Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 21 22 24 25 ... 54
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Evropa protiv muslimana ~ Referendum o zabrani izgradnji minareta  (Pročitano 49577 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Qtek 小米
  Швајцарски „ексцес“ или пример суверене демократије?

Слободан Антонић   
уторак, 01. децембар 2009.
Швајцарци су на референдуму, убедљивом већином, изгласали забрану изградње нових минарета. За промену Устава којом се то забрањује, гласало је више од 57 одсто грађана, односно већина бирача у 22 од 26 швајцарских кантона[1]. Такав исход представља извесно изненађење, јер је влада у Берну позивала грађане да гласају против забране. Иницијативу да се донесе ова забрана покренула је највећа странка у парламенту, опозициона Швајцарска народна партија, која је на изборима 2007. освојила 29 посто гласова.

Влада се била супротставила овој иницијативи јер је тврдила да би увођење забране било противно праву на слободу вероисповести и супротно швајцарској традицији толеранције, као и да би то могло довести до погоршања односа са исламским земљама и нанело штету економији (пре свега туризму). Присталице иницијативе су, међутим, указивали да се забрана не односи на исламску религију, већ на један агресивни симбол који изражава политичку амбицију ислама да успостави доминацију у друштву. У Швајцарској, наиме, већ постоји око 200 исламских храмова без минарета, а четири изграђене куле не штрче међу осталим зградама, нити служе за позив мујезина на молитву. И теоретичар ислама Тарик Рамадан, швајцарски држављанин египатског порекла и доктор муслиманског права, потврдио је да «минарет није нужан за молитву»[2].

Након уверљиве победе присталица забране, влада се огласила саопштењем у којем је навела да ће поштовати вољу народа и да неће бити дозвољена изградња нових минарета. Влада је такође подвукла да ће око 400 хиљада муслимана у Швајцарској и даље слободно моћи да се моле и да живе у складу са својом вером. Европска бирократија у Бриселу одмах је „изразила жаљење због одлуке Швајцараца и забринутост да би таква одлука могла да се протумачи у муслиманском свету као жигосање ислама“. "Швајцарци имају изврстан систем консултовања народа“, оценио је на састанку у Бриселу један представник Шведске (која је тренутно председавајућа ЕУ), „али некад може да буде употребљен на лош начин, као у овом конкретном случају"[3].

Огласила се и међународна невладина организација за људска права, Амнести интернешенел, која је саопштила да се нада да ће забрана изградње минарета, као кршење права на слободу вероисповести, бити оборена или на швајцарском Врховном суду, или на Европском суду за људска права [4] – управо оном који је недавно донео одлуку да „raspećе u učionicama narušava ljudska prava“. (Како то да распеће у јавној установи угрожава људска права, а минарет на јавном месту не, објасниће нам, верујем веома уверљиво, Амнести интернешенел и Европски суд за људска права).

Прво што пада на памет јесте – шта би се десило да је у Србији одржан референдум са истим питањем и са истим исходом? Наравно, другосрбијански медији би у глас рекли да је то „још један доказ непоправљивог  примитивизма Срба“ и „још једна продукт малигног српског национализма“, а ЕУ би нас одмах са ранга „кандидата за кандидата“ спустила на ранг „кандидата за кандидатовог кандидата“. Уосталом, такав референдум се у Србији никада не би ни одржао, јер се међу нашом политичком класом сматра да народ, гласањем на изборима, све одлуке о својој судбини, до следећег гласања, ставља у руке партократији. А онда она може да ради шта хоће – од стварања крипто-државе Војводине, до пузећег уласка у НАТО.

Тако није у Швајцарској. Тамо постоји јака традиција месних, кантоналних и општих референдума. Грађани имају право вета на сваки закон. Довољно је да 50.000 грађана потпише захтев за референдумом, па да се у року од три месеца уприличи народно гласање о неком закону. Каткад Швајцарци гласају и о десетак закона годишње. Такође, 100.000 грађана (што је око 2,5% бирачког тела) може да захтева референдум за доношење новог члана Устава или пак за промену неког од постојећих чланова. О томе се расписује референдум, чији је исход обавезујући[5]. Управо ова врста референдума је и одржана прошлог викенда.

Треба рећи да Швајцарци имају велики зазор од бирократије, поготову од оне која се налази изван Швајцарске. Када је њихова влада, 20. маја 1992, поднела захтев за прикључење ЕУ, Швајцарци су на референдуму (6. децембра 1992), који је од свих рефeрендума након Другог светског рата имао највећу излазност[6], одбили учлањење у ЕУ. Данашње стање овог „бирократског чудовишта“ од супер-државе, у потпуности оправдава одлуку Швајцараца од пре 17 година. Наиме, у овом тренутку правни прописи ЕУ износе 115.000 страница њиховог Службеног листа или око 207.000 страница стандардног формата![7] Уз то, бирократија у ЕУ годишње донесе 3.000 до 5.000 страница нових прописа[8], који регулишу све – од дужине краставаца, до изгледа пиџаме[9]. То значи да ће убрзо, у земљама ЕУ, само каста бирократа знати шта је дозвољено, а шта не. Какав ће бити живот обичног човека у таквој супер-држави веома је лако замислити.

Швајцарци су то замислили и није им се допало. Они су се кроз историју успели изборити да им се у њиховој земљи глас слуша и да они имају последњу одлуку. Они нису желели да се одрекну своје демократије зарад Вавилонске куле у Бриселу. Ми Срби им само можемо завидети на памети и организованости. И од њих учити како се цени сопствена традиција и сопствена слобода.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
nisi mi odgovorio... ko bi bio u pravu ?
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
na osnovu ovoga...

Citat
ali se on prvo predstavio kao pravnik pa onda istoricar,onda lik i
djelo G-dina Slobe,da bi na kraju zamjenio Lazanskog u procjeni sta bi bilo kad bi bilo.

i ovoga...
Citat
Па то земунац и хоће да каже, да се вратимо по могућству на најмању могућу границу коју смо имали у историји и то је по њему једино квалитетно решење Smile Без Војводине наравно Smile

ja vam najozbiljnije kažem da je to nataša kandić. prvo sam mislio da je neki hrvat, ali onda sam pomislio, ko mrzi Srbiju više i od hrvata ?! i eto odgovora...

Ma pogodio si. Odmah da se prijaviš u BIU na rad, imaš talenta za raskrinkavanje lažnih naloga na bureku, možda uspeš da provališ koji lažni identitet koristi Ratko Mladić, pa da učiniš nešto korisno za Srbiju, po prvi put u svom životu.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
misliš da nisam ? misli...
bar ne falsifikujem istoriju i ne pljujem po žrtvama svog naroda, a posebno ne po periodu njegovog najvećeg stradanja.
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
SonyEricsson k530i
Треба да знате да се Земунац држи авнојевских граница Србије, све остало није српско.

Pa nije zemunac kriv što je Drina uvek bila zapadna granica Srbije, još od Nemanjića pa do dana današnjeg.

PS.  da se vratimo na temu, imam ja nešto da pitam. Otkud sad ovde tolika zabrinutost što se krše prava šiptara, Turaka i Bošnjaka u Švajcarskoj. Licemernost na delu, kad treba popljuvati zapad, onda su čak i šiptari i bošnjaci good guys kojima zlikovačka Evropa krši ljudska prava, a mi ne smemo to da radimo. Jadni mi, opet smo žrtva evropskih zlikovaca.  Smile

Da se svi toliko brinete za prava istih ovih muslimana na Balkanu, gde bi njima kraj bio.  Smile

Е убо си нас ко прстом у дупе са причом о лицемерству,то нека диверзија?Као ако свима викнем лицемери нико неће приметити моје лицемерје?Кога овде брига за муџосе?Само спомињемо дволичност,и то се јасно види из порука на теми.

Мене интересује твоје мишљење,да ли се овим крше њихова људска права?Значи конкретно,да он не може да подигне свој верски објекат због дискриминације већине.

Ne. Njima se ne krše ljudska prava, pa čak im se ne krše ni verska prava, jer se ovde radi o zabrani izgradnje minareta. Minaret, sam za sebe, nije verski objekat, već deo muslimanskog hrama (da ga tako nazovem), ali u islamu postoje i džamije bez minareta koje se zovu mesdžid.

Prema tome, njima nije ograničeno ispovedanje vere, ograničen im je građevinski izgled bogomolje, umesto u klasičnoj džamiji (sa minaretom), oni će klanjati u mesdžidi.

Значи ок је да забранимо и минарете овде?И немој о културном наслеђу,минарети сасвим сигурно нису део културног наслеђа 95% грађана ове земље.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Citat
a nije zemunac kriv što je Drina uvek bila zapadna granica Srbije, još od Nemanjića pa do dana današnjeg.

Толико о аргументима... Smile
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Све за Српство

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7454
Zastava Добој, Република Српска, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Za Vl4d4 i Radulca:
Stvarno sam "razocaran" u vas zbog napadanja postenih i iskrenih prijatelja Srbije i srpskog naroda
u cjelini.Sta vi hocete?Ko nas j... sto mi nismo Svicarci.Nego Radulac de ti meni u povjerenju ono
u vezi sa Ratkom.Daj da zaradimo lovu il jos bolje sapni na uvce mujezinu 22 dace on nama nas dio.
Mujezinu 22 daj njegov dio radi toga sto se sjetio kako ti znas a ja znam da ti znas pa tako 1/3 meni
sljeduje.Jedino nas jebe sto i Vl4d4 moramo nesta dati onako iz solidarnosti cisto fore radi ko
luterani u Danskoj.
Ajd cujemo se kad mujezin22 otpjeva svoje (ups izuci) znas onaj nas broj u FBI,jok KGB e jeboga ti
sve mislim na BIH ne H vec U.Valja se potruditi.
IP sačuvana
social share
Edit by yetyou: Maksimalno dozvoljeno koristenje potpisa je uredjeno od trenutnog "raspolozenja"  MOD-eratora.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3140
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
SonyEricsson k850i
Треба да знате да се Земунац држи авнојевских граница Србије, све остало није српско.

Pa nije zemunac kriv što je Drina uvek bila zapadna granica Srbije, još od Nemanjića pa do dana današnjeg.

PS.  da se vratimo na temu, imam ja nešto da pitam. Otkud sad ovde tolika zabrinutost što se krše prava šiptara, Turaka i Bošnjaka u Švajcarskoj. Licemernost na delu, kad treba popljuvati zapad, onda su čak i šiptari i bošnjaci good guys kojima zlikovačka Evropa krši ljudska prava, a mi ne smemo to da radimo. Jadni mi, opet smo žrtva evropskih zlikovaca.  Smile

Da se svi toliko brinete za prava istih ovih muslimana na Balkanu, gde bi njima kraj bio.  Smile

Е убо си нас ко прстом у дупе са причом о лицемерству,то нека диверзија?Као ако свима викнем лицемери нико неће приметити моје лицемерје?Кога овде брига за муџосе?Само спомињемо дволичност,и то се јасно види из порука на теми.

Мене интересује твоје мишљење,да ли се овим крше њихова људска права?Значи конкретно,да он не може да подигне свој верски објекат због дискриминације већине.

Ne. Njima se ne krše ljudska prava, pa čak im se ne krše ni verska prava, jer se ovde radi o zabrani izgradnje minareta. Minaret, sam za sebe, nije verski objekat, već deo muslimanskog hrama (da ga tako nazovem), ali u islamu postoje i džamije bez minareta koje se zovu mesdžid.

Prema tome, njima nije ograničeno ispovedanje vere, ograničen im je građevinski izgled bogomolje, umesto u klasičnoj džamiji (sa minaretom), oni će klanjati u mesdžidi.

Значи ок је да забранимо и минарете овде?И немој о културном наслеђу,минарети сасвим сигурно нису део културног наслеђа 95% грађана ове земље.

a znas ti ko je kardjordju pomoao da oslobodi beorad od turaka??? muslimani Wink kako nisu brate, pa u beoradu je bilo 300 dzamija, oko 500-600 minareta...recimo madjari nisu rusili dzamije na svojim teritorijama, pretvorili su ix crkve i dana danas stoje kao muzeji u tim zemljama Smile
IP sačuvana
social share
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010.

Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje.

"Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
SonyEricsson k530i
Ти брате стварно имаш неки тежак психолошки поремећај.Мораш да се решиш те опседнутости Карађорђем,није добро по тебе.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3140
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
SonyEricsson k850i
Citat: vl4d4 link=topic=368409.bemsg7851809#msg7851809 date=1259716580
Ти брате стварно имаш неки тежак психолошки поремећај.Мораш да се решиш те опседнутости Карађорђем,није добро по тебе.
de mi reci ovaj ako ti mislis da dzamije nisu dio kulturno nasledja srbije , a samo ix u beporadu bilo vise neo i u jedno radu u bosni i to samo pre dva stoljeca?
IP sačuvana
social share
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010.

Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje.

"Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 21 22 24 25 ... 54
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.