Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 22:55:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 203 204 206 207 ... 905
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Fitnes i bodibilding  (Pročitano 1327786 puta)
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11340
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Ma joook . . .Picis sklekove i zgibove do 18 . . .veeeruj mi da je dovoljno  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Џукеле ће ме докусурити...

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5780
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6;M
mob
Alcatel OT 800 Tribe
Ma joook . . .Picis sklekove i zgibove do 18 . . .veeeruj mi da je dovoljno  Smile
U pravu je Sle Jr.
A to sto ti kazes, necu previse... Nista od toga. Isto kao sto mnogi kazu: "Idem do 100 kg. na bench-u i necu dalje."
Gluposti.  Smile
IP sačuvana
social share

Speed kills, drive 2cv and live forever.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Apple iPhone 6s
Elementi fizičke forme i fitnesa

prof. Miroslav Marković, fitnes instruktor i lični trener

Kada razmišljaju o fizičkoj formi, mnoge osobe misle na specifične aspekte koje žele da poboljšaju i unaprede (telesna težina, fleksibilnost, snaga). Američki koledž za sportsku medicinu definisao je formu kao skup karakteristika koje osoba ima ili razvija, a koje su povezane sa sposobnošću za obavljanje određene fizičke aktivnosti.

Fizička forma je sastavljena od merljivih komponenata koje omogućavaju osobi da prati i poboljšava svoje sposobnosti u okviru različitih sportskih i svakodnevnih aktivnosti. Forma se postiže određenim trenažnim režimom koji se sastoji iz različitih vežbi.

Uopšteno govoreći, postoji pet glavnih komponenata fizičke forme na koje se obraća pažnja pri utvrđivanju stepena pripremljenosti, pri čemu važnu ulogu igra i antropometrija, naročito u doziranju adekvatnog programa treninga.
Kardiovaskularna forma

Predstavlja sposobnost srca i pluća da isporuče adekvatnu količinu kiseonika aktivnim mišićima, što može da se prati preko srčane frekvencije. Srčana frekvencija u stanju mirovanja može da iznosi 60-100 otkucaja u minutu. Vrednosti srčane frekvencije rastu sa porastom potrebe organizma za kiseonikom, taj odnos je uvek linearan. Cilj svakog fitnes programa je da poboljša efikasnost srca i pluća, a to se ostvaruje na tri glavna načina:
povećanjem količine kiseonika koji ulazi u pluća
olakšanim preuzimanjem i transportom kiseonika krvotokom
većom sposobnošću mišića da preuzmu i iskoriste kiseonik

Rezultat će biti smanjenje srčane frekvencije u stanju mirovanja, što znači da srce kuca sporije, ali isporučuje tkivima istu količinu kiseonika - takvo srce radi "ekonomičnije". Kardiovaskularna forma omogućava da se svakodnevne aktivnosti obavljaju lakše sa što manje utrošene energije.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11340
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Isto kao sto mnogi kazu: "Idem do 100 kg. na bench-u i necu dalje."
Gluposti.  Smile
Klasicna prica  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Apple iPhone 6s
prof. Miroslav Marković, fitnes instruktor i lični trener
03.09.2007.

Pored kardiovaskularne forme, bitni elementi fizičke forme i fitnesa jesu: mišićna izdržljivost, mišićna snaga, fleksibilnost, motoričke sposobnosti, kao i antropometrija.
Mišićna izdržljivost

Mišićna izdržljivost je sposobnost da se veliki broj mišićnih kontrakcija izvede bez zamora ili vreme za koje se jedna kontrakcija može održati bez zamora. Vežbanje mišićne izdržljivosti podrazumeva izvođenje velikog broja ponovljenih kontrakcija pri manjem opterećenju i može pripremiti osobu za različite sportske ili svakodnevne aktivnosti. Ovim sistemom treninga mišići postaju efikasniji u preuzimanju kiseonika. Zahvaljujući treningu, osoba u dužem vremenskom periodu može da obavlja fizički rad bez zamora.
Mišićna snaga

Mišićna snaga se definiše kao maksimalna sila mišića (mišićne grupe) koja se razvija tokom jedne kontrakcije. Često se kao sinonim koristi jedan repetativni maksimum, koji služi kao metod određivanja snage. Povećanje snage proporcionalno dovodi do povećanja veličine mišića i sposobnosti da se podigne veća težina, a od koristi je i u svakodnevnim aktivnostima.
Fleksibilnost

Podrzumeva obim pokreta koji se može izvesti u određenom zglobu. Ona je specifična za svaki zglob na telu. Fleksibilnost se često zanemaruje u trenažnom procesu, a veoma je značajna u svim vidovima treninga i u svakoj grani sporta.
Motoričke sposobnosti

Motoričke sposobnosti obuhvataju: snagu, brzinu, izdržljivost, eksplozivnost, ravnotežu i fleksibilnost. Ako želimo da poboljšamo neku od ovih sposobnosti, trenažni proces neophodno je prilagoditi njenom razvitku, ali pri tome ne treba zaboraviti i druge sposobnosti. Kod rekreativaca treba razvijati sve motoričke sposobnosti podjednako, ali pri tom treba voditi računa o želji onog ko vežba.
Antropometrija

Ima važnu ulogu u planiranju trenažnog procesa. To je nauka koja se bavi određivanjem telesnih dimenzija (antros - čovek, methros - meriti). Ljudsko telo definisano je veličinom, strukturom i sastavom. Veličina se odnosi na telesnu visinu, masu, površinu, zapreminu i dimenzije tela. Struktura podrazumeva raspored strukturalnih delova tela: koštanog, mišićnog i masnog tkiva. Sastav se odnosi na količinu strukturalnih delova tela na svim nivoima, od molekulskog do organizma u celini.

Istraživanja sprovedena širom sveta definisala su "uslovnog čoveka" koji ima idealne anatomske i funkcionalne parametre. "Uslovni čovek" ima masu od 70 kg, 14% koštanog tkiva, 21% masnog tkiva, 40% mišićnog tkiva i 25% ostatka u odnosu na telesnu masu.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5780
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
mob
Alcatel OT 800 Tribe
                                                                  *Pojmovi*

* agonist - misic koji je zasluzan za neki pokret

* aminokiseline - spojevi koji svojim povezivanjem cine proteine

* anabolizam - proces izgradnje misica

* antagonist - misic koji radi u suprotnom smeru od agonista

* atrofija - smanjenje i slabljenje misica

* glikemijski indeks - skala koja pokazuje koliko odredjena vrsta hrane povisuje nivo glukoze u krvi

* hipertrofija - povecanje volumena i obima misica

* katabolizam - proces razgradnje misica

* koncentrican pokret - pokret prilikom kojeg se misic skracuje

* lipoliza - razgradnja uskladistenih masti

* proteini - kljucni gradivni element organizma

* sinergisticki misic - misic koji pomaze glavnom misicu u izvodjenju pokreta
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 5986
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 3GS 16GB
Ljudi da li mi je prerano da idem u teretanu, imam 15 godina?

Sve to zavisi od programa kakvog cesh imati ako budesh preterivao sa tezinom sigurno da ti nece valjati. Ali ako budesh umijereno radio nevjerujem da ce ti shkoditi. Ja sam sa 14 krenuo u teretanu i dobio sam dobar program bez nekog pretjerivanja i josh sam se vishe razvio.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5780
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
mob
Alcatel OT 800 Tribe
Ma nece nista da mu fali i ako fura tezine, samo mu je trenutno bolje da radi zgibove, sklekove itd. Kasnije kad bude napredovao, da predje u teretanu.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Drugovi, drugovi, ... pa u drugom stanju...

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2954
Zastava Vienna
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
HTC Sensation XL
Danas sam kucnuo shipku za zgibove, nisam ih ranie forsirao.
IP sačuvana
social share
To je kao da kazes da nisi primetio ljubicastog slona sa neonskim osvetljenjem u guzici kako stoji pored tebe u mracnoj sobi Smiley
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5780
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
mob
Alcatel OT 800 Tribe
Ja imam onu šipku na štoku od vrata i ne svidja mi se uopšte. Dva puta mi je otpala pa sam odvalio kolena samo tako.  Smile
Jeste da imam 90 kg., ali ne može to tako da pada.  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 203 204 206 207 ... 905
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 22:55:52
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.