Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Apr 2024, 17:15:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: HOLOgraphic Weapon Sight – EOTech  (Pročitano 1993 puta)
13. Jan 2007, 02:56:26
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
I-mate 30 Pro
Precizna crvena tačka

HOLOgraphic Weapon Sight – EOTech
 
Holografski nišan



Holografski nišani brzo i precizno pronalaze cilj, pouzdani i u najsurovijim uslovima, obavezna su oprema vojnih i policijskih sspecijalnih jedinica, ali sve više i lovaca i sportskih strelaca

Prvi uspešan nišan sa holografski projektovanom končanicom, napravljen je još davne 1962. Razvijen za avio-industriju, ubrzo je pokazao svoju ogromnu prednost, koja se ogledala u neverovatno efikasnom i brzom pronalaženju cilja. Suština holografskog nišana, sastojala se u projektovanju svetleće nišanske končanice u prostor između očiju strelca i cilja. Tako se zbog stereoskopske prirode ljudskog vida, dobijao utisak da se nišanska tačka končanice nalazi direktno nalepljena na cilj. Sa ovakvim nišanima, koji su sliku končanice projektovali na kosinu vetrobranskog stakla kokpita aviona, odnosno staklenu ploču ispred njega, izuzetno je pojednostavljena i olakšana vazdušna borba na malim razdaljinama, tzv. “Dogfight”, jer je pronalaženje i fiksiranje cilja dramatično ubrzano. Čim se prednost ovakvog nišana u praksi potvrdila, rođene su i prve ideje, da se ovakav nišan primeni i na streljačkom oružju.

Precizni i efikasni
U poslednjih 30 godina, zabeleženo je zaista mnogo različitih nišana koji su svetleću tačku, ili sličnu končanicu, projektovali na cilj. Pod raznim komercijalnim imenima (TASCO RAMA, QUICK POINT, AIM POINT, KOLIMATOR), nuđeni su na tržištu kao revolucionarna nova tehnologija, ali ih ni vojno-policijsko, ni civilno tržiste nisu odmah prihvatili, pre svega zbog specifičnog načina korišćenja, ali i brojnih mana, koje su u to vreme imali (pre svega prevelika svetleća tačka slabog intenziteta i ogromne dimenzije).

Klasični mehanički i optički nišani na oružju, tradicionalno su korišćeni, tako što se nišanilo jednim okom. Novi holografski ili refleksni nišani, kako ih drugačije zovu, upotrebljavani su uz korišćenje oba oka, sa fokusom na cilju. Ovakav način nišanjenja bio je znatno brži od klasičnog, jer nije zahtevao promenu fokusa gledanja, ni poklapanje elemenata, koji se nalaze na različitim rastojanjima od oka. Ipak, trebalo je da prođe mnogo vremena, dok se nisu pojavili efikasni, kompaktni nišani današnje konfiguracije, koji potpuno pouzdano mogu da se koriste i u najsurovijim uslovima bojišta i u borbi na bliskim odstojanjima, čine razliku između života i smrti.
Presudnu ulogu odigrala je pojava kompaktnih lasera, koji su omogućavali formiranje izuzetno oštre i precizne nišanske končanice. Tako se poslednjih godina, skoro ne može da zamisli korisćenje primarnog oružja u bliskoj borbi, a da na njemu nije montiran neki od ovih optičkih uređaja. Oni su danas obavezna oprema svih specijalnih jedinica, vojnih i policijskih, ali sve više i lovaca i sportskih strelaca. Nedavno se pojavio i novi ekstra kvalitetni nišan, američke proizvodnje, nazvan jednostavno – Eotech HWS.

Reč je o najnovijem nišanu firme “Electro – Optics Technologies” iz Misurija, nazvan Holographic Weapon Sight (holografski nišan za oružje), koji je za kratko vreme od pojavljivanja, uprkos veoma visokoj ceni (700 američkih dolara), postao deo obavezne opreme svih američkih specijalnih jedinica i S.W.A.T. timova. Ovaj nišan namenjen bliskoj borbi, koristi se na svim varijantama M-16 pušaka i M-4 karabina, Heckler & Koch MP-5 automata, borbenim sačmaricama, a sve češće ga montiraju i na puškomitraljeze i mitraljeze američkih oružanih snaga. Montira se uz fiksiranje u jednoj tački, ali tako da je garantovano zadržavanje preciznosti unutar jednog minuta ugla posle skidanja i ponovnog montiranja. Proizvodi se u dve osnovne varijante, sa oznakama M-510 i M-550, koje se razlikuju po veličini i kapacitetu baterija za napajanje. Obe varijante se oslanjaju na tehnologiju “prenosa holograma” (projektovanja laserskog zraka), sa optikom koja je potpuno oslobođena paralakse. Imaju sočiva bez uvećanja, radi bolje kontrole bojišta i neodređenu žižnu daljinu, što znači da u toku nišanjenja, nišan može da se nalazi na bilo kojoj udaljenosti od oka, a da to ne utiče na vidljivost končanice.

Robusni i otporni
Nišani M-510 i M-550, načinjeni su veoma robusno, od kombinacije polimerske plastike i aluminijumske legure, tako da su otporni na udare. Posebnu zaštitu im daje i poklopac od aluminijumske legure, postavljen preko tunela sa objektivom i okularom (takođe, načinjene od ojačane i na udar otporne plastike), tako da su skoro neuništivi. Po deklaraciji proizvođača, mogu izdržati direktni pad sa visine od tri metra, a da pri tome ne izgube sliku pogodaka. Izdržavaju i potrese od trzaja oružja, testirani su na oko 3500 udara ravnih trzaju metka 454 casull, pri čemu ne gube nišansku tačku. Potpuno su otporni na uticaj vlage (magle), a vodootporni su do dubine od tri metra (M-510), odnosno deset metara (M-550), a mogu da se poruče i specijalne varijante, koje izdržavaju i do 20 m. Nišani HWS spolja su finiširani mat crno, sa specijalnim, izuzetno otpornim tvrdim premazom.

Model M-510 i M-550 koriste 2 “N” alkalne baterije, koje omogućavaju 200 sati rada, dok M-510 AA i M-550 AA koriste 2 “AA” litijumske baterije (900 sati rada), što je izuzetno velika autonomija. Svi modeli imaju automatsko isključivanje posle osam sati rada, a mogu da se programiraju i da se vreme smanji, do četiri časa.

Naravno, ovako moćni nišani nisu mogli da se smanje do veličine ostalih na tržištu, zbog čega su njihove dimenzije i masa znatno veći nego kod pojedinih konkurentskih modela. Tako Model M-510, ima dimenzije 102x49x60 mm i masu od 250 g, dok M-550 ima dimenzije 131x49x60 mm i masu od 326 g, što ih skoro stavlja u kategoriju klasičnih, optičkih dnevno - noćnih nišana.
Ipak, sa ovakvim dimenzijama, na njih je bilo moguće postavljanje displeja dimenzija 30x23 mm, što im daje neverovatnu preglednost sa raznih udaljenosti od strelca i iz svih uglova. Uz naj napredniju tehnologiju projekcije na displej, ovi nišani imaju mogućnost održavanja slike nišanske končanice u bilo kom delu ekrana, i čak i ako je spoljašnje staklo objektiva zaprljano ili oštećeno. Firma “Electro – Optics Technologies” sa ponosom pokazuje jedan primerak nišana HWS, sa kojim je pripadnik američke federalne policijske jedinice uspešno završio vežbu, eliminacijom svih meta, nakon što mu je vežbovni metak sa kapsulom boje polomio staklo objektiva, a da on to u žaru okršaja nije primetio.

Novi kvalitet osvetljenosti
Takođe, reklamiraju se i novim kvalitetom osvetljenosti končanice (sa 20 podesivih intenziteta), koja sa odnosom od 1000 000 : 1 kontrasta, u odnosu na prisutno spoljno svetlo, omogućava vidljivost u svim svetlosnim uslovima i ambijentalnim okruženjima. Uz intenzitet svetlosti, automatski može da se smanji za polovinu preko opcije Night Mode (noćna opcija), radi uparivanja sa svim pasivnim noćnim uređajima generacija I do IV +, koji se postavljaju direktno iza njega.
Sa tačkom končanice veličine jednog minuta ugla (oko 25,4 mm na udaljenosti od 91 m), unutar kruga veličine 65 MOA (1,65 m) i garantovanom preciznošću od 1 do 2 MOA, HWS nišani uspešno mogu da se koriste do daljine 500 m, pri čemu se korekcija slike prilikom upucavanja, vrši klasičnim sistemom klikova, veličine oko 14 mm. Nišani posle montaže mogu da se šteluju za oko 1 m gore-dole i levo-desno, a daju vidno polje od oko 28 m, na 91 m, pri udaljenosti nišana oko 10 cm, od oka strelca.

Sve u svemu, zaista impresivna sprava i nije čudo da su ih redom prihvatile sve amerčke bezbednosne strukture i one širom sveta, kojima budžet to dozvoljava. Preostaje samo da se kaže, da i kod nas postoje nagoveštaji, da će ih neke policijske i vojne jedinice isprobati. Dakle, nije nemoguće da ćemo ih uskoro i praktično isprobati, za čitaoce 'Kalibra”.

Izvor: Kalibar

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

holograficki nisan.jpg
(6.89 KB, 200x199)
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
mob
LG Google Nexus 5
gde mogu da pogledam ovaj model  kao i cene     
PRO-LUX  RD-4
IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.
   
                       
U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Apr 2024, 17:15:32
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.111 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.