Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 16:16:23
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: God is dead?  (Pročitano 37135 puta)
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
mob
Samsung S7
Citat
Saznanje nam sluzi da saznajemo stvari.

Iskustvo nam sluzi da dobijemo iskustvo.
tako je.i šta ti tu nije jasno,kakav imaš problem s tim?  Smile
Citat
Iskustvo u evolutivnom smislu nam sluzi da prezivimo.
smehotresno. dosad i zasad NIKO NIJE PREŽIVEO tako da ne znam šta bulazniš  Smile
Citat
Koji ce nam andrak iskustvo po tebi?
nikoji,nema neku pravu svrhu/cilj/smisao jer ništa nema
Citat
Koja je razlika izmedju ludaka koji nema svest o onome sto radi, dakle haotican je, i koji nije svestan posledica svog cinjenja u odnosu na normalnog, razumnog coveka sa iskustvom?
pa upravo u tome  Smile taj hipotetički ludak nema svest o tome šta čini a normalan ima.kad ćemo konačno čuti poentu  Smile

Citat
Kad ces ionako da uradish ono sto morash, jer si robot?

Kakve veze ima sto si naucio da je struja opasna, kad ces zato sto si robot, da sve jedno gurnes ruku u utikac i poginesh?
kakve veze ima iskustvo sa time što smo roboti i programi i neslobodni?!? totalni non sequitur. a ovo drugo je još veća nebuloza

Citat
kako se neprecizno izrazavas
nikako,uvek se izražavam savršeno precizno i jasno.to što neki ne mogu da skapiraju šta sam rekao nije moj problem ni krivica

Citat
ja se slazem da smo bioloski roboti samo sto on precenjuje ili pogresno shvata tu cinjenicu.

iako nemamo slobodu volje imamo osecanja
koji su argumenti da ja pogrešno shvatam tu činjenicu? kada sam ja rekao nešto SLIČNO tome da budući da nemamo slobodu volje nemamo osećanja?!? si normalan ti jbt al ozb
Citat
Ne moze biti cinjenica dok ne dokazes da je to tacno.
dokazano ti je više puta ali ti i dalje NE KAPIRAŠ TO,u tome je problem.šta vredi slepompokazivati išta KAD NE MOŽE DA VIDI JEDNOSTAVNO JEBENO.tako isto i ti. a ako misliš na neke (koji su tvojoj ''inteligenciji'' jedini prihvatljivi) naučne dokaze il tako nešto,čak i toga ima,čak je i nauka koju ti obožavaš dokazala da ne postoji slobodna volja i ne znam zašto se džabe i dalje koprcaš.. evo ti,ovaj je neuronekikurac naučnik pa počuj šta on ima da kaže o tome

znam ofc da ne vredi jer ćeš i dalje nastaviti da se zabluđuješ jer misliš da ti tako odgovara al jbg

Citat
Uprvao slobodna volje je preduslov za moral. Jer ako si ti isprogramiran da se ponasash na odredjeni nacin, tada nema govora o tvom izboru (unutrasnjem-osecajnom ili razumnom) kako ces se ponasati. Tada je odgovornost na kreatoru tvog bica, mozga i svesti da odgovara za necije lose ponashanje.

Mislim da kazne ne mogu nekome da pomognu da postane saosecajniji, zato sto su osecanja implementirana u nas mozak i mi imamo kontrolu nad njima samo ako uspemo da ih ukrotimo, ali zapravo ne mozes sebe naterati da volish nekoga ili nesto tek tako. Kao sto ne mozes samog sebe naterati da se radujesh necemu ili da mrzish nesto.
za divno čudo konačno si nešto normalno tj racionalno napisao.sve si u pravu,sem ovog lupetanja o kontroli i kroćenju al aj dobro nemož sad sve odjednom

neće nešto link ček da probam opet https://www.youtube.com/watch?v=iRIcbsRXQ0o

Jel si ti ziv?

Sta lupas bre. Toliki si bukvalista, da treba cetkicom da ti se crtaju stvari da bi tvoj jednodimenzionalni um nesto ukapirao.

Da prezivimo dovoljno dugo, da ostavimo potomstvo i da umremo bioloskom smrcu, a ne u nekoj nesmotrenoj idiotskoj akciji, prouzrokovanoj sopstvenom neiskustvom i nepromisljenoscu. E zato ti sluzi iskustvo. Jel ti sad uslo u mozak?

Jel ti iskustvo govori, da kad prelazish ulicu sacekash da se upali zeleno ili ipak prelazish na crveno ?

-----------------------------

To sto ti ne mozes da obuzdash svoje emocije (ako ih imash uopste) to je samo tvoj problem. Masa ljudi moze i cak su istrenirani da kontrolishu svoje emocije. Ti si socijalni slucaj, veze nemas kako funcionisu druga ljudska bica sem tebe, i onda na osnovu jednog primera - tebe samog, donosish zakljucke o  7+ milijardi ljudi na ovom svetu. Pateticno.

I posto si toliko tupav i ne mozes odjednom da apstrahujes toliko teksta, iskustvo je upravo dokaz da sl. volja postoji (u ogranicenim uslovima, znaci ne apsolutna sl. volja) jer pomocu tog iskustva + razum + svest, ti birash sta ces i kako ces se ponasati u odredjenim situacijama.

Naravno da bi tvoj mozak mogao da shvati, naravno da postoje situacije u kojima ti nemas ama bash nikakvu kontrolu, tipa kad uletish u neko sranje pa poginesh ni kriv ni duzan, ali uglavnom ljudi izbegavaju da rade opasne stvari. Znas onaj znak "Opasno po zivot!" pored trafostanica?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
ok, i dalje nema dokaza da smo roboti i u tom svetlu ne mozemo govoriti o cinjenicama.
izvini ali ja zaista ne znam sta tu ima da se dokazuje. ocigledno je. ako bi me malo uputio pa da znam sta ti je nelogicno kod te ideje

Uprvao slobodna volje je preduslov za moral. Jer ako si ti isprogramiran da se ponasash na odredjeni nacin, tada nema govora o tvom izboru (unutrasnjem-osecajnom ili razumnom) kako ces se ponasati. Tada je odgovornost na kreatoru tvog bica, mozga i svesti da odgovara za necije lose ponashanje.
oh ne. slobodna volja u smislu mogucnosti da slobodno odlucujemo jeste preduslov morala. ali je poenta u tome sta je slobodno odlucivanje. slobodno odlucivanje je preovladavanje snaznijeg motiva nad alternativnim motivima u slucaju kada nismo pijani, pod izuzetnim stresom i uopste u stanju privremene nemogucnosti da nasi uobicajeni motivi normalno deluju. to je "mehanicki" proces i tu nema slobode. rec je samo o slobodi od ekstremnih uticaja na nas misaoni proces i emotivni zivot.
sloboda volje u filozofskom smislu ne postoji i nije nuzna za moral

Mislim da kazne ne mogu nekome da pomognu da postane saosecajniji, zato sto su osecanja implementirana u nas mozak i mi imamo kontrolu nad njima samo ako uspemo da ih ukrotimo, ali zapravo ne mozes sebe naterati da volish nekoga ili nesto tek tako. Kao sto ne mozes samog sebe naterati da se radujesh necemu ili da mrzish nesto.
postoje situacije kad ljude bol natera da razmisle o sebi i drugima i da shvate svoju krivicu i odgovornost
« Poslednja izmena: 23. Feb 2016, 14:43:24 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1963
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Брт, koliko telegentni ateJisti gube energije oko necega u sta ne veruju. Sta bi vi radili da ne postoji pojam Boga?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
mob
Samsung S7
ok, i dalje nema dokaza da smo roboti i u tom svetlu ne mozemo govoriti o cinjenicama.
izvini ali ja zaista ne znam sta tu ima da se dokazuje. ocigledno je. ako bi me malo uputio pa da znam sta ti je nelogicno kod te ideje

oh ne. slobodna volja u smislu mogucnosti da slobodno odlucujemo jeste preduslov morala. ali je poenta u tome sta je slobodno odlucivanje. slobodno odlucivanje je preovladavanje snaznijeg motiva nad alternativnim motivima u slucaju kada nismo pijani, pod izuzetnim stresom i uopste u stanju privremene nemogucnosti da nasi uobicajeni motivi normalno deluju. to je "mehanicki" proces i tu nema slobode. rec je samo o slobodi od ekstremnih uticaja na nas misaoni proces i emotivni zivot.
sloboda volje u filozofskom smislu ne postoji i nije nuzna za moral

postoje situacije kad ljude bol natera da razmisle o sebi i drugima i da shvate svoju krivicu i odgovornost

Ocigledno? Kome je ocigledno? Da je ocigledno dokaz bi bio trivijalan. Kao 1+1 = 2. Ali nesto se nisi bash pretrgao da ga ponudish.

Slobodna volja je nuzna za moral koji pociva na dobrovoljnoj osnovi. Ako je moral isprogramiran, tada ti kao jedinka nemas moral, nego kompjuterski program u mozgu.

Samo se retki ljudi pokaju sta su uradili i to samo ako imaju tu empatiju u mozgu. Serijske ubice, psihopate i ostali mentoli - shizofrenici, ti nemaju nikakvo kajanje. Jednostavo fizioloski nemaju taj deo mozga.

Kod:
Uloga amigdale u emocionalnom životu[uredi VE | uredi]
Joseph LeDoux, neurolog u centru za neurologiju sveučilišta New York University, prvi je otkrio ključnu ulogu amigdale u emocionalnome mozgu. LeDouxova istraživanja ukazuju na to kako amigdala, koja se ponaša kao svojevrsna stanica za uzbunu ili «neuralni alarm», može preuzeti kontrolu nad ponašanjem čak i dok je prefrontalni korteks još uvijek u fazi odabiranja adekvatne reakcije. Živčani putevi koji reguliraju emocije mogu zaobilaziti korteks - LeDouxovo istraživanje pokazalo je da signali iz oka ili uha u mozgu najprije putuju do talamusa, a potom – prekapčajući se samo u jednoj sinapsi – do amigdale; drugi signal (koji prolazi dulji put jer prolazi kognitivnu obradu) iz talamusa usmjerava se u neokorteks, a zatim iz njega u limbički mozak, iz kojega se odgovarajuća reakcija širi cijelim tijelom.

Ovaj kraći put kojemu je potrebno samo 12 milisekunda da aktivira amigdalu, može objasniti zašto se neke emocionalne reakcije i uspomene mogu stvoriti bez u najmanjeg svjesnog, kognitivnog doprinosa. Hipokampus pomaže u stvaranju emocionalne reakcije davanjem adekvatnog konteksta, analizom i usporedbom dolazećih signala sa onima pohranjenima u sjećanju. Kad sustav amigdala-hipokampus reagira bez povratne informacije iz korteksa, dovodi do jakih i brzih emocionalnih reakcija, ali u isto vrijeme površnih i netočnih jer se analiza situacije vrši metodom asocijacije.
« Poslednja izmena: 23. Feb 2016, 14:57:24 od bluesoniq »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Ocigledno? Kome je ocigledno?
pa meni, kao sto rekoh. al ajde da ponudim:
teza- covek je bioloski robot.
bioloski u smislu zivo bice. to je ocigledno.
robot je u ovom slucaju dosta slobodno upotrebljena rec, ovde sa znacenjem kompleksni sistem koji radi ono za sta je napravljen. ko je projektovao ovog robota i dao mu namenu? evolucija

Slobodna volja je nuzna za moral koji pociva na dobrovoljnoj osnovi. Ako je moral isprogramiran, tada ti kao jedinka nemas moral, nego kompjuterski program u mozgu.
e tu se slazemo - moral je kompjuterski program u mozgu, slikovito receno
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.109
mob
Ericsson jeste
Citat
ček bre kakva sad krivica i odgovornost ako znaš da ne postoji sloboda volje?
Citat
Samo se retki ljudi pokaju sta su uradili i to samo ako imaju tu empatiju u mozgu. Serijske ubice, psihopate i ostali mentoli - shizofrenici, ti nemaju nikakvo kajanje. Jednostavo fizioloski nemaju taj deo mozga.
HAHA što je najsmešnije i najtragikomičnije ovim si dokazao (a dokaza je premnogo i može sa na milion načina dokazivati) da nema nikakve slobode a da toga nisi ni svestan.sam si rekao,jednostavno nemaju TAJ DEO MOZGA.kao što ''moralni'' imaju taj deo.kao što ljudi kojima se sviđa čokolada pa se shodno tome upravljaju (na primer odu u prodavnicu da je kupe)imaju taj deo mozga za čokoladu odnosno imaju tu reakciju na čokoladu u sebi NA OSNOVU KOJE DELAJU što se toga tiče.sad samo primeni to na sve ostale radnje i situacije i možda napokon skapiraš (HAHA šalim se naravno da nećeš jer si preograničeni balvan). znači imaš određeno/urođeno/predodređeno stanje svesti,određenu/urođenu/predodređeno inteligenciju NA OSNOVU KOJE ''ODLUČUJEŠ'',PRAVIŠ IZBORE,ti samo KONSTATUJEŠ šta radiš i koji su ti motivi i tripuješ da se ti zaista išta pitaš i praviš izbore  u pravom smislu te reči.ti si samo posmatrač i rob svog tela i uma ma koliko se ti tome opirao i ne želeo to da prihvatiš,tako je kako je
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Citat
nepostojanje slobode volje ne ukida odgovornost. ako si nesto uradio ima da snosis posledice
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
mob
Samsung S7
Citat
Citat
HAHA što je najsmešnije i najtragikomičnije ovim si dokazao (a dokaza je premnogo i može sa na milion načina dokazivati) da nema nikakve slobode a da toga nisi ni svestan.sam si rekao,jednostavno nemaju TAJ DEO MOZGA.kao što ''moralni'' imaju taj deo.kao što ljudi kojima se sviđa čokolada pa se shodno tome upravljaju (na primer odu u prodavnicu da je kupe)imaju taj deo mozga za čokoladu odnosno imaju tu reakciju na čokoladu u sebi NA OSNOVU KOJE DELAJU što se toga tiče.sad samo primeni to na sve ostale radnje i situacije i možda napokon skapiraš (HAHA šalim se naravno da nećeš jer si preograničeni balvan). znači imaš određeno/urođeno/predodređeno stanje svesti,određenu/urođenu/predodređeno inteligenciju NA OSNOVU KOJE ''ODLUČUJEŠ'',PRAVIŠ IZBORE,ti samo KONSTATUJEŠ šta radiš i koji su ti motivi i tripuješ da se ti zaista išta pitaš i praviš izbore  u pravom smislu te reči.ti si samo posmatrač i rob svog tela i uma ma koliko se ti tome opirao i ne želeo to da prihvatiš,tako je kako je

1) Neki ljudi mogu da se uzdrze od cokolade jer su debili pa hoce da smrshaju.
2) Neki ljud mogu da se uzdrze od seksa.
3) Neki ljudi....

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.109
mob
Ericsson jeste
Citat
nepostojanje slobode volje ne ukida odgovornost. ako si nesto uradio ima da snosis posledice
naravno da ukida wtf O.o objasni
Citat
1) Neki ljudi mogu da se uzdrze od cokolade jer su debili pa hoce da smrshaju.
2) Neki ljud mogu da se uzdrze od seksa.
3) Neki ljudi....
da,ali odakle im MOTIVI za tako nešto?!? jesu oni IZABRALI da hoće to (ma šta to uopšte i značilo),da hoće da smršaju npr,ili su samo jebeno to KONSTATOVALI, jednog dana se probudili i rekli ''hej sad oću da smršam''?!? svako dela na osnovu motiva a motivi ne mogu da se izaberu već samo konstatuju.jedno pitanje za tebe,da li ti biraš svoje misli?
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Citat
naravno da ukida wtf O.o objasni

recimo ti mene uvredis. ja ti spicim samarcinu.
ti kazes: ali ja nisam imao izbora, morao sam da te uvredim jer nemam slobodu volje.
ja ti odgovorim: ni ja nisam imao izbora. morao sam da ti spicim samarcinu jer nemam slobodu volje.
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 16:16:23
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: God dead

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.