Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: I ovakvima se dozvoljava da rađaju...  (Pročitano 20501 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2178
OS
Mac OS X v: 10
Browser
Safari 8536.25
ja se izvinjavam @hkj što sam napisao da si vredjao bilo koga.
to mi se podvuklo,jer uvaženi japajaić našeg foruma toliko je puta insistirao na toj fabrikaciji tvog izražavanja na ovoj temi,da sam eto u to i poverovao.
još jednom izvini.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows XP
Browser
Chrome 24.0.1312.57

Slobodna volja, sloboda izbora, nazovi kako hoces...
Nije to isto. Slobodna volja bi znacilo da su tvoje odluke, misli, osecanja donesene bez ikakvog upliva, ikakvog uticaja spoljnog sveta na tebe. To je prakticno nemoguce, jer ne mozes da razmisljas i radis o onome o cemu ne znas.

Sloboda izbora znaci da ti mozes da biras odredjene situacije ili odredjena ponsanja u zavisnosti od onoga kako te je kultura u kojoj zivis definisala.

Citat
Ne mozes da poredis cin rodjenja sa narkomanijom, jedno je funkcija coveka, ovo drugo je stvar licnog izbora.
Ponovicu, kada akzem "zavisnost", ne mislim samo na narkomaniju, vec na sva druga zavisna ponasanja.
Ja sam svestan da je zavisno ponsanje najlakse svesti pod "neciji izbor" i da smo time resili problem....na zalost nije tako.

Znaci, iza svake zavisnosti se krije nekakvo bolno iskustvo. Bol je centar svake vrste zavisnog ponasanja, jer, zavisnost ima ulogu ublazivaca bola (kako fizickog, tako i emotivnog), tj podstice lucenje prirodnih hemikalija koje ublazavaju bol.

Pitanje koje bi trebalo da se postavi je ne zasto zavisnost, vec zasto bol? Naravno, zivot nije ni pesma, ni prica, vec surova realnost. Ono sto danasnje vreme razlikuje od drugih je to sto se danas ljudi susrecu sa potpuno stranim i neprirodnim (po coveka) okruzenjem. Post-industrijski kapitalizam je unistio veze medju ljudima i sveo ih na potpuno odvojene individue.

Uostalom, konzumiranje koke i drugih opijata je bio deo tradicije urodjenickih plemena u obe Amerike, ali nije postojao pojam i ponasanje kao sto je zavisnost, odnosno narkomanija.
Citat
Ma koliko ti imao predispoziciju i imao drustvenu podlogu za to, uvek mozes da kazes "Ne".
Da, to je ona parola "Reci ne drogama!": )) Rekao sam vec da svako ponsanje moze da razvije potencijalnu zavisnost (hrana, kockanje, internet, TV, kupovina itd). Naravno, nisu sve zavisnosti iste tezine i posledica. Ljudi ele

Dakle, priznao ti to ili ne, svi smo navuceni na nesto!

Citat
E to ti je licni izbor i slobodna volja pojedinca gde on odabira dal ce da se alkoholise, drogira, sta god i tu nema toga da te zavisnost nadje vec ti odabiras nju.  Smile
"Licni izbor".... Znam, to kazu u reklamama za "zivi brzo, hrani se lako".

Nas mozak se najvecim delom forimira tokom ranog detinjstva. Ako u tom periodu covek/dete nema potreban odgoj, kolicina prirodno izlucenih Endorfina (hemikalije koje sluze za "osecam se dobro stanje") i Dopamina, koji je stimulans drasticno opada i ne proizvodi se u dovoljni kolicinama. Prvi put, kada se tokom zivota, covek susretne sa iskustvom koje mu vraca potreban nivo ovih hemikalija, to je "klik", odnosno okidac za razvoj zavnosti!!! Da li je sada jasnije sta sam mislio kada sam rekao da zavisnost nalazi tebe!??

Citat
Mozes da kazes da ce npr. lakse krenuti u zavisnost neko ko ima predispozicija za to i ko ima bolju "drustvenu podlogu"(krece se u takvom drustvu gde se neka vrsta zavisnosti tolerise i na nju gleda sa vecim odobravanjem) ali to ne znaci da ce automatski postati zavisnik zbog toga...
Ne postaju svi ljudi sa "neprimerenim iskustvima" zavisnici, ali svi zavisnici su ljudi sa "neprimerenim iskustvima" (za uzrast deteta).
« Poslednja izmena: 22. Feb 2013, 20:11:27 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
ja se izvinjavam @hkj što sam napisao da si vredjao bilo koga.
to mi se podvuklo,jer uvaženi japajaić našeg foruma toliko je puta insistirao na toj fabrikaciji tvog izražavanja na ovoj temi,da sam eto u to i poverovao.
još jednom izvini.

Ma,nema problema,druže,nisam ja ni mislio da je to namerno.Plus,realno,iako nisam vređao,jesam rekao neke loše stvari,i to priznajem.

Nego si me taman podsetio da malo prelistam strane i vidim ko je još,i šta komentarisao,pa nije dobio nikakvu traku preko usta.
Jer se ovde izgleda na radarima pojedinaca uhvate samo određeni komentari određenih osoba.Al,dobro,to je i očekivano,tako radi ceo taj svet selektivne pravde,kako je ja zovem,u koji,između ostalog,spadaju i vikend-sveci i dežurni dušebrižnici.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 19.0
mob
Nokia Luvmya 520
eyepheelYU   

Dopusti da obrazlozim u par reci ono sto si napisao:

Pre svega, preispozicija nije isto sto i predodredjenost!

Druga stvar, kazes da je zavisnost stvar genetike (ako sam dobro razumeo?), sto je potpuno naucno neodrziva tvrdnja. Zapravo, geni imaju mogucnost de/aktivacije, a koji ce se gen aktivirati zavisi od nadrazaja koje dobijamo od okruzenja.

Prema tome, ne prenose se "geni koji stvaraju zavisnost", vec  se generacijski prenosi okruzenje u kom se razvijamo! Nadalje, zasto se stvara zavisnost? To  je kombinacija podloznosti neke osobe da razvije zavisno ponasanje (na droge, hranu, kocku, kupovinu, internet, adrenalinske sportove, internet, seks, zavisnost na moc i novac itd....) i potencijalno zavisnog ponasanja, odnosno supstanci. Dalje, sta stvara neku osobu podlozniju razvoju zavisnosti, a druge ne?
Opusteno, samo bez emocija.
predodredjenost i predispozicija su usko povezani pojmovi. "slucajnost" ne postoji. Roditelji su predodredjeni
da bi se dete rodilo sa predispozicijom na koju uticu okolnosti koje dovode do predodredjenosti.

Od pet decaka koji su izlozeni identicnim okolnostima/okruzenjem jedan postaje narkoman a ostala cetvorica ne.
Taj jedan je imao genetsku predispoziciju za bolest narkomanije, ostala cetvorica nisu, iako su bili izlozeni prisutnosti narkotika. To je stvarnost sirom sveta koji je izlozen prisutnoscu/ponudi narkotika.
I ne postoji nauka koja to moze da negira.
Nisam studirao genetiku niti imam potrebu da bi video sta se sa ljudima desava.
" generacijski preneseno okruzenje " nema nikakve veze sa predodredjenjem narkomana.
I to vazi za sve ostale aspekte covekovog ponasanja ne samo na genetski predispoziciranu ovisnost.
Citat: MagicMaster
Video bi da sam ja u pravu ... jelte .... oni su to odabrali da urade ...

Kao što ja odaberem šta ću da jedem, oni su odabrali da liču alkohol ili da se drogiraju ... jer im je tako lakše ....

E, pa, od mene neće osetiti ni gram zažaljenja, niti saosećajnosti ....
za razliku od STVARNO bolesnih ...
Niko nije " u pravu ". Postoji samo istina i neistina. Istina je da je ovisnost bolest, posto ima sve manifestacije bolesti, kao i sve druge bolesti, uzroke, delovanje i posledice.

Ovisnost je bolest, to ne kazem ja nego nauka, a ti definitivno nisi neko ko ce da odredjuje
da li je neko malo ili mnogo bolestan, da li je neka bolest mala ili velika......

" Oni su bili glavni u drustvu ali se na kraju ispostavilo da boluju od bolesti ovisnosti..... "

Nista ti nisi odabrao, od rodjenja si radio to sto si morao da radis, samo verujes da si " mogao da radis nesto drugo " ( a to se nikada nije desilo ) jer ti je tako lakse da gledas na svoj zivot.

@upap
necu ja tebi zemljace da ponavljam ono sto sam ti vec rekao, nema svrhe.
Stojim iza zakona koji stiti narkomane, ne stitim ih ja, a to sto tebi nije jasno sta je heroinski ovisnik i koliko je to opaka bolest nema veze sa mrznjom prema tim bolesnim ljudima.

Nazvati bolest - sebicnoscu je potpun nedostatak osecanja prema bolesniku.
Prosao sam sve i svasta, veoma dobro su mi poznati skoro svi oblici narkoticke ovisnosti sirom sveta.
Tvoje baljezgarije o narkomaniji su mi smesne.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2178
OS
Mac OS X v: 10
Browser
Safari 8536.25
@upap
necu ja tebi zemljace da ponavljam ono sto sam ti vec rekao, nema svrhe.
Stojim iza zakona koji stiti narkomane, ne stitim ih ja, a to sto tebi nije jasno sta je heroinski ovisnik i koliko je to opaka bolest nema veze sa mrznjom prema tim bolesnim ljudima.

Nazvati bolest - sebicnoscu je potpun nedostatak osecanja prema bolesniku.
Prosao sam sve i svasta, veoma dobro su mi poznati skoro svi oblici narkoticke ovisnosti sirom sveta.
Tvoje baljezgarije o narkomaniji su mi smesne.
ti ne stojiš ni iza čega,kao ni iza koga.ti nisi sposoban biti dosledan,čak ni samom sebi.
tvoja potreba da budeš primećen veća je i jača od tvog razuma.
što je za narkomana mića,za tebe je jedna rečeica napisana na stranama ovog foruma.
ti nikada nisi imao prilike proći pored droge,sve što o drogama znaš,to su ti pričale mama,ujna,tetka,strina...
ja sam imao prilike prisustvovati skidanju narkomana sa heroina na dva načina.
jedan je bio u krugu porodice prijatelja,čijeg sam sina vratio kući sa ulice i koji je izigravao tantala dok se skidao sa dopa.
naravno,nakon par godina opet se vratio drogi,a izgovor mu je bio,nešto ga je vuklo u mislima ka dopu?
i drugi put,kad sam bio u CZ-u,tu sam ustvari shvatio kako je lako skinuti se sa dopa,samo kad nemaš izbora i kad te sredina u kojoj si,postavi u poziciju,da je to jedina opcija.skidaju se sa minimalnom terapiom,koju im uglavnom uzmu oni,kojima su ti jači sedativi potrebniji.i nećeš verovati,svi se skinu,počnu da vežbaju,ničim izazvani počnu da preziru nove koji upadaju,čak su prema njima okrutniji od onih koji nikad nisu probali dop.
dakle stvar volje,što svakako nije privilegija bolesnog od raka,multiplaskleroze... ovi stvarni bolesnici čine sve,kako bi ozdravili,pozitivno razmišljaju,bodre se,veruju,dok ovi bolesnici ovisnici,trebaju samo iskreno da žele i izlečenje je izvesno.
i zemljače,sve ono što misliš da si video,prošao pored toga ili gledao na filmu,znaj da je upap to barem tri puta probao i jedno deset puta umro i vaskrsao.
narkomanija je pošast,ali se i te kako pitaš da li želiš da budeš narkoman ili ne.
« Poslednja izmena: 22. Feb 2013, 22:40:40 od upap »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Citat
Nista ti nisi odabrao, od rodjenja si radio to sto si morao da radis, samo verujes da si " mogao da radis nesto drugo " ( a to se nikada nije desilo ) jer ti je tako lakse da gledas na svoj zivot.

A-ha,  a mi smo ono beše odrastali zajedno, i ti znaš šta sam ja sve mogao , a nisam, i u kakvim sam sve društvima bio, i ostao imun na neke stvari ...

Da ...

Nemoj više, molim te ....

Mogao sam, i nisam .... stvar odluke ... nikakva bolest ...

I ona je mogla da ne počne da se drogira ... ne može da kaže da je bila neobaveštena šta nosi drogiranje ....
a opet je izabrala da se drogira .... prema tome ....

A ti koji su odlučivali šta je bolest ili nije .. su takođe bagra, za koju je pederizam do skoro bio bolest, a sada je in i fensi .... samo zavisi koji lobi će koliko para da gurne, i gde ....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 19.0
mob
Nokia Luvmya 520
ti ne stojiš ni iza čega,kao ni iza koga.ti nisi sposoban biti dosledan,čak ni samom sebi.
tvoja potreba da budeš primećen veća je i jača od tvog razuma.
Kao sto rekoh zakon ove drzave stiti narkomanku iz ove teme, nece apsolutno biti odgovorna nizasta. To je cinjenica koja se nece promeniti.
Kako objasnjavas tvrdnju da " ja nisam sposoban biti dosledan, cak ni samom sebi " ? ( ne razumem )
" Potreba da budem primecen na forumu " ?!? Clan sam 8 godina imam 1,2 poruke po danu....
Opet se zezas.
Citat
što je za narkomana mića,za tebe je jedna rečeica napisana na stranama ovog foruma.
ti nikada nisi imao prilike proći pored droge,sve što o drogama znaš,to su ti pričale mama,ujna,tetka,strina...
ja sam imao prilike prisustvovati skidanju narkomana sa heroina na dva načina.
jedan je bio u krugu porodice prijatelja,čijeg sam sina vratio kući sa ulice i koji je izigravao tantala dok se skidao sa dopa.
naravno,nakon par godina opet se vratio drogi,a izgovor mu je bio,nešto ga je vuklo u mislima ka dopu?
i drugi put,kad sam bio u CZ-u,tu sam ustvari shvatio kako je lako skinuti se sa dopa,samo kad nemaš izbora i kad te sredina u kojoj si,postavi u poziciju,da je to jedina opcija.skidaju se sa minimalnom terapiom,koju im uglavnom uzmu oni,kojima su ti jači sedativi potrebniji.i nećeš verovati,svi se skinu,počnu da vežbaju,ničim izazvani počnu da preziru nove koji upadaju,čak su prema njima okrutniji od onih koji nikad nisu probali dop.
dakle stvar volje,što svakako nije privilegija bolesnog od raka,multiplaskleroze... ovi stvarni bolesnici čine sve,kako bi ozdravili,pozitivno razmišljaju,bodre se,veruju,dok ovi bolesnici ovisnici,trebaju samo iskreno da žele i izlečenje je izvesno.
i zemljače,sve ono što misliš da si video,prošao pored toga ili gledao na filmu,znaj da je upap to barem tri puta probao i jedno deset puta umro i vaskrsao.
narkomanija je pošast,ali se i te kako pitaš da li želiš da budeš narkoman ili ne.
35 godina proucavam narkotike  Smile , znas li ti koliko je to doktorskih disertacija  ?
Ko si ti ?
 " tri puta probao jedno deset puta umro i vaskrsao " mi zvuci kao izjava sa neuropsihijatrije.
Opet ponavljam, ocigledno je da mrzis ljude, i nije bas prijatno slusati te, imam jako malu toleranciju prema emotivnim osobama i njihovim emotivnim bajkama.
A-ha,  a mi smo ono beše odrastali zajedno, i ti znaš šta sam ja sve mogao , a nisam, i u kakvim sam sve društvima bio, i ostao imun na neke stvari ...
To vazi za sve ljude koji nakon onoga sto je moralo da im se desi govore " moglo je da mi se desi nesto drugo "
A to " drugo " se nikada nije desilo, posto se uvek desilo ono prvo.
Bio si tacno tamo gde si morao da budes i imun si tacno na ono sto si imun, kao i svi drugi.
Niko nije iznad drugog ili iznad svoje sudbine.
I ona je mogla da ne počne da se drogira ... ne može da kaže da je bila neobaveštena šta nosi drogiranje ....
a opet je izabrala da se drogira .... prema tome ....

A ti koji su odlučivali šta je bolest ili nije .. su takođe bagra, za koju je pederizam do skoro bio bolest, a sada je in i fensi .... samo zavisi koji lobi će koliko para da gurne, i gde ....
Argument da je neko mogao da nesto ne radi je sta, sta je dokaz nepostojanja necega ?
Sta je dokaz da je neko ' izabrao ' nesto ?
Jel' ti to tvrdis da ce neki genije proglasiti da ovisnost nije bolest ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Citat
To vazi za sve ljude koji nakon onoga sto je moralo da im se desi govore " moglo je da mi se desi nesto drugo "
A to " drugo " se nikada nije desilo, posto se uvek desilo ono prvo.
Bio si tacno tamo gde si morao da budes i imun si tacno na ono sto si imun, kao i svi drugi.
Niko nije iznad drugog ili iznad svoje sudbine.
Argument da je neko mogao da nesto ne radi je sta, sta je dokaz nepostojanja necega ?
Sta je dokaz da je neko ' izabrao ' nesto ?

Smile Smile  Smile Smile  Smile Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 19.0
mob
Nokia Luvmya 520
Smile Smile  Smile Smile  Smile Smile
ovakav komentar najvise odgovara tvojoj sposobnosti da komentarises
IP sačuvana
social share
Jewpiter
Jewpiter

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: dozvoljava aju

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.