Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dualno obrazovanje i u Srbiji, uz specifičnosnosti u primeni  (Pročitano 6417 puta)
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
  Za pojam dualno obrazovanje nisam znao dok nisam naišao na tekst. O svemu ovom nemam pojma tako da ću posle nekih svojih iskustava samo čitati komentare ako ih bude.
  U srednjoj školi smo od pet radnifh dana imali četiri dana teorije a samo jedan dan prakse. Radili smo ili u školi ili po preduzećima koja su naš rad plaćala školi. Znao sam samo za takvo obrazovanje i iznenadio sam se kad sam za vreme služenja vojnog roka saznao od jednog iz mog odeljenja kako se to radi u Švajcarskoj iz koje je došao. Đaci tamo imaju preko nedelje tri sata teorije a sve ostalo je praksa.

« Poslednja izmena: 04. Mar 2015, 21:09:09 od zoranjurkovic5@gmail.com »
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.10.2
Browser
Safari 600.3.18
mob
Apple 15
Usmereno obrazovanje.. mekekekeke...

Propasce ko i prvi put...

Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22684
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 35.0
Oni pricaju o dualnom obrazovanju, a nemaju ni sistem za nostrifikaciju...svaka cast geniji.

A da ne pricam o tome ako su nedavno onih 20-ak lekara i sestara otisli za Nemacku jer nisu mogli dobiti posao u Srbiji koja nema dovoljno lekara.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 35.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
a koja praksa moze da bude u gimnaziji recimo?
ispijanje kafe u opstini sa administracijom? Smile

Ah moja greska sto sam izostavila rec strucne  Smile

Strucna srednja skola ne vredi nista bez prakse.
A sto se tice gimnazijalaca, ni njima ne bi skodilo da obilaze proizvodne pogone bilo koje delatnosti.
Obzirom da nisu opredeljeni, nikada ne znaju gde ce da zavrse kao radna snaga, zar ne?

Usmereno obrazovanje.. mekekekeke...

Propasce ko i prvi put...

Mislim da jeste slicno ali nije isto. Usmereno je podrazumevalo cak i totalnu preorjentaciju posle II godine srednje skole, sto ovde nece biti slucaj.
Pre mi se cini da ce se osposobljavanje za odredjeni posao potencirati kroz praksu u te 2 ili 4 godine (ne znam sta su zamislili i koliko godina ce biti opstih predmeta).
I to svakako ne moze da skodi.

IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.10.2
Browser
Safari 600.3.18
mob
I-mate 30 Pro
Retardi nepismeni... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows 7
Browser
Chrome 40.0.2214.115

A da ne pricam o tome ako su nedavno onih 20-ak lekara i sestara otisli za Nemacku jer nisu mogli dobiti posao u Srbiji koja nema dovoljno lekara.
Da si ti ziv i zdrav, mnogo je veci broj od 20. Skoro svako ko se ne uglavi u Domu Zdravlja sa vezom(bilo licnom ili partijskom) makar pokusa da ode(posto tamo traze taj kadar a ovde nema radnih mesta) a vecina koja se iscima i uspe. Tako da je taj broj daleko veci, samo ja znam par koji su otisli ili planiraju da odu...

Inace, ja se slazem sa predlogom. Samo sto kada bi zasita obrazovanje pratilo ekonomiju morali bi da zatvorimo makar 50% skola kako ljudi ne bi zavrsavali sve i svasta a posle sa tom strukom camili po birou.
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 36.0
Tako je potez nije sporan,ali u planiranju kadrova brate mili moramo da zatvorimo sega megu,muftijin fakultet,razne menadžmente u Žablju i Trbušnici itd,inače vrlo brzo za 5 do 10 godina ćemo da uvozimo radnu snagu i za ono malo posla što imamo...

Mi smo zemlja koja izumire,nemamo dovoljno imigracije da pokrijemo taj minus,kad na to dodamo loše kadriranje koje godinama sprovodimo i 35 % nezaposlenih i penzionera,to je sistem koji sam sebe ruši,mi ćemo u budućnosti biti u paradoksalnoj situaciji,da će biti slobodnih radnih mesta koje će popunjavati stranci,a naši ljudi će biti nezaposleni...
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 36.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Tako je potez nije sporan,ali u planiranju kadrova brate mili moramo da zatvorimo sega megu,muftijin fakultet,razne menadžmente u Žablju i Trbušnici itd,inače vrlo brzo za 5 do 10 godina ćemo da uvozimo radnu snagu i za ono malo posla što imamo...

Mi smo zemlja koja izumire,nemamo dovoljno imigracije da pokrijemo taj minus,kad na to dodamo loše kadriranje koje godinama sprovodimo i 35 % nezaposlenih i penzionera,to je sistem koji sam sebe ruši,mi ćemo u budućnosti biti u paradoksalnoj situaciji,da će biti slobodnih radnih mesta koje će popunjavati stranci,a naši ljudi će biti nezaposleni...

To se vec sada dogadja. Idi na sajt za pronalazenje poslova (imas ih par kod nas) i videces da je 80% radnih mesta vezano za ino kompanije, radno mesto je na stranom jeziku, sam konkurs je na stranom jeziku. Kao da si negde izvan Srbije kada to sve vidis i procitas.

Ali predlog za dualno skolstvo nema veze sa tim. Osnovna poenta je da se mladi ljudi adekvatno obuce za ono sto ce raditi. Ostaje da vidimo nacin na koji ce se to sprovesti.
Sve je u rukama drzave i drzava moze sve. Moze da smisli zakon koji obavezuje cak i privatnike da odrzavaju praksu u svojim preduzecima. Sve se moze kad se dobro organizuje i kad ima ko to da sprovede.

IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 38.0
Vučić predlaže uvođenje dualnog obrazovanja u škole uz pomoć Švajcarske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa švajcarskim državnim sekretarom za obrazovanje Maurom Del'Ambrođom ‎predložio saradnju sa švajcarskim stručnjacima koji bi na praktičan način učestvovali u reformi školstva i uvođenju modela dualnog obrazovanja u škole u Srbiji.

Kako je saopšteno iz srpske vlade,  Del'Ambrođo je iskazao spremnost švajcarske vlade da ustupi svoja iskustva u ovoj oblasti, kako bi Srbiji pomogla da uvede ovakav način obrazovanja koji će mladim ljudima omogućiti da u toku školovanja postanu deo sistema kompanija u kojoj obavljaju praksu, i tako lakše dođu do radnog mesta.

Vučić je danas u mestu Hedingen, pored Ciriha, obišao i kompaniju Ernst Švajcer u kojoj se primenjuje stručno usavršavanje kroz sistem dualnog obrazovanja koje je kao vid javno-privatnog partnerstva  najrasprostranjeniji način školovanja u Švajcarskoj.

U zavisnosti od radnog profila, traje tri ili četiri godine i paralelno osposobljava mlade u stručnoj školi i preduzeću.

Obilasku kompanije i sastanku sa državnim sekretarom Maurom Del'Ambrođom prisustvovao je i ministar prosvete Srđan Verbić.

Izvor http://beta.rs/vesti/politika-vesti-svet/6042-vucic-predlaze-uvodenje-dualnog-obrazovanja-u-skole-uz-pomoc-svajcarske
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 43.0.2357.93
Drzava ne moze da natera privatnike da prijave sve radnike a kamoli da ih prijave na punu platu  Smile stvarno ne znam kako ce da nateraju privatnike da odrzavaju praksu, osim ako ih ne finansira, sto je jos jedan genijalan potez vlade jer se momentalno stvara rupa u zakonu gde moze da se zaradjuje do smrti  Smile ministar otvori pet firmi, prijavi se u program, dotira ga drzava sa xxxxxxx dinara, onda navodno odrzava praksu nekoj deci za tri parceta pice i milina  Smile

Sve je pod kontrolom, nista se ne menja, to je dobro  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.078 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.