Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 26 27 29 30
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Finansijska situacija u medijima iliti crkavaju e-novine  (Pročitano 53766 puta)
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 47.0
Крај Е-новина?

Е-новине су објавиле да ће 22. јула 2016. године наступити њихова „смрт“. Више судских пресуда којима је овај портал санкционисан новчаним казнама због клевета или због неовлашћеног објављивања фотографија, финансијски је, како је објаснило уредништво, уништило тај познати другосрбијански портал.

Сви знају да сам, од самог оснивања Е-новина (2008), био мета овог типичног грађанистичког таблоида. За тих осам година Е-новине су ме частиле свакојаким називима. Њихова најчешћа дисквалификација била је да сам „фашиста“.

Када некога означите као „фашисту“ тиме га, у данашњем свету политичке коректности, аутоматски искључујете из сфере бића с политичким и грађанским правима, и цртате му на леђима мету за сваку будућу акцију „рашчишћавања“ коју би у будућности у Србији могла спровести нека од овдашњих фракција „модернизатора“, „европљана“ или „атлантиста“.

Међутим, Е-новине за мене су, ипак, биле противник код кога сте бар знали на чему сте. Оне се нису претварале да верују у демократију, у људска права, а нису, с друге стране, глумиле ни да ће „погинути“ за „националне интересе“ или „за Русе“. Биле су отворено и брутално антидемократске, антисрпске и антируске. И јасно су се залагале за стављање Србије, као и свих Срба, под пуно политичко и економско старатељство, не само Вашингтона и Брисела, већ и под својеврсни културно-идеолошки кондоминијум Загреба, Сарајева, Приштине и Подгорице.

У том смислу Е-новине биле су корисне јер су нам белодано сведочиле како би изгледала власт радикалне и примитивне верзије „друге Србије“ над српским друштвом. Она би се састојала од забрана, одстрањивања из јавности, протеривања из институција, идеолошке искључивости и других облика насиља једног тоталитарног и екстремистичког мишљења против сународника и сопствене земље.

Јер, као што каже Петар Луковић, Е-новине „имају принципе који су потпуно у нескладу с новинарством – пре свега, не постоји објективно новинарство, не постоји друга страна, никакве нас чињенице из њиховог профашистичког репертоара не интересују (…) – тога нема код нас“! За Е-новине постојала је једна истина, и ко год ту „истину“ није заступао, није имао права на медијско, нити на било које друго постојање.

Баш зато што се са Е-новинама знало на чему сте – медијски, идеолошки и политички – сматрам да њихов нестанак из медијског поља, уколико се стварно догоди, не може бити добра вест за сваког интелигентног заступника демократије и суверенитета у данашњој Србији.

Е-новине су, наиме, својим радикализмом и фанатизмом, и својим полпотовским претњама српском друштву, показивале каква би била Србија ако би, којом несрећом, допала у шаке доследним и екстремним другосрбијанцима. Читаоцу се ту све распростирало јасно – од антисрпске политике, преко антисрпске економије, до антисрпске културе.

Жао ми је, рецимо, што у својим критикама нисам више пажње посветио културној политици Е-новина. Али, ако интернет архива Е-новина остане доступна и после 22. јула, она ће сведочити о егзактно профилисаном и борбеном концепту антисрпског деловања у култури.

На пример, у наводно књижевнокритичкој рубрици Владимира Арсенића, за књижевност која се објављује у Србији користио се готово искључиво израз „србијанска књижевност“ (овде, овде, овде и овде) – у складу са већ уоченом политиком  „србијанчења“, то јест свођења српског само на „србијанско“. То „србијанско“ код Арсенића најчешће је попримало обрисе култур-расистичког ниподаштавања целокупне вредне савремене српске књижевности, због чега смо код њега читали о „општем јадном стању у које је запала србијанска књижевност“, о „клиничкој смрти србијанске књижевности која сада живи на апаратима“, о томе како је „за србијанску књижевност несвојствена систематичност и брижљивост, као и фабуларност“, као и о томе да „србијанска књижевна сцена није нормална“.

Наравно, та нихилистичка оцена најчешће се односила на дела значајних српских писаца, поготово на оне књижевнике који су свесни значаја културне традиције сопственог народа, рецимо на Горана Петровића или на Владимира Кецмановића, чији су полит-некоректни и регионално-некооперативни романи за Арсенића били „петпарачко србовање“ и „естетички ћорсокак“ у коме „доиста ничега нема“.

С друге пак стране, Ареснић је у небо уздизао експонентна дела другосрбијанске књижевности, попут романа Сретена Угричића и Саше Илића, који су за њега били „врхунски текст који ће се тек с временом откривати у пуном значењу“, творевине које садрже „шарм новог и неистраженог“ због чега се, рецимо, и може говорити о „великом писцу какав је Саша Илић“ (!?).

Дакле, у Арсенићевој „културној“ рубрици Е-новина не само да је наша књижевност била „србијанска“, већ је „србијанско“ било и све у њој – па смо имали „србијанске песнике“ и „србијанске песникиње“, „србијанску прозу“ и „србијанску поезију“ („колико ниско може да падне србијанска поезија?“, пита се једном приликом Арсенић), „србијанску књижевну сцену“, „србијанско књижевно тржиште“ или „србијанску жанровску књижевност“ (чији квалитет најбоље описује карактеристичан наслов Арсенићевог текста: „Четници освајају жанр“). А ту је, како он сматра, и „вампир звани србијанска књижевна политика“, која је сасвим у складу са земљом из које се могу упућивати једино „Поруке из кужног карантина“ (наслов), будући да је „тренутна србијанска политика лишена сваке вредности“.

Занимљиво је да је наслов Арсенићевог текста у коме се помиње „тренутна србијанска политика“ био: Омрзните Србију на време. Необично је да Арсенић не мрзи Србију када од ње уредно прима плату као службеник библиотеке у Зрењанину, али да се у Е-новинама уредно бави олакшавањем по својој култури и својој земљи, препоручујући да је „омрзнемо“ – што је типично за нашу колонијалну културну елиту или компрадорску буржоазију.

Али, старим добрим Е-новинама, с Петром Луковићем, Бојаном Тончићем, Гораном Нецином, Владимиром Арсенићем и осталим прононсираним аутошовинистима (или антисрпским мрзитељима), изгледа да је дошао крај. То је штета, не само зато што је тај портал својом вулгарном мржњом успешно репрезентовао (тј. компромитовао) другосрбијанство, већ и зато што млађи читаоци више неће моћи лако и брзо разумети све злослутне консеквенце тог идеолошког становишта.

Стога се искрено надам да ће дружина око Е-новина ипак наћи начина да се реинкарнира у некој другој форми, или на неком другом порталу. Пошто као педагог знам да је очигледна настава за учење најделотворнија, уверен сам да ће доза очигледности из  другосрбијанске искључивости и мрзости, коју манифестују Луковић и комапнија, и даље бити најбоља предохрана против ове типичне компрадорске идеологије.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.106
Искрено, запустио сам посете е порталу последњих месеци али нисам изненађен што крепавају Smile Мада...сад баш читам и има добрих текстова (добрих у смислу да их је Пера писао Smile ) у вези Савамале, угрожених новинара, цензуре, диктатуре итд.
« Poslednja izmena: 22. Jul 2016, 08:26:46 od Мргец »
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 45.0
Prava je šteta što se poltronstvo,ulizištvo i servilnost Vučiću,Subotiću,Bebi i Milu nije isplatilo.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.106
Да...прави закључак. Вучић цензурише, убија и коље медије и гле чуда...сви они функционишу. А ови сервилни њему се угасише. Интересантно Smile

Наравно, сви знамо ко је Пера Луковић али у овом тексту нпр нема грешке. Све су то његови бивши пајташи и он их најбоље зна Smile

http://www.e-novine.com/kolumna/petar-lukovic/133172-Zbogom-ohari.html
« Poslednja izmena: 22. Jul 2016, 10:05:22 od Мргец »
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 47.0
mob
LG Nexus 5
Sto mrzi onoliko jadnog drazu?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.106
Па мрзи га зато што га познаје Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 45.0
Да...прави закључак. Вучић цензурише, убија и коље медије и гле чуда...сви они функционишу. А ови сервилни њему се угасише. Интересантно Smile
Ja ne znam ko je tebi dao tapiju da procenjuješ šta je pravo i krivo.Portal sam lično čitao godinama i iza zaključka stojim.

Vučić ima bukvalno medijsku imperiju na svojoj strani,sa Pinkom kao najgledanijom televizijom,Studiom B,i sad već nekolicinom novina,bitnost e-novina ne postoji u ovom trenutku,ali ne brini se za njega naći će njemu Beba već nešto da radi.(evo i izložbu mu je branio u poslednjem tekstu,hau totful of him,suze su mi krenule).

« Poslednja izmena: 22. Jul 2016, 10:49:15 od sergio ramos »
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.106
Citat
Portal sam lično čitao godinama

Такође Smile И ја стојим иза свега што напишем. Могу процењивати шта је за мене право или криво или ће ми то можда комесар забранити кад дође на власт? Smile

И да...шта је проблем са том фамозном изложбом? Ја никако не могу да сконтам. Није да су СНС зликовци сами то написали. Једноставно су окачили текстове које су други писали и сад се ти буне јер неко рекламира њихове текстове...стварно ми није јасно Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 45.0
Da samo što ja tvoj stav nisam dovodio u pitanje,ti moj jesi,pa zati pitam čemu taj besmisao i patetika o nestajanju medija i Vučićevoj cenzuri kad sam ja samo rekao da mu je Beba pimp što je notorna činjenica.

Što se tiče izložbe,neće Bekova kučka,Djindjićev Gebels i Subotićeva kurva odredjivati ko je na pravoj ko je na krivoj strani u Srbiji,organizovati hajke na ljude,napadati sve što ne piše i ne govori onako kako se šefu ne svidja i to sve uz pomoć državnih funkcionera i stranke na vlasti pa kad ćemo celu Srbiju da prevrnemo!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 47.0
Е кад спомену Бебу... тј лакирану бубашвабу како га генијално назва Тијанић... једна од оних госпођа које директоришу Политиком је жена Бебиног блиског сарадника...
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 26 27 29 30
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.