Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gulan: Srpsko selo stari i nestaje  (Pročitano 7630 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Citat
Sve sto pricas za drzavu ja se apsolutno slazem i vrlo dobro znam da drzava decenijama nije ulagala u selo

Ne samo da nije ulagala u selo, već na svaki mogući način opstruiše seljaka koji želi da živi od svog rada, a sve i jedino u interesu ukrupnjivanja poseda u rukama nekolicine ljudi koji dobijaju od države subvencije za sve i svašta.
Otud nestašice mleka, šećera, mesa i ulja...zato sopstvenu pšenicu prvo izvozimo po nižoj, a onda uvozimo po većoj ceni.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0
mob
Nokia C5-00
Marco V, у случају неког генијалца, дешава се да је он на једној страни, а свет на другој, јер просто нема његове капацитете, и не види толико колико је он способан да види...
У сваком другом случају, немогуће је да људи релативно сличних знања, и интелигенције, плус неки имају конкретног искуства у материји о којој се прича, стоје на једној страни.. Док на другој страни стоји неко ко то све одбацује, и наступа са :
-"Сви ви немате појма, ево ја прођох јуче поред села, и знам да на селу може фино да се заради. Ма бре да млатиш паре. Нема улагања, трошкова нема. Само треба да радиш, и да ниси лењ. Чим произведеш, одмах долазе људи да натоваре... Паре на руке, дају ти скоро исто новца за колико се тај производ после појави на тржишту. Шта је бре вама.. Еј.. Па за макс годину дана нећеш знати шта са парама. Па опште је познато да сељаци не воле новац, и да им не треба. Зато и не раде.. Ево ја ћу радити, али нећу ипак.. Мени је град дражи од милиона.."

Дакле, ризикујем, и крећем од предпоставке да ипак ниси Ајнштајн-Тесла капацитет, и извињавам се због те предпоставке...
« Poslednja izmena: 15. Apr 2011, 21:30:26 od gagijk »
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Боље да боли истина него да утеху пружа лаж

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 4000
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.61
danas svi hoce u jebeni Beograd da se raspadaju od rada u pekari ili nekom marketu. Ljudi su zaboravili selo kao sto je i drzava. Svi se upiru da se udje u jebenu uniju a zaboravljaju da smo najbolje ziveli kada smo se u najvecem procentu bavili poljoprivredom. E pa ja bas zelim da zivim na selu i udacu se na selo jer mi je vise pun klinac i autobusa, i guzve, i smrada u pevozu, i novca koji vrtoglavo guta glavni grad. Ovakva politika je dozvolila da se narodu desi to da ne moze da prezivi dok se ne uguzi u stan od 30 kvadrata i dok dusu ne ostavi nekom privatniku
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0
Ma pustite ga.

Dečko je ubedjen da zna sve najbolje, i samo on zna, i svi mi ostali smo stoka seljačka.

Pitaj oca zašto je on, ili tvoj deda, napustio dom, i krenuo put BGa? Zašto ije ostao u Leskovcu, Nišu, Vranju .... ?

Pa mu onda reci, "Ćale, ti si stoka seljačka, ostavio si toliku zemlju od koje si mogao da se obogatiš . . .. "

Dobro je što si iz LE, i moja majka je iz LE. Selo 8 kilometara od Leskovca.

Tamo sam po 3-4 puta godišnje. Stariji ujak mi je tamo. I vidiš, kada odem ja slušam ljude, i čitam izmedju redova. Pitam. Šta , kako, zašto. A ne osujem idmah po njijma : Vi ste stoka seljačka .....

Dakle, ne znaš ništa o stočarstvu i poljoprivredi, ne znaš ništa šta i kako država radi sa-protiv seljaka poljoprivrednika, ne znaš koliko košta imanje a koliko može da se zaradi, ali daješ sebi za pravo da one koji te hrane nazivaš stokom?

E pa izvini, sinak, ali nije u redu.

Ne znam šta ti radiš,studiraš, nije bitno, i verujem da ako si to izabrao, da stvarno znaš dosta o tome. E sada, zamisli, dodjem ja i počnem da omalovažam sve to, pljujem po tome, i nazivam te stokom .... otprilike tako.

Da svi znamo sve, kad se rodimo, ne bi postojale škole, ne bi postojao novac, ne bi postojale klase, bila bi utopia. E zato je neko lekar, neko učitelj, neko trgovac, neko prizvođač, neko advokat, a neko vojnik, neko peva, neko piše, neko svira... i novac cirkuliše izmedju svega toga kao sredstvo vrednovanja svake od tih struka.

Vanja, samo napred.

Čak mislim da na nekom kanalu postoji i emisija koja snima neženje koji imaju i po 30 i po 40 godina , i dalje žive na selu .... možeš da biraš, ravničarsko, brdsko, planinsko, zemljoradničko, stočarsko domaćinstvo ... eto dokle je spalo seosko domaćinstvo, da preko TVa traži malde za udaju ...
« Poslednja izmena: 16. Apr 2011, 09:05:24 od MagicMaster »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
Citat
a zaboravljaju da smo najbolje ziveli kada smo se u najvecem procentu bavili poljoprivredom.
Kao što su živeli moji deda i pradeda, a nadam se da ću i ja.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Боље да боли истина него да утеху пружа лаж

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 4000
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.61
Citat
a zaboravljaju da smo najbolje ziveli kada smo se u najvecem procentu bavili poljoprivredom.
Kao što su živeli moji deda i pradeda, a nadam se da ću i ja.

pa hvala Bogu. Unistili su nas do krajnjih granica. Ja glasam za to da Beograd ostavimo starim Beogradjanima. A da ova ideja  "ajde guzo da odamo" pod hitno prestane... Zalosno je ovo stanje. I zaslosno je to sto ja moram da studiram u Beogradu i tamo ostavljam novac. nije fer prema ovoj drzavi da se sve vrti oko jednog grada. Da Beograd cveta dok se ne samo sela vec i manji gradovi gase i tonu u siromastvo i bedu. Kad odem za Valjevo dusa me boli. Tako lep grad a toliko siromasan, pokraden, iscedjen losom politikom i upravom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2834
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.204
mob
Nokia 
@magic

Ok, ne mogu vise vise stvarno, znam ja vrlo dobro da neko ne moze da zivi od sela, da ima prevelike troskove itd. Ja sam ti navodio primere gde i ljudi koji imaju mogucnosti da zarade to ne cine, stvarno ne znam zbog cega. Cela privreda Srbije je u haosu i ja nesto ne verujem da je poljoprivreda ugrozenija od drugih grana, svi smo u istim govnima.
I opet ti kazem nije mi problem da nazovem bilo koga idiotom ako je taj tako ponasa, pa bio on moj otac, brat, rodjak ili sveti Petar. Ovde niko od nas verujem nema poljoprivredni fakultet tako da ni ne mozemo voditi neki preterano struci razgovor, ali osim Vojvodjanke koja je konkretno navela neke cene vasi argumenti su bili uglavnom pa sta ti znas nikad nisi video selo (sto nije tacno), ako si tako pametan ajde ti dodji pa radi,... To je isto kao kad bi ja nekog prozivao na nekoj gradskoj temi da on nema pojma nista o tome zato sto zivi na selu.
Ta moja rodbina oko Le svake godine posadi par ari krompira da imaju za sebe. Mislim da ga 2 puta prskaju plavim kamenom, ne koriste nikakve specijalne pesticide, zlatice rucno par puta skidaju sa lisca i taj krompir radja ko lud. Sto znaci oni da bi oni mogli bez nekog velikog ulaganja da proizvedu lupam tonu ili dve krompira ili 10 ali oni to ne rade.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.65
mob
Nokia 
ПРОБЛЕМИ MЛАДИЋА НА СЕЛУ         
Пише: Владислав Ђорђевић

У селима Србије живи више од 80.000 неожењених младића између 25-45 година старости

1. Младићи на селу

Младићи, поготово они на селу, суштински су најугроженија категорија становништва. Младићи на селу су обично од малих ногу подвргнути тешким условима живљења. Насупрот својим сестрама (девојкама на селу), они су присиљени да раде све тешке пољопривредне послове. Девојке су обично тога поштеђене. Када је реч о свакодневним пословима, девојке су у повлашћеном положају. Штавише, оне се подстичу да се школују, оду у град и тамо запосле и/или удају. Зато у градовима има вишак девојака, а на селу мањак.

Догађа се и то да су у селима девојке чешће запослене него младићи. Оне чешће раде у трговини, просвети и другим услужним делатностима. Мушкарци у „терцијално сектору” не могу лако наћи посао. А мушкарац без посла на селу, као и било где другде, тешко може да нађе девојку, а камоли да се ожени. Кључни проблем младића на селу јесте како основати породицу.

Мушкарци на селу, више него у граду, осећају страх од удварања. Тај страх је производ рационалног сазнања, мада вероватно подсвесног, да право избора суштински припада девојкама. Ту појаву биолози називају „женски избор” („female choice”). Један од последица „женског избора” је „хипергамија” („hypergamy”). Етимолошки, реч хипергамија представља кованицу грчких речи hyper (над, изнад) и gamos (брак). Реално, хипергамија је појава да особа путем брака оде на виши социоекономски ниво. У пракси, хипергамија функционише у корист девојака. Оне су те које путем брачне везе (удаје) чешће него младићи прелазе из села у градове, тј. из малих места у веће. Разлози за ову појаву су сложени, али се свода на чињеницу да је женски пол биолошки, тј. репродуктивно скупоценији. На брачном тржишту девојке су траженије самом чињеницом што су девојке. Стога су обично оне те које брачном везом социоекономски напредују.

Последице хипергамије по мушкарце на селу су лоше. У селима Србије живи око 80.000 неожењених младића између 25-45 година старости. Они би радо основали породицу (многи за то имају и материјалних могућности), али не могу, јер девојке имају склоност да оду у град, тамо се запосле и/или удају. Тај вишак девојка у градовима ствара другу социопатолошку појаву: њихово прекомерно сексуално супарништво, чије је најјасније очитовање – склоност ка разголићености.

2. Разголићеност градских девојака

Док младићи у селима пате јер немају девојака, младићи у градовима их имају у обиљу, али оне ту имају склоност да буду промискуитетне.

Девојке у градовима се размећу својим телима у утегнутим и плитким панталонама које откривају стомаке украшене минђушама, у мини сукњама уз које иду ципеле с високом штиклама, уским мајицама које се слажу с још ужим панталонама. Толико упадно истицање ерогених делова тела непреварљив је индикатор великог сексуалног супарништва. А женско сексуално супарништво посебно се развија у друштвима где има мало пожељних мушкараца.

Жене окружене мушкарцима који нису вољни или нису способни да буду посвећени очеви једноставно осећају повећану привлачност секса без обавеза – осећају, другим речима, опуштеност у погледу сексуалне моралности. А ако се услови на тржишту поправе – ако се повећа број пожељних мушкараца – са тим се повећава и женски морални сензибилитет.

Ако желимо друштво у коме ће бити више морално одговорних девојака, мора се повећати број младића који су способни и вољни да буду посвећени очеви, а то се може постићи смо подстицањем њихове запослености. Нажалост, феминистичка политика „родне равноправности” чини све да број незапослених младића буде што већи. Резултат неумитних закона социобилогије са једне стране и феминистичког законодавства са друге има лоше последице по брак: склопљених бракова је све мање, а број растављених бракова све више. Политика екстремних феминисткиња је катастрофалана и по породичне односе: свако четврто дете рођено у Србији – рођено је ванбрачно. А боље шансе за преживљавање и развој имају деца о којој се брину оба родитеља. Уопште узев, феминистичка политика је лоша по наталитет: сваке године нас је за око 30.000 мање, иако Србија обилује репродуктивно способним мушким становништвом.

3. Промена морала и политике запошљавања

Решење за беженство многих младића, поготово оних на селу, лежи у промени морале климе и промени политике запошљавања. Најпре је потребно афирмисати традиционалне породичне вредности. У нашем случају, то подразумева афирмацију хришћанског морала, који је најјасније изражен у Десет Божјих заповести. Потребно је променити и политику запошљавања. Данашњу политику „родних односа” диктирају радикалне феминистикиње које преко разних владиних и невладиних програма подстичу запошљавање искључиво девојака/жена. Политика запошљавања девојака/жена била би добра, када не би имплицирала смањење запослености младића/мушкараца. Када би политика наше земље била обрнута, када би се подстицала запосленост младића/мушкараца, поготово оних на селу, дошло би до равнотеже на брачном тржишту (marriage market), а тиме и то до порасти склопљених бракова и наталитета. Највећа потреба савремене Србије јесте поштовања права на рад мушкараца, поготово оних на селу.

Извор:Видовдан магазин
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.65
mob
Samsung SGH-E590
Svi traze Mladica po selima. Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.043 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.