Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 07:17:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Христос је све  (Pročitano 33894 puta)
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Iz perspektive pravoslavnog hrišćanina ovako razmišljam:

...Da bi diskreditovali paganstvo, hrišćani na prvom mestu pričaju basnu o tome, da paganstvo navodno traži prinošenje ljudskih žrtava.
Hrišćani pod paganstvom podrazumevaju mnogoboštvo a i sam pišeš da neki od tih jesu prinosili žrtve.
Ja sam protiv generalizacije.
Najsmešnije je što te basne o prinošenju žrtava pričaju hrišćani, koji su spalili na lomačama preko 13 miliona ljudi.
Nije smešno.
I nije tačno.
Verovatan broj žrtava (onih koji su sami sebe nazivali pravovernim katolicima)
nikada nije ustanovljen a možda je i veći od 13 miliona ljudi.
Ako je i jedan - previše je!
Hrišćanima nisu potrebni pametni, potrebni su im maloumni i debili.
Trudim se da redovno idem u Crkvu ali nisam primetio debile tamo.
Mada, nisam ti ja kompetentan.
A za maloumne si u pravu; evo mene!
Glavna odlika hrišćanstva od paganstva se sastoji u tome, što hrišćanstvo smišljeno zatvara ljudima znanja o svetu u celini, o kosmosu, o vasioni i odvodi ljude na stranu opisa avantura nekakve ličnosti Isusa Hrista, gde je on bio, šta je radio, kome je i šta govorio.
Ne baš ovako.
Znam naš Simvol Vere ali ne znam tvoj, pa ti ne mogu reći razlike.
Što se Hrista Isusa, akcenat je na činjenici Ko je On a ne samo šta je radio i radi.
Osnovno osećanje hrišćana prema Bogovima jeste – strah, kod starih Rimljana – poštovanje, kod Slovena – ljubav.
Ne znam za druge hrišćane niti njihova osećanja prema mnogoboštvu.
Ja nemam strah prema toj pojavi kod tebe.
Prema Bogu imam ljubav i radovanje. I poštovanje.
Judeizam vaspitava u ljudima psihološki tip robovlasnika, hrišćanstvo vaspitava psihološki tip roba, a paganstvo vaspitava psihološki tip slobodnog čoveka, gospodara samog sebe.
To sam odavno primetio kako svi za 'one druge' misle da su ne-slobodni!
Interesantna pojava!
Hrišćanska dogma jednokratnog života rađa strah od smrti.
Ne nego radost zbog činjenice da ni smrt nije kraj.
Pogledaj žitija vernika sprva tri veka posle Hrista.
Ili pisma Apostola Pavla kome su njegovi sunarodnici
o glavi radili vrlo!
Pagani su cenili i voleli život, ali se nikada nisu plašili smrti. Oni su shvatali da nikakva apsolutna smrt ne postoji. Ne postoji slučajno u svakom jeziku pojam »na onom svetu«. To jest posle smrti postojanje se odvija upravo u svetlu, a ne  u tami ili u nepostojanju. Na onom svetu postoji i svetlost, i sunce, i svoj život.
Ovo je divno napisano!
...

IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
@Reloader

Samo da te zamolim da ako mi odgovoris nemoj da me citiras - to me pravi maloumnim a to nisam.

А јбг. то је мој стил, а и мало из навике. Наравно, цитирање ни на који начин не имплицира да си ти малоуман, већ је измишљено ради лакшег спотазумевања; и, да додам - врло је корисно  Smile

Slazem se sa dosta stvari koje si dosad napisao i ocigledno je da si temeljno proucio to u sta verujes i u tome nema ama bas nista lose. Medjutim problem je sto si postavio svoju veru kao konfrontaciju hriscanstvu (i islamu pretpostavljam). Ako probas da se iscupas iz konflikta i izucis hriscanstvo i ostale judeo-hriscansko-islamske spise ako one koje poznajes i znas videces da  vedanta u svojoj osnovi ucenja prenosi isto znanje koje je preneseno Biblijom i Kuranom. Problem je sto je istina u ovim svetim knjigama napisana simbolickim jezikom i skrivena iza hiljade slojeva memle i prasine nahvatane na stranicama. Ovo je posledica vekovnog prevodjenja, prepisivanja, cenzurisanja i ozbacivanja delova pisanja svetih knjiga koja su se desila iz raznoraznih istorijskih razloga.

Можда си стекао погрешан утисак... немам ја ништа против хришћанства све док хришћани не крену са нападним ставовима а то је у неких 90% случајева  Smile

Веде немају никаве везе са јудеистичким религијама, оне највише вуку "знање" из Египта и Египћанске религије.

Ono sto pokusavam da kazem je da ces u svakoj religiji ovog sveta - ama bas svakoj - a to ukljucuje sve od verovanja u animalne duhove na pacifickim ostrvima pa do modernih judeo-hriscanskih religija, preko budizma i hinduizma - naci jednu te istu istinu. Naravno ako znas i osecas kako da odvojis zito od kukolja.

Хммм, не бих се сложио...

Drugim recima - religije su date ljudima a na njima je ostalo da razumeju poruku - bez obzira koja je religija u pitanju, razumevanje poruke i istine je UVEK individualna stvar. Tako je i vera individualna stvar a religija drustvena globalna tvorevina. Dogma definise crkve kao politicke organizacije a ne verske. Vera je na svakom od nas da je raume i primeni na svoj zivot. Samim tim ne mozes optuzivati SVE Jevreje, Hriscane i Muslimane da veruju u pogresnog Boga (ili kako god definises njihovu gresku) - ako postoji bar jedan koji nije takav kako ga ti vidis pravis ogromnu gresku. A gresku ces izbeci ako izadjes iz price mi i oni - ili ja pravoveran protiv njih krivovernih. Koliko god da si upravu nisi dovoljno svestan svoje vere ako optuzujes druge da im je vera pogresna.

Ех, сад то је философско питање...

Да ли можеш бити, рецимо, хришћанин без цркве? 99.99% Хришћана ће ти рећи да не можеш иако је та црква грешна и изабрана од стране људи...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

E grom vas gadjo...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 1210
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 1100
Zanimljivo je da ljudi kad god izaberu stranu dali religijsku, politicku, navijacku ili bilo koju drugu uvek pokusavaju da pokazu tu svoju stranu kao najbolju a sve ostale kao gubitnicke. treba se kloniti dogmi i pokusati da stvari sagledamo sa svih strana, pa je moguce da cemo naci mnogo vise stvari koje su nam zajednicke nego onih koje nas razlikuju.

Zivelo bratstvo i jedinstvo!  Smile
IP sačuvana
social share
Nemoj, sine, govoriti ni činiti krivo. Bolje ti je izgubiti glavu, nego svoju ogriješiti dušu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson k310i
Odakle se kod Kaina pojavila žena? Sa kim se to on oženio, sa kozom, šta li? I čitav kasniji rod Kainov je takav, na taticu. Jenoh je rodio Irada; Irad rodio Mehialeja i t.d. Od koga to oni rađaju? Sami od sebe, šta li? Potpuni apsurd.

Одакле је дошла Каинова жена? Она је дошла од кћери Адамових. Адам је једини од којег су сви потекли. Књига Постања помиње као његову децу само Каина, Авеља и Сита, али они су били само најстарији; он је имао још много деце. Касније, у Књизи Постања 5; 4 – 5, читамо да је након Ситовог рођења поживео још седам стотина година "рађајући синове и кћери". Адаму је дата заповест да рађа и да се множи, а он је поживео деветсто тридесет година. Према томе, морао је имати на стотине деце.

Текст преузет са
http://www.verujem.org/teologija/serafim_rouz_zivljenje_izvan_raja.htm
на све ћу да вам дам одговор.
А дали ја верујем у свеце било би боље да ме питаш верујем ли свецима.Ако теби Николај и свеци не пествљају некога коме треба веровати онда добро.Ако мислиш да су неки други бољи од њега и да ће да ти дају бољи пример и поуку.Онда веруј њима.Ја верујем у тебе а дали верјем теби.Николају верујем.Није вера само у читању већ и делању онога што си прочитао.Ако не потиш,не молиш и не смириш се наравно да бога нећеш видти.Ако желиш Богу прићи треба бити сличан њему.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Nisam zgodan,al sam zato nezgodan!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6249
Zastava Konoba kod Goce i Renata
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung Note 10+
Crkva ne moze biti gresna,a monasi,vladike,mozda i oni su ljudi.
Mogu ja mrzeti npr.nekog svestenika ili vladiku zbog nekih njegovih grehova,ali to me ne moze sputati u veri.
Jaka vera ako bi je napusato zbog tudjih grehova,ili zbog nekih stvari koje su mi se desile.
tako da ne postoji bilo sta sto me od vere moze odvojiti i od Boga udaljiti,osim mozda mojih grehova.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Одакле је дошла Каинова жена? Она је дошла од кћери Адамових. Адам је једини од којег су сви потекли. Књига Постања помиње као његову децу само Каина, Авеља и Сита, али они су били само најстарији; он је имао још много деце. Касније, у Књизи Постања 5; 4 – 5, читамо да је након Ситовог рођења поживео још седам стотина година "рађајући синове и кћери". Адаму је дата заповест да рађа и да се множи, а он је поживео деветсто тридесет година. Према томе, морао је имати на стотине деце.

Да, то би био једини логичан одговор, само тога нема нигде "црно на бело"....

А дали ја верујем у свеце било би боље да ме питаш верујем ли свецима.Ако теби Николај и свеци не пествљају некога коме треба веровати онда добро.

Ако мислиш да су неки други бољи од њега и да ће да ти дају бољи пример и поуку.Онда веруј њима.Ја верујем у тебе а дали верјем теби.Николају верујем.Није вера само у читању већ и делању онога што си прочитао.Ако не потиш,не молиш и не смириш се наравно да бога нећеш видти.Ако желиш Богу прићи треба бити сличан њему.

Да, може се и тако преформулисати питање...

Проблем је што се 99.9% хришћана позива на светоотачка дела уместо на дело Христово које је изворно, па чак (вероватно) несвесно прави култ од светаца. Позната ти је групица свештеника у СПЦ која је ставила Светог Саву изнад самог Христа?
« Poslednja izmena: 12. Okt 2006, 01:21:03 od Reloader »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson k310i
Да, то би био једини логичан одговор, само тога нема нигде "црно на бело".... У Библији
А видиш како то иде Апстоли су имали Христа Свети оци Апостоле а ми свете оце.Све је то повано.Св Николај и свети су се увек позивали на Библију.Сви су они продужено Јеванђеље.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Волео бих да чујем одговор на Библијски цитат: »И рече Господ Бог: Ето, Адам је постао као један од Нас, познајући добро и зло; и сада да не протеже он своју руку, и да не узме такође са дрвета живота, и не окуси, и да не почне вечити живот« (Постање)

Дакле, два питања:

1) Који су то "они" ако постоји само један Бог?
2) У ком је то смислу човек постао као "они"?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson k310i
Волео бих да чујем одговор на Библијски цитат: »И рече Господ Бог: Ето, Адам је постао као један од Нас, познајући добро и зло; и сада да не протеже он своју руку, и да не узме такође са дрвета живота, и не окуси, и да не почне вечити живот« (Постање)

Дакле, два питања:

1) Који су то "они" ако постоји само један Бог?
2) У ком је то смислу човек постао као "они"?

Наћићу и то
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Nisam zgodan,al sam zato nezgodan!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6249
Zastava Konoba kod Goce i Renata
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung Note 10+
To za Sv.Savu je najobicnija glupost,procitaj neko Savino delo.
I kad se god slavi neki svetac,slavi se i Bog,jer nijedan od njih nije sebe uzdizao,naprotiv to su bili skromni ljudi
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Sep 2025, 07:17:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.