Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 10:15:44
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dobro se dobrim vraca?  (Pročitano 44645 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 
Citat
Vrati dobro dobrim, vrati zlo na koji god nacin hoces

Zar nije najveca jacina ne vrattiti zlo za zlo?
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 32
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
jeste, ali svako od nas ima legitimno pravo da se ne postavi tako...
nije svako u svakom trenutku spreman na potpunu otvorenost i iskrenost niti je "prastanje" samo trenutak i stvar odluke. Ponizeni i uvredjeni to sjajno opisuju...
Sto se tice dobra i zla, pa otkud znam, cinim dobro ako to zelim i kad zelim i kad god mogu, ali ne ocekujem nista za uzvrat. Meni je mirna savest i to je to
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Već neko vreme merkam ovu temu, i stalno mi krenu ruke ka tastaturi u nameri da nešto (pametno  Smile ) napišem, ali uvek se zaustavim, iz nekog razloga.  Smile Evo sad ću pokušati.  Smile

Činjenje dobrih dela se jednom rečju opisuje kao altruizam. Mnoge pametne čike i tete sa gro doktorata su vrlo predano radili na izučavanju istog. Da skratim, došli su do zaključka:

ukoliko činimo dobro delo u nameri da će nam se na bilo koji način (materijalno, kroz pohvalu, osećanje lične vrednosti ili zadovoljstva) vratiti - to onda nije dobro delo!

Smile

Malo radikalan stav, moram priznati. Mada, ima situacija koje i te kako objašnjavaju zašto je to tako.

Primer: na putu se desila saobraćajna nesreća. Čovek staje da pomogne povređenima zbog:
A) toga što očekuje da zauzvrat dobije neku vrstu nagrade za to (makar priznanje da je human) ili
B) radi to iz proste potrebe da pomogne drugom ljudskom biću u nevolji.

Samo je odgovor pod B ono što je osnova alitruizma.

I onda se nameće pitanje: ako već razmišljamo o svom odnosu prema drugim ljudima, i ako zauzmemo stav da ćemo činiti dobra dela jer nam savest nalaže - da li su to onda zaista dobra dela? Ili način da ućutkamo savest?

S druge strane, ako čoveka posmatramo kao egocentrično biće (a on to i jeste - jer mimo svega, najpre gledamo sopstvenu guzicu, osim ako smo Majka Tereza, Anđelina Džoli i slični  Smile ), onda se logičnim čini to da altruizam u svom stvarnom obliku - ne postoji!  Smile

Jer, ja i ako pomognem drugome, posle toga ću osećati zadovoljstvo. Zadovoljstvo sobom, najpre. Nije li i to odveć sebičan motiv?

Da se manemo filozofije; od nje nema 'leba kada imamo konkretan problem, u realnoj situaciji.

Da li je pametno činiti dobro delo drugome, onda kada znamo da mi možemo zbog toga najebati?

I da li očekujemo nešto zauzvrat, vođeni tom floskulom da se dobro dobrim vraća?

Ne verujem u to da se dobro dobrim vraća. Verujem u to da je taj lični doživljaj da smo pomogli nekome kome je pomoć trebala važniji i delotvorniji. A prema onim gornjim tezama - dobro delo, kao takvo, ne postoji, jer je uvek praćeno nekom vrstom satisfakcije.

Pa ti sad budi pametan...  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 

Banbina nisi trebala da se trudis i pises ovoliko,tek sada mi nije nista jasno  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Pa to je i poenta; što više znaš, manje toga ti je jasno.  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Nokia 

Ja samo znam da vise nista ne znam i nista nije onako kako sam ja zamisljala da jeste  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 
ajde dosta je ovo jednostavno(transcendetalizma od Kant-a), odnosno znamo da naša realnost je uvek društveno, i kao takvi svi naše delovi svode prema ostalima...nije to pitanja da li uživamo ili ne,(mislim na tome ako uživamo onda bi trebalo osetiti grižu savesti) nego to da li naša davanja ili uzimanje vredi toliko koliko ostali davaju ili prime od nama. A ako imamo potomci to je primarno bitno, da u koju statusu smo.Ne verujem da ovo moram obajsniti.Ovo može da bude i kategorična imperativ, odnosno svima je vrednost graditi svoje društvene veze, i po ovom deffiniciju greh je to rušiti. Ovo važi i za sexualnosti.
pre dosta davno sam pisao o Kolbergov postkonvencionalni moralni nivo , koja ima i konzekvencija na sexulanosti. Sexualnosti kao najlepšu nešto u životu vredi tako svatiti kao svojstveni neophodnost, koju niko nema prava da spreči ili odgraničava.
alturizam i po postkonvencionalnom svaćanju dobije svoje značenje, i samo od nivo moralnosti će biti moguće razumeti.
« Poslednja izmena: 10. Jun 2009, 20:14:39 od onodys »
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
HTC Wildfire S
onda se logičnim čini to da altruizam u svom stvarnom obliku - ne postoji!  Smile

Suludo je očekivati da postoji altruizam u izvornom obliku u pravom smislu te reči i da je moguće besprekorono primenjivati ga u praksi... ali nema ništa loše težiti ka njemu.

Altruizam je poput savršenstva, savršenstvo ne postoji jer ne može da odgovara podjednakom merom svemu i svima, jer nisu svi isti... posebno ako smo i mi sami kvarljiva roba.

Ali treba težiti savršenstvu...
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Jes', jes', Kant je o tome davno palamudio, u ''Kritici praktičnog uma'', ako se ne varam - a sasvim moguće da se varam.

Ček' da izguglam.  Smile

edit: Jes', ''Kritika praktičnog uma'', takav sam štreber da stalno sebe iznenađujem.  Smile
« Poslednja izmena: 10. Jun 2009, 20:12:13 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Nokia 
Bingo Smile Smile da u praktičnog umu je napisao to.
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 10:15:44
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.