Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 14:50:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Eutanazija - da ili ne?
Da
72.7%  (8)
Ne
9.1%  (1)
Nemam jasan stav
18.2%  (2)
Ukupno glasova: 11
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Eutanazija-DA ili NE?  (Pročitano 8790 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 203
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.75
Naravno,u dijalizi nema ništa loše,čak mnogo ljudi i dugo godina žive sa njom,bore se i nemoj me shvatiti pogrešno,ne odbravam odustajanje,bori se za život.Svakako je depresija,to je jasno,ali prije bih rekla da je kod njega to bio strah da li od patnje ili ne znam... Kao što rekoh,nikad pristala ne bih da sudim o nečijem životu ali ni o tome da ta osoba hoće da ga okonča.Neko ko boluje od depresije i želi,smrt,neće čekati da mu neko da injekciju,presudiće sam sebi.Djeda nismo mogli prisiliti da odradi biopsiju i da pristane na dijalizu.On je već odabrao šta hoće i tu ništa nismo mogli.Iduća faza bolesti (bez dijalize naravno) bila bi psihičko gubljenje,gušenje od vode,uticaj otrova na mozak itd. Za djeda znam,i dan danas krivo mi je zbog toga kako je lako odustao,pogotovo što je bilo  mogućnost primjene terapije te i oporavak.Da osuđujem njegov čin,ne.Mi ne možemo da znamo šta neko osjeća i misli,ali možemo da vidimo nečije patnje.Po pitanju eutanazije za sebe,apsolutno bih odobrila (po pitanju neizlečivih bolesti,daleko bilo...),a jednostavno zato što sam imala nekoliko susreta sa osobama koje su jako mnogo patile kroz tok bolesti,te i na kraju sam smrt bila bolna.
Moj žal za djedom niko ne može ni da umanji,ma šta rekao i šta mislio.
« Poslednja izmena: 10. Jan 2012, 01:28:17 od -aurena-ena- »
IP sačuvana
social share
I may look calm, but in my head I've killed you 3 times.

I think I'll miss you forever, like the stars miss the sun in the morning sky. Later is better than never, even if you're gone - I'm gonna drive, drive... I've got that summertime, summertime sadness!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
mob
Bosch ima centrifugu
Pitanje eutanazije je mnogo dublje nego sto izgleda "povrsinski". Konkretno postavlja se pitanje sta je starije

- ljudski zivot

ili

- slobodna volja coveka

Ja glasam za slobodnu volju jer znam da se zivot ne moze izgubiti. Samim tim je borba za zivot po svaku cenu neproduktivna i destruktivna. Dugo pitanje je o dubljem smislu fizickog zivota i kada taj zivot, cak i da postoji, gubi smisao i svrsishodnost. Da li je zivot bez iskustava zaista vredan zivljenja??? Koja je njegova svrha? Dok ne odgovorimo na ova pitanja nema mesta razgovoru o eutanaziji.

« Poslednja izmena: 10. Jan 2012, 07:26:36 od decky999 »
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 314
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
Pitanje eutanazije je mnogo dublje nego sto izgleda "povrsinski". Konkretno postavlja se pitanje sta je starije

- ljudski zivot

ili

- slobodna volja coveka

Ja glasam za slobodnu volju jer znam da se zivot ne moze izgubiti. Samim tim je borba za zivot po svaku cenu neproduktivna i destruktivna. Dugo pitanje je o dubljem smislu fizickog zivota i kada taj zivot, cak i da postoji, gubi smisao i svrsishodnost. Da li je zivot bez iskustava zaista vredan zivljenja??? Koja je njegova svrha? Dok ne odgovorimo na ova pitanja nema mesta razgovoru o eutanaziji.

Pre će biti da je pitanje:

Kome pripada život? Pojedincu ili grupi/državi?

Ako se neko odluči da prekine svoj život ima li on apsolutno pravo na to, ili ne.
Zašto je neophodno da neko bude terminalno bolestan pa da tek tada stekne pravo da sebi oduzme život?
Ako smo slobodni ljudi, onda najveći stepen slobode mora biti upravo taj - sloboda da odaberemo kada ćemo i kako umreti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.75
mob
HTC One
Omasio si temu. Govori se o eutanaziji - asistiranom samoubistvu. Odredjeni nacin, razlog, nesposobnost bolesnika da ucini to sam ili da ucini bezbolno i na dostojanstven nacin.

Prica ima li i svako drugi pravo na to je izlisna jer je cinjenica da ima (zanemarimo religijski aspekt koji je za ovu pricu apsolutno nebitan). Ima pravo u smislu da covek koji zeli sebi da oduzme zivot to moze da uradi. Niti ko moze da ga spreci niti ce biti krivicno odgovoran kada to uradi... jer i da postoji takav besmisleni zakon, "optuzeni" je vec nepostojece bice kada "zlocin" izvrsi.

Elem- eutanazija, zato sto neko drugi pomaze u gasenju zivota, to je tema.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Zivot pripada samo pojedincu koji ga zivi. Potpuno je pogresno prikazana ta kolektivna odgovornost i odgovornost mase prema pojedincu.

Vrlo lako moze da se donese zakonska odredba. Uz konsultacije lekara, pravnika....sve moze. Ako naravno krenemo od predpostavke da je bolest neizleciva , da se rapidno pogorsava, da je izvestan smrtni ishod , da su bolovi nepodnosljivi...
Znaju to vrlo dobro lekari koje bolesti su samo dugotrajna izludjujuce bolna patnja.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Eutanaziju treba dopustiti ali predvideti stroge uslove.
- Nedvosmislena, ozbiljno izražena i u pismenoj formi data izjava bolesnika, ili članova porodice kada bolesnik nije u stanju da izrazi volju.
- Pribavljeno mišljenje konzilijuma lekara o prirodi i očekivanom toku bolesti.

Samo u slučajevima kada je smrt izvesna, a bolesnik trpi jake fizičke bolove, ili je u nepovratnoj komi, treba dozvoliti eutanaziju.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 6408
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.75
Najlakše je umreti..a teško je biti hrabar i boriti se..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.75
mob
HTC One
Najlakse je zdrav pricati, najteze je raspadati se.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Najlakse je zdrav pricati, najteze je raspadati se.  Smile

Jeste.
Deca i dalje ne znaju sta znaci biti jako bolestan toliko da zelis svoju smrt. Sta znaci samo posmatrati osobe u bolovima. Uzasno.

Eutanazija ne treba da bude komplikovana tako da je strucnjaci "obrade" i zakonski sprovedu.
Ako smo kao ljudi mogli da odredimo kako ce se raspodeliti organi za transplantaciju mozemo da odredimo kada se primenjuje eutanazija.
Za mene, za moje shvatanje ona je plemenit cin.

Ja sam vec stvorila neku sliku o mojoj smrti, onako da ide na ruku i meni i mojim bliznjima, za sada na najprihvatljiviji nacin u nasoj medicini : nema ozivljavanja, i poklanjam sve organe koji mogu negde nekome da skode.
Takodje sam O+ grupa univerzalni davalac.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.75
mob
HTC One
i poklanjam sve organe koji mogu negde nekome da skode.

Sandra mi te volimo.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 14:50:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.