Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Sep 2025, 13:50:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 57
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: I pocelo je ~ Hezbolah objavio rat Izraelu  (Pročitano 48824 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Qtek 小米
Nista, da su kojim slucajem oteli deset izraelskih vojnika, verovatno bi stradale jos 4 drzave.
Ali sada smo se upoznali sa "izraelskim metodom" kaznjavanja civila, "za jednog otetog Jevreja ubiti 250 Arapa, po mogustvu dece".
Videcemo sta ce da rade kad saznaju da ovi nisu preziveli.
A sta ce reci islamski svet? Nije bitno, Srbi ce to platiti u vidu stvaranja novih islamskih drzava na Balkanu.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1813
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
ajd da ostavim i ja svoj trag na ovoj diskusiji!

volim jevreje i jevrejski narod svim srcem i dusom

ovde mi nisu vazni crkveni kanoni i ucenje o hristu kojeg su prodali jevreji (a gle cuda i hrist jevrejin) ovo u mojem razmisljanju nije vazno

stradanje jevreja kao naroda ima puno slicnosti sa stradanjem srba i kurda

sva tri naroda imaju u svojem istorijskom secanju genocid koji je izvrsen nad njima (ogranicio sam se na indo evropske narode da ne bi pricao o isterbljenjima celih naroda na africkom i americkom kontinentu)

i ja mislim da se izrael samo brani i da je sve sto radi opravdano

u svakom ratu ima mrtvih i vojnika i civila i zene i dece i starih i mladih i sve se to zovu zrtve rata i kada se sve zavrsi pobednici ce napisati ko je ratni zlocinac a ko osloboditelj (voleo bi da istoriju bliskog istoka pisu jevreji)

i da ponovim izrael sa brani i to je njegovo legitimno pravo
IP sačuvana
social share
Ljudi zive onoliko dugo koliko ih drugi ljudi spominju.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Siempre contra la corriente ;)

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 2634
Zastava na izvoristu informacija!
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung e730
@Гамбино

250 за 1? Мислиш као када се један терориста облепи експлозивом и оде у центар Тел Авива и детонира се, и при том убије још десетине цивила, а међу њима и деце?

Ако је уопште битно... А ево и још једна сличица, овај пут, палестинско дете обучено у костим бомбаша самоубице.

И реци ми да Израел није угрожен?
« Poslednja izmena: 25. Jul 2006, 23:19:31 od Ainhoa »
IP sačuvana
social share
Credidi me felem vidisse!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
Izraelski premijer najavio još oštrije napade

Ceo Bliski istok u ratu?

Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je juče da će protiv Hezbolaha biti preduzete „najoštrije mere“, najavljujući otvaranje koridora za dopremanje humanitarne pomoći. Oglasio se i saudijski kralj Abdulah izjavivši da izraelska ofanziva u Libanu i u pojasu Gaze „može da dovede do novog rata na Bliskom istoku“.

Sukobi se rasplamsavaju, a 14. dana rata poginulo je minimum sedam libanskih civila i dva izraelska vojnika. Od infrastrukture je ko zna šta sve rastureno.

„Izrael je odlučan da nastavi borbu protiv Hezbolaha. Zaustavićemo ih. Nećemo oklevati da preduzmemo oštre mere protiv onih koji ispaljuju hiljade raketa na nevine civile samo zbog jednog cilja - da ih ubiju“, rekao je Olmert.

Izraelski premijer juče se sastao sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs, koja je istakla da su neophodne „osnove za postizanje trajnog mira u regionu“. Ona je posle sastanka izjavila da je došao „težak trenutak“ za Izraelce, Libance i Palestince.

„Svaki mir moraće da bude zasnovan na trajnim principima, a ne na privremenim rešenjima“, rekla je Rajsova, koja se po podne sastala i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

U neobično oštrom upozorenju iz Rijada, kralj Abdulah istakao da će Izrael biti odgovoran u slučaju izbijanja rata:

„Saudijska Arabija upozorava sve da, ukoliko mirovni napori propadnu zbog izraelske arogancije, neće biti druge opcije osim rata. Niko ne može da predvidi šta će se dogoditi ukoliko situacija izmakne kontroli. Strateški cilj Arapa je mir i uputili smo jasan predlog koji podrazumeva zemlju za mir, ignorišući ekstremiste. Međutim, naše strpljenje ne može večno da traje.“

Kako prenose agencije, broj žratava neprestano da raste. Najmanje sedam članova jedne libanske porodice, među kojima i dvoje dece, poginulo je u bombardovanju sela Nabatije. Na severu izraela poginula je jedna devojčica u raketnom napadu Hezbolaha. Agencija AFP prenosi da je do sada u sukobima poginulo je 374 osobe sa libanske i 41 osoba sa izraelske strane. Od početka konflikta, 12. jula, ranjeno je 786 civila sa obe strane i 81 pripadnik snaga bezbednosti Libana. Od početka ofanzive izraelske armije u pojasu Gaze, 28. juna, poginulo je 113 palestinskih civila i jedan izraelski vojnik.

Izraelska armija juče je zauzela mali granični grad Bint Džbeil u južnom Libanu i očistila deo pograničnog područja od gerilaca Hezbolaha. U borbama u ovom sektoru učestvovale su elitne jedinice Golani i padobranske jedinice, uz podršku artiljerije i avijacije. Izrael je juče „izgubio“ još dva vojnika i tako se broj poginulih pripadnika oružanih snaga popeo na 22. U jučerašnjim sukobima ranjeno je 14 vojnika, od kojih četvorica u „prijateljskoj vatri“.

A. Petrović
Izrael koristi kasetne bombe

Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajt voč“ optužila je Izrael da u borbi protiv Hezbolaha koristi kasetne bombe, koje se izbacuju u blizini civila. U pitanju je oružje čija je upotreba zabranjena, jer je napouzdano, i koje ne bi smelo da se koristi u naseljenim područjima.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
Hadas Vitenberg - zamenica ambasadorke Izraela, u Beogradu
Ne ratujemo protiv Libana, već Hezbolaha

Dok izraelski premijer Ehud Olmert izjavljuje da Izrael nije u ratu da libanskim narodom, već sa Hezbolahom, broj civilnih žrtava u Libanu iz dana u dan raste. Kraj rata se ne nazire, a Hadas Vitenberg, zamenica ambasadorke Izraela u Beogradu, u razgovoru za „Blic“ ističe da Izrael nema alternativu već da brani sebe i svoje građane.
Koliko će trajati bombardovanje i da li ima šanse da Izrael počne pregovore o miru?

- Napad je izvršila teroristička organizacija Hezbolah, koja učestvuje u Vladi Libana. On je izvršen protiv izraelskih vojnika, a zatim i civila na suverenom tlu izraelske države. Izrael nema drugu alternativu nego da brani sebe i svoje građane. Naš cilj je da oslobodimo kidnapovane vojnike, uklonimo terorističku pretnju sa severne granice, okončamo kontrolu Hezbolaha nad životima Libanaca i Izraelaca i da osujetimo njihove napore da ugroze mir i sigurnost u regionu.
Da li postoji mogućnost da Izrael oslobodi zarobljenike koje traži Hezbolah (libanske i palestinske)?

- Kada je u pitanju Liban, Izrael je svestan da je moguće diplomatsko rešenje, ali tek neutralisanjem pretnje, koju predstavlja teroristička infrastruktura Hezbolaha i zbog koje građane sada moramo da štitimo vojnim operacijama. Na „palestinskom frontu“ Izrael će voditi kontinuirane operacije do obustave terorističkih napada Hamasa, bezbednog povratka kući vojnika Gilada Šalita i prestanka napada raketama „kasam“ na izraelske gradove sa teritorije Gaze. Neće biti pregovora o oslobađanju zatvorenika.
Da li rat može da se proširi na Iran i Siriju koje optužujete da naoružavaju Hezbolah?

- Izrael vidi Hamas, Hezbolah, Siriju i Iran kao glavne elemente terorističke osovine koja predstavlja pretnju ne samo za Izrael već i za ceo zapadni svet. Sirija pruža utočište vođama brojnih terorističkih grupa. Ona snabdeva Hezbolah oružjem, municijom i operativcima preko aerodroma u Damasku i graničnih prelaza sa Libanom. Iran je glavni sponzor Hezbolaha. On obezbeđuje finansije, oružje, uputstva, pa čak i ljudstvo (članovi Revolucionarne garde „Pazdaran“) ovoj terorističkoj organizaciji.

Kada je reč o Siriji i Iranu, Izrael ne želi eskalaciju vojne akcije. Smatramo da je u ovom trenutku najbolji odgovor koordinirani diplomatski pritisak.
Libanske vlasti tvrde da ne podržavaju akcije Hezbolaha. Da li mogu obe države da se obračunaju sa Hezbolahom bez ubijanja civila?

- Izrael ne napada vladu Libana već vojne kapacitete Hezbolaha u Libanu. Izrael izbegava napade na libanska vojna postrojenja, izuzev ako su u službi Hezbolaha. Meta izraelskih napada je infrastruktura koja direktno služi terorističkim organizacijama za napade na Izrael.
Mogu li se izraelski vojnici naći na optužnicama za ratne zločine koje je najavio UN?

- Hezbolah napada izraelske gradove ne birajući mete. Na desetine izraelskih civila - Jevreja, kao i Arapa - ubijeni su u napadima, među kojima je i troje dece. Napadnuti su veliki gradovi poput Haife, kao i male farme poput Merona. Izrael duboko žali nevine žrtve. Mete izraelskih napada nisu civili. Izrael je prinuđen na akciju protiv terorističke organizacije Hezbolah koja ima preko 12.000 projektila usmerenih ka njegovim gradovima. Izrael mora zaštititi svoje građane.

Izvor: Blic \ A. Petrović
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
Sehade Mualem - ambasador Libana u razgovoru za „Blic“
Izraelci sistematski uništavaju Liban

Skoro dve nedelje od početka novog rata na Bliskom istoku zaraćene strane nemaju nameru da popuste. I dok Izrael i Hezbolah razmenjuju sve jače pretnje, libanske vlasti gledaju kako im zemlja nestaje pred očima.

Na pitanje da li ima nade da Izrael i Hezbolah počnu pregovore pre nego što bude kasno, Šehade Mualem, ambasador Libana u Beogradu, uz razgovoru za „Blic“ kaže:

- Pregovori moraju da se organizuju između Izraela i libanske vlade,a ne Hezbolaha, ali naravno preko posrednika (u Libanu postoji zakon koji zabranjuje zvanični kontakt sa Izraelcima, bilo da se radi o pregovorima ili rukovanju sa nekim zvaničnikom, jer je Izrael neprijatelj Libana, prim. aut.). Nije bitno ko će biti treća strana: UN ili neka druga prijateljska zemlja.
Kako je to moguće ako libanska vlada ne može da utiče na Hezbolah? To su i sami izjavili.

- Ne, to nije sasvim tačno. Oni su rekli da nisu bili informisani o operaciji koju je Hezbolah izveo na granici (kidnapovanje dva izraelska vojnika, prim. aut). Nisu je odobrili i nisu odgovorni .
Kako ćete znati da će Hezbolah poštovati dogovor o miru?

- Predlozi koje će libanska vlada dati biće skup predloga svih faktora iz naše zemlje, pa tako i Hezbolaha. Zbog toga neće biti razloga da Hezbolah odbije postignut dogovor, jer će i njegovi zahtevi bi implementirani.
Da li ima nagoveštaja da bi Hezbolah mogao da popusti u svojim zahtevima za oslobađanje vojnika?

- Prvo treba da se uspostavi prekid vatre. Da li znate šta se sada dešava u Libanu? Zemlja je potpuno uništena. Oni sistematski uništavaju ceo Liban: ekonomiju, infrastrukturu, mostove, puteve, fabrike... civile. Najviše žrtava ima među građanima. Mnogi su, bežeći od rata, napustili region. Više nema bezbednog mesta u Libanu. Tamo je krvoproliće. Vode totalni rat protiv svega, a ne protiv militanata.
Šta treba da bude učinjeno da bi obe strane pristale na primirje?

- Savet bezbednosti UN treba da traži prekid vatre, dok međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Izrael da ga prihvati.
Da li to znači da se vi slažete sa predlogom da međunarodne trupe dođu u Liban?

- Ne mogu ništa sada da kažem. Ne znam šta će biti ishod pregovora. Sada se sve opcije nalaze na stolu i svi predlozi su dobrodošli.
Juče je jedan od lidera Hezbolaha rekao da se neće zaustaviti dok bude bezbednog mesta i za jednog Izraelca. To ne zvuči kao da su za prekid vatre već za eskalaciju sukoba.

- Izraelski premijer je izjavio, pošto je primio Kondolizu Rajs (državnog sekretara SAD, prim. aut.), da će nastaviti sa ratom i da se neće zaustaviti sve dok ne postignu sve njihove ciljeve. To su ratne izjave. Želimo dugoročan mir, a ne mir po bilo koju cenu. Mir koji treba da traje mora da bude pravedan, fer, iako će taj proces biti dugoročan.
Kako komentarišete ocene da je Liban samo žrtva u mnogo većoj igri na Bliskom istoku iza koje stoje Sirija i Iran?

- Mi smo deo Bliskog istoka i sve što se u njemu dešava ima uticaja i na Liban. Da, mi patimo zbog krize na Bliskom istoku, kao i Palestinci. Zato je potrebno tražiti mir za rat u celom regionu. Treba uzeti u obzir sve strane koje su u konfliktu na Bliskom istoku.

Izvor: Blic \ Ana Ćubela
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Im­pe­ra­tiv - pre­kid va­tre
Ž. PAN­TE­LIĆ, 25. jul 2006

Od spe­ci­jal­nog iz­ve­šta­ča RIM
"PRE­KID va­tre" - pa­ro­la je, ko­ju su po­vo­dom su­ko­ba Izra­e­la i He­zbo­la­ha po­na­vlja­li to­kom da­na svih 18 uče­sni­ka da­na­šnjeg sa­mi­ta o Bli­skom is­to­ku, ko­ji se odr­ža­va u Ri­mu.
Po­čev od ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra UN Ko­fi­ja Ana­na, pre­ko ru­skog pred­sed­ni­ka Vla­di­mi­ra Pu­ti­na i ame­rič­kog dr­žav­nog se­kre­ta­ra Kon­do­li­ze Rajs, do do­ma­ći­na sku­pa, ita­li­jan­skog pre­mi­je­ra Ro­ma­na Pro­di­ja, svi su kao pri­mar­ni cilj ozna­či­li pre­kid ne­pri­ja­telj­sta­va. Ali, put do ostva­re­nja tog ci­lja ne vi­de svi uče­sni­ci sku­pa na isti na­čin. Na­pro­tiv.
- Od sa­stan­ka u Ri­mu oče­ku­jem da stig­ne­mo do pre­ki­da va­tre i da de­fi­ni­še­mo ka­ko će iz­gle­da­ti me­đu­na­rod­ne sna­ge ko­je bi tre­ba­lo da bu­du na gra­ni­ci Izra­e­la i Li­ba­na - iz­ja­vio je Anan. Plan UN se sa­sto­ji iz če­ti­ri tač­ke: oslo­ba­đa­nje izra­el­skih voj­ni­ka, stva­ra­nje hu­ma­ni­tar­nih ko­ri­do­ra, stva­ra­nje tam­pon zo­ne iz­me­đu Izra­e­la i Li­ba­na i or­ga­ni­za­ci­ja do­na­tor­ske kon­fe­ren­ci­je za Li­ban.
Ame­rič­ki dr­žav­ni se­kre­tar Kon­do­li­za Rajs će iza­ći sa pred­lo­gom da pre­kid va­tre bu­de tra­jan i da se na gra­ni­cu dve ze­mlje u ro­ku od 60 do 90 da­na ras­po­re­de me­đu­na­rod­ne sna­ge, pod vođ­stvom NA­TO, ali bez di­rekt­nog uče­šća ame­rič­kih voj­ni­ka na te­re­nu. Va­šing­ton, uz po­dr­šku Ve­li­ke Bri­ta­ni­je, in­si­sti­ra­će i na raz­o­ru­ža­nju He­zbo­la­ha.
Osta­tak ze­ma­lja EU, uklju­ču­ju­ći i vi­so­kog pred­stav­ni­ka EU Ha­vi­je­ra So­la­nu su za hit­nu ob­u­sta­vu va­tre i sla­nje me­đu­na­rod­nih tru­pa pod za­sta­vom UN. Sli­čan stav ima i Ru­si­ja, ko­ja tra­ži da svoj pri­sta­nak na ula­zak me­đu­na­rod­nih tru­pa da­ju i sve za­in­te­re­so­va­ne ze­mlje.
Arap­ske ze­mlje, pri­sut­ne na sa­mi­tu - Sa­u­dij­ska Ara­bi­ja, Jor­dan i Egi­pat - po­ku­ša­va­ju da usa­gla­se za­jed­nič­ki stav ko­ji se ba­zi­ra na pre­ki­du va­tre, raz­me­ni za­ro­blje­ni­ka i po­vla­če­nju Izra­e­la iz ju­žnog Li­ba­na. Me­đu Ara­pi­ma raz­li­ke po­sto­je u vi­đe­nju bu­du­će ulo­ge He­zbo­la­ha. Ka­i­ro i Aman su za to da se He­zbo­lah raz­o­ru­ža dok se Ri­jad za­la­že za re­kon­struk­ci­ju li­ban­skih voj­nih sna­ga.
In­te­re­sant­no je da Izra­el ne­će ima­ti svog pred­stav­ni­ka na sku­pu. Na sa­stan­ku će uče­stvo­va­ti i pr­vi čo­vek Svet­ske ban­ke Pol Vol­fo­vic, ko­ji pro­u­ča­va hu­ma­ni­tar­ne pro­jek­te u Li­ba­nu i bu­du­ću re­kon­struk­ci­ju po pre­stan­ku ne­pri­ja­telj­sta­va.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Si­la bez koč­ni­ca
Agencije, 25. jul 2006

BEJ­RUT, JE­RU­SA­LIM, GA­ZA (Be­ta, Tan­jug) - U su­ko­bi­ma Izra­e­la sa li­ban­skim ra­di­kal­nim po­kre­tom He­zbo­la­hom do po­ne­delj­ka uve­če po­gi­nu­lo je 374 sa li­ban­ske i 41 oso­ba sa izra­el­ske stra­ne. Od po­čet­ka kon­flik­ta, 12. ju­la, ra­nje­no je 786 ci­vi­la sa obe stra­ne i 81 pri­pad­nik sna­ga bez­bed­no­sti Li­ba­na. Od po­čet­ka ofan­zi­ve izra­el­ske ar­mi­je u po­ja­su Ga­ze, 28. ju­na, po­gi­nu­lo je 113 pa­le­stin­skih ci­vi­la i je­dan izra­el­ski voj­nik.
Izra­el­ska voj­ska po­tvr­di­la je u po­ne­de­ljak uve­če da su dva nje­na voj­ni­ka po­gi­nu­la u su­ko­bi­ma sa ge­ril­ci­ma He­zbo­la­ha na ju­gu Li­ba­na.
Naj­ma­nje se­dam čla­no­va jed­ne li­ban­ske po­ro­di­ce po­gi­nu­lo je ju­če ra­no uju­tru u va­zdu­šnom na­pa­du izra­el­ske voj­ske na ju­žni Li­ban.
Isto­vre­me­no, izra­el­ska voj­ska pre­u­ze­la je kon­tro­lu nad po­gra­nič­nim gra­dom Bint Džbe­i­lom u ju­žnom Li­ba­nu, sa­op­šti­li su ju­tr­os izra­el­ski voj­ni zva­nič­ni­ci. To je dru­go upo­ri­šte li­ban­skog He­zbo­la­ha na ju­gu Li­ba­na ko­je je za­u­ze­la izra­el­ska ar­mi­ja.
Izra­el se na­da da će na me­đu­na­rod­noj kon­fe­ren­ci­ji o Li­ba­nu u sre­du u Ri­mu He­zbo­lah bi­ti pro­gla­šen te­ro­ri­stič­kom or­ga­ni­za­ci­jom, iz­ja­vi­la je mi­ni­star­ka ino­stra­nih po­slo­va Izra­e­la Ci­pi Liv­ni.
- Izra­el­sko bom­bar­do­va­nje elek­tra­na u Ga­zi pred­sta­vlja ne­sra­zmer­nu upo­tre­bu si­le ko­ja će do­ve­sti do hu­ma­ni­tar­nih po­sle­di­ca, iz­ja­vio je ju­če šef za hu­ma­ni­tar­nu po­moć UN Jan Ege­land.
- Ve­o­ma je ja­sno da je ovo ne­sra­zmer­na upo­tre­ba si­le. Ci­vil­nu in­fra­struk­tu­ru šti­ti za­kon. Ne mo­že bi­ti dru­ga­či­jih tu­ma­če­nja - iz­ja­vio je no­vi­na­ri­ma Ege­land pri­li­kom po­se­te Ga­zi.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Jош нема резултата дипломатске акције
Либан – проблем света
Египат предложe слање нових снага УН, са јачим мандатом од садашњих мировњака

Од нашег сталног дописника
КАИРО, 25. јула – У данашњим разговорима са израелским званичницима амерички државни секретар Кондолиза Рајс није, како се и могло очекивати, захтевала безусловни прекид ратних дејстава. Поновила је да Бушова администрација не може да подржи договор који би омогућио милитантном Хезболаху да остане на израелској граници. А либански лидери су у јучерашњем сусрету са шефом Стејт департмента одбацили предлог о примирју које би наступило тек у тренутку када би међународне снаге биле постављене на либанско-израелску границу. Све у свему, ово значи наставак крвопролића, патњи и страдања цивила на обе стране.

Стојећи поред америчког државног секретара у Јерусалиму, израелски премијер Ехуд Олмерт најавио је да нема попуштања у рату против Хезболаха. Овде постоји свест о хуманитарним патњама либанских цивила, али се Израел брани од терориста, рекао је Олмерт. Рајсова је истакла да је дошло време за „нови Блиски исток”. „Не сумњам да постоје они који желе да угуше демократски и суверени Либан. Ми, наравно, желимо да хитно прекинемо насиље. Дошло је време да кажемо онима који не желе другачији Блиски исток да ћемо ми победити, а не они”, упозорила је она у Јерусалиму, пошто је претходно провела пет сати у разговорима са либанским званичницима у Бејруту.

И док је став Рајсове у јеврејској држави наишао на велико одобравање, у Бејруту је произвео разочарање, јер су тамошњи лидери очекивали да ће посета америчког званичника довести до моменталног прекида ватре. У тешким биткама животе је до сада изгубило око 400 Либанаца, углавном цивила, и 40 Израелаца, од тога 17 цивила. Процењује се да у Либану има око 750.000 интерно расељених лица. 

На састанку са либанским премијером Фуадом Сениором, који данима апелује на међународну заједницу да оконча патње грађана и да се заустави систематско разарање његове земље, Рајсова је обећала да ће се учинити све да се помогне недужним цивилима. Она је, међутим, јасно ставила до знања да неће извршити притисак на Израел да одмах прекине са војним акцијама, ако то не би довело до трајног решења, које подразумева разоружавање Хезболаха и његово уклањање са југа Либана.

Државни секретар је затим у Рамали разговарала и са палестинским председником Махмудом Абасом. Одатле Рајсова путује у Рим, где у среду треба да се сретне са званичницима Европске уније и представницима умерених арапских влада. Једна од тема, како се сазнаје, биће слање међународних снага у Либан. Неке европске владе подржале су слање међународних трупа, али још није јасно какав би мандат те снаге имале, нити ко би их тачно послао. Представници НАТО-а тврде да су већ сада преоптерећени, САД одбијају да пошаљу војнике, Француска сматра да је за тако нешто прерано, а Немачка би некако и пристала, али само уколико се са тим сложе обе стране – Израел и Хезболах.

Египат, који је активно укључен у тражење решења за либанску кризу, у Риму ће изаћи са предлогом који усаглашава у контактима са Саудијском Арабијом и Јорданом. Предлог иде ка стварању нових снага УН са јачим мандатом од постојећих трупа Унифила на либанско-израелској граници, које имају углавном посматрачку мисију. План садржи  повлачење демаркационе линије која би решила проблем спорне „Шеба фарме”, територије за коју Хезболах тврди да је либанска. У цео процес мора бити укључена и Сирија, објаснио је египатски министар спољних послова Ахмед Абул Гејт.

-----------------------------------------------------------

Примирје па мировњаци – или обрнуто

Израел и Хезболах се неће сложити око задатка међународних снага. У сусрету Рајсове и Набиха Берија, председника либанског парламента, који је де факто говорио у име Хезболаха, овај је рекао да прво мора да се успостави примирје. Затим може да се разговара о свему осталом. Став САД (и Израела) јесте да борбе могу престати онога тренутка када дођу међународне снаге.

Izvor: Politika / Леа Васиљевић
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Хјуман рајтс воч оптужује Израел
Касетним бомбама на цивиле
Војна команда у Тел Авиву тврди да је употреба касетних бомби у ратним операцијама легитимна – ако не страдају цивили

Амерички огранак невладине организације за заштиту људских права Хјуман рајтс воч, оптужио је израелску армију да крши правила ратовања – користећи касетне бомбе, између осталог, у нападима на цивилна насеља.

Касетне бомбе, такозвани кластери (енглески: Cluster) састоје се од контејнера носача у облику бомбе, који у себи садржи мноштво мањих експлозивних делова. Приликом пада, контејнери се отварају изнад циља, ослобађајући такозване „бомблете” или „субмуницију”, у ваздуху се формирају покривачи сличног дејства некадашњих „тепих-бомби”. Пет до десет одсто смртоносног набоја, међутим, не експлодира при паду, остаје годинама неоткривено и представља сталну опасност по случајне пролазнике.

У обраћању представницима медија, директор поменутих заштитара из САД Кенет Рот је саопштио да његова организација располаже бројним доказима да је израелска армија у више наврата, из ваздуха, и из далекометних цеви копнене артиљерије, испаљивала касетне бомбе на места где живе цивили. „Прошле среде, примера ради, осута је паљба касетним бомбама на либанско погранично место Блида, где је усмрћена десетина, повређено још толико цивила”, рекао је Рот, изражавајући сумњу да је поменуто насеље једно од многих која деле исту или сличну судбину. На такав закључак, уосталом, наводе фотографије са положаја израелских топовских батерија. На њима се распознају сандуци са написима „Cluster” – крцати касетним бомбама.

Иако је војна команда у Тел Авиву у међувремену најавила спремност да покрене истрагу о детаљима поменутих, критикованих бомбардовања, у начелу се оградила од забране даљег дејствовања „муницијом неконтролисаног (непрецизног) дејства”. Позивајући се на одредбе интернационалног права ратовања, Тел Авив је саопштио да је употреба касетних бомби легитимна – ако при том не страдају цивили. Директор Рот, међутим, није прихватио овакво тумачење. Посебно се осврнуо на искуства из ирачких ратова и бомбардовања Србије 1999. године: „Сазнања којима располажемо у вези са употребом касетних бомби бачених на шира подручја Космета, примера ради, упућују на дијаметрално супротна искуства... Нажалост, сав јад који је буквално распршен по зонама бомбардовања није допринео одговарајућој поуци. Није помогло ни искуство да остаци касетних бомби који нису експлодирали остају годинама неоткривени, све док не експлодирају поред неког невиног пролазника.”

Izvor: Politika / М. Казимировић
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 57
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Sep 2025, 13:50:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.