Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 03:15:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dobro se dobrim vraca?  (Pročitano 44661 puta)
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Pa to - da moral kao kategorija izolovana od društvenog konteksta ne postoji - je upravo njegova teza, je li? Smiley
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 
ne znam gde to piše al ako dobro sećam tamo gde piše da je probudio iz dogmatična sanjarenje...i ide prema prosvetlenje Smile
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 32
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Već neko vreme merkam ovu temu, i stalno mi krenu ruke ka tastaturi u nameri da nešto (pametno  Smile ) napišem, ali uvek se zaustavim, iz nekog razloga.  Smile Evo sad ću pokušati.  Smile

Činjenje dobrih dela se jednom rečju opisuje kao altruizam. Mnoge pametne čike i tete sa gro doktorata su vrlo predano radili na izučavanju istog. Da skratim, došli su do zaključka:

ukoliko činimo dobro delo u nameri da će nam se na bilo koji način (materijalno, kroz pohvalu, osećanje lične vrednosti ili zadovoljstva) vratiti - to onda nije dobro delo!

Smile

Malo radikalan stav, moram priznati. Mada, ima situacija koje i te kako objašnjavaju zašto je to tako.

Primer: na putu se desila saobraćajna nesreća. Čovek staje da pomogne povređenima zbog:
A) toga što očekuje da zauzvrat dobije neku vrstu nagrade za to (makar priznanje da je human) ili
B) radi to iz proste potrebe da pomogne drugom ljudskom biću u nevolji.

Samo je odgovor pod B ono što je osnova alitruizma.

I onda se nameće pitanje: ako već razmišljamo o svom odnosu prema drugim ljudima, i ako zauzmemo stav da ćemo činiti dobra dela jer nam savest nalaže - da li su to onda zaista dobra dela? Ili način da ućutkamo savest?

S druge strane, ako čoveka posmatramo kao egocentrično biće (a on to i jeste - jer mimo svega, najpre gledamo sopstvenu guzicu, osim ako smo Majka Tereza, Anđelina Džoli i slični  Smile ), onda se logičnim čini to da altruizam u svom stvarnom obliku - ne postoji!  Smile

Jer, ja i ako pomognem drugome, posle toga ću osećati zadovoljstvo. Zadovoljstvo sobom, najpre. Nije li i to odveć sebičan motiv?

Da se manemo filozofije; od nje nema 'leba kada imamo konkretan problem, u realnoj situaciji.

Da li je pametno činiti dobro delo drugome, onda kada znamo da mi možemo zbog toga najebati?

I da li očekujemo nešto zauzvrat, vođeni tom floskulom da se dobro dobrim vraća?

Ne verujem u to da se dobro dobrim vraća. Verujem u to da je taj lični doživljaj da smo pomogli nekome kome je pomoć trebala važniji i delotvorniji. A prema onim gornjim tezama - dobro delo, kao takvo, ne postoji, jer je uvek praćeno nekom vrstom satisfakcije.

Pa ti sad budi pametan...  Smile

Ovo mi se mnogo svidja, tako nekako i ja razmisljam...
Ne verujem u altruizam i mislim da je covek prilicno egocentricno bice, no sta sa tim.
Bila je jedna lepa podela ciniti dobro da bi u svojim ocima izgledali dobro, ciniti ga da bi nas ljudi videli kao dobre i ciniti dobro zato sto ne zelimo drugacije, dobro zato sto je to jednostavno deo nas i sto nam nesto u nama "ne da" da postupimo drugacije.
Ok, na pocetku sigurno imamo zelje i za osvetom, zaista mislim da smo sebicna bica, tu je i gnev i mrznja i prevelika ocekivanja i od drugih i od nas samih...ali mislim da mozemo ciniti dobro zato sto eto ne mozemo drugacije i ne ocekujuci nista za uzvrat.
Da, "primili ste platu svoju", moze da se odnosi i na taj osecaj zadovoljstva kada cinimo dobro, ali mislim da kod ljudi koji zaista dobro zele drugima i kojima je neko drugi u prvom planu, taj osecaj nije pokretac niti se javlja kao neko ushicenje. Nemaju zelju da se nadimaju niti da dobijaju bilo kakva priznanja bilo od koga.
Mozemo mi ciniti i dobro iduci linijom manjeg otpora, pa da nas posle ocekivanja i povredjena sujeta dovedu do ocajanja, sve je to "moguce"...
Onda se tu upetlja i moral i vera pa onda bujica pitanja, "ja sam eto bio citav zivot dobar, a vidi sta mi se desava", "pa zasto stradaju nevini i deca" i jos gomila toga, ali to je vec filozofija i neko drugo pitanje...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Sto ce ljudi voleti kad budem otvorio temu o Egoizmu na religiji za koji dan.
Altruziam u stvari ne postoji  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Altruziam u stvari ne postoji  Smile
To je upravo ono o čemu sam ja pisala.  Smile

Očito ne paziš na času!
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Ja sam na raspustu, uostalom kada ne slusam moje profesore... Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
LG 4X HD
Citat
ukoliko činimo dobro delo u nameri da će nam se na bilo koji način (materijalno, kroz pohvalu, osećanje lične vrednosti ili zadovoljstva) vratiti - to onda nije dobro delo!
e pa, zakasnila si, ja sam to vec napisao  Smile

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4372
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Dobro se dobrim vraca, to je univerzalni zakon!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia Luvmya 520
Citat
"Dobro se dobrim vraca" zvuci kao religiozna prevara "daj mi tvoje novce i bices u raju"
Trudio sam se da ne ulazim ni u kakvu diskusiju sa tobom, i ubuduce cu se truditi, ali ovo prosto moram da iskomentarisem...

Ovako nesto moze da kaze samo covek koji nikad nije doziveo da mu neko nesebicno pomogne u nekoj situaciji, neko ko nema prijatelje i nikad se za njih nije ni pokusao izboriti...
Zasto, i iz kog razloga komentarises kakav sam ja covek ? Zato sto si moderator ?

"Dobro se dobrim vraca" je neistina, posto su i suvise poznate situacije u kojima se to nije desilo.
To je samo fraza koja ima za cilj da utice na ljude da budu dobri.
Bas kao i fraza "Voli sebe i voli bliznjeg kao sto volis sebe."  ili "Ako ne budes dobar, odnece te baba roga"

Ti koji nikada neces znati ko sam ja, govoris da ja nemam prijatelje ?

Nikada se nisam borio za prijatelje, uvek sam ih sticao bez borbe.
U mom potpisu sam rekao sta je prijatelj, i jako bi voleo da neko pokusa to da negira.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4372
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
hahahah duplikat ti si car! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 03:15:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.047 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.