Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 11:24:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 51 52 54 55 ... 104
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: George Orvel "1984"  (Pročitano 160938 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson k310i
treba da imaju prva ali i obaveze.A da se vratimo na temu.Decija prva su najvise ugrozena od onih koji se zalazu za njihova prva.Pogledajte knjige za dec,casopise i sl.To je tuka i jad sta u njima sve ima.A kad smo vec kod nasilja i dece.Sta je sa psihickim nasiljem.Sta je sa nasiljem sa kim se deca svakim danom suocvaju.
Batine tu i tamo da... ali to nije jedini nacin vaspitanja... Smiley
Kao sto rekoh... u Srbiji se cesto prelazi granica izmedju vaspitavanja i zlostavljanja... i zasto onda dete da ne bude nauceno da prijavi svog staratelja ako dozivi fizicko, psihicko ili seksualno zlostavljanje...
ali treba se definisati sta je nasilje.Jer nasilje ako ga teras da smanju muziku,ako mu nedas da radi to i to.Sta je nasilje?Ne da samo treba da prijavi staratelja vec i svakoga ko ga slostavlja.Ali sta je sa psihickim zlostavljanjem
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.50
mob
Apple 15
PA, evo... ja mislim da su veronauka i gradjansko vaspitanje dva ekstrema koja trebaju da budu otklonjena iz skolskog sistema Srbije...
Kao prvo... mi nemamo tradiciju gradjanskog drustva, tako da je smesno "gradjanski" vaspitati decu (posebno sto gro roditelja nisu gradjani, ne samo po mestu rodjenja), niti imamo gradjanski pristup religiji, tj. jos uvek je odanost SPC na nivou plemenskog kulta...
Komunisti, ma koliko radili na opismenjavanju i industrijskom razvoju drzave, su unistili gradjansko drustvo... u stvari ne... samoupravljaci su unistili gradjane... od 1990... sve je otislo dodjavola...
Kao drugo... veronauka se ranije predavala u okviru crkve, gde joj je i mesto zbog navedenog razloga, a gradjansko vaspitanje se izucava u okviru predmeta koji se bavi pravima i obavezama gradjana ... Ustav i prava gradjana ili tako nekako...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson k310i
Citat
PA, evo... ja mislim da su veronauka i gradjansko vaspitanje dva ekstrema koja trebaju da budu otklonjena iz skolskog sistema Srbije..
To je suprotno kovenciji o pravima deteta.Jer dete ima pravo da se verski obrazuje

Citat
od 1990... sve je otislo dodjavola...
od 40 je sve otislo.A opet i taj nesrecni Komunizm nam je dosa sa zapada
Citat
Ustav i prava gradjana ili tako nekako...
e ovo moze.Ali ko da predaje.Da li bi se tu predavalo da je KiM u sastavu Srbije.Takav nam je ustav.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.50
mob
Apple 15
Citat
To je suprotno kovenciji o pravima deteta.Jer dete ima pravo da se verski obrazuje

Versko vaspitanje je nadgradnja... to je izborni predmet... toliko je vazno Smiley
Nije to kao matematika ili Srpski jezik i knjizevnost... nesto sto je zaista potrebno u zivotu...
Kao sto rekoh... versko vaspitanje se do sada sprovodilo u okviru crkve...

Citat
od 40 je sve otislo.A opet i taj nesrecni Komunizm nam je dosa sa zapada

Sa Zapada ako se 360 stepeni bukvalno shvati...  Smile
I, ne... nego od 90-ih... kada je unisten srednji sloj koji je kicma svakog savremenog drustva...

Citat
e ovo moze.Ali ko da predaje.Da li bi se tu predavalo da je KiM u sastavu Srbije.Takav nam je ustav.

Taj predmet postoji u trecem ili cetvrtom razredu srednjih skola i gimnazija...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2308
Zastava Srbija, NBG
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.27
mob
Nokia 6500c
Ако ниси погледао препоручујем ти Дигитални Анђео - Жиг Звери да погледаш....

Личне карте су само почетак...

Koliko se secam, Rsum je izdao "Bukvar decijih prava"... razapnimo ga... to je atak na roditelje...  Smile

Деца имају право и на батине... а не да прете родитељима судом и затвором... када им нешто није по вољи само кажу ја имам права, учили смо на грађанском...

Да ли знаш да сада наставници не могу ни глас да подигну на дете... деца више и не питају могу ли до клоње, него сама излазе враћају се када хоће итд... Нешто се не сећам да када сам је ишао у основну да смо могли да се овако понашамо...
E,ovde si u pravu 100%...imao sam priliku da se ovih dana druzim sa maturantima srednje skole,i mogu ti reci da su to buduci,manje vise,debili ( cast izuzetcima Smile ).To ponasanje,bahatost,osionost,ja ne znam dokle ce to da dovede ovu zemlju,pa,oni nemaju elementarnu kulturu,a kamo li nesto vise! Licno sam ziveo u ubedjenju da se nesto menja u nasem drustvu,da ide na bolje....medjutim zestoko sam demantovan,sve je gora situacija.Mozda sam ja rodjen u drugom vremenu,ali batina je uvek bila lek za usijane glave,i to ni zakoni ne mogu da promene.... Smile
To se zove jaz generacija...
IP sačuvana
social share
O porodici Jelene Karleuse:
glupo pitanje, oni su cuvena slovensko - srpska plemicka porodica sa dubokim korenima u kraljevskoj lozi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Nije to kao matematika ili Srpski jezik i knjizevnost... nesto sto je zaista potrebno u zivotu...
mozda tebi nije vazno

Citat
Kao sto rekoh... versko vaspitanje se do sada sprovodilo u okviru crkve...
NIje tacno.Jer skolstvo potice od Crkve.Tako da je prvo postojala Crkva pa skola

Citat
I, ne... nego od 90-ih... kada je unisten srednji sloj koji je kicma svakog savremenog drustva...
Kda je unisteno selo.Kada je grad postao pun ljudi sa sela.Ljusi koji misle da ako zive u Beogradu su neko i nesto.Propali smo kada smo poceli da se uzdizemo nekim stvarim.Da li je to skola,mesto stanovanja.Propali smo kada smo se Boga odrekli na na njegovo mesto sebe ili druge stavili

Citat
Taj predmet postoji u trecem ili cetvrtom razredu srednjih skola i gimnazija...
Mozda ga imaju ali ga bas nesto ne uce.

Jos jedan zanimljiv tekst

Приказ књиге: Бранка Бубањ, Милеса Влајков, Татјана Пејовић – Себић и Ксенија Флекач, Демократија и људска права: Приручник из грађанског васпитања за ученике И и ИИ разреда средњих школа , Завод за уџбенике, Београд 2007, стр. 131

Када ми је старији син пошао у школу, 2005. године, погледао сам како изгледају уџбеници. Штампао их је «Креативни центар», а аутор Буквара и Читанке био је Симеон Маринковић (иначе власник «Креативног центра»). Њега сам већ био запазио као напредног дечијег писца. Ослобађао је децу лажне стидљивости тако што је у дечију поезију уводио глаголе као што су «пишати» и «срати» (Симеон Маринковић, «Мишко пишко», изд. КЦ, Бгд. 2002). Зашто да не? Модерни смо људи, нека се деца одмалена науче да цене вредности, па ће после још више да уживају у читању Марка Видојковића. И тако, листајући «Буквар», «Читанку», «Свет око нас» и остале књиге за први разред, приметио сам да се нигде не помиње име земље у којој живе ђаци. Наиме реч «Србија» није постојала ни у једној књизи, ни у једном тексту. Чак и придев «српски» помињао се само једном, у причи о Св. Сави (Б, 136). Тај придев се, иначе, систематски избегавао, чак и тамо где је он природно долазио да се употреби. Рецимо, постојала је «јеврејска народна песма» (Ч, 110-11), или «индијска народна прича» (Б, 94). Али, није постојала «српска народна» песма или прича. Оне су биле само «народне». Као да једино у Србији живи неки безимени, апстрактни народ, који има своју књижевност, али не и своје име.

Одмах сам то повезао са препоруком Хелсиншког одбора за људска права у Србији, изнесеном у њиховом извештају за 2002. Тамо се, наиме, тврдило да је «н акон октобарских промена до ш ло до новог сна ж ења радикалног (српског) национализма». Србија је препуна национализма, а за то је крива нова политичка елита која не уме да денацификује Србију. Уопште, људи одрасли у Србији, процењивао је Хелсиншки одбор, исувише су искварени национализмом да им се може помоћи. Једина нада су – деца. Зато је Хелсиншки одбор листу својих препорука за излечење Србије завршио следећом реченицом: «Због одсуства либералне визије српског дру ш тва неопходно је да се ме ђ ународна заједница страте ш ки определи за стварање нове елите која ћ е кореспондирати са европским системом вредности, кроз подр ш ку радикалним променама у образовању , пре свега основном и средњо ш колском» .

Дакле, реформа основног и средњег образовања у Србији, по препоруци Хелсиншког одбора, требало је да Србе коначно ослободи баласта националног. И заиста, политички коректни уџбеници, из којих су од тада учила наша деца, дословце су то и чинили. Неки од њих више уопште нису оптерећивали главе српских малишана таквим сувишним подацима као што су име њихове земље, име њиховог главног града, име њиховог народа и сл.

Управо ту врлину нашао сам и у овом уџбенику грађанског васпитања. Сви моји покушаји да макар једном откријем реч «Србија» или «српски» остали су безуспешни. То избегавање да се помене једно име и један придев – како се деца случајно не би заразила српским национализмом – добило је готово комичне размере. Рецимо, у уџбенику су наведене (и још уоквирене) лепе мисли Пола Валерија, Гандија, Бекона… Уз сваког од њих, у загради, стојало је и име земље: Француска, Индија, Енглеска… Међутим, уз имена Иве Андрића, Марка Ристића или Ратомира Константиновића стојало је име: Југославија. Добро, мислио сам, то можда у основи и јесте историјски тачно. Али, одмах сам утврдио да, без обзира на историјску доследност, уз Галилеја ипак није стајало «Папска држава», већ «Италија» (која у 17. веку није постојала), а уз Канта није писало «Пруска», већ «Немачка» (које такође није било у 18. веку).

Највећу муку ауторке уџбеника, међутим, имале су са Доситејем. Да напишу «Југославија», било би ипак мало бесмислено, «Србија» наравно да није долазило у обзир, а «Аустрија» би свакако могло да збуни и најденацификованије ученике. Зато је Доситеј имао част да му уз име не стоји ни једна земља, већ само - «књижевник» (57). Честити Доситеј, тражио је да му на гробу буде написано: «Овде леже његове српске кости». Мислио је да је тиме рекао сасвим довољно о себи и свом идентитету. Ипак, два века после, српски ђаци га помињу као књижевника и просветитеља једног безименог народа и као првог министра просвете једне безимене земље. Овај уџбеник заиста лепо ослобађа од терета националног идентитета. Све је то у складу са планом школске реформе, које је још фебруара 2002, у „Просветном прегледу”, обнародовало Министарство просвете Србије. У плану је јасно стајало да ће основ предмета „Грађанско васпитање” представљати „образовање за људска права, европ ску димензију и глобално друштво, чиме се превазилазе оквири дефинисани наци јом или државом, укључују се мултикултуралност и нове форме људске солидар ности”. То систематско «превазилажење» нације требало је постићи тако што ће се у уџбеницима на једној страни инсистирати на локалном и регионалном, а на другој страни на глобалном и европском. Ниво националне државе једноставно је требало прескочити.

Ево како, у разговору за Политику (4. мај 2008), прва од ауторки ове књиге описује програм «Грађанског васпитања»: «У првом и другом разреду основне школе у центру пажње је дете, (…)у трећем и четвртом разреду деца уче о ужој друштвеној заједници у којој живе, а у петом и шестом праве пројекте како би уредили део школе или школске околине. У завршним разредима упознају се са нивоима власти, од месне заједнице до покрајинске власти. У средњој школи ђаци уче о грађанском друштву, његовим коренима, принципима демократије, али обрађују и појмове као што су дискриминација, појам различитих идентитета, предрасуде, ксенофобија, мултикултуралност. Предвиђено је и упознавање са европским институцијама, као што је Европски суд за људска права, на пример» (2).

Примећујете ли да овде нешто недостаје? Постоји школа, постоји месна заједница, постоји покрајина (« од месне заједнице до покрајинске власти»), постоји ЕУ («европске институције, Европски суд за људска права, на пример»). Али, између тога не постоји ништа. Тамо где треба да је национална држава постоји рупа, амбис, празно место, нигдина невредна помена… Тако је и у овој књизи. У њој има много посебних идентитета, оних који су засновани на музици, облачењу, школи, много разумевања за локално, мањинско, фолклорно, етнолошко… Такође има и много европског, међународног, глобалног… Али, националне државе, националног идентитета или, не дај боже, патриотизма – нема. Ауторке ове књиге једноставно уопште не разумеју везу демократије и националне државе. Као да за њих демократија пребива у некаквом безваздушном простору, као да основни оквир демократије у досадашњој историји није била држава–нација? А управо је модерна нација, као родно место идеје народне суверености, била “онај облик у коме се демократија појавила у свету, садржана у идеји нације као лептир у чаури” (Лиах Греенфелд). И зато, кад год имамо демократију, људска права, слободног грађанина, постоји истовремено и тачно одређена заједница (нација као народ) која је основ тих феномена, односно постоји једна нарочита институционална форма (нација као држава) која их јамчи и обезбеђује. Стога су данас друштвени научници забринути што идеолози глобализације славе ломљење националних држава не видећи да се тиме урушавају и основи модерне демократије. Ако већ грађани тешко надзиру власти у националним државама, шта ће тек бити када се моћ до краја концентрише у транснационалним институцијама Брисела, Стразбура и Вашингтона?

Та глобалистичка сенка, која доминира овим уџбеником, видљива је и у корпусу људских права којима се ђаци подучавају. Нагласак је првенствено на индивудалним правима, односно на индивидуалној борби за заштиту права (пре свега пред судовима). Томе су посвећене десетине и десетине страница уџбеника. Али шта мислите, колико страница је посвећено праву на штрајк и праву на синдикално организовање? Читава једна реченица! Она гласи: «Из права на основу рада проистичу право на штрајк, право на синдикално образовање (баш тако пише: образовање, не организовање! – А.С) и право на пензију» (91). О правима окупљања, протестовања или организовања грађанске непослушности нема ни помена. Зашто би их и било? Транснационалним структурама треба послушно робље, ослобођено сваког заједничког идентитета или осећања за заједничке интересе. Њима су потребни робови које ће ћутке и савесно радити, а весело и немилице трошити. Права и слободе робови ће упражњавати само ако је реч о политички коректним правима: ако се тичу појединачне «родне», «сексуалне» или «расно-етничке» дискриминације или ако се тичу тако важних питања као што су: које презиме треба узети приликом удаје (10) или који су облици позитивне дискриминације пожељни (41). Зато српски ученици неће знати готово ништа о синдикалним правима и слободама. Али, веома ће детаљно бити подучени о значају «изборне квоте за жене од 30% у парламенту» (41) и о «прописивању обавезе универзитетима да упишу један број студената из редова мањина, без обзира на успех у дотадашњем школовању и на пријемном испиту» (41). И док се забављају фантазмагоријама о «позитивној дискримијацији», робови ће и даље мирно да раде, мирно да пију кока колу, мирно да гледају америчко рвање и мирно да волонтирају у раду две НВО које ова књига истиче (98): Фонду за хуманитарно право (директор Наташа Кандић) и Београдском центру за људска права (директор Војин Димитријуевић).

Нажалост, ништа од ових проблема не региструју ауторке уџбеника. Оне пишу и подучавају ученике као да ни један проблем са демократијом и глобализацијом не постоји. Али, можда оне за њих напросто и нису чуле? Вероватно. Јер, прва ауторка овог уџбеника је наставница српског у основној школи, друга је психолог у истој школи, трећа предаје грађанско васпитање и социологију у гимназији, а четврта ради као правница у једном општинском суду. Задивљујуће је вредан ентузијазам ових ауторки да се упусте у писање о нечему за шта бар пола од њих није уопште квалификовано. Ствар су могли донекле да поправе рецензенти. Али, иако универзитетски наставници, ни они нису баш сасвим компетентни за ову област. Први рецензент је филозоф и специјалиста за онтологију (3), а други рецензент је филолог и бави се комапартивном књижевношћу (4). Ни једном ни другом, дакле, ужа научна област није социологија, нити политикологија, нити право. Зато је општи утисак о овом уџбенику, чак и када се гледа само са стручне стране, прилично неповољан.

Наставници српског могу да пишу добре уџбенике из српског. Али, они не треба да мисле да су у стању да пишу и добре уџбенике из социологије или политикологије. Поготово не ако је једино знање на које рачунају петодневни семинар о «ненасилној комуникацији» и организовању «летњих кампова и радионица». Једна стара идеологија мислила је да се знање може стећи на убрзаним партијским курсевима. Ова нова идеологија изгледа да исто мисли. Са таквим грешкама, без обзира са колико новца или бојевих глава се располаже, и судбина ове нове идеологије тешко да може бити боља него што је била судбине старе.

Фусноте:

1.«Убрзани партијски (дис)курс»» , Печат , 30. мај 2008, бр. 14, стр. 48 -50.

2.www.politika.co.yu

3.www.ff.ns.ac.yu

4.www.ff.ns.ac.yu

Преузето са сајта www. nspm.org.yu
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Ja sam za gradjansko.
Veronauka poziva na nacionalizam i razdvaja ucenike u odeljenju. U mom razredu nas 5 je bilo na gradjanskom a njih 25 na veronauci i onda smo mi bili ti koji su bili nevernici i sta vec ne.
Vreme Crkve je proslo i niko ne zeli da se vraca u to vreme gde su oni vodili glavnu ulogu osim mozda velikih vernika.
Crkva nema sta da trazi u skoli to je moj stav.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Crkva nema sta da trazi u skoli to je moj stav.
da ukinemo onda skolu?
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 4859
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
Да укинемо и државу и цркву и школу...
« Poslednja izmena: 19. Jun 2008, 18:20:06 od lordvejder »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
to nisam rekao.
ali veronauka nema poente.
to je samo slamka za koju se SPC hvata u zelji da "obradi" decu da krenu njihovim pute.
u samom startu ljudi cine gresku i uce decu religiji i krste ih bez pitanja. treba dozvoliti da dete napavi odluku kada za to bude vreme a ne ovako.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 51 52 54 55 ... 104
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 11:24:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.