Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 402 403 405 406 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hapsenje i sudjenje haskom optuzeniku Radovanu Karadzicu  (Pročitano 213870 puta)
Moderator
Krajnje beznadezan

Dolphins are gay Sharks!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12;
mob
Nokia E50
Šta je Holbruk obećao Karadžiću
Petak, 1. avgust 2008. 15:10    

Haški tribunal objavio je pisani podnesak Radovana Karadžića u kojem bivši lider Srba u BiH tvrdi da se 1996. američki izaslanik Ričard Holbruk, u ime SAD, obavezao da Karadžić neće biti "procesuiran pred Tribunalom", ako se povuče iz javnog života.

"Godine 1996. mojim opunomoćenim predstavncima, državnicima i ministrima, gospodin Ričard Holbruk je u ime SAD izneo ponudu... Ponuda se sastojala u sledećem: moja obaveza je bila da se povučem ne samo sa javnih, već i sa stranačkih funkcija, da se potpuno uklonim sa javne scene... jednom rečju, da budem potpuno nevidljiv dovoljno dugo da se Dejtonski sporazum primeni do kraja", tvrdi Karadžić.

Zauzvrat, prema podnesku, Holbruk je u ime SAD preuzeo obavezu da Karadžić ne bude izveden pred Haški tribunal i da Srpskoj demokratskoj stranci ne bude zabranjeno učešće na izborima u Republici Srpskoj 1996.

"A što se mene tiče, gospodin Holbruk se u ime SAD obavezao da neću biti procesuiran pred ovim Tribunalom...", tvrdi Karadžić, napominjući odmah zatim da "u medijima postoje dokazi o tome da postoji sporazum, mada bez pojedinosti u odnosu na Tribunal".

Karadžić tvrdi i da je tadašnja američka državna sekretarka Madlen Olbrajt predlagala predsednici RS Biljani Plavšić "da se sklonim u Rusiju, Grčku, Srbiju i otvorim svoju kliniku ili da se pomerim makar i u Bijeljinu, samo da odem sa Pala". Ti predlozi, po Karadžiću, "potpuno su u skladu sa ovim sporazumom, koji nije bio privatni Holbrukov posao, već državna stvar".

Karadžić navodi i da je "svoje obaveze iz sporazuma ispunio istog dana", ali da je mesecima "nakon sprovođenja sporazuma sa SAD", bio oprezan u kretanju, "ne zbog međunarodnih snaga pored kojih sam prolazio tiho i bez demonstracije, već zbog mogućih avanturista i lovaca na slavu"

U podnesku na četiri strane, koji je podneo pošto mu juče sudija Alfons Ori nije dozvolio da ga pročita tokom prvog pojavljivanja u sudnici, Karadžić sugeriše i da su, pošto se povukao iz politike i javnog života, SAD i Holbruk organizovale potragu za njim u nameri da ga likvidiraju.

"Međutim, naše obaveštajne službe su zapazile brojne agresivne akitvnosti međunarodnih snaga na mestima koja bih ja neposredno pre toga napustio. Te akcije su bile jasno struktuirane da se neko munjevito likvidira, nikako da se uhapsi... Namera da me likvidiraju bila je više nego očigledna, što potvrđuju i aktuelne izjave gospodina Holbruka da žali što se ovde ne izriče smrtna kazna, pa ni meni ne može biti izrečena, iako bi on toliko želeo", piše u Karadžićevom podnesku.

Plan B - likvidacija

Karadžić tvrdi da je "očigledno nemoćan da u delo provede obaveze koje je preuzeo u ime SAD", Holbruk "prešao na plan B - likvidaciju Radovana Karadžića". Sporazum, koji je trebalo da mu "obezbedi spokojstvo i slobodu", navodi Karadžić, postao je tako "izvor krajnje opasnosti po moj život i za živote i sigurnost moje porodice, pa i prijatelja".

Kao primer za to, on navodi upad snaga Sfora u kuću paljanskog sveštenika Jeremije Starhovlaha čiji je cilj bio "da ubije sve muškarce na koje naleti", a koji su Starovlah i njegov sin "jedva preživeli"

"Želja gospodina Holbruka da ja nestanem, po mogućnosti pre nego što iznesem ovu i druge istine, danas je još svežija i jača, a aktivnosti na njenom ostvarenju neumorna. Pod tom aktivnošću i opasnošću po svoj život, ja treba da sedim na mestu koje je njemu i njegovim prijateljima poznato i spremam odbranu. Tu ne može biti nikakve regularnosti, jer ja ne znam koliko je duga ruka Holbruka ili gđe Olbrajt... i da li me ta ruka može dosegnuti i ovde", tvrdi Karadžić.

On navodi i da se, posle "tih prvih pokušaja likvidacije" i "kršenja sporauzma sa SAD", našao pred izborom: "ili da se skrivam kao slobodan čovek, ili da nađem način da bezbedno izađem pred Tribunal".

"Odlučio sam da izađem pred Tribunal", naglašava Karadžić, ali odmah dodaje da mu je "postalo jasno da ne sme da izađe pred Tribunal" nakon što su "istražitelji Tužilaštva", lažno se predstavljajući kao "istražitelji Tribunala", uz dozvolu vlasti RS, "vršljali" po arhivama na Palama i odneli 300 dokumenata, nerado uzimajući "oslobađajuće dokumente".

"Tada mi je postalo jasno da ne smem da dođem pred Tribunal, jer neće biti ispunjene pretpostavke za regularan proces, tim pre što je jedan od glavnih tužilaca rekla u javnosti sa nesumnjivom sigurnošhcu kako ću nesumnjivo dobiti kaznu doživotnog zatvora", piše Karadžić.

"74 sata nisam postojao"

Karadžić u podnesku tvrdi i da su ga "nepoznati civili", "čiju značku u munjevitom pokazivanju nisam mogao da identifikujem", "oteli" u Beogradu i, ne saopštavajući mu prava i ne dozvoljavajći da kontaktira sa bilo kim, "držali na nepoznatom mestu 74 sata" pre nego što su ga predali sudu.

"Ta 74 sata ja nisam postojao", naglašava Karadžić.

Navodeći da su njegovo prebacivanje u Hag pratile "brojne drastične neregularnosti', Karadžić "kao prvu" ističe "medijsku hajku" u kojoj je odavno proglašen za ratnog zločinca, "tako da je sada mnogima nezamislivo da se u ovom sudu donese oslobađajuća presuda u mom slučaju"

"Verujem da ova činjenica ozbiljno ugrožava sam proces i isključuje mogućnost regularnosti", naglašava Karadžić.

Na kraju podneska, Karadžić se pita i "kakvu regularnost može očekivati kad se sve odvija u atmosferi u kojoj niko živ na svetu ne veruje da je, bez obzira na istine koje će se pokazati u ovoj sobi, moguća oslobađajuća presuda" i "nakon atmosfere linča u medijima i javnosti, kojoj toliko doprinosi bivši, a možda i budući visoki diplomata velike sile kakva je SAD, a i drugi iz tima predsednika Klintona kojima se žuri da me vide mrtvog".

Bivši predsednik RS, optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH, juče je u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala odložio izjašnjavanje o krivici za 30 dana.

Holbruk je, gostujući na američkoj TV mreži CNN, negirao Karadžićeve navode.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Dolphins are gay Sharks!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12;
mob
Nokia E50
"Karadžić zna stvari nepovoljne za svet"
Petak, 1. avgust 2008. 15:23    

Bivši visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc-Šiling ocenio je da haški optuženik Radovan Karadžić zna stvari nepovoljne za međunarodnu zajednicu.

"Ne sumnjam u ono što je bivši američki ambasador Ričard Holbruk rekao komentarišući tvrdnje Radovana Karadžića, ali verujem da Karadžić zna neke stvari koje u svakom slučaju nisu baš povoljne za međunarodnu zajednicu", rekao je Švarc-Šiling u intervjuu za nemački radio Dojče vele.

Švarc-Šiling je izrazio očekivanje da na predstojećem suđenju u haškom Tribunalu na videlo izađu informacije i dokumenta o događajima između 1992. i 1996. godine, u kojima je učestvovao Karadžić.

Nemački političar nije želeo da se upušta u pretpostavke kakve će dokaze Karadžić izneti tokom suđenja, ali je rekao da "pretpostavlja da on (Karadžić), pošto je bio umešan u događaje, ima da kaže neke nove stvari koje do sada nisu bile poznate".

"Ne mogu da se otmem utisku da je prekid vazdušnih napada NATO na položaje vojske Republike Srpske, da je sve to bilo u dogovoru sa njim. Ima vrlo čudnih stvari vezanih za Srebrenicu, ali i za druge događaje", rekao je Švarc-Šiling.

On je ocenio da je suđenje Karadžiću od velikog značaja za BiH jer predstavlja dokaz da pravni sistem funkcioniše, i jer su ljudi u BiH imali utisak da je "međunarodna zajednica digla ruke od svega".

"Sa druge strane, za Srbiju je neophodno da se što pre suoči sa ratnim zločinima, kao što smo to i mi u Nemačkoj uradili posle Drugog svetskog rata. Stvari će se pokrenuti tek kada sledeća generacija postavi pitanje roditeljima šta se u stvari dešavalo. Zato je ovo važan korak koji može da dovede do mira i Srbiji otvori perspektivu za bolju budućnost", rekao je Kristijan Švarc-Šiling.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol
Poruke 7658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
ovo sudjenje (ako i bude javno) bice veoma zanimljivo  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ko pre devojci, sam u nju upada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11159
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Samsung Galaxy S10
Biće javno na internetu Smiley
IP sačuvana
social share
Isterajte zlo iz žena. Uterajte im dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11410
Zastava Francuska
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Biće javno na internetu Smiley

To i ja tako mislim ,  " Nesmeju " da dozvole Karadjicu da prica , jel svi su umesani tu , Sad , Evropa ...moguce je jos da Karadjic " umre prirodnom smrcu " ...
IP sačuvana
social share
Dve su stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost.
Albert Ajnštajn, nemački fizičar
(1879–1955)
            .
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
SonyEricsson k310i
Danas je nasem presedniku uruceno 30 srebrnjaka kao sto je to uradjeno i Judi

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 3324
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Samsung 
LUKA KARADŽIĆ: IMA DOKAZA O DOGOVORU S HOLBRUKOM

PARIZ , 1. avgusta (Tanjug) - Postoje brojni svedoci i dokumenta o dogovoru bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i američkog pregovarača Ričarda Holbruka, kao i američke administracije, prema kojem se Karadžiću, u zamenu za povlačenje iz javnog života, garantovao imunitet od sudskog gonjenja, izjavio je Karadžićev brat Luka u intervjuu francuskom listu "Nuvel observater".

Luka Karadžić tvrdi da postoje i dokumenta o tome da su Amerikanci želeli da likvidiraju njegovog brata.

"To je bio i usmeni, ali i pisani dogovor. Obaveze svake ugovorne strane su bile jasno precizirane", tvrdi Luka Karadžić, dodavši da je "Holbruk taj koji nije održao reč, a to što sada traži smrtnu kaznu za Radovana samo pokazuje kakav je čovek".

Takav dogovor je, prema rečima Luke Karadžića "bio u interesu RS, ali i u interesu sprovođenja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Luka Karadžić kaže da je takav dogovor omogućio Radovanovoj partiji SDS da izađe na izbore, kao i Republici Srpskoj da normalno postoji i funkcioniše.

Brat Radovana Karadžića je takođe izjavio da je tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte prilikom sastanka sa predsednikom skupštine RS Draganom Kalinićem rekla da bi bilo bolje da se Karadžić preda Tribunalu i da je ona spremna da garantuje njegovu bezbednost.

Luka Karadžić nije želeo da odgovori da li je bio u kontaktu sa bratom tokom njegovog bekstva.

(Kraj)

Izvor: Tanjug
IP sačuvana
social share
Citat
Po sopstvenom priznanju,Tomislav Nikolić svoj politički život duguje Vojislavu Šešelju. Na njegovim delima vaspitavao se osamdesetih godina. Oduševljeno je čitao sve što je napisao.

Citat
Kad je Tomislav, član Narodne radikalne stranke, čuo Šešelja iz Četničkog pokreta uživo, uverio se da je to „najveći srpski intelektualac”.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Karadžić i Holbruk oprečno o navodnom sporazumu

KARADŽIĆ: Holbruk se obavezao da neću biti pred Tribunalom l HOLBRUK: On je jedan od najvećih masovnih ubica na svetu i to je izneo da bi sebe odbranio l Strani turisti u Beogradu u okviru razgledanja grada mogu da obiđu i mesta na kojima je boravio Karadžić

Beograd - Haški optuženik i bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić uputio je Haškom tribunalu podnesak u kojem navodi da je sa Ričardom Holbrukom, nekadašnjim izaslanikom SAD za Balkan, 1996. postigao sporazum o povlačenju sa svih državnih funkcija i iz javnog života, u zamenu za povlačenje optužnice Tribunala protiv njega.
Karadžić piše da se Holbruk u ime SAD obavezao da Karadžić neće biti "procesuiran pred Tribunalom" ako se povuče iz javnog života.
"Mojim opunomoćenim predstavnicima, državnicima i ministrima 1996. gospodin Ričard Holbruk je u ime SAD izneo ponudu... Ponuda se sastojala u sledećem: moja obaveza je bila da se povučem ne samo sa javnih već i sa stranačkih funkcija, da se potpuno uklonim sa javne scene... jednom rečju, da budem potpuno nevidljiv dovoljno dugo da se Dejtonski sporazum primeni do kraja", tvrdi Karadžić.
Zauzvrat, prema podnesku, Holbruk je u ime SAD preuzeo obavezu da Karadžić ne bude izveden pred Haški tribunal i da Srpskoj demokratskoj stranci ne bude zabranjeno učešće na izborima u Republici Srpskoj 1996.
"A što se mene tiče, gospodin Holbruk se u ime SAD obavezao da neću biti procesuiran pred ovim tribunalom...", tvrdi Karadžić. On napominje da "u medijima postoje dokazi o tome da postoji sporazum, mada bez pojedinosti u odnosu na Tribunal".
Ričard Holbruk je demantovao da je ponudio Radovanu Karadžiću da će izbeći suđenje za ratne zločine ako se povuče iz javnog života. U izjavi za Si-En-En, bivši američki pregovarač je rekao da je u pregovorima predviđeno da se Karadžić povuče s funkcije predsednika Republike Srpske i predsednika Srpske demokratske stranke, što je i uradio. "Kada je nestao, on je poslao dezinformacije da sam s njim postigao dogovor da ga nećemo tražiti ako nestane. To je čista laž", rekao je Holbruk.
"On je jedan od najvećih masovnih ubica na svetu i to je izneo da bi sebe odbranio. To je izmišljena priča i u to niko neće poverovati", rekao je Holbruk.

Karadžić u pisanom podnesku tvrdi i da je tadašnja američka državna sekretarka Madlen Olbrajt predlagala predsednici Republike Srpske Biljani Plavšić "da se sklonim u Rusiju, Grčku, Srbiju i otvorim svoju kliniku ili da se pomerim makar i u Bijeljinu, samo da odem sa Pala".
Ti predlozi, po Karadžiću "potpuno su u skladu s ovim sporazumom, koji nije bio privatni Holbrukov posao, već državna stvar". Karadžić navodi i da je "svoje obaveze iz sporazuma ispunio istog dana", ali da je mesecima "nakon sprovođenja sporazuma sa SAD", bio oprezan u kretanju, "ne zbog međunarodnih snaga pored kojih sam prolazio tiho i bez demonstracije, već zbog mogućih avanturista i lovaca na slavu". Karadžić u pisanom podnesku sugeriše i da su nakon njegovog povlačenja SAD i Holbruk organizovale potragu za njim u nameri da ga likvidiraju, ali da su obaveštajne službe RS "zapazile brojne agresivne aktivnosti međunarodnih snaga na mestima koja bih ja neposredno pre toga napustio".
"Te akcije su bile jasno struktuirane da se neko munjevito likvidira, nikako da se uhapsi... Namera da me likvidiraju bila je više nego očigledna, što potvrđuju i aktuelne izjave gospodina Holbruka da žali što se ovde ne izriče smrtna kazna, pa ni meni ne može biti izrečena, iako bi on toliko želeo", piše u Karadžićevom podnesku. Karadžić tvrdi i da je Holbruk "prešao na plan B - likvidaciju Radovana Karadžića" i da je sporazum, koji je trebalo da mu "obezbedi spokojstvo i slobodu" postao "izvor krajnje opasnosti po život i za živote i sigurnost moje porodice, pa i prijatelja". Kao primer za to, on navodi upad snaga Sfora u kuću paljanskog sveštenika Jeremije Starovlaha, čiji je cilj bio "da ubije sve muškarce na koje naleti", a koji su Starovlah i njegov sin "jedva preživeli". U podnesku se navodi da je Holbrukova želja da Karadžić nestane "danas još svežija i jača" i da on danas treba da sedi na mestu koje je njemu i njegovim prijateljima poznato, pa su tu nemoguće regularnosti, "jer ja ne znam koliko je duga ruka Holbruka ili gđe Olbrajt... i da li me ta ruka može dosegnuti i ovde". Karadžić tvrdi da se posle kršenja sporazuma sa SAD nakon toga našao pred izborom - "ili da se skrivam kao slobodan čovek, ili da nađem način da bezbedno izađem pred Tribunal".
"Odlučio sam da izađem pred Tribunal", naglašava Karadžić. Ipak, on odmah dodaje da mu je "postalo jasno da ne sme da izađe pred Tribunal" nakon što su "istražitelji Tužilaštva", lažno se predstavljajući kao "istražitelji Tribunala", uz dozvolu vlasti RS, "vršljali" po arhivama na Palama i odneli 300 dokumenata, nerado uzimajući "oslobađajuće dokumente".
"Tada mi je postalo jasno da ne smem da dođem pred Tribunal, jer neće biti ispunjene pretpostavke za regularan proces, tim pre što je jedan od glavnih tužilaca rekla u javnosti s nesumnjivom sigurnošću kako ću nesumnjivo dobiti kaznu doživotnog zatvora", piše Karadžić.
Karadžić kao jednu od brojnih neregularnosti ističe nelegalno hapšenje u Beogradu 18. jula, kada je tri dana držan zatvoren i "medijsku hajku" u kojoj je odavno proglašen za ratnog zločinca, "tako da je sada mnogima nezamislivo da se u ovom sudu donese oslobađajuća presuda u mom slučaju", da veruje da ovo "ozbiljno ugrožava sam proces i isključuje mogućnost regularnosti", kao i da "niko živ na svetu ne veruje da je, bez obzira na istine koje će se pokazati u ovoj sobi, moguća oslobađajuća presuda".
Ričard Holbruk je negirao Karadžićeve navode, naročito deo oko garancija SAD Karadžiću za izbegavanje suđenja u Tribunalu. Holbruk je saslušavan i u Kongresu SAD zbog sporazuma s Karadžićem, a istragu o tom sporazumu sprovode Haško tužilaštvo i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.
Koliko je Karadžić postao atraktivan najbolje pokazuje što od juče strani turisti u Beogradu u okviru razgledanja grada mogu i da obiđu mesta na kojima je boravio Karadžić. Beogradska turistička agencija Vekol turs u svoju ponudu uvrstila je program "Pop art Radovan", koji osim obilaska, turistima pruža mogućnost da probaju vino koje je pio Karadžić, kao i njegove omiljene palačinke. Tura počinje obilaskom zgrade u kojoj je stanovao Karadžić na Novom Beogradu, a prolazi se i pored pekare gde je često kupovao "pitu krompirušu". Nakon obilaska stana, turisti će moći da prošetaju po bloku 45 i obiđu prodavnicu ispred koje je Radovan pio pivo. Naredna destinacija je kafana "Luda kuća", u kojoj je svirao gusle i pio vino "medveđa krv", a koje će biti ponuđeno i turistima. Tu će moći da vide "Radovanove gusle", njegove slike koje su okačene na zidu, kao i da od osoblja kafane čuju priče o danima kada je Karadžić tu svakodnevno svraćao. Kako kažu, pio je oko dve-tri čaše vina i voleo je da svira gusle u svako doba dana, ali nikada nije pevao. Poslednja destinacija ove turističke ture je poseta palačinkarnici "Pinokio" u Zemunu, gde turisti mogu da probaju palačinku koju je često jeo Karadžić. Ukoliko žele da probaju nešto novo, u ponudi je i palačinka koja nosi njegovo ime "Radovan Karadžić". Nakon toga, predviđen je prolazak pored zgrade Specijalnog suda u kojoj je Karadžić boravio nakon hapšenja. A. R.

Izvor: Danas
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
TRAGOM
Kako su dnevni listovi i RTV stanice izveštavali o slučaju hapšenja Radovana Karađžića

Medijski kičeraj zasuo građane
VUK JEREMIĆ: Izručenje je moralna obaveza l MILJENKO DERETA: Sistem vrednosti se ipak menja l SREĆKO MIHAILOVIĆ: Mnogi su pali na testu morala i pameti

Beograd - Način na koji su gotovo svi mediji izveštavali o hapšenju i isporučenju optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića, nakon što se slegla prašina i euforija, pokazao se u pravom svetlu - neprofesionalan. Zasenjeni pričom o dugogodišnjem skrivanju Karadžića, mediji su se upleli u petparačke priče o tome koje je kafane posećivao, o čemu je guslao, koju vodu je pio i da li je imao ljubavnice, potpuno zapostavljajući podsećanje na razloge zbog čega je Karadžić dobio titulu optuženog za najteže zločine. Domaći i strani mediji utrkivali su se ko će prvi da intervjuiše konobara iz Karadžićeve omiljene kafane ili prodavca u radnji koju je najčešće posećivao. S druge strane, primetno je da predstavnici nove vlasti okreću novi list u javnim nastupima kada je reč o odgovornosti i ratnom zločinu. Za razliku od prethodnih struktura vlasti u kojima je dominantnu ulogu imao lider DSS-a Vojislav Koštunica, nova vlast ne insistira na reciprocitetu i na nužnosti zla kada je reč o isporučenju haških begunaca.
Tako je, recimo, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić za televiziju BBC prekjuče izjavio da Srbija saradnju s Hagom ne vidi samo kao međunarodnu obavezu u okviru evropskih integracija, nego i kao moralnu obavezu i način za individualizaciju zločina i krivice. "Nevezano za evropsku perspektivu, srpska vlada bi isporučila Radovana Karadžića jer je to naša moralna i pravna obaveza", rekao je šef srpske diplomatije. Da li taj nastup otvara novo poglavlje u srpskoj politici, ostaje da se vidi.
Prema rečima Miljenka Derete, direktora Građanskih inicijativa, primetno je da predstavnici vlasti sve češće spominju prava žrtava i da njihovi krvnici treba da budu kažnjeni.
- Sticaj okolnosti je bio takav da smo tek sada do toga stigli, da nazovemo stvari pravim imenom. Ali, izvesno je da je reč o širokom talasu koji ide kroz Srbiju i menja sistem vrednosti. To je težak i dugotrajan proces jer se polako iskazuje, a još sporije usvaja. Reč je o ispranim mozgovima koji trpe nasilje već 20 godina. Ali, situacija je sazrela i sada treba brinuti o tome kako ispraviti taj poremećen sistem vrednosti odnosno ugraditi novi najpre u školski sistem, medije... Pitanje prihvatanja odgovornosti je nešto bez čega država ne može da postoji - upozorava Dereta za Danas.
S druge strane, istraživač Instituta društvenih nauka Srećko Mihailović naglašava tabloidno izveštavanje većine medija o događajima u vezi sa hapšenjem i izručenjem Radovana Karadžića, optuženog za najteže ratne zločine, uključujući genocid.
- Zasuti smo ovih dana neverovatnom količinom medijskog kiča. Kičeraj je najblaža reč za karakterisanje onog što je preplavilo sve naše medije. Ne sećam se da je u poslednjih dvadesetak godina bilo ovoliko jednodušja i u pristupu i u sadržajima i u načinu prezentacije i u tezi koja je implicite argumentovana i od mnogih priželjkivana kao rezultat. Ovakvu medijsku kampanju sa svim pomenutim obeležjima jedva da možemo da izjednačimo sa onim jedinstvenim penegiričnim amokom u medijskim interpretacijama "događanja naroda" od pre dve decenije - ocenjuje Mihailović za Danas.
On navodi da je suština ove sveopšte medijske kampanje "u zameni teze sa dvostrukom omčom".
- Bilo je našim medijima potrebno da se herojem proglasi čovek koji je svoj narod kukavički ostavio na cedilu da se muči i cedi više od decenije, bilo je dakle potrebno da se kukavica proglasi herojem. Pošto to ipak nije jednostavno i nije pitka priča - da se onaj sa čijim su znanjem, ako ne i saučešćem, izvršena masovna ubistva, proglasi herojem - mi smo dobili priču kako se dotični herojski i genijalno skrivao pred lovcima na glave iz naših redova ali i iz celog sveta. Heroj i genije bio je i omiljeni lik ne samo ljudima koji pripadaju njegovom fahu, a čije lik i delo su nam televizije obilato prikazivale, već i nekim od tzv. analitičara koji su, evo do sada, takvu vrstu "balkanskih heroja" svrstavali tamo gde im je mesto. Sve u svemu masovno se padalo na ovom testu iz morala i pameti - zaključuje Srećko Mihailović. S. Čongradi

NASLOVI IZ ŠTAMPE

- Razigravao spermatozoide
- Bečki seksolog
- Doktor Dabić "pravio decu"
- Radovan viđan sa izuzetno lepom ženom
- Radovana juče šišali 45 minuta
- Vešto se krio dr Dragan Dabić
- Pade Radovan usred Srbije!
- Karadžiću malo i dva života
- Hag - pokretna traka smrti
- Karadžić: Oprostite mi zbog Dabića

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
VUJAČIĆ:  U kompjuteru je bila odbrana
Karadžićev advokat Svetozar Vujačić kaže za Danas da je podneo krivičnu prijavu zbog nezakonitog hapšenja 18. jula. "Potpuno smo sigurni da u njegovom hapšenju nije učestvovao MUP i VBA. Ostaje samo da ga je ili uhapsila BIA ili je reč o otmičarima, jer mu nisu radili nikakve operativne postupke - uzimanje otisaka, DNK. Prilikom predaje od tih ljudi u Specijalni sud njemu su vraćene sve oduzete stvari, ali ne i laptop i 50 disketa. Na njemu se nalazi Karadžićeva odbrana pred Tribunalom, a on bez toga ne može da se brani", navodi Vujačić.

ŠVARC-ŠILING: Nezgodan svedok
Bon, Beograd - Bivši visoki predstavnik za BIH Kristijan Švarc-Šiling ocenio je juče da haški optuženik Radovan Karadžić zna stvari nepovoljne za međunarodnu zajednicu. "Ne sumnjam u ono što je bivši američki ambasador Ričard Holbruk rekao komentarišući tvrdnje Radovana Karadžića, ali verujem da Karadžić zna neke stvari koje u svakom slučaju nisu baš povoljne za međunarodnu zajednicu", rekao je Švarc-Šiling u intervjuu za nemački radio Dojče vele. Beta

KARADŽIĆ: Opraštam i izvinjavam se
Karadžić je u izjavi podgoričkom listu Dan pre odlaska u Hag, koja je objavljena juče, poručio da oprašta svima koji su ga blatili i objavljivali dezinformacije o njemu, objasnivši da shvata zbog čega su to činili. On je zatražio oproštaj od svih onih koji su ga poznavali kao doktora Dabića i naveo da ga "projektovane analize njegovih kolega samo zabavljaju". R. D.

Počela saslušanja za nerede tokom nedavnog mitinga SRS u Beograda
Video zapis kao ključni dokaz

Beograd - Javni tužilac Prvog opštinskog tužilaštva u Beogradu Goran Ilić rekao je juče da su počela saslušanja osumnjičenih za nerede 29. jula, tokom mitinga Srpske radikalne stranke zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karaždića.

On je istakao da su saslušanja počela na osnovu podataka i dokaza, prvenstveno analizom video-zapisa nereda.
- Odluka o eventualnom krivičnom gonjenju osoba, koje su u utorak, 29. jula izazvale nered na ulicama Beograda, biće doneta brzo, jer se samo efikasnim delovanjem tužilaštva i drugih nadležnih organa može ostvariti svrha krivičnog procesa i zaštita zajednice od nasilja - naveo je Ilić.
On je naglasio da će u slučajevima u kojima postoji zakonski osnov, Tužilaštvo insistirati na donošenju rešenja o zadržavanju osumnjičenih. Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović najavio je ranije da će Tužilaštvo pokrenuti prekršajne i krivične postupke protiv onih koji su učestvovali u neredima na ulicama Beograda.
Tokom protestnog skupa na Trgu Republike, koji su organizovali radikali, grupe učesnika mitinga sukobile su se s policijom na više lokacija u najužem centru Beograda. Povređena je 81 osoba, među kojima je 57 pripadnika policije, a dosad je privedeno 19 lica.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao je da su sukobi policije i huligana za vreme mitinga bili režirani. On je naveo da su radikali spremni da učestvuju u borbi za bolji život u Srbiji, ali je pozvao vlast da se ne sukobljava sa opozicijom.
Nikolić je za RTS istakao da je "mnogo važnije raspraviti kako je uhapšen Radovan Karadžić i da li policija hapsi po zakonu". On je optužio policiju da je na mitingu upotrebila silu prema funkcionerima SRS, a ne demonstrantima koji su pravili nerede i dodao da je policija "sat i po imala fingirane sukobe sa nekakvim huliganima i navijačima", kao i da ih je neprekidno potiskivala prema mitingu, koji je bio "izvanredan i miran". R. D.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 402 403 405 406 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.