Pisanje L' ekipa prenosi i španski sportski list Marka, ;ak su i neke profesora pitali za komentar
Citat
"Екип" је овој афери посветио чак првих шест страница свог јучерашњег штампаног издања. Поред већ познатог текста, који је још у петак по подне обишао планету преко електронског издања, и саопштења Црвене звезде, француски спортски дневник пише и о "највећем страху УЕФА" од намештања мечева у глобалу, што би учинило да фудбал "изгуби своју душу, али и комерцијалну вредност", уз подсећање да се укупна зарада у оквиру Лиге шампиона, Лиге Европе и Суперкупа креће око 3,25 милијарди евра.
Прочитајте још: ЗВЕЗДА И НА НАСЛОВНИЦИ Л'ЕКИПА - "СУМЊИВО"; "Марка" открива: Дојава за намештање у Паризу стигла од кладионица (ФОТО)
Објављен је и интервју са Деклејном Хилом, професором за истраге, на универзитету Њу Хејвен у САД, бившим истраживачким новинаром и аутором књига "Како наместити фубалски меч" и "Организовани криминал у фудбалу" који оптужује цео регион Балкана за "сумњиву праксу".
- Не можемо да будемо потпуно изненађени тиме да једна екипа са Балкана буде предмет сумњи у вези са намештеном утакмицом. Постоји култура намештања мечева у фудбалу на Балкану - тврди овај Американац, који ипак поручује да то не значи да је Црвена звезда крива и да треба сачекати резултате истраге.
Звезда разматра могућност да тужи Л’Екип субота, 13.10.2018. у 14:54
Фудбалски клуб Црвена звезда саопштио је данас да „неко” покушава да укаља углед клуба и да „пласирањем лажи” о намештању утакмице против Пари сен Жермена у Лиги шампиона дискредитују успехе „црвено-белих”.
„Од јуче смо у контакту са нашим адвокатима да би на прави начин предузели све могуће мере и заштитили углед Црвене звезде који је неко, односно 'кредибилни доушник', покушао да угрози. Очигледно је да некоме смета моћна и успешна Црвена звезда и да је пласирањем овакве лажи желео да дискредитује све остварене успехе које смо постигли у протеклом периоду”, наводи се у саопштењу Црвене звезде, преноси Бета.
Франс прес је јуче пренео да је у Француској отворена прелиминарна истрага због сумње да је утакмица Пари Сен Жермена и Црвене звезде (6:1), 3. октобра у Лиги шампиона била намештена, а после писања листа Л’Екип да је један руководилац београдског клуба уплатио у кладионици пет милиона евра на пораз Звезде од пет голова разлике.
„Веома нас чуди и брине да тако непроверена информација процури из УЕФА и добије тако велики медијски простор. Без обзира што и Л’Екип задржава могућност да је све измишљено, ангажовали смо адвоката и у Француској, који разматра правни основ за тужбу против листа Л’Екип због нарушавања угледа Црвене звезде”, додаје се у саопштењу.
„Црвено-бели” су још једном навели да са „огорчењем и резигнацијом” одбацују сваку могућност умешаности у нечасне радње и позивају на што брже решавање овог случаја.
„Црвена звезда ће бити истрајна да се дође до коначне истине, а да се манипулатори и доушници који стоје иза ове афере приведу правди и одговарају за срамно дело”, истиче београдски клуб.
L' ekip se, izgleda. baš srozao, jer sada kada čitam sve članke, ni ja ne mogu da verujem šta je nekadašnji uzor sportske dnevne štampe, nekada renomirani L'ekip sebi dozvolio da objavi.... Zaista, fantazije koje se mogu porediti sa pisanjem žute štampe, a mislili smo da su Kurir, Informer i naše neke novine dno......
« Poslednja izmena: 15. Okt 2018, 11:50:06 od Odbojkaš »
pitali amerikanca o fudbalu to ko onaj grobarski geometar sto mu se dve paralelne linije seku mislim seku se one negde u beskonacnosti al nisam znao da je beskonacnost u trecem redu partizanovog istoka
Ovo se sve vise zakuvava. Jbt, razmisljam nesto, ako se ispostavi da je istina, ja bukvalno ne znam sta bi trebalo uraditi komplet upravi koja je sigurno znala za ceo slucaj i organizovala ga. Bukvalno javno vesanje sa prenosom u hd formatu na Terazijama.
Opet svi ovi natpisi su toliko stetni po ugled i kluba i Srbije, da i da se zvanicno dokaze da je neistina i da dobijemo ne znam kakvu odstetu i kakav demanti, narednih 50 godina se necemo oprati od ovoga.
Znaci em smo se obrukali rezultatski, em sad jos nam ni ne veruju da smo se obrukali, nego su nam ovo napakovali. Sad ce i oni koji mozda nisu znali da smo pukli 6-1 da budu detaljno izvesteni o tome. I jos ova bruka preko svega.
To je ono sto sam ja pisao jos kada smo se plasirali. Jebes puste pare. Nismo mi jos ni blizu da igramo ni LE, a ne LS. Mi u LS smo kao punto na plin u formuli 1. Prosto ne samo sto ne mozemo da se "trkamo" ravnopravno, nego moze da nam izleti tocak i da napravi katastrofu. Zato sam i pisao, da samo da nekako izvucemo zivu glavu iz ove LS.
Meni samo nije jasno kako može Zvezda da namesti utakmicu u Parizu protiv PSG-a gde rezultat isključivo zavisi od Parižana.
Ne sumnjam da bi Terza iskoristio svaku nedozvoljenu radnju da uzme pare, samo ne znam baš kako može da utiče da li ćemo tamo izgubiti 3,5 ili 7 razlike.
Nema nikakve potrebe da se uzrujavate, drage kolege, ne znam čemu uznemirenje, da li je vama jasno da mi, možda ceo slučaj možemo da obrnemo u našu korist i da, u slučaju tužbe protiv L' ekipa možemo još da profitiramo na odšteti.... Tolike fantazije ne može da smisli čak ni pisac bajki , ja sam bukvalno zapanjen kakve scenarije i podmetačine neko može da izmisli
Inače, podsećam da je PSŽ u francuskom prvenstvu tukao Lion rezultatom 5:0.....
Pošto Telegraf najdetaljnije piše o novostima u slučaju, da vidimo šta je još objavljeno jutros.....
Citat
Ekspert za sportsko klađenje tvrdi: Navodi da je Zvezda namestila meč su u domenu mašte! To ni azijska mafija ne bi mogla da organizuje...
Iz Francuske nam stiže zanimljivo obrazloženje navoda L'ekipa FK Crvena zvezda, FC PSG, PSŽ Foto: Tanjug/AP
Kristijan Kalb, ekspert za sportsko klađenje svetskog renomena, dao je intervju za Večernje novosti u kom je govorio o optužbama L'ekipa da su Pari Sen Žermen i Crvena zvezda namestili meč Lige šampiona.
Tačnije, o informaciji da je čelnik Zvezde uplatio pet miliona evra na poraz od pet golova razlike. Podsetimo, meč je završen rezultatom 6:1.
- Već smo viđali slučajeve da neki tim prihvati da izgubi sa određenim brojem golova razlike, kao, na primer, u velikom skandalu italijanskog fudbala, ili u Španiji. Ovde me, međutim, iznenađuju dve stvari. Prvo i najveće iznenađenje je suma. Govori se o uloženih pet miliona evra. Nikada nisam čuo za tako nešto. Čuo sam za milion ili dva, ali ne za pet. To znači preuzeti ogroman rizik uz veoma strukturisanu organizaciju. Da mi je neko rekao da je u pitanju pet miliona zarade, još bih i mogao da poverujem. Takođe, tip klađenja, na baš pet golova razlike, čini mi se veoma rizičnim. Naročito kada se radi o tako važnoj sumi. Ne vidim čak ni azijsku mafiju, koja je najbolje organizovana, da stavi toliko novca na sto za nešto tako - rekao je Kalb za Novosti i dodao:
Foto: Telegraf
- Pokušao sam da razumem priču L'ekipa, ali nisam uspeo da shvatim. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li je istina ili laž. Ono što verovatno znamo, to je da je postojala informacija koja je upalila crvenu lampicu posle čega je usledila istraga. Ne znamo u ovom trenutku da li postoji nešto iza toga. U svakom slučaju, istraga je u toku, a postoji i pretpostavka nevinosti.
Sumnjivih uplata nije bilo ni u jednoj kladionici, a Kalb smatra da su one praktično ''nemoguće'' i u onim ilegalnim. Dao je objašnjenje.
- Čak i ukoliko kladionica nastupa na sivom tržištu, ako registruje ogroman broj uplata na određen rezultat, smanjiće kvotu. Svi će to primetiti. Tržište će reagovati, baš kao i na berzi. Automatski sistem monitoringa će odmah uputiti uzbunu, jer je kvota pala, iako se radi o sivim zonama.
Kalb je, inače, i stručnjak francuskog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS). Takođe, specijalista je za sportska klađenja, kao i za integritet sporta, u borbi protiv dopinga i manipulacija u takmičenjima. Saradnik je vlada više država u Aziji, Africi i Evropi.
Prica jeste infantilna do bola i prvo sto covek pomisli je, ma daaaaj, niko nije toliko neoprezan i bahat da bi tako otvoeno radio takve stvari. Onda se setis kako stvari funkcionisu u Srbiji i koliko se tu ne zna ko sta radi i radi ko sta hoce i nema bojazni od bilo kakvih sankcija i onda vec pomislis, u jebote, mozda je neko stvaro pokusao tako bahato da namesti. I dalje mislim da je to naucna fantastika, ali opet nekako suvise su ovi zagrizli a i imaju reputaciju da bi se tako blamirali u prazno. Iskreno plasim se da bi mogli mnogo gadno da najebemo... A opet i da se ispostavi kao netacno i cak i da dobijemo neku presudu i odstetu, ne moze to da opere obraz koji su nam ukaljali. Znas kako se kaze. Demanti je kao da sa vrha zgrade prospes dzak perja i onda treba da to sve skupis. Nema sanse. Kaljanje imena je vec nepovratno.
Sto se namestanja tice, po meni uz malo, bas malo srece, moze to da se namesti jako lako. I to bez znanja PSG-a. Znali smo da idemo tamo i da ce nas naguziti opasno. Samo je bilo pitanje da li ce biti guzenje ili ponizavanje. Znalo se i da je njima bitna gol razlika zbog poraza od Liverpula, kao i da moraju da se opravdaju zbog tog poraza i pred svojim navijacima. Dakle znalo se da ce da igraju kako znaju i umeju, a umeju. Tako da je dovoljno da smo se mi malo namestili, minimalno i petarda je bila zagarantovana. Dakle rizik je minimalan, a profit pozamasan. Meni je veca misterija u tom namestanju, ako se neko kladio na tacan rezultat, jer to da cemo mi tamo dati gol, to je bilo bas mnogo rizicno za predvideti.