioda.

Ovoga svega nema u bibliji a tebi se cini da u bibliji sve pise jer mnogi popvi i svestenici kad cuju nesto novo odma povezuju sa necim u bibliji i prave paralele koje nisu postojale do tada sto je po meni glupost.
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Gcko,
ne bih želio da ova tema skrene ka politici ili raspravi o pravoslavlju i katoličanstvu.Tvrdnja da riječ indulgencija govori sve o katoličanstvu je u najmanju ruku besmislena.po toj logici za svaku kršćansku crkvu ili neku drugu vjeroispovijest može se naći pojam kojii bi tu vjeru po toj logici diskvalicirao.Sve slabosti katoličanstva kao i drugio vjera rezultat su ljudske slabosti i zloće.Za pravoslavlje se isto tako može naći tamnih trenutaka a tek za islam.Tvrditi da islam nije prava vjera zbog fundamentalizma je neprihvatljvo.toliko je svetih ljudi u svim vjeram bilo i ima sada da ih "nevjernici" nikad neće spomenuti ali one druge svakako hoće.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
Tako je Boro, ljudi često generalizuju na osnovu ponašanja pojedinaca. U svakoj grupi ima dobrih i loših. Umesto da govorimo o najboljima mi nalazimo najgore slučajeve i stavljamo ih u prvi plan kad diskutujemo o tim grupama.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 1800
Pa pazi, naravno da ima poštenih katolika, ali za mene je katolička crkva (mislim na sam vrh, znači ljude koji upravljaju svime time) kriminalna organizacija kao i svaka druga. Među onim 'nižim' sveštenicima je manji broj upućen u prave ciljeve katoličke crkve. I mislim da je većina njih poštena.
Što se indulgencije tiče, nije to jedini ali jeste prvi vid iskorišćavanja vere u svrhu zarade.
Za ostale vere ne znam pa neću ni da govorim, ali u ovo sam 90% siguran.

Citat
Sve slabosti katoličanstva kao i drugio vjera rezultat su ljudske slabosti i zloće

Upravo to. Ne kažem da su svi takvi, nisu svi ljudi isti.
Naravno da narod, zaslepljen verom (mislim na katolički, prvenstveno) ne zna za ono što se stvarno dešava. U tom grmu leži zec. Ne kažem da su svi takvi. Stoga ne vređam vernike katolike već papu i kompaniju. Čisto da se razumemo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 107
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Sep 2025, 02:45:54
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.