Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 17:39:08
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Groblje srpskih tenkova  (Pročitano 50910 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
Procitao sam.Vecim delom se slazem sa tobom.
Mala ispravka,211.oklopna brigada iz Nisa V.P. 6592,moja bivsa jedinica.
M-84 21250
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Nije mi jasno sa kojim se dijelom ne slazes sa mnom.  Sa Niskom brigadom sam bio na svim mogucim vjezbama i vjezbicama sve dok nisam otisao u rat u Kuvajt. A bio sam dosta dugo sa njima na Batlavskom jezeru pored Podujeva, a i uzduz i popreko Kosova za vrijeme nemira 80-tih godina.Tamo je nekad bio jedan odlican strucnjak potpukovnik Stipe Grizelj. Ljudina. Mislim da je sada u penziji u Nisu.  A nacelnik tehnike tada kapetan Branko Djedovic. Kasnije je on otisao u prekomandu u Tehnicki skolski centar u Zagreb gdje smo zajedno predavali. Pomogao sam mu dosta oko njegovog magistarskog rada koji je bio baziran na  kupoli tenka M84, tj pokretanju i stabilizaciji rotirajucih masa velike tezine. Kasnije je presao u Tehnicku upravu VJ, a mislim da je sada pomocnik Ministra odbrane VSCG. Bilo je tamo jos dosta starjesina i dobrih majstora. Taj tvoj tenk sam popravljao:
- 211. okbr (21. K) JNA - poligon Krivolak, 17.02.1989. nije radio laser
- 211. okbr (21. K) JNA - Niš (VP 6592). [12.01.1990] skinuo meteosenzor ser. br. 320231 i poslao na servis u Svajcarsku
- 211. okbr (21. K) JNA - poligon Krivolak, 25.02.1990. polomljen prekidac AUT-RUC na pultu popune topa
- 211. okbr (21. K) JNA - Niš (VP 6592). [04.04.1990]. vratio meteosenzor.
Ovo je copy, paste iz moje evidencije o tenkovima. Tenk je 1987 godiste i iz trece serije je tenka M84.

Ovo ti je da se malo prisjetis.

Pozdrav

Vlado
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
Mislio sam na to mogu da se nadju staresine koje stvarno zanima svoj posao,mada su oni u manjini.Ja sam u jedinici bio 95/96 kao vozac,ali me je zanimalo nesto vise o tenku osim motora,transmisije itd.Desilo mi se na tehnickom pregledu da prilikom popravke pumpe za ulje neko od majstora stavi pogresnu platnu na crevo koja sluzi kao dihtung.Posle sipamo ulje,startujemo motor,usput probamo TDA da li radi(u hali).Uradim kasnije pregled posle upotrebe i nema oko 20 lit. ulja u motoru.Trazili smo to ulje pola dana i nasli ga ispod obrtnog transportera.Cistili smo ulje sundjerima nas trojica nedelju dana,kao da se nista nije desilo.A za to sto je neki strucnjak stavio pogresan deo nikom nista.
Hvala ti za one podatke.
« Poslednja izmena: 06. Jan 2008, 13:31:32 od pilot »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Evo bas citam na jednom drugom forumu o M84. Momak se predstavlja kao tenkista vojske SCG i prica o tenku.  http://www.mycity.co.yu/phpbb/viewtopic.php?t=5978&postdays=0&postorder=asc&start=0

Tekst je sljedeci:

Momci, a posebno ti Peco,odusevljen sam ovom temom.Inace sam tenkista u VSiCG vec evo 12 godina.Prosao sam sve nase tipove tenkova od T-34,preko T-55 i T-72 do M-84 i M-84a.
Mogu Vam reci da imamo jedan od najboljih tenkova srednje klase,M-84a.
On je jedino sto nam drzi prikljucak sa svetskom vojnom industrijom,i cini nase oklopne jedinice jednim od najpokretnijih i vatreno najmocnijih u svetu.E sad druga je stvar sto smo ekonomski unisteni,pa ne mozemo da usavrsamo nase sisteme.
Kad se samo setim koliko sam vremena u njemu proveo.

Sto se tice pustinjske oluje,nas tenk ima precistac vazduha iz tri sloja(VTI-5) koji je smesten u kucistu ispod vrtlozne komore.Vazduh koji se uvlaci u precistac,prvo prolazi kroz vrtloznu komoru gde se gruba prljavstina gomila na zidovima,a zatim taj vazduh prolazi kroz tri sloja nauljenih filtera(grubi,fini i superfini),gde se i najsitnija prljavstina lepi i vazduh izlazi gotovo cist.Znaci pesak nema sanse da stigne do motora,pa ni do treceg sloja filtriranja.
E sada,ostali tenkovi(leopard,abrams,tigar 2,chelanger) su teski tenkovi(preko 50 tona) i njihovi motori su sa turbinama.E bas te turbine su se punile i zagusivale peskom i motori su se pregrejavali i stajali.

Zato je nas M-84a bio najbolji u pustinjskoj oluji.
A da ne spominjem vatrenu moc:
-125 mm top.glatka cev,20 projektila u minuti
-SUV(sistem upravljanja vatrom,cista elektronika)
-meteo senzor(izracunava korekture u zavisnosti od vremenskih uslova,brzine vetra itd...)
-motor snage 1070 KS(vuce tezinu od 41 tone kao od sale)
-dva bocna menjaca i glavni menjac sa 7 stepeni prenosa napred i jednim nazad
itd...,moglo bi se nabrajati do sutra.

kraj citata

Ovaj je mozda prosao pored tenka na vecoj udaljenosti.

20 projektila u minuti znaci svake tri sekunde po jedan projektil. Deset do dvanest sekundi je minimalno vrijeme punjenja topa uz uslov da je zrno koje se trazi prvo do otvora za izdavanje zrna u obrtnom transpoteru, da je top blizu ugla punjenja, da je motor upaljen i dat dobar gas tenku koji stoji nepokretan.
SUV, sistem upravljanja vatrom je daleko od ciste elektronike. Tri ziroskopa, dva klatna, davac brzine po pravcu, komandni blok nisandzije itd. Devet elektromotora, senzori temperature, pritiska vjetra itd. Ima tu puno vise od ciste elektronike.

Meteosenzor. Ovaj momak kaze da izracunava korekture zavisno od ....   Meteosenzor daje samo podatke o temperaturi vazduha, pritisku vazduha i bocnom vjeru. Na tenkovima iz prve serije koji se nalaze u Kraljevu i o uzduznom vjetru. Svu racunicu nakon toga vrsi racunar uz ostale meteobalisticke podatke, temperatura baruta, bocni i uzduzni nagib tenka, brzina cilja, daljina do cilja itd  i onda takav podatak koji se zove korigovani tablicni ugao po elevaciji i po azimutu salje u pojacavacku kutiju koja taj signal obradjuje i jos sa nekim signalima salje sistemu stabilizacije 2E28MM.

Motor snage 1070 KS vuce tenk od 41 tonu.   Ima vise verzija motora ali ove nema. Tenk je tezak 42 tone.

Dva bocna mjenjaca i jedan glavni mjenjac.  Tenk ima dva bocna mjenjaca i nema jedan glavni mjenjac. Ima multiplikator koji vrsi prenos snage sa motora drugim dijelovima transmisije i ventilatoru.

Itd. U jednom postu svaka recenica totalna glupost od jednoga koji kaze da je tenkista vec 12 godina u vojsci SCG..    Sramota.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citam dalje bajnog tenkistu, mada ne vjerujem da je tenkista, u sljedecem postu:
Jeste da dosta lici na T-72,po njegovom nacrtu je i pravljen.Ko ne zna detalje tenka M-84,ne moze ih ni razlikovati.Ali razlika je ogromna.Ovaj tenk je najvece modifikacije doziveo na hodnom delu i transmisiji(prenosu).

Modifikacija u hodnom dijelu, tj transmisiji skoro i da nema sve dok nije ugradjen motor sa turbo kompresorom.

Citam dalje:

Jedna od odlicnih stvari koje mozda niste znali je i radio uredjaj koji se ugradjivao u tenkove koji su se izvozili u Kuvajt.To je radio-uredjaj "Jaguar",koji ne koristi jednu frekvenciju za komunikaciju izmedju vise tenkova,nego automatski menja frekvencije tako da ako i uhvatite neku rec na jednoj frekvenciji,ostale reci se emituju na razlicitim frekvencijama.Frekvencije se menjaju po kljucu koji se ukucava u uredjaj i bez kog je komunikacija nemoguca.
U domace tenkove M-84 ugrdjivan je ruski radio uredjaj R-123.

U tenkove za Kuvajt ugradjivan je uredjaj Jaguar engleske firme Racal-Dana. Ugradjivana su po dva uredjaja tako da je svaki tenk mogao biti i repetitor i prosljedjivati signal dalje. Ovaj radio uredjaj ima hoping sistem promjene frekvencije i mjenja frekvenciju oko 30 puta u sekundi. Nema sanse da se cuje bilo sta sa sa bilo kojim drugim uredjajem koji nije u sinhronizaciji, a kamoli rijec.  Slika tog radio uredjaja moze se vidjeti pored mene sa desne strane na http://home.blic.net/ivanovic/Moja%20Malenkost%20u%20M84ABK.jpg.  U toku rata u Zalivu odrzavao sam te radio uredjaje.

U domace verzije tenka M84 ugradjivan je radio uredjaj RUT1 sa radio stanicom PD-9 i uredjajem za unutrasnji razgovor proizvodnje Cajavec Banja Luka, Profesionalna elektronika Telekomunikacioni uredjaji.

Citam dalje:

A sto se tice samog izvoza ovog naseg tenka,svako ko bi ga kupio imao bi minimalne troskove odrzavanja.Nas tenk je daleko laksi i jeftiniji za odrzavanje nego recimo Leopard,Abrams itd.A jedino u cemu zaostaje za njima je masa i mozda koji cm tanji oklop

Velika prednost tenka M84 je manja masa u odnosu na tenkove zapadne prozvodnje. Jedna od vecih karakteristika tenka je snaga motora /tezina.  Sto tenk laksi to mu je veca pokretljivost.

I na kraju teme slika poligona u Kuvajtu gdje sam proveo dosta vremena.

Pozdrav

Vlado
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
chika vlado ,jel mozesh da dash podatke o tome
kolika je probojnost nashe municije sa penetratorom
na 1000,2000,3000m da bi mogao da uporedim sa
ovim zapadnim sa uranijumom i volframom ....

takodje me interesuje zashto nash tenk ima ozlebljenu
cev , a ostale verzije t-72 glatku ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
M-84 ima takodje glatku cev,mislim da i nase potkalibarno zrno ima penetrator od volframa.
Za detalje ce Vlado
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Nas tenk ima top 2A46Sb1a1. Topovska cijev je dugacka 5,11 metara od  ramena topa, a ukupna duzina cijevi je 6,12 metara. Cijev je glatka. Vise se ne sjecam tezine cijevi, duzine trzanja itd. Kalibar je 125 mm. Topovska cijev se dosta lako trosi te joj je zivotni vijek oko 1000 zrna. Potkalibarna zrna duplo vise trose cijev nego TF i kumulativno. Posto se cijev trosi na topovskom zrnu nalazi se bakarni prsten koji treba da omoguci zaptivanje cijevi kod opaljenja, tj da barutni gasovi ne prodju pored zrna u cijev. Ovaj bakarni prsten ostavlja tragove u cijevi i nakon nekoliko opaljenja u unutrasnjosti cijevi ostane bakarni sloj koji se treba skinuti. Sam postupak debakarizacije je dosta smrdljiv i otrovan, jer se radi sa nekim hemikalijama. Tokom vremena, gadjanja, dolazi do prosirenja cijevi i za 0,1 mm prosirenja opadanje pocetne brzine TF zrna je 2,7 m/s. Za nas tenk top se radio u fabrici u Novom Travniku. Ja sam dosta vremena proveo sa kineskim tenkovima.  Opalio sam negdje oko 1000 zrna u Kini i ukupno trosenje cijevi je bilo 0,003 mm. Za ovoliko zrna top domace proizvodnje sigurno bi se prosirio na 127,5 mm sto je krajnja granica na kojoj top treba zamjeniti. Kinezi imaju poseban celik i poseban postupak unutrasnje obrade cijevi tako da su im cijevi dugotrajnije. Na jednom prikazu tenkova iz nekoliko zemalja gdje smo mi dosli sa istrosenim topom na 125,003 mm Ukrajinci su tu pred nama zamijenili na tenku T80UD top KBA-3 za nekoliko minuta. Gadjali smo paralelno nekoliko dana. Nakon otprilike 500 zrna  kineski kalibar bio je 125,005 mm, a ukrajinski 126 mm. Ukrajinci su na svom tenku mjenjali top za 15 minuta, a i mi motor na nasem tenku za otprilike isto vrijeme.

Ode spavati. Nastavljam sutra.

Vlado
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Da li verujes sebi?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 24339
Zastava Novi Sad - Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 7.52
mob
HTC Touch HD, Luna
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
hm .. znachi glatka cev i penetrator od volframa ... to onda
i nije tako loshe ... negde sam prochitao da je najveca mana
t-72 shto zbog autoloadera duzina penetratora je mala shto
mu smanjuje probojnost u odnosu na zapadne topove iako
je kalibar veci ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 17:39:08
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.