Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 00:25:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Godišnjica likvidacije Čaušeskua  (Pročitano 16096 puta)
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
SonyEricsson k530i
Kome ? Kad? nemoj lupati,da se toliko zaduzio znas koliki bi dug bio sad ?
Da li si nekada cuo za donacije ? Koliko je para pokupio sto je rekao staljinu "NE" ?Koliko je para uzeo za Trst ?
A ima tu jos mnogo stvari......ja sam skoro citao,samo je gadafi poklonio jugoslovenskom narodu milijardu $ .
Koliko je para dobijeno sto su priznali bivse kolonijalne zemlje ? KO je izgradio afriku ?Primer alzir o kome se i danas pokrenula nova prica.

Изволи наведи документ.Где је Гадафијева милијарда,где су паре од оне колонијалне беде,и колико смо то лове узели градећи афричке припиздине.Друго Југославија је најзадуженија била пред крај Титовог живота па до распада,неких 20 милијарди тадашњих долара(ценим да је то бар 80 милијарди данас).С тим да је Тито узимао зајмове,које од осамдесетих није било могуће вратити,пошто си ушао у период економске стагнације,а све због пропасти привреде коју су водили он и његови кадрови.

Pa normalno,to je i dobro....ljudi su gradili svoju zemlju....tad je zemlja bila narodna,vlast je bila narodna,milicija je bila narodna....

Власт и милиција никад нису народни.То би могао да упамтиш  Smile

Situacija je bila bolja nego sad,kad ljudi platom jedva pokrivaju racune.....a tek kolko skola prica da i ne pricamo....koliko kosta upisnina,koja je obavezna....
Koliko kostaju razni izleti.....kurci palci.....

Излети нису обавезни.

Pametno,sta sad imamo ?
Dozvolili smo to da strahujemo od siptara,da sipci krenu prva linija odbrane bi bila oko nista,jel to prava Srbija ?
Sto nespomenu zeljavu medju te podzemne objekte ?
Sve ygrade imaju spremljene podrume ya rat,ja znam minimum 100 podzemnih baza,sklonista...itd....

Страхујеш од војске Шиптара?Благо теби.

Takvih sklonista je mnogo...samo nisu bas javna......makar u mojoj okolini ih ima dosta....samo je problem sto su sad zapusteni....jbg...sad je i vojska prestala da bude narodna...

Није поента таквих склоништа да буду јавна.А и немој да бринеш,ионако те не би пустили да се склониш у њих.

Hoces da kazes da je tito upravljao logorima ?

Ма јоооок,не да није управљао,него није ни знао за њих,а кад је чуо да постоје одмах их је затворио,чуваре стрељао а затвореницима дао пензије.

Glupost.....imas li ti dokaz za to?
To se nikada nije desavalo...ljudi su se sklanjali ybog drugih situacija......vidim ja da si ti pod utiskom staljinov filmova xD
Naravno da su kaznjavani svi vidovi nacionalizna,sto je donekle i bilo normalno,zar ne ?Sta se desilo kad su pustili
nacionalizam ?

Имаш ли ти доказ да нису склањани због национализма?

Glupost takodje......moji su uvek bili prviatnici,i niko nas nije dirao za vreme komunista.....kad pogledas knjige videces da je tad radjen mnogo veci posao nego danas....mnogo vise zarade je bilo.Tad se zivelo.Da napomenem niko nije bio u partiji,deda nije hteo i nije nikome dao,dok je moj pradeda bio kraljev gardista,i mnogo puta isao u tvorzu kad se opije,pevao covek pesme o kralju peri po kavanama Smile

Ма какви,нико жив није дирао приватнике,зато смо имали тако јак приватни сектор.То што ти је деда био занатлија или кафанџија,или имао неку малу радњицу,па није радио у друштвеном сектору,не значи да смо били рај за приватнике.

da,pogledaj sahranu tita,i videces ko su mu sve bili drugovi.....pogotvo van juge.I videces koliko je covek vredeo.

Наравно,опште позната ствар да се на сахранама државника појављују искључиво људи који их воле и поштују.

A jel vojvoina nije hranila ? Koliko je izvezeno poljoprivrednih dobara za vreme mraka komunista ?To nam je bio jedan od glanvih aduta.

Теби и даље није јасно да се и тад храна увозила?Није ти јасно,да је компаративно гледано,цео примарни сектор за време социјализма заостајао за секундарним,што ти се на крају и обило о главу економски?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Све за Српство

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7454
Zastava Добој, Република Српска, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
кмилош 992:

За дуг:Имаш интернет па потражи.
За акције:Зашто не одеш на градилиште бесплатно радити?
За народну власт:питај сељаке колико је власт била народна.
За шипке:Тито их је примао на Косово тобож заштите од Енвера.
За склоништа:То што ти зовеш склоништем је остава без ичега у односу
                     на Кочевски Рог (Рибница на Долењскем СЛО) испод
                    планине је градић.
За логоре:Логорима сам управљао ја.
За национализам: моји логори.
За приватлук:зависи о којој години говориш.Није могао бити свако ко је
                    хтјео већ ко је био подобан (шта ли је то значило).
За сахрану:да о мени серу 50 година дошло би и мени.

Тако мој пријатељу да ја брзо напишем како не бих нешта пропустио.
Не желим да улазим у дубљу расправу.
Имаш право да вјерујеш у шта хоћеш и јавно да кажеш.То ниси могао
у доба Друга Старог.
Мене само интересује како се упушташ у полемику о којој не знаш ништа
више осим из књига о другу старом.Видиш.Прочитао сам у животу бар
300 књига на тему НОБ и КПЈ као и на теме које су против истих и на
основу тога изњео свој суд.
Тебе да су интересовала питања која си поставио мени ти би се мало
потрудио па сазнао о чињеницама које су ти не вјероватне.Не би говорио
ма нема шансе,коме,кад,немој лупати,курци,палци,имаш ли доказ за то и
глупост.

Једна је ствар у шта ти вјерујеш а друга је колико знаш.
Не мислиш ваљда да ћу ти ја овдје постављати 30 страница "доказа".
Ти си своје познавање показао и доказао својим упадицама баш онаквим
каквим се служе особе комунистичког миљеа.Грубо,сурово,безкомпромисно и
на крају сирово.      
IP sačuvana
social share
Edit by yetyou: Maksimalno dozvoljeno koristenje potpisa je uredjeno od trenutnog "raspolozenja"  MOD-eratora.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
Nokia 6230
Dobra opsaka da je primarni sektor zaostajao za sekundarnim.
Sada si dosao do toga da ti primarni sektor zaostaje negde 80% za sekundarnim, Kako ces sada?
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
SonyEricsson k530i
Sada si dosao do toga da ti primarni sektor zaostaje negde 80% za sekundarnim, Kako ces sada?

На овај начин никако,ни тада ни сада.То и моја баба види.Али док ти купујеш гласове доларима ММФа помоћи нема.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 684
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
Dok su se mnogi drugi zaduzivali u inostranstvu, Caucesku je Rumunima ostavio $0 inostranog duga i zemlju sa pozitivnim prirastajem stanovnistva (8 miliona vise Rumuna za vreme njegove vladavine). Jeste, bilo je nemastine, nepotizma, bilo je svega i svacega, ali da je sve bilo tako crno kao sto neki misle - i nije bas. Uporedjenja radi, "nas" diktator Broz je nama ostavio drzavu u potpunom rasulu sa dugovima do guse i sa neresenim (pa i znatno uvecanim) nacionalnim problemima, i uz sve to jos uvek otplacujemo kredite za te njegove jahte, dvorove i opste rasipnistvo tadasnje vladajuce klike. A sto je najgore, niko od tih Brozovih aparatcika nije odgovarao pred sudom za katastrofalnu politiku komunista koja je direktno dovela do tragedije '90-tih a kamoli da smo nekoga od njih streljali...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
Nokia 6230

На овај начин никако,ни тада ни сада.То и моја баба види.Али док ти купујеш гласове доларима ММФа помоћи нема.
Nisu to glasovi kupovani dolarima mmf-a. To su glasovi nepismene rulje kojoj se sistematski prodaje preko tv-a da su razlicite dogme, koju predstavljaju razliciti ljudi spas.
Dogme su ti evropa ili Rusija (jebe se evropi ili rusima za tebe) a spas su Dinkic, Boris,Toma, Velja svinjar i njegovi konobari.
Napravicu digresiju pa cu se vratiti na rumune.
Jel ti je Toma i ostali proterao 300.000 pismenih? Svaki pametniji od njega?
Jel ti je ostalo pola nepismene nacije svaki gluplji od njega? Sad je lako. Cu vi dam pape, cu vi vatam lopovi samo me izaberite. U jeuropu cu vi odnesem.Samo mi dajte da vam se najebem majke.
To ti je politicki milje u Srbiji.
Hajde da se vratimo kod rumuna. Jel im je Ilijesku u dva mandata drzao socijalu preko primarnog sektora? Zakasnili su taman osam godina.
Zasto Causesku nije davao da se ide van granica? Jer bi izgubio najjacu primarnu energiju a to je pamet.
Covek na betonjerki daje kontinualnu snagu od 35 vati. Deset inzenjera koji projektuju jednu energanu daju snagu od stotina miliona vati.
Ako bise tako razmisljalo, sto je po meni veoma prosto, pevali bi drugacije pesme. Ali bi onda Toma (karikiram) bio zaduzen da 'narani prasice i ne dira dugmice'.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
SonyEricsson k530i
Dok su se mnogi drugi zaduzivali u inostranstvu, Caucesku je Rumunima ostavio $0 inostranog duga i zemlju sa pozitivnim prirastajem stanovnistva (8 miliona vise Rumuna za vreme njegove vladavine).

Они и јесу били беда отплаћујући његове дугове.А то што су све вратили пар месеци пре него што је рикнуо није им много помогло,пошто ни данас нису далеко одмакли.Друго,тако гледајући,у том периоду све земље Европе су повећале број становника.Бела куга и креће некако у то време.

Jeste, bilo je nemastine, nepotizma, bilo je svega i svacega, ali da je sve bilo tako crno kao sto neki misle - i nije bas.

Значи све супер,само пар ситница квари слику?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

''Ništa se ne dešava slučajno''

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1832
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
@kmilos992
Za NE Staljinu, dobio je 340 milijardi tadasnjih dolara. To nije moj podatak, to je podatak koji je dao javno Svetozar Vukmanovic Tempo koji je bio pored vatre
Pa o tome pricam.....znao je da uzme pare....

Citat
Nemoj gledati borbeni deo, nego civilno inzenjerski deo. To je sve bilo po uzoru na NASA. Prvojska pa posle civilima kad se racuna da je korisno. Tako vojska ugovori velike brane, luke, energetske objekte pa deli Radu, Trudbeniku, Energoporjektu, Energoinvestu, Hidromonazi itd.Svi rade po nesto, a glavni projekat drzi vojska.
bitno je da se radi....

Citat
Pa svo oni objekti (Bihac, Han Pijesak, Beograd, Rijeka) su kostali milijarde i milijarde.
Ne znam koliko su kostali ri,ali znam da je zeljava ksotala oko 4 milijarde ondasnjih dolara,nase najvece ulaganje u tom periodu......
Citat
Dakle ti nisi imao privredu o tome se radi, pa kada su ti poslovi propali, propao si ti ti.
Uz to da ne pricamo da se raspala cela koncepcija. Kome sluze sada ti objekti?

Te fabrike nevaljdaju nama,ali dodje stranac i pokrene je,njemu valja ?Pitanje je sad da li te fabrike ne mogu da posluju,ili mi necemo da ih pokrenemo ?

Sve bi bilo drugacije,da nije bilo rataqa veruj mi.....mi smo morali posle pada berlinskog zida da se sacuvamo,ali nije imao ko to da uradi...leteli su bez glave...svet se rusi....milosevicu se javlja ideja da pravi uniju slovena sa rusima i belorusima Smile

Citat
Изволи наведи документ.Где је Гадафијева милијарда,где су паре од оне колонијалне беде
Nemam dokument.....ali pogledaj oko sebe,putevi,mostovi,bolnice...fabrike eto tu su te pare!
Citat
и колико смо то лове узели градећи афричке припиздине
Afrikanci mozda nisu imali pare ali su imali nesto drugo sto nama treba.Da su afrikanci tolika beda ne bi ih kinjili englezi,francuzi,portugalci i ostali roliko godina xD

,
Citat
.Друго Југославија је најзадуженија била пред крај Титовог живота па до распада,неких 20 милијарди тадашњих долара(ценим да је то бар 80 милијарди данас).
Pa da pred kraj zivota,kad je se tito iskljucio iz politike ?
Ko je vodio glavnu rec poslednjih godina titovog zivota ?
I najveci dug SFRJ iz 1989 iznosi 8 milijardi $ ondasnjih.....

Citat
С тим да је Тито узимао зајмове,које од осамдесетих није било могуће вратити,пошто си ушао у период економске стагнације,а све због пропасти привреде коју су водили он и његови кадрови.
Od koga je uzimao zajmove ?Kad?Koliko? da cujem.

Citat
Власт и милиција никад нису народни.То би могао да упамтиш
Ko bira vlast ? narod,ko je na lvasti onaj koga narod bira....to su najsposobniji ljudi iz naorda,koji predvode narod i predstavljaju ga van.E drugo je sto je kod nas sve poremeceno.
Milicija je narodna,sacinajva ga narod.....milicajac je obican covek cim skine uniformu.....mada i to je propalo.....mene policajka htela da privede,jer sam ih proslog leta nazvo milicija , sad su policija.

Citat
Страхујеш од војске Шиптара?Благо теби.
Imam kucne prijatelje koji rade u generalstabu....prva linija ozbiljne odbrane ti je kod nisa....pa ti vidi koliko smo sposobni......a i prica o 2 albanska tenka je davno prevazidjena....sad bi imali otvoren front...a jos oni imaju modernije oruzije...njihova vestacka vojska makar ima iste uniforme...postroj nasu i nadji 2 vojnika sa istom uniformom u jednoj jedinici.a o opremi da negovirm.......o minama,bombama,puskama koje su unistene ili prodate na crnom trzistu.....

Citat
Није поента таквих склоништа да буду јавна.А и немој да бринеш,ионако те не би пустили да се склониш у њих.
U nekim sam vec i bio,ima jedno vestacko brdo u mojoj okolini.....kod mog dede nedalko je isto podzemno skolniste tkzv "Susara" ,sve je to 99 bilo pun raznih vojnih materijala...moji radnici isli sa viljuskarima istovarali...
Ko je napravio ta sklonista ?

Citat
Ма јоооок,не да није управљао,него није ни знао за њих,а кад је чуо да постоје одмах их је затворио,чуваре стрељао а затвореницима дао пензије.
"Ako mi nenapravimo takav logor negde u jugoslaviji,cela jugoslavija ce postati staljinov logor"Kardelj
A ideju je mislim dao stevo Krajcic.A agustincic je nasao lokaciju.
Logor je napravljen za izdajnike saradnike IB,.uhapseni su prvo mesecima bio u republickim kaznionicama,najvise ih je bilo u bilecu,tu su bili i kadrovi iz armije zatvoreni...na sastanku je opet Kardelj izneo da se ibeovci moraju izlovati od ostalih zatvorenika.Odluku je doneo politicki vrh,mada oni kazu da nisu ni slutili u sta ce se pretvoriti logor...
Tito je jednom izjavio,edo ja jesam odobrio,ali nisam znao u sta ce se pretvoriti,da bi edvard odgovrio ni ja ....

Mada ovakvom izgledu GO najvise je doprineo Gosnjak...Da ne zaboravimo da je i micunovic bio jedan od komunista,naravno ne kao zatvorenik  na go,a danas je u najvecoj partiji koja je na vlasti xD
Ali kad je sovjetska vojska pocela da opkoljava jugu,morali su se spijuni  izdajnici hvatati..d.a zlo bude vece medjunarodna policija je znala za logore...neki komunisti su pokusali da ratifikuju ideju o takvim logorima..

mislim ne branim ja GO daleko od toga,tamo su se stravicne stvari dogadjale,mogli bi da otvorimo temu o tome,to mora da se zna....ali to nije bio logor za sve vec samo za saradnike IB.

Citat
Имаш ли ти доказ да нису склањани због национализма?
e imas ti dokaz da jesu ?

Citat
Ма какви,нико жив није дирао приватнике,зато смо имали тако јак приватни сектор.То што ти је деда био занатлија или кафанџија,или имао неку малу радњицу,па није радио у друштвеном сектору,не значи да смо били рај за приватнике.
Imao je jednu od jacih privatnih radnji u celoj ondasnjoj zemlji...i nije bijo jedini,bilo je dosta kolega....on je uvozio robu iz italije i afrike preko rijeke...i zatim prodavao ostalim kolegama....bilo je mnogo ljudi koji su se bavili privatnim poslom......i vecina njih i danas radi,tj njihovi potomci...

Citat
Наравно,опште позната ствар да се на сахранама државника појављују искључиво људи који их воле и поштују.
Samo pogledaj snimak mnogo toga ce ti se kazati.

Citat
Теби и даље није јасно да се и тад храна увозила?

Sta smo uvozili ?>

Citat
За дуг:Имаш интернет па потражи.
nemoj mnogo verovato sto nadjes na netu xD

Citat
За акције:Зашто не одеш на градилиште бесплатно радити?

za koga da radim ?
eto ako se org. neka akcija obnavljanja drzave rado ce odazvati i vodim mojih 11 radnika sa sobom i sve masine dajmeo na uslugu.

Citat
Прочитао сам у животу бар
300 књига на тему НОБ и КПЈ као и на теме које су против истих и на
основу тога изњео свој суд.
takodje i ja ako ne i vise xD
« Poslednja izmena: 29. Dec 2009, 15:57:26 od kmilos992 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Све за Српство

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7454
Zastava Добој, Република Српска, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6

Samo besparica stabilna
Gordana Bulatović, 23.05.2009 20:33:24    

SVE generacije onih koji su živeli na ovom području sasvim sigurno kao "crticu" iz svoje mladosti pamte - zahtev za štednju. Danas, u vreme prelivanja velike svetske krize na ovdašnji ekonomski milje, vratila su se i sećanja na razne stabilizacije, devalvacije, stagnacije... U svakom slučaju, istoriji nekadašnje SFRJ, ali i svih država, njenih nasledica (pa i Srbije) jedno je zajedničko - periodi u kojima je bilo teško i neizvesno živeti.
Jedno od obeležja SFRJ u privrednom životu bila je dominantna uloga države, ali i česte promene na ovom polju. Tako je transformacija sistema u pravcu izgradnje samoupravljanja započela 1950. godine, a privrednom reformom 1965. godine, započet je proces prilagođavanja dotadašnjeg sistema tržišnom. Promene su se dešavale i 1967, 1968 i 1969. godine, a zatim se, do 1971. godine gotovo ništa, u sistemskom smislu, u SFRJ nije menjalo.
Dominantan problem početkom šezdesetih godina bili su inflacija i platni deficit. Ekonomska politika bila je zasnovana na ideji da "dalja ulaganja nisu potrebna, jer se postojeći kapaciteti koriste polovično". To je značajno uticalo na opadanje stope privrednog rasta. Smanjena investiciona aktivnost značajno je smanjila mogućnost zapošljavanja, kao i izrazito zaostajanje nerazvijenih područja.
S druge strane, u to vreme u SFRJ naglo počinje da se razvija potrošačka psihologija.
Vlast promoviše potrošnju kao "glavnu motornu snagu razvoja", a težište se stavlja i na prerađivačke grane industrije tako da SFRJ kreće da, uprkos "zaklinjanju" u potrebu izvoza kao prioriteta, uvećava uvoz sirovina. U isto vreme primarna proizvodnja tavori, željna kapitala i ulaganja.
Rast ličnog dohotka bio je, u ovom periodu, iznad rasta i produktivnosti rada i rasta BDP.
Primetno je i sve češće neravnomerno teritorijalno razmeštanje investicija, i pored toga što je ravnomerni razvoj, kao socijalni cilj, našao svoje mesto još u Prvom petogodišnjem planu razvoja naše zemlje.
Sve ovo uslovljava da SFRJ sledeću deceniju dočekuje sa sve većim socijalnim raslojavanjem.
Početkom sedamdesetih, rukovodstvo SFRJ počinje da shvata da se koncept i praksa samoupravnog socijalističkog preduzeća - prevaziđen. Zato se krenulo sa velikim promenama, koje su kulminirale donošenjem Zakonom o udruženom radu iz 1976. godine, koji se odlikovao "delegatskim načinom odlučivanja, slobodnom razmenom rada, ostvarenje načela raspodele prema radu..."
Sedamdesetih godina dolazi do enormnog zaduženja Jugoslavije u inostranstvu. U 1972. godine inostrani dug iznosio je 2,3 milijarde dolara, a u 1980. godini - 9 puta više.
Stručnjaci kažu da su upravo politička i privredno - sistemska rešenja iz ovog perioda dovela do privrednog kraha i raspada zemlje. Tu se, pre svega, misli na Ustav iz 1974. godine i Zakon o udruženom radu iz 1976. godine.
Za privredni razvoj bivše SFRJ vreme između 1981 - 1990. godine je svakako jedan od najtežih i najkritičnijih perioda razvoja. Privreda SFRJ je, zapravo, od 1981. pa do raspada proživela desetogodišnju stagnaciju. U ovom periodu dolazi do opšteg pada produktivnosti rada po stopi od -1 odsto godišnje. Padaju i investicije, a obustavlja se i gotovo svaki uvoz kapitalne opreme. Velika, i po mnogo čemu, teška i specifična ekonomska kriza u ovoj deceniji prouzrokovala je i smanjenje realnih ličnih dohodaka i potrošnje stanovništva. Sve to dovodi i do izrazitom zaoštravanja već hroničnog problema nezaposlenosti.
Od 1980. do 1982. godine Jugoslavija je uzela 11,7 milijardi dolara kredita. U iste te tri godine, otplaćeno je 12,5 milijardi dolara na ime dospelih kreditnih obaveza, glavnica i kamata.
- U Titovo doba bivša SFRJ je uživala u većoj potrošnji u odnosu na proizvodnju, jer je kapitalizovala političku poziciju vođe nesvrstanih zemalja i lokaciju između dva neprijateljski nastrojena bloka - kaže ekonomista Miroslav Zdravković. - Nerealan, jak kurs dinara predstavljao je sidro za veliku potrošnju. Ogroman priliv kredita bio je garant snage dinara. A, potrošnja je, kao i u prethodnih osam godina, bila znatno veća usled veće vrednosti uvoza od izvoza.
Jačanje dolara usled restriktivne monetarne politike SAD uticalo je, smatra Zdravković, na to da treći svet uđe u platnobilansnu krizu početkom osamdesetih godina prošlog veka, uključujući i tadašnju SFRJ. Ona bi, veruje Zdravković, nastupila i da je Tito ostao živ, jer je predstavljala svetski fenomen, baš kao što je to danas svetska ekonomska kriza.
- Nakon proglašenja spoljne nelikvidnosti i ugovaranja aranžmana sa MMF, SFRJ je u periodu od 1983. do 1989. godine, ušla u spiralu nominalne depresijacije dinara i rasta cena, što je dovelo do smanjivanja realnih zarada - ističe Zdravković. - U ovom kratkom periodu je, možda jedini put u svojoj 45 godina dugoj istoriji imala suficit tekućeg računa. Manje je trošila i razduživala se.
IP sačuvana
social share
Edit by yetyou: Maksimalno dozvoljeno koristenje potpisa je uredjeno od trenutnog "raspolozenja"  MOD-eratora.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.4
mob
Alcatel 
Titova Jugoslavija je imala 24 miliona stanovnika, te taj kredit se ne može porediti sa današnji, a drugo pare nije proćerdala grupica ljudi kao danas. Izgrađena je Jugoslavija što u javnim dobrima, što su ljudi dobijali kredite za izgradnju porodičnih kuća. Mnogi i danas zahvaljujući tome imaju krov nad glavom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 00:25:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.