Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gde odlazi novac od saobraćajnih kazni?  (Pročitano 4677 puta)
12. Maj 2014, 09:38:23
Veteran foruma
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
Browser
Chrome 34.0.1847.131
Trideset odsto novac od kazni u saobraćaju ide lokalnim samoupravama, a ostalo republičkom budžetu. Profesor Saobaćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić smatra da novčana sredstva od saobraćajnih kazni treba ulagati u podizanje bezbednosti saobraćaja.
 

"Pošteno bi bilo da oni koji krše propise i narušavaju bezbednost na putevima ujedno i finansiraju povećanje bezbednosti saobraćaja", rekao je Vujanić, koji je i predsednik Nadzornog odbora Puteva Srbije.

Vujanić navodi da je novac od kazni Zakonom o bezbednosti saobraćaja bio prvobitno namenjen finansiranju bezbednosti saobaćaja, ali da su kasnijim izmenama ta sredstva opredeljena za unapređenje policije, dok lokalne saomouprave uglavnom pokušavaju da ga koriste za asfaltiranje puteva i saobaćajnu infrastrukturu.

U Srbiji je 2001. godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 1.274 ljudi. Taj broj se prepolovio 2010. kada je bilo 660 žrtava, tako da je u proseku broj poginulih smanjivan za 60 lica godišnje, objašnjava Vujanić.

Posle takvih rezultata, zbog preusmeravanja novca namenjenog za bezbednost saobraćaja i video nadzor u druge svrhe, već u 2011. broj žrtava se povećao pa je u saobraćaju je poginulo 728 ljudi, kaže Milan Vujanić, tvrdeći da su "ti životi izgubljeni zbog pogrešne politike za bezbednost saobraćaja". Prema njegovim rečima, u 2013. broj poginulih je smanjen na 684.

"Razvijene zemlje poput SAD, Australije, Engleske, Japana, Danske, Švedske... imaju dobro propisane kazne koje odgovaraju delu i odvraćaju od novog činjenja prekšaja", ističe Vujanić uz ocenu da je veoma važno da svi budu podjednako pogođeni kaznama.

"Nije isto kazniti sa 5.000 dinara učesnike u saobraćaju sa velikim primanjima i one sa platom od 15.000 dinara", ukazuje on.

Srbija je uvela sistem sakupljanja kaznenih poena i oduzimanja dozvole, nakon čega je predviđeno pohađanje seminara, plaćanje, razgovori sa psiholozima i drugo. Vujanić smatra da su ti vozači dosta "izmaltretirani" i da kada ponovo dobiju dozvolu, sigurno neće nastaviti "po starom, da krše propise".

Odnos prema sankciji je, kako ocenjuje, izuzetno važan i suština nije u izricanju velike kazne već da nesavesni vozači budu u takvoj situaciji da zbog načina kažnjavanja promene ponašanje u saobraćaju.

Konstatujući da se veća bezbednost na putevima može postići menjanjem svesti vozača, video nadzorom i uvođenjem odgovarajućih kazni, on je, međutim, naglasio da se protivi povećanju kazni za saobraćajne prekšaje do nerazumnih granica, već da treba ulagati u akcije i kampanje za povećanje bezbednosti saobraćaja.

"Razvijeni zapadni svet ubeđuje vozace da ne prave prekšaje i ugrađuje video nadzor. Činjenica je da tamo gde učesnici u saobraćaju vide da je saobraćaj kontrolisan izbegavaju da prave prekršaje i ja sam pre za to da se poveća nadzor", kaže Vujanić.

Prema njegovim rečima, bilo je predviđeno da se očitavanjem vremena na kartici za putarinu, koja je na primer uzeta u Beogradu i plaćena na naplatnoj rampi u Nišu, utvrdi da li je neko vozio brže od 120 km/h, tako da bi automatski bio konstatovan prekšaj i vozač bi morao da plati kaznu bez ikakvog postupka dokazivanja, ali se to ne primenjuje.

Drugi segment propisa iz oblasti saobraćaja koje treba unaprediti se, prema njegovim rečima, odnosi na puteve, koji su naš najskuplji infrastrukturni objekat. Vujanić navodi da je svuda u svetu primenjeno da se od sredstava za ulaganje u gradnju ili održavanje puteva najmanje 10 odsto mora trošiti na povećanje bezbednosti saobraćaja.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.1 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.