Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 16:04:41
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Groblje srpskih tenkova  (Pročitano 50919 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Moja zena svako vece gleda Otpisane na TV. Repriza po stoti put.  Moracu i da pogledam tog Kuruzovica. Ne znam ga, a mislim ni on mene.

Dilema tenkovi ili raspustenice je zaista dilema. Treba samo naci pravi nacin za pristup, svatiti njihove probleme, pokusati ih ublaziti, redovno ih odrzavati i drzati u dobrom stanju. Bitno je i podmazivanje.   Ponekad treba uraditi neku modifikaciju ili poboljsanje. Bolje ce da radi.

O cemu sam ono pricao, tenkovima ili raspustenicama.

Sve je to isto.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
nadam se da gospodja koja gleda otpisane svako vece,ne cita ovu temu... Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Moja zena svako vece gleda Otpisane na TV. Repriza po stoti put. Moracu i da pogledam tog Kuruzovica. Ne znam ga, a mislim ni on mene.

Dilema tenkovi ili raspustenice je zaista dilema. Treba samo naci pravi nacin za pristup, svatiti njihove probleme, pokusati ih ublaziti, redovno ih odrzavati i drzati u dobrom stanju. Bitno je i podmazivanje. Ponekad treba uraditi neku modifikaciju ili poboljsanje. Bolje ce da radi.

O cemu sam ono pricao, tenkovima ili raspustenicama.

Sve je to isto.

nadam se da gospodja koja gleda otpisane svako vece,ne cita ovu temu... Smile Smile

Smile Smile
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
@feanor
 Smile

@vlada
Vlado, ovo sto si rekao,citiram:"jer su bile ceste greske da se top napuni jednom vrstom municije a gadja se sa balistikom druge vrste zrna",me zaista zainteresovalo...Da li su to greske same posade ili su tenkovi snabdevani neadekvatnom municijom za odredjene zadatke ili nesto trece...Mozes li da napises nesto o tome...?
« Poslednja izmena: 07. Apr 2006, 14:31:06 od iljushin »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.53
Sve one tenkove sto smo izgubili je ipak greska do nas! Vukovar je bio greska od pocetka. Popustali smo na pocetku, pa kad je izbio sukob veceg intenziteta, onda jebi ga...

Apsolutno nije tacno da se tenk koristi samo u borbi protiv drugog tenka. To je mozda cak i najredja situacija. Takodje nije tacno da se za urbano ratovanje ne koriste tenkovi. Naprotiv, tenk je tu itekako potreban. Em sjebava moral protivniku, em finu stetu moze da napravi, pogotovo rasprskavajucim zrnima. To da m84 nije dobro oklopljen, pogotovo sa ceone strane, je teska glupost koju sam procitao ovde....

Drugo je to sto se nije napadalo frontalno, vec po dubini, pa mu pridje neka jajara u civilu i zvekne ga osom ili zoljom sa 40 metara....
Kako se danas ratuje? Kakva je strategija zapada? Pa jako jednostavna. Bombardovati sumnjive mete...(bombardovati = bukvalno poravnjati sve sa zemljom), preostalo zbunje odrati sa topovima, haubicama i tenkovima, pa tek onda cesljati tu oblast sa pesadijom.....

Tako je trebalo sa Vukovarom.
1. Obezbediti koridor za izbeglice (bio im je obezbedjen);
2. Objaviti datum napada (ostaviti neki razuman rok, 24 ili 48 sati), hrvati su jako pametno odigrali igru sa Vukovarom. Zrtvovali su sve sto je tamo bilo. Sta mislite, zasto niko nije bezao iz Vukovara? Pa znalo se da cemo ih napasti, drzali su kasarnu u blokadi skoro mesec dana. Rekli su im da ce im stici veliko pojacanje i da ce isterati "srpske okupatore"....Kao sto znate, do toga nije doslo. Na kraju je ispalo to da smo mi, Srbi teska stoka, janjicari, koljaci, a oni jadne zrtve.
3. Bombardovati kombinovano avijacijom/artiljerijom neprekidno dan, dva (stvara se fina paranoja);
4. Pesadijom zauzeti, ako vec nisu, deo grada i osigurati ga od zamki i iznenadjenja;
5. Postaviti par vodova snajperista i izvidjaca i navoditi sa njima dalje artiljerijske napade;
6. Ukoliko se stavke 4 i 5 ne ostvaruju kako bi trebalo, ponavljati stavku 3 vise puta....

Sorry za off ali morao sam.... Smile 

od toga ništa,još ste popušili bombardiranje od NATO-a.Ne mogu vjerovat da tako mlad čovjek tako bolesno razmišlja.
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1390
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Nokia 3310
Vlado svaka čast na stručnim odgovorima Smile
IP sačuvana
social share
ne pitaj me kako živim u kafani jaaaaa...takva je moja sudbinaaaa...
PS - od mene nemojte tražiti passworde i da vam reuploadujem linkove - sve što stavim na burek ja sam to prekopirao za vaše zadovoljstvo Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tenk M84 koristi tri vrste topovske municije. Potkalibarna ili APFSDS, kumulativna ili HEAT i trenutnofugasna ili HE. Ovo su tri vrste topovske municije za top D81, a mogu se i koristiti i za top KBA3  ( KBA-tri ) ukrajinske proizvodnje.  Ova topovska cijev se moze staviti i na lafet pa se dobije topovsko orudje kojeg ima u Rusiji. Kompletan top sa kolijevkom i ostalim pripadajucim dijelovima ima oznaku 2A46M, pa ako koga interesuje neka pogleda na Googlu malo o tome. Municija je dvodijelna, posebno zrno, a posebno punjenje.

Potkalibarna se koristi protiv oklopnih sredstava. Pocetna brzina na ustima cijevi je 1806 m/s. Pritisak prilikom opaljenja, u trenutku eksplozije, na zatvarac topa, je 6600 atmosfera. Maksimalni domet u balistickim tablicama je 4000 metara, medjutim moze da leti puno dalje. U bivsoj YU sa ovim zrnom moglo se gadjati samo na poligonu Kalinovik zbog moguceg velikog rikoseta. U ulicnim borbama probije cetiri kuce i ode dalje. Oko 150 metara nakon opaljenja sa zrna otpadaju trodijelni nosaci potkalibarnog zrna i zrno, ustvari sipka u kojoj je jedan komadic jako tvrdog metala, nastavlja da leti dalje stabilisan krilcima koji su na zrnu, jer je topovska cijev glatka, neizolucena.

Trenutno fugasna se koristi protiv svega i svacega. Na vrhu zrna nalazi se upaljac na kojem je prekidac kojim se mijenja nacin reagovanja zrna, a postoji i kapica na upaljacu sa kojom se mjenja vrijema reagovanja zrna. Sa ovim zrnom moze da se gadja neposredno i posredno, tj nisankom spravom, DNNS-2, do korigovanog tablicnog ugla 78,96 hiljaditih ili negdje do 6000 metara. U nasoj terminologiji pun krug je 6000 hiljaditih, a u zapadnoj 6400 hiljaditih. To je ono kako zaokruziti broj PI. Na 3 ili na 3,2  pa onda 2PI radijana itd. Preko navedenog korigovanog tablicnog ugla vise se ne moze vidjeti cilj nisanskom spravom i onda se prelazi na posredno gadjanje. Sa posrednim gadjanjem se mogu gadjati cijevi do 9400 metara koliko je dato u tablicama gadjanja za top D81, medjutim zrno moze da leti jos dalje, ali to je onda artiljerija. Od ovoga zrna je kasnije nastala fragmentalna municija koja se sada cesto koristi u ruskim tenkovima. Balisticki racunar ruskih i ukrajinskih tenkova iz kojih sam gadjao imaju moguci odabir 7 razlicitih vrsta zrna za ovaj top. Jedno od njih je i raketa 9M119M laserski vodjena kroz topovsku cijev. Nezgodna strana gadjanja sa ovom raketom je to sto tenk mora da stoji nepokretan dok gadja, te je tada laka meta za protivnika.

Trece zrno u nasem tenku je kumulativno zrno. Koristi se za probijanje debelih oklopa, mada sam ja sa njim gadjao rovove i pjesadiju kad sam ostajao bez drugih vrsata municije.

E, na nasem tenku ima prekidac za izbor vrsta municije sa kojom se puni top, a ima i prekidac za izbor balistike sa kojom ce racunar da racuna balistiku i odradi korigovani tablicni ugao itd. Takodje ima i prekidac na komandnom bloku nisandzije za izbor balistike topa ili mitraljeza zavisno gadja li se topom ili mitraljezom PKT. Cesto se desavalo da se top napuni jednom vrstom municije, naprimjer potkalibarnom, a racunaru se da podatak da se gadja kumulativnom i naravno kod opaljenja bude promasaj. E ja sam prepravio neke dijelove u tenku tako da racunar automatski uzima balistiku zrna sa kojim je napunjen top.

Municija domaceg porijekla je veoma kvalitetna i nikad mi nije zatajilo ni jedno zrno. Imao sam nekoliko puta problema sa zrnima za ovaj top kineske proizvodnje. Medjutim za kineska zrna ide drugacija balistika jer Kinezi nisu mogli da osvoje proizvodnju ruskih vrsta zrna, a kod njih se zrno i punjenje uparuju sto nije  kod nas slucaj.

Slike topa i municije mozete vidjeti na   http://republika.pl/hudi2/T-90-tech.htm   

Zasad toliko, mislim da nisam isao u detalje.

Pozdrav,  Vlado
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
Pozdrav za Vladimira
Da li mozes nesto da nam kazes o onom Vihoru na slici,i da li je nekada pokusavana ugradnja termovizije u nisansku spravu,posto je to jedan od vecih nedostataka na M-84
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.52
 Smile Vlado,pozdravljam te u nemom divljenju,ociju punih suza radosnica... :[92]:  Smile
Zaista je milina citati tvoje postove!Necu vise da pitam nista,kako ovo ili kako ono,ti ako nadjes za shodno i ako imas vremena podeli sa forumasima tvoja iskustva,jer ovde ima dosta ljudi koji bi hteli da cuju vise o ovoj temi,jer kad vec imamo nekog ko je strucan,daj da se "ogrebemo" za neki dobar post... Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
O tenkovima sam pisao i na Elitesecurity forumu. I o Vihoru i o termoviziji.   Pogledajte http://www.elitesecurity.org/tema/58949/14. Na ovome forumu mi je ime Ekser222.  Pisao sam i na Yahoo grupama. pogledaj http://groups.yahoo.com/group/Oruzje/messages/. Nekoliko mojih slika ima i na Slavoljubovom sajtu  http://stef124.tripod.com/m84.htm. a dao sam mu i dosta podataka o tenkovima sto je i uvrstio na svoj sajt.

Termovizija je izuzetno skup dio svakog tenka. Mi smo pokusavali da uklopimo termoviziju u nas sistem upravljanja vatrom i to smo i uspjeli na sistemu za upravljanje vatrom na jednoj modifikaciji koju smo ponudili Egiptu. Termovizija je bila americke firme Huges. Sve je bilo odlicno, medjutim rat kod nas je ucinio svoje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 16:04:41
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.