Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 22:50:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Da li znate ko su Goranci?
Da.
62.7%  (32)
Ne.
7.8%  (4)
Povrsno,zelim da znam vise.
29.4%  (15)
Ukupno glasova: 51
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gora i Goranci  (Pročitano 42480 puta)
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Најстарији, за сада познати, српски средњовековни извор о неким селима и засеоцима Горе јесте позната повеља манастира Св.Архангела код Призрена којом Цар Душан 1348. године оснива манастир и даје му многа села у посед

По тој повељи општа обавеза за сва села Горе је била да чувају и дају стражу око манастира и града колико им одреди игуман: "вса горскаа села и Шикља (данас у Албанији) да стоје у манастири на парамуне колицеи вели игуман".

Од посебних обавеза у повељи је речено да Брођани напасају црквене овце уз месечну плату, као и да су ослобођени плаћања травнине за коришћење планинских пашњака, а село Рапча да даје луч манастиру.
IP sačuvana
social share
Ovo je jedan od najtežih dana u mojoj karijeri, životu... Teško mi je iz jednog, jedinog razloga: Ja Crvenu zvezdu vodim sa emocijama. To je moj klub - rekao je Robert Prosinečki.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung 
Citat
Pretpostavljam da kod Goranaca nema ugovorenog braka. Kazem, jer upoznah jednu navodnu Goranku, vrlo specificnog izgleda (sjajan termin kad zelis zaobici zakon politicke korektnosti ), koju je to cekalo.

Pa sad.Ugovaraju brakove i Kinezi,Srbi,Amerikanci,nadju se neki bolidi i medju Gorancima.

Voleo bih da mi pojasnis,sta bre znaci ovo "specificnog izgleda" ?

Citat
Inace su ovde svi Siptari Goranci, pa ispade onda da samo u Beogradu ima daleko vise Goranaca nego svuda. Kako nisam sretao one prave, ne mogu ni doneti neki zakljucak kako izgledaju (opet ima i teorija da nisu srpskog porekla), ali ovi navodni po Beogradu su jako prepoznatljivi, da ne kazem specificni.

Da,ima ih najvise u Beogradu.Nakon 99-te su mnogi krenuli ka glavnom gradu Srbije.A postoje porodice koje su ne znam od kad u istom tom gradu.

Nije mi jasno sta mislis pod ovim "kako izgledaju","prepoznatljivi","specificni".
Ja kad se pogledam u ogledalo ne vidim nista neobicno,sto bi me cinilo specificnim po okolinu?
Ako hoces da vidis kako izgleda "prvi goranac",poslacu ti sliku,al ti nece pomoci... 

Ta teorija je proizvod Bosnjaka,prije 99-te se o njoj nije razmisljalo,sad jeste,i opet ce se zaboraviti.Tekstovi koji ssam postavio na prvoj strani,su jedini koji u sebi imaju relevantne cinjenice.

I nise me bas shvatio. Kad kazem da su ti Goranci koje sam ovde po Beogradu upoznao, specificnog izgleda, to treba da znaci da nisu Goranci vec Siptari i da se samo predstavljaju tako, da ne bi imali mogucih problema.

I ta zenska, dobra picka zaista Smile, samo malo previse "egzoticna" i jos nekoliko primera, svi jednostavno izgledaju kao Siptari. I uvek tvrde ili da su Goranci (trajna opcija) ili te slazu da se prezivaju recimo Bajramovic umesto Bajrami (privremeno resenje Smile).

Sto se tice porekla, iako je srpsko ono najverovatnije, cuo sam da se u Makedoniji tvrdi da su Makedonci i da se sami Goranci tamo tako izjasnjavaju. To je doduse lako razumljivo. Mali je narod u pitanju okruzen Siptarima, pa im je bezbednije da se prislepaju uz vecinski narod, kako bi im bolje islo.
« Poslednja izmena: 24. Mar 2011, 22:01:40 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
Ah ti Goranci...dok sam ziveo na KiM nisam se vadio iz poslasticarnica. Kad se setim samo kolaca..uf uf uf.
Skoro sam bio opet dole i upao u jednu cisto da povratim pamcenje izvrsnoj sampiti, islerima itd.
Malo su bili u cuda kada sam zatrazio sampitu al dobro  Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Citat
I nise me bas shvatio. Kad kazem da su ti Goranci koje sam ovde po Beogradu upoznao, specificnog izgleda, to treba da znaci da nisu Goranci vec Siptari i da se samo predstavljaju tako, da ne bi imali mogucih problema.

Nijesmo se razumjeli.

Citat
I ta zenska, dobra picka zaista , samo malo previse "egzoticna" i jos nekoliko primera, svi jednostavno izgledaju kao Siptari. I uvek tvrde ili da su Goranci (trajna opcija) ili te slazu da se prezivaju recimo Bajramovic umesto Bajrami (privremeno resenje ).

Onda ti upoznajes samo siptare.Ja licim na latino-americke glumce,pa ako hoces sliku  Smile  Smile

Citat
Sto se tice porekla, iako je srpsko ono najverovatnije, cuo sam da se u Makedoniji tvrdi da su Makedonci i da se sami Goranci tamo tako izjasnjavaju. To je doduse lako razumljivo. Mali je narod u pitanju okruzen Siptarima, pa im je bezbednije da se prislepaju uz vecinski narod, kako bi im bolje islo.

Kada je Makedonija postala nezavisna 92-ge. dva goranska sela su ostala u njenim granicama (kao i u Albaniji 9,Titovom krivicom).

To sto Makedonci sto zele da svojataju,posto gube svoj nacionalni integritet i identitet u sopstvenoj drzavi,to je njihov problem,niti me tangira niti ga svatam za ozbiljno.Poceo sam da stavljam dijelove tekstova koji mnogo cvrsto govore o nasem porijeklu,kad te negdje ne bude muka,procitaj slobodno,nije lose stivo  Smile

Sto se tice siptara koji zive po Beogradu,nekako i svatam to njihovo poistovjecivanje sa nama.To nama samo skodi,a i  lako jbt prokljuvis covjeka kako prica.Nama je maternji jezik srpski,pa nemamo nikakav problem kako ga govorimo,niti to radimo kao da nam je strani,nadam se da me razumijes.

A postoje i oni sto slazu za prezime.Jbg. u pitanju je strah,meni je to prije svega lose,jer se tako sve vise asimilujemo i utapamo.Ali mogu i da svatim ljude.
Znas,nijesi siptar,zgrozis se kad ti tako nesto kaze.A u zemlji koja je tvoja,uvijek bila i ostaje,ne bivas bas prihvacen,onakakv kakav jesi,zato i ne mogu da sudim nikom.

Citat
Malo su bili u cuda kada sam zatrazio sampitu al dobro

Smile Smile
IP sačuvana
social share
Ovo je jedan od najtežih dana u mojoj karijeri, životu... Teško mi je iz jednog, jedinog razloga: Ja Crvenu zvezdu vodim sa emocijama. To je moj klub - rekao je Robert Prosinečki.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
У турском попису из 1452/55.обухваћена је поред осталих и нахија Гора. Ту су дати не само називи села него и словенска имена житеља, па је овај попис од посебног значаја како због простора о коме сведочи тако и због старине јер представља део најстаријег сачуваног турског пописа који је захватио и српске земље.

Падом Призрена под турску власт 1455. године завршено је и освајање ових српских жупа. У поменутом турском попису из 1452/55. године дати називи села у Гори су апсолутно словенска а имена пописаних људи највећим делом словенска.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
У свим селима Горе постоје остаци или трагови 41 православног храма - црквишта и једне испоснице, као и 23 стара хришћанска гробља.

Од поменутих црквишта за 8 се сматра да су били манастири: у Броду Св.Димитрије где је по предању "била и владичанска столица", у Враништу, У Крстацу ( у коме ливаде ван села и сада зову Калуђерци ), Љубовишту, Злом Потоку, Глобочици, Радеши и Рестелици.

Зна се и за постојање једносг ћирилиског епиграфског споменика (Зли Поток), налазе сребрних кандила (Љубовиште), напрсних или обредних крстова (Брод, Радеша), икона и старих библија (Брод), мермерних крстионица (Зли Поток и Рестелица).

Од 9 горанских села: Борје, Запод, Кошариште, Ново Село, Оргошта, Орешак, Пакиша, Црнољево и Шиштевац која су по уговору о миру 1925. године припала Албанији, црквишта су постојала у Борју, Заподу, Шиштевцу и Кошаришту (Св.Марта).

Зна се и за постојање једносг ћирилиског епиграфског споменика (Зли Поток), налазе сребрних кандила (Љубовиште), напрсних или обредних крстова (Брод, Радеша), икона и старих библија (Брод), мермерних крстионица (Зли Поток и Рестелица).
« Poslednja izmena: 24. Mar 2011, 22:55:45 od Goranac-jaci nego ikad!!! »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Да би причали о житељима Горе, морамо се осврнути на саму важност ове области гледано кроз историју. Гора и целокупна, пашњацима богата, Шар планина често су, због свог значаја, мењали владаре. Повлачењем Византије, ове области, као и призренску котлину, освајају Бугари (1204. године) да би убрзо 1275. године Призреном и околним жупама загосподарио Стефан Првовенчани.

Под Немањићима Гора доживљава нагли развој, али се после смрти Цара Душана на ове територије устремљују многи владари ситних кнежевина, настале цепањем Душановог царства.

У историјским записима поменуто је и то да је у Гори почетком 14. века владао севастократор Павле, чијом је ћерком Јефимијом био ожењен Андреј Музаки (1318 - 1348), владар и кнез у Албанији.

Јован и Константин Драгаш (Дејановић) владају овим областима до првих турских освајања. Непосредно пред Косовски бој (1389.године) Вук Бранковић наново успоставља управу над Призреном, Гором и другим жупама са северне стране Шар планине.

Плашећи се губљења власти Константин Драгаш постаје турски вазал и убија свога брата Јована, владара западне Шар планине, који није хтео прихватити турско сизеренство.

Константин Драгаш са својом војском учествује у Косовском боју, на османлијској страни, не би ли учврстио власт и задобио поверење султана Мурата.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Гора и Горанци су имали велики значај и за средњевековну Србију. То показује чињеница да је владика Василије "Македонац" 1349. године установио баш у Гори, у Броду, епархију која је обухватала целу призренску област.

Доласком Турака у Призрен (1455. године) ситуација у Гори се, међутим, битно мења. Ранији трговачки путеви који су повезивали Јадран са Егејским и Црним морем увелико губе на значају због опште несигурности трговачких каравана. Гора и насеља дуж тих путева нагло престају са развојем. Гора постаје нахија призренског санџака, али се Горанци, и поред тога, успешно одупиру исламизацији.

Горанци су му као словенско, српско и хришћанско становништво пружали помоћ и сарадњу надајући се коначном избављењу од Турака. Међутим, аустроугарске трупе на Шар планини завршавају свој продор јер су западне границе Аустроугарске угрозили Французи. Убрзо умире и Пиколомини, а све околне области заузимају поново турске јединице.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Сазнавши за сарадњу становништва са аустроугарском војском, турске трупе почињу планску одмазду чинећи нечувене злочине према Горанцима. Нестајала су и горела читава села. Почела је и велика сеоба Срба, предвођена Патријархом Арсенијем Чарнојевићем.

Међутим, ова сеоба није у већој мери захватила и Гору, јер је у њој живело компактно словенско становништво за разлику од других средина где је већ од раније отпочео процес исламизације и досељавање несловенског становништва.

Гору крајем 18. века захватају две паралелне промене које ће у наредном периоду умногоме утицати на смањење броја становника чак и гашење читавих села. Гору је захватила исламизација, а убрзо затим и епидемија куге. Године 1815. почиње и досељавање Арбанаса у околину Призрена.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

SD-Crvena Zvezda!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7417
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia N95
Године 1886. Гору и Горанце је проучавао Иван Степанович Јастребов, руски конзул. Он напомиње да су му тада неки житељи Горе рекли да је баба Божана, последња хришћанка, умрла пре "двадесетак" година. Интересантно је, наводи Јастребов, да су то исто рекли и његовом колеги Анастасију који је у Гори боравио 30 година пре Јастребова.

Горанци су једини који су задржали аутохтони српски језик, културу, традицију и старе српске обичаје и то независно од исламизације. Колико су Горанци привржени својим српским и хришћанским коренима види се и из изјаве Суљ-капетана, једног од горанских хајдука, на самрти 1909. године: "Нову веру нисам упамтио, стару нисам заборавио".

« Poslednja izmena: 24. Mar 2011, 23:13:34 od Goranac-jaci nego ikad!!! »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jul 2025, 22:50:42
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.