Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 61 62 64 65 ... 73
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ekonomski sistem danas. Planeta Zemlja i nove mogucnosti.  (Pročitano 106913 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1963
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
"Kada o ekonomiji govorimo, ekonomija je neegzaktna nauka, koja umišlja da je egzaktna, ja sam ekonomista, dakle, nije mi teško da to izgovorim. Ekonomija, kada čitate nove ekonomske tekstove, pogotovo poslednjih dvadesetak godina, videćete more nekakvih formula, pazite, pa grčka slova su tu...međutim, kada bi sve to pobacali iz tih radova, ništa se ne bi promenilo, jer to je jednostavno služilo i služi da zaseni prostotu.

Od 1969. godine, uvedena je Nobelova nagrada za ekonomiju, kome je to palo na pamet, zaista ne znam, potpuno luda ideja da dodeljujete Nobelovu nagradu za tako jednu neegzaktnu disciplinu. U tom periodu je podeljeno 76 Nobelovih nagrada. Posle ogromnog broja godina, mi smo danas u situaciji da imamo jednu ogromnu krizu, koja neprekidno traje i niko od tih nobelovaca nije u stanju da vam predloži šta treba da radite? U međuvremenu, oni su se bavili svim i svačim, ponajviše psihologijom. Imate ogroman broj Nobelovih nagrada, koje kada malo pogledate, videćete zapravo da su vezane za nekakve psihološke analize, za nekakve racionalne izbore. Prilično sam siguran da kada bi sve te radove stavili u neku kasu i zaključali ih i kada se na njih ne bi vraćali, ništa se zapravo relevantno ne bi dogodilo, ne bi ni primetili da toga nema.

Situacija je tako eskalirala, da su pametni studenti, govorim o studentima na elitnim univerzitetima, počeli da reaguju na tu situaciju. Čuveni Gregori Mekju, čiji je udžbenik preveden u Srbiji i koristi se na ekonomskom fakultetu u Beogradu, je doživeo da mu studenti napuste predavanja, da mu kažu da to što on predaje nema veze sa životom kako ga oni vide, nema veze sa onim što oni vide u okruženju  i da je došlo do potpune disocijacije između stavarnosti i onoga što u knjigama piše.. Zapravo najveći broj ekonomista su branioci doktrine i da bi doktrina opstala svet može da se ruši."

Nebojša Katić, magistar ekonomije
.............................................................

Kada sam ja o ovome pisao, davnih dana : ) Čuvanje mediokriteta, neznalica i ljudi vrlo upitnih sposobnosti u institucijama kao što su obrazovne, osećamo i tek ćemo osećati. To nisu osobe koje su nužno glupe, već, jednostavno ne talasaju, oportunosti, prilagođavaju se, a tu napretka nema, a sistema takve osobe voli. Nije to problem Srbije i ovih prostora, tako je manje-više svuda jer je u kapitalizmu sve postalo biznis, svakako i nauka i obrazovanje, pa da bi se poredak sačuvao, morate imati gomilu medioktireta, koji se podržavaju i školuju da bauljaju u granicama dopuštenog.

Da se nadovezem na citiranu poruku:

Fakulteti proizvode idiote!

Po Sartrovoj definiciji, intelektualac je kritičar društva. Ako nije – nepotreban je. Današnji sistem školovanja usmeren je pak na to da fabrikuje kadar koji ne razmišlja previše, štaviše, upravo i ne treba da nauči kako se razmišlja, smatra prof. dr Miodrag Radović, koji je radni vek proveo na Filozofskom fakultetu Novosadskog univerziteta.

Kad se razgrne službena koprena, kakvo je stvarno stanje na Novosadskom univerzitetu?

– Konačno treba reći ono što svi znaju – kralj je go. Bolonja je epohalni promašaj. Uništila je pojam i smisao fakultetskog predmeta. Sve je pretvoreno u usitnjene delove, kratke instant kurseve koji ne daju sistematsko znanje, već površno upoznavanje s materijom. Broj predmeta po godini udvostručen je te studenti više i ne stižu da shvate smisao materije. Ranije je univerzitet proizvodio vidno kritičkog intelektualca, dok današnji hoće informatičkog idiota koji će biti jeftina radna snaga na tržištu i koji će zaboraviti da kritički promišlja svet oko sebe. Umesto znanja, studenti dobijaju informacije, a smisao informacije je da bude jednostrana. To je još opasnije od stvaranja fah idiota. Na ovaj način student postaje konzument za jednokratnu upotrebu.

Da li je univerzitet još uvek motor društvenog razvoja, promotor naučnog napretka i humanističkih vrednosti?

– Nažalost, znamo da danas to nije slučaj i da je univerzitet izgubio mnogo od svog prestiža, autoriteta i tradicionalnog ugleda. Donedavno je profesor univerziteta bio član intelektualne elite. Danas, on to više nije. Inflatorni procesi na univerzitetu vode do bolesti zvane elefantijazis – tj. neprirodne naduvenosti. Na delu je opšti trend opadanje kvaliteta nastave zbog inflatornih programa. Nije tajna da je stručni nivo prosvetnih radnika u opadanju zbog velikog broja fakulteta, te da se često radi o takozvanim fah idiotima, odnosno profesorima osposobljenim jedino za uskostručno područje koje predaju. Specijalizovani su toliko da o susednim diciplinama imaju samo tanke predstave. A da ne govorimo da onaj ko predaje nacionalnu književnost o biologiji i fizici ima samo oskudne predstave. Tradicionalno svestrano obrazovana ličnost danas je isključena.

Autor: Zoran Surla
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
8 od 10 profesora smatra da je najbitnije da te nauci kritickom razmisljanju. Konstantno kritikuju i ljude i desavanja i pokusavaju svoja iskustva da prenesu na studente. Bolonja jeste promasaj koji je dosta unizio nase skolstvo.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1963
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
8 od 10 profesora smatra da je najbitnije da te nauci kritickom razmisljanju.
Netacno.

Citat
Konstantno kritikuju i ljude i desavanja i pokusavaju svoja iskustva da prenesu na studente. Bolonja jeste promasaj koji je dosta unizio nase skolstvo.
Imas i na TV-u kritiku ali samo koja je u okviru dopustenog.

p.s. Tipican primer te kvazikritike je Zoran Kesic i sl...
« Poslednja izmena: 07. Dec 2015, 09:34:44 od 856kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Ja sam ucio fakultet, jesi li ti ucio fakultet?
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1963
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Ja sam ucio fakultet
Uciti i nauciti nije isto, kazi "8od10" profesora da ti ukazu na razliku.

Citat
jesi li ti ucio fakultet?
Neces saznati, a nije ni bitno ; )
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Pa odgovor je prost i na osnovu njega se vidi da li ima poente razgovarati. Ako si ucio fakultet onda moze da se prica sa tobom o fakultetu, ako nisi onda ne vidim kako ti mozes razgovarati o tome. Smile

Ovo je iznosenje iskustava sa fakulteta i komentarisanje profesora, to ne moze da radi neko ko nije prosao fakultetsko obrazovanje od 4-5 godina.

PS: Ne mogu ja zidaru pricati kako je to zidati kucu kada nisam nikada zidao kucu Smile
« Poslednja izmena: 07. Dec 2015, 09:41:27 od Orfanelin »
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1963
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Pa odgovor je prost i na osnovu njega se vidi da li ima poente razgovarati.
Ne bih se slozio, jer bi to znacilo da ljudi koji nemaju fakultet nemaju pravo da pricaju o istom!? Sta ako su poceli, pa nisu zavrsili? Ili...ne znam, nesto se isprecilo?
Citat
Ako si ucio fakultet onda moze da se prica sa tobom o fakultetu, ako nisi onda ne vidim kako ti mozes razgovarati o tome. Smile
Kako, onda objasnjavas fenomen da se ljudi pozivaju da glasaju i "odlucuju" o drustvenim temama o kojima, blago receno, blage veze nemaju? : )
Citat
Ovo je iznosenje iskustava sa fakulteta i komentarisanje profesora, to ne moze da radi neko ko nije prosao fakultetsko obrazovanje od 4-5 godina.
Moze, jer se rad tih fakulteta i profesora vidi u praksi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Svako ko je proveo dosta vremena na predavanjima kod raznih profesora ima pravo da se izjasni po ovom pitanju Smile

Jer suludo je da neko ko nije bio na predavanjima prica o tome kako i sta profesori predaju Smile Smile Mislim da bi se iznenadio koliko sam profesora imao koji bi se bas u dobroj meri slozili sa dobrim delom tvojih prica Smile
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1113
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 42.0
8 od 10 profesora smatra da je najbitnije da te nauci kritickom razmisljanju.

Па сад... Smile

Можда то и важи међу профанима тамо негде на Кембриџу, МИТ-у, Сорбони и сл, али код нас 9 од 10 професора сматра да треба да се огребе за неку пару, и можда да опале по неку згодну студетнкињу.
Највећи број профана код нас (са неким заиста часним изузецима) су најобичније јајаре, подлаци и везаре. Велик број савесних и посвећених професора (тј. часних изузетака) је углавном потиснут од ове екипе која је јако агресивна и бескрупулозна.

Додуше, по тим особинама се слабо разликују од великог дела становништва коме и сами припадају и из кога потичу.

Тужно, али истинито.

Konstantno kritikuju i ljude i desavanja i pokusavaju svoja iskustva da prenesu na studente.

У највећој мери (и то опет причам за нас) професори на студенте углавном преносе своје личне опсесије и трипове, и то ако су уопште заинтересовани. Оно што стварно преносе другима су углавном њихове обавезе, које уваљују асистентима, који су углавном субмисивни бескичмени ликови (јајаре у настајању) и који се шлихтају тим профанима у нади да ће да се огребу.

Струка је ту углавном секундарна или терцијарна.

Твој романтизован и помало дечји поглед на професорски кадар је скоро дирљив.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.86
Ako je takvo tvoje licno iskustvo onda postujem ako nije onda je to naklapanje Smile

Vise imam iskustva sa tim da asistenti jebu studentkinje pricom da ce da im zavrse nesto. Licno sam imao profesore koji su i privatno i na predavanjima uvek davali sve od sebe da svoje licno i profesionalno iskustvo prenesu na studente. To je MOJE iskustvo, nisam na internetu procitao.
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 61 62 64 65 ... 73
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.