Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Sep 2025, 15:08:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: God is dead?  (Pročitano 37144 puta)
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
mob
Samsung S7
Licni moral i moral drustva jesu razlicite kategorije a termin "drustvene moralne norme" je isto sto i "javni moral".

Licni moral ne moze postojati ukoliko ne postoji drustvo u kome se taj moral priznaje i praktikuje. Sto si primetio je da sam covek koji zivi u sumu medju zivotinjam nema nikakvog morala, niti mu na kraju krajeva treba. Cim se tu pojavi jos jedna osoba, tada na scenu stupa moral. I onda je moja definicija sasvim prikladna i jasna: "Moral je skup dogovorenih ili nametnutih pravila ponashanja izmadju pojedinca i drustva, ili izmedju jedinke i jedinke."

Ako pod terminom licni moral ukljucujes i pravila ponasanja od strane pojedinca, ne vezano za to da li taj moral drustvo odobrava ili ne, recimo moral jednog policajca u nekom mestu, gde on svojim ponasanjem daje primer drugima, tada bi morali da analiziramo motive jednog pojedinaca i odakle taj moral dolazi?

Za moral se najcesce vezuju rec cast i postenje. Ili ti fer odnos prema sebi i prema drugima. Alturizam se smatra vrhuncem necije nesebicnosti, gde se cesto u teskim vremenskim nepogodama ili ratu, pojedinca zrtvuje za dobrobit zajednice (najcesce opet da se spasu zene i deca). Opet na drugoj strani tog morala nalazi se na potrebu zejednice da po svaku cenu sacuva zivot jednog heroja (vodje) pa cak i po cenu da nekoliko stotina ili hiljada ljudi strada tom prilikom.

Lazni hriscanski moral se svodi na recimo najdrasticniji primer, na ponasanje crkvenih velichina i na recimo cinjenicu da crkva ima ogromne pare od dobrovoljnih priloga i od prodaje predmeta i usluga, dobivene od naroda, ali te pare narodu - ne daje. Recimo na primeru lecenja od teskih bolesti kod dece, gde crkva nece ni da primirishe nekom vecem prilogu koji bi pomogao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Ako pod terminom licni moral ukljucujes i pravila ponasanja od strane pojedinca, ne vezano za to da li taj moral drustvo odobrava ili ne, recimo moral jednog policajca u nekom mestu, gde on svojim ponasanjem daje primer drugima, tada bi morali da analiziramo motive jednog pojedinaca i odakle taj moral dolazi?
naravno da ukljucujem. bez toga bi pojam bio besmislen. moralni konflikti u sukobu sa stavovima drugih ljudi i drustvenim normama su nesto uobicajeno i termini kojima se to opisuje su neophodni.

Lazni hriscanski moral se svodi na recimo najdrasticniji primer, na ponasanje crkvenih velichina i na recimo cinjenicu da crkva ima ogromne pare od dobrovoljnih priloga i od prodaje predmeta i usluga, dobivene od naroda, ali te pare narodu - ne daje. Recimo na primeru lecenja od teskih bolesti kod dece, gde crkva nece ni da primirishe nekom vecem prilogu koji bi pomogao.
e to je vec nesto
ali ti ovde kritikujes instituciju, a hriscanstvo je ideja da se jednostavno izrazim
to sto kritikujes nije hriscanski moral nego moral odredjene institucije i ljudi koji je cine na odredjenom mestu i u odredjenom vremenu
istina rec je o hriscanima i hriscanskoj instituciji, ali je tesko reci da oni predstavljaju celokupno hriscanstvo.
zapravo niko ne predstavlja celokupno hriscanstvo i hriscanski moral je neophodno kritikovati na osnovu biblije i hriscanskih ucenja.
ja mislim da je kritika moguca i potrebna ali da je u tom slucaju tesko govoriti o laznom hriscanskom moralu.
« Poslednja izmena: 20. Feb 2016, 09:35:03 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.109
mob
Ericsson jeste
Citat
naglasio sam "delovanje takvo da je akter svestan da svojim postupkom utiče na druga svesna bica" da bih rekao da moralni stavovi nisu vezani za postupke koji nemaju posledice na druga svesna bica i postupke kada akter ne zna da postoje posledice na druga svesna bica.
  Smile dal me zezaš sad? pa SVI postupci imaju posledice na SVA bića..ne znam zašto je bitno da li akter zna da postoje posledice ili ne
ponavljam,blesaviju definiciju ''morala'' nisam čuo,a sve su bile blesave jer se mučenici upinju da objasne i definišu i nametnu nešto što i oni znaju da NE POSTOJI,svako isključivo sve radi ZA SEBE I ZBOG SEBE,nema tu ni morala ni nemorala ni amorala

Citat
Alturizam se smatra vrhuncem necije nesebicnosti, gde se cesto u teskim vremenskim nepogodama ili ratu, pojedinca zrtvuje za dobrobit zajednice
nijedno (NIJEDNO) delo nije nesebično,čak i ta ''herojska'' koja na prvi pogled priprostim ljudima deluju tako.taj pojedinac što se ''žrtvovao'' to je učinio ZBOG SEBE, pružila mu je užitke (možda i boner)  ta pomisao da će ga masa idiota okarakterisati kao ''heroja'' ili ''sveca'' i slične bljuvotine,to mu je trenutno nadvladalo volju za životom il šta već i voila-tako nastaje svako ''žrtvovanje''

kada bi ljudi napokon shvatili da ne postoje nikakvi ni ''heroji'' ni ''sveci'' ni ''zlikovci'' ni ''psihopate'' ni šta ti ja znam šta još,da su svi ljudi samo LJUDI,koji NE BIRAJU da budu takvi kakvi jesu,da se svi rukovode na prvom mestu sopstvenim ciljevima i koristi i užicima, biološki roboti ograničeni na baš mnogo načina, beš mi sve ako ovaj svet ne bi bio 200 puta bolji
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116

Smile dal me zezaš sad? pa SVI postupci imaju posledice na SVA bića..ne znam zašto je bitno da li akter zna da postoje posledice ili ne
ako se sad protegnem dok sedim, kakve to posledice ima na tebe?
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
mob
Samsung S7
Svesno disanje. To svakako utice na 7 milijardi ljudi.  Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.109
mob
Ericsson jeste

ako se sad protegnem dok sedim, kakve to posledice ima na tebe?
svakakve. jesi li čuo za efekat leptira?

Citat
Svesno disanje. To svakako utice na 7 milijardi ljudi
tako je matori
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
daj nemoj se zajebavati
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.109
mob
Ericsson jeste
što
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
mob
Samsung S7
Da zanemarimo ove jednodimenzionalne, robotske, plitkoumne tekstove i da se vratimo na tok teme o hriscanskom moralu i zasto je on lazan.

Prvo da se osvrnemo na jedan tekstic od strane svestenika koji u svoj svojoj mudrosti dobijenoj od mrtvog boga, ne uspeva da uvidi svoje lupetanje.

Kod:
Svaki drugi nehrišćanski i nereligiozni moral nije ništa drugo do spisak pravila koja se u nečemu razlikuju i u nečemu podudaraju.
Nereligiozno vaspitanje i moral sami po sebi ne daju snage čoveku da bude dobar. Oni ga samo informišu o tome šta se smatra dobrim u određenoj zajednici. I svaki čovek koji dobije takvu informaciju bira: ili da postane dobar čovek, ili da izgleda kao dobar čovek.
U svakom čoveku postoji sloboda volje tako da on iskreno može da se trudi da postane dobar čovek. Međutim, u stvarnosti to ne može uspeti bez pomoći sviše. Kako je govorio Sveti Makarije Egipatski: "duša može da se protivi grehu, ali da pobedi ili iskoreni zlo bez Boga ne može".

Da bi samo par recenica pre toga sam sebe demantovao:

Kod:
Zabluda se sastoji u tome da ti ljudi ne vide glavno - to da čedima Crkve Bog ne daje samo zapovesti, već i silu za njihovo ispunjavanje.
Neki ljudi misle da su tobož jevanđelske zapovesti u principu neispunjive. Da ih je Bog dao ljudima ne da bi ih oni ispunili, već kao nekakav ideal kome se može stremiti, ali koji nikada ne možeš dostići. I da zbog svesti o nemogućnosti dostizanja tog ideala ljudi postanu svesni svog ništavila i tako steknu smirenje.
Međutim, slični pogled nema ništa zajedničko sa istinom. On izopačava sam smisao hrišćanstva.
Jevanđelje u prevodu znači "Blaga vest", ili ako ćemo sasvim po savremenom jeziku, "sjajna novost". Ali šta može biti sjajno u vesti da su ljudi ništavni i nisu sposobni ni za šta sem za svest o svom ništavilu? I zar se može dobrim nazvati gospodar koji izdaje zapovesti, koje se bez sumnje ne mogu ispuniti, a čije ispunjenje treba da bude uslov za spasenje?

Dakle svestinik - provodnik ovakve nesvakidashnje nebuloze od teksta, zapravo ni ne vidi ja je upao u sopstvenu zamku:

Da nam je bog dao zakone i snagu za njihovo ispunjenje, ali avaj, ipak i dalje bez njegove pomoci smo gola govna. I tu se krije taj lazni moral hriscanstva, ta zabluda da si mocan da nesto uradish, ali tuki more, ipak je bog taj koji ce te na kraju izvuci iz dubine greha u koji si upao.

Jos jedan pokazetelj laznog morala ogleda se u principu koji sam vec pomenuo a radi se o moralnom ponasanju kao primeru za generacije koje to ponasanje posmatraju i slede.

Dakle, sta je to toliko uzviseno u ponasanju boga, koji unistava zivote, spaljuje, ubija, kolje, ciji su postupci kranje idiotski, da nam takav prenosi svoja moralna nacela, kojih se sam ne pridrzava.

« Poslednja izmena: 20. Feb 2016, 21:49:25 od bluesoniq »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.109
mob
Ericsson jeste
ništa
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Sep 2025, 15:08:52
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: dead God

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 2.355 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.