Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gde je srednja klasa?  (Pročitano 5251 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1717
Bas tako!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Pa nisam li ja to rekao jos u prvom komentaru Smiley
Citat
Ili je mozda za mene normalan zivot postao luksuz..
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 5190
izvinjavam se, nisam razumela odmah
IP sačuvana
social share
William Boetcher:"Teskoce i borbe koje imamo danas, nisu nista drugo nego cena koju moramo da platimo za pobede koje nas cekaju sutra."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 308
mob
BlackBerry bold 9000
Mislim da bi polemisanje na ovu temu moglo da potraje jako, jako dugo, a da se do pravog odgovora, ipak, ne dodje..

Ja imam malo drugacije misljenje o tome kako i zbog cega je nestala srednja klasa kod nas...

Elem, moje je misljenje da je propadanje srednje klase zapocelo jos u vreme najblistavije vladavine komunizma na ovim prostorima. Jos dok je Tito bio smatran za najveceg sina ovih prostora, "srednja klasa" (kako se ovde ranije nazivala klasa radnika), lagano je pocela da otvara vrata svoga sunovrata. Jeste da ja jos nisam ni bio rodjen kada je taj proces zapoceo, ali sudeci po prici svojih roditelja, zatim bogatoj dokumentarnoj i istorijskoj gradji, dosao sam do jednog zakljucka. Propast "srednje klase" je uzrokovala, a zatim i sprovela u delo, sama "srednja klasa".

Setimo se samo sirine frontalnog talasa migracija koje su zapocele bas u vreme "zlatnog" komunizma. Kompletna sela preselila su se u grad. Nerentabilna proizvodnja forsirana je do te mere da nikome visze nije bilo bitno ko, sta, kako, za koga, koliko, po kojoj ceni, za koje trziste - radi, vec je bilo iskljucivo bitno da se "nesto" radi. Nikako danas ne mogu da razumem, a nije da se ne trudim, price svojih roditelja: "...nemoj ti meni da pricas da smo mi ziveli na kredit. Ej, tada se radilo... RADILO!!!".

Dalje, negde pocetkom 70-tih godina (ako ne vec krajem 60-tih), dolazi do nastajanja novog fenomena u nasoj zemlji. Odjednom, malte ne preko noci, "valjanost" radnog mesta postaje obrnuto srazmerna tezini posla i broju casova efektivnog rada na istom. Jos mi u usima zvone komentari tipa: "Ma, super mi je na poslu... Dobra plata, a ne moram nista da radim". Sledeci svetli primer starijih, mlade generacije buducih intelektualaca zavrsavale su fakultete samo sa jednim jedinim ciljem: uzeti diplomu i naci posao gorenavedenih karakteristika. Taj proces pokrenuo je zamajac propadanja, a svi vrlo dobro znamo da se taj zamajac ne zaustavlja tako lako...

Da sumiram, moje je misljenje da je "srednja klasa" progutala samu sebe unapred prokockanim kreditima, nemarnoscu, neozbiljnim odnosom prema radu. Svakako, u tom poslu svesrdna podrska pruzena im je u liku vladajucih rezima i drustvenih trendova. Iduci tim putem, srednja klasa u nasoj zemlji dobila je lik dinosaurusa koga je iznenadilo ledeno doba. Alteranative nije bilo...

Zabrinut za buducnost,
Dell Boy Smile
IP sačuvana
social share
This time next year we'll be millionaires !!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Ne moramo doci do pravog odgovora, samo do nekih vecih ili manjih resenja za buducnost...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1610
Zastava Na žalost, u BG...
Dell Boy je pogodio samu srž problema! I dok su ostale zemlje istočnog bloka nešto i činile, mi smo, od sredine osamdesetih, pa do 1999. hodali natraške!
Šta se sada dogadja? Srednjeg staleža jednostavno nema, preselio se na ivicu egzistencije, u život "ček na poček", na umiranje na rate...
IP sačuvana
social share
Za sve nase [Lobotomiste], igrajte se i vi
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
Da zanimljiva su ta izlaganja i naricanja za srednjim staležom.

Prava srednja klasa je znači nekakav sloj intelektualaca, obrtnika, trgovaca, odvjetnika.....Neke grupe srednjeg staleža  neki vole nazivati i malograđani.
inače zanimljivo je kojiput kroz povijesnu literaturu gledati koliko je taj sloj bio optuživan zbog svog nacionalizma i "reakcionarnosti".

Zašto ga nema kod nas? Uzmite npr. samo jednog trgovca koji ima vlastitu trgovinu u kvartu. Vjerojatno i kod vas već prodiru trgovački lanci kao King Kross ili Metro ili Mercator. I što se događa...ljudi dobiju plaću sjednu u auto, zalete se do jednog od tih centara i pokupuju sve što im treba za idući mjesec. a u lokalnu trgovinu idu po kruh, mlijeko i novine. od čega da živi taj trgovac?

Odvjetnik pak, obzirom da je javni bilježnik najpotrebniji, a sudovi su spori pa se parničenje i ne isplati, moli Boga da dobije posao u nekoj državnoj firmi, al time gubi dio svoje samostalnosti.

Prosvjetar......sjetite se samo što vi mislite o svojim profesorima, pa će vam sve biti jasno.

Treba li nam uopće srednji stalež s takvim našim stavom o njemu?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Citat
Prosvjetar......sjetite se samo što vi mislite o svojim profesorima, pa će vam sve biti jasno.

To sto ja trenutno mislim za 80% mojih profana da su stoka, direktna je posledica cinjenice da se 60i-80ih godina fakultet zavrsavao lakse nego danas papirologija kod poreza. Zato je kadar takav i zato su stoka koja pojma nema. Ali opet i tih 20% koji su ok zasluzuju da zive kao ljudi.
Moze se naci kvalitetan kadar samo ako se lepo trazi.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 308
mob
BlackBerry bold 9000
Kao sto sam i ranije napomenuo - mislim da je svaki rezim koji je bio na vlasti od kraja II svetskog rata (komunizam se "kao" trudio da na principu "svi smo srednja klasa" izgradi citav svet) kumovao laganom nestajanju onoga sto se, sa manje ili vise razlike u nijansama, smatra srednjom klasom.

Nikada mi nece biti jasan princip kojim se rukovode svi politicari koji se dokopaju vlasti. Uvek kukamo kako je Amerika simbol onoga sto bi mi trebalo da postanemo, a, s druge strane, radimo stvari dijametralno suprotne onima "preko bare".

Kako je Laslo vec dobro objasnio sadasnje mogucnosti srednje klase u borbi protiv trgovinskih magnata kakav je sada kod nas Mercator, ostaje nam da se zapitamo ima li nasa vlast imalo mozga kada medju gradjane cija je platezna moc, malte ne, ravna nuli dozvoljava upliv jednog takvog giganta kakav je gorepomenuti Mercator. Niko, i ponavljam - niko, nije vodio racuna o onome sto treba da predstavlja stub jednog drustva - Privatnik. Ovamo se, kao, trudimo da ojacamo malu privredu, da stimulisemo gradjane da svoj novac uloze u sopstveni rad, da sami izgrade svoju imperiju, da bi, verovatno za podeblji stos zelenih novcanica, jednim udarcem ubili ono sto drugi gaje vekovima. Princip je jasan - sta mene briga kako ce oni, neka se sami snadju. E, moji novi sagovornici i prijatelji, takav princip poslovanja i vodjenja drustva odvesce nas na samo jedno mesto - rame uz rame sa Liberijom.

Da rezimiram - ovde, na ovim prostorima, ne hajeci za sopstveno stanovnisto, privredu, trgovinu i ostale branse poslovanja, vec imajuci u vidu samo svoj dzep i buducnost iskljucivo svoje dece, savremeni homosapijens (ako se tako uopste moze i nazvati) obucen u odelo politicara odlucio je da drzavu iskoristi kao servis u postizanju licne koristi i ostvarenju sopstvenih ciljeva. Kao posledica svega navedenog imali smo, imamo, i imacemo sve dublju socijalnu krizu koja ce, hteli mi to ili ne, na kraju proizvesti nove nemire, haos i razaranje. Zbog toga sto se ovde zivi stihijski i bez jasnog plana, zbog toga smo i tako daleko od onoga sto je sustina reci Evropa i zapad.

Zamisljen,
Dell Boy Smile
IP sačuvana
social share
This time next year we'll be millionaires !!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Pazi, srpski sam nacionalista, i sve to je lepo, ali nije mi malo cudno da nasa stvar u merkatoru kosta manje od nase stvari u nasim prodavnicama... sad su nam oni krivi sto od njih kupujemo umesto u pekabeti, c marketu i sl.
Pre neki dan kupujem sok. u merkatoru 38din u c marketu 49 taj isti...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.