Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 16:41:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Idete li u raj ili u pakao?  (Pročitano 28787 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
U paklu nije sve tako crno!
Bar će nam ponovo izrasti zubi (da imamo čime škrgutati).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
...iskreno bih zeleo da ti pomognem...

"Spasi me samoce, cutanja i placa,
pomogni mi da postanem od sudbine jaca..." - Jel tako ide onaj narodnjak? Ma, kazem
ti co`ce, sve su znali. Bas sve. O narodnjaci, braco i zemljaci, budite ortaci... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 39
OS
Windows XP
Browser
Opera 7.11
 @ budjoni

"Upravo je obratno.
Tek čovjek koji shvati svoju ništavnost i beznačajnost može poricati postojanje fenomena uobličenih u razna božanstva iz prostog razloga što nije kompetentan iznositi mišljenje i zaključke jer o njima ne zna ništa"
Vera od tebe ne trazi da iznosis misljenje i zakljucke vec da VERUJES pa tek onda da razmisljas ali da sve o cemu razmsiljas povezujes sa Bogom;
"Religija tvrdi da smo vrlo vrijedna bića, slična Bogu.
To jako asocira na maniju veličine
Zar bi se božanstva zabavljala sudbinama bulumente dementnih putnika na "splavi luđaka"?"
Bog je napravio coveka po uzoru na sebe zato u svakom coveku postoji nesto urodjeno bozansko,napravio je coveka iz ljubavi ne iz zabave.
"Željeli bi ih spasiti?
Od koga?
Zar od sebe samih?"
Od greha,od propadanja,od smrti...Kao sto otac cuva svoje dete tako i Bog zeli da sacuva nas.
"U pdf bilo je govora o otpadanju od vjere.
Zar je božje djelo i poslanje rasklimana mašinerija sa koje nekontrolirano otpadaju djelovi?"
Covek na zemlji ima potpunu slobodu izbora u tome je i lepota,neki ljudi otpadaju od Boga i pripajaju se djavoli i zato to tebi lici na "rasklimanu masineriju"
"Spominje se i pričest krvlju i mesom Krista!!
Nije li to rezidualna natruha drevnih kanibalskih obreda koji se provlače do današnjih dana (hvala Bogu) još samo u izrječnoj formi?"
Joj ovo si skroz omasio,prvo moras znati sustinu posta pa tek onda da pricas o pricescu...covek se kroz post priblizava Bogu,odrice se ovozemaljskih stvari,pokazuje da voli vise Hrista nego hranu,cigare,alkohol i druge stvari kojima robuje...i kroz prociscenje tela dolazi prociscenje duha i pricesce kada covek svojim trudom i cistotom za vreme posta kao nagradu prima bozansku energiju kroz pricesce,hleb i vino,krv i meso Hristovo.Tako da "krv i meso Hristovo" nemoj gledati bukvalno nego kao primanje bozanske energije.
" Mi smo automati, potpuno pod utjecajem sila okruženja i krećemo se tamo-amo kao čepovi od pluta na vodi, pri čemu rezultantu vanjskih utjecaja smatramo kao slobodnu volju." 
A ovaj covek koga citiras je bio svestenicko dete i jako dobar prijatelj sa Nikolajem Velimirovicem,i verovao je u Boga.Evo ti jednog njihovog razgovora:
VLADIKA Nikolaj i Nikoja Tesla bili su veliki prijatelji. Tesla je, inače, bio svešteničko dete. Zvali su se imenjacima. Kada je Nikolaj 1927. godine bio u Americi, on poseti slavnog naučnika. Tesla uvede vladiku u svoju laboratoriju, i jedan svoj novi izum stavi u pokret. Stotine i stotine točkića i zupčanika se pokrenulo.
- Bože, imenjače, šta uradi ti to? Kakva je to sila što pokreće tolike točkiće? - upita zadivljeno Nikolaj.
- Imenjače, ti si školovan čovek, valjda znaš šta je to? - odgovori Tesla.
- Šta je to? - pravio se Nikolaj nevešt.
- Elektrika, imenjače.
- Kad si tako veliki stručnjak za elektriku, reci mi može li nauka otkriti da se ona vidi golim okom?
- Nikada! - odgovori Tesla. - Dok je sveta i veka.
- Pa, što onda ljudi traže da vide Boga? Sila postoji i kad se ne vidi - na to će Nikolaj.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 39
OS
Windows XP
Browser
Opera 7.11
@ dopud
Ko zeli da cuje cuce,ko zeli da vidi videce,ko zeli da shvati shvatice.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Od kuda tebi takva jedna pomisao, e pa da znas sta oce bog? Kako si se ti nasao u ulozi posrednika izmedu covjeka i boga? Pa to znaci da si ti nekakvo polubozanstvo! Pa jesi li? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
@jelen
To što je netko svećenik, ni na koji način ga ne izdvaja iznad ostalih ljudi.
Mislim da nije potrebno naglašavati da su i svećenici skloni svakakvim nepodopštinama.
Svašta se krije ispod svećeničke halje: bludnici svih vrsta, srebroljupci, heretici, kockari, sjecikese pa i  ubojica i samoubojica.
Da se krivo ne shvati, ne želim reći da su svi svećenici etički nekorektni.
Ipak, makar bio najviših ljudskih i profesioalnih vrlina, samim tim ne stječe nekritički placet za tumačenje vjerskih istina.
Nužno je potrebno preispitati svaki dvojbeni razlog, tvrdnju, dokaz.... jer poluistine, nedorečenosti, iluzije i sumnje, ostavljaju preveliki prostor zlonamjernim manipulacijama, da bi se a priori moglo vjerovati a tek onda promišljati.

Nisi mi komentirao primjedbe iz prethodnog posta u pitanju slobodne volje

Ne samo da nema slobode izbora, već je taj isti izbor kojim se služimo, na neki način nametnut našem misaonom sklopu poput Sizifova kamena.
Dakle, radi se o svojevrsnom prisilnom djelovanju.
Mi moramo birati, htjeli-nehtjeli.
Čim je po sredi sila, tu nema nikakve slobode.
Čime možemo dokazati da je po sredi prisila?
Samim tim, da nikako ne možemo izbjeći djelovanje, što bi svakako mogli kada bismo bili slobodni.

Još da dodam:
Slobodnu volju bi nam netko trebao dati.
U tom slučaju, kad smo je već dobili, makar i od Boga, ona svakako nije
slobodna, jer nije od naše volje i slobode već od tuđe.
Prihvatimo li da je i naš život dar Božji, moramo se upitati: kome je taj dar zapravo uručen?
Nama svakako nije, jer nas do tada nije postojalo, a  nije nas se ni pitalo prihvaćamo li dar života jer se nije imalo koga pitati.
Osim toga kakav je to dar koji se daje(život),koji se potom uzima natrag?
Tu se nikako ne može raditi ni o kakvom daru.
Za darovanje treba postojati: dar, darodavac, daroprimac, ugovor o darovanju(sa prihvaćanjem dara od strane daroprimca i sankcionim odredbama u slučaju ne poštivanja preuzetih obveza iz darovnog ugovora.
Dar ne bi smio biti ničim ograničen u raspolaganju, jer bi time prestalo djelovanje naše slobodne volje.
Koja bi to bila slobodna volja nad ograničenim sredstvima?
Logika nas navodi na to da ne možemo ništa pokloniti onom tko ne postoji, a pravne norme nas upućuju na privolu prihvaćanja dara.
Kako sebe sama ne možemo promatrati kao subjekt, jer prije dara nismo postojali, nameće se ozbiljna primjedba na prihvaćanje dara, jer ga nema tko prihvatiti.
Ukoliko je stvoren i subjekt i dar i daroprimac po volji Svevišnjeg, nikako se ne može raditi o činu slobodne volje subjekta, jer isti po nikavoj slobodnoj volji nije mogao odlučivati jer je do tada nije imao.
Sa logičke i pravne strane sve je više nego jasno.
Tražiti da se u ime vjere odbaci i logika i pravne norme, ne djeluje privlačno.
Samim tim što čovjek nešto ne razumije, ne može odgovore tražiti isključivo u vjerovanju, sa naglaskom na prethodno odbacivanje zdravog razuma.   

« Poslednja izmena: 20. Jun 2006, 23:55:01 od budjoni »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@jelen
Za darovanje treba postojati: dar, darodavac, daroprimac, ugovor o darovanju(sa prihvaćanjem dara od strane daroprimca i sankcionim odredbama u slučaju ne poštivanja preuzetih obveza iz darovnog ugovora.

E da su svi ovako inteligentni! Kako bi silnici onda ustuknuli! Kako bi se utronjali! Kako bi osvanuli - "drugi suci u banjaluci!" Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 39
OS
Windows XP
Browser
Opera 7.11
@ budjoni
Drago mi je sto nisi moje odgovore shvatio kao uvredljive za razliku od dopuda koji jednostavno bezi i nema hrabrosti da se suoci sa time...Nisam te najbolje razumeo sta zelis da kazes po pitanju slobodne volje...Covek ima slobodnu volju bez obzira sta je Tesla rekao i sta je mislio...Ti sam imas izbor ili da se priklonis Bogu ili da se priklonis ovozemaljskim uzivanjima i da dopustis da te kontrolisu stvari,ako hoces pojasni mi pitanje...A ipak moras priznati da su svestenici ipak na visem nivou od nas,oni imaju hrabrosti i vere da se odreknu svega i celokupan zivot posvete Bogu za sta mnogi od nas,iako verujemo jos nismo spremni...a da i nemoj posmatrati hriscanstvo kroz svestenike,tipa:''pa kad svestenik jede prasetinu za vreme posta,sto bih se ja uzdrzavao?"Svi ljudi,pa i svestenici imaju pravo na greh tako da na to zaboravite...
@ dopud
Xexe batice kamo srece,nema niceg vise na svetu sto bih ja voleo nego da budem neka vrsta polubozanstva,ali ja sam obican gresnik kao i ti i svi ostali ljudi...jedina razlika izmedju tebe i mene dopude je ta sto ja vidim da gresim a ti ne...razmisli malo o tome,pozdrav ljudi!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 39
OS
Windows XP
Browser
Opera 7.11
Ovde je osnovni problem i sustinsko pitanje da li Bog postoji ili ne...recite mi da li je moguce da su milioni ljudi,racunajuci ogroman broj Srba koji su na Kosovu i kroz razne borbe dali svoj zivot za Boga uzalud poginuli...da li je moguce da vec 2000 godina opstaje laz,da li je moguce toliko ljudi obmanuti samo recima,samo jednom knjigom,sami vidimo da se u sadasnje vreme crkva ne namece,ne tera ljude da veruju,ne tera nas da prihvatamo to,koga je od vas neko silio da cita Bibliju ili da ide na casove veronauke?Pa opet ima toliko vernika...pitate se zasto?Zato sto to nisu samo reci,covek kad pocne da veruje on pocne da oseca celim telom svojim i dusom svojom da je Bog uz njega i da postoji jer da su to samo reci to bi davno iscezlo kao i sve ostale reci u istoriji...osnovna sustina je...verovati,poz!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
...da li je moguce da vec 2000 godina opstaje laz...

Ma daj, gdje bi to bilo moguce? Ni slucajno? Gdje si ti cuo, u pisanoj istoriji ljudskog roda, e da je neko nekog slagao? Svasta ces pronaci, ali to ne? Nikako. Svasta su radili. I ovo, i ono, i drz, i nedaj... Al da je neko lagao, da je slagao, to sigurno neces pronaci. Covjek ne umije lagati. Umije i ovo i ono, i tamo i vamo, i lijevo i desno... Ali lagati ne! Sigurno ne! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 16:41:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.