Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 11:59:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Добри и лоши злочини  (Pročitano 25589 puta)
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0

Ti meni nisi opet odgovorio,to što ti pišeš se može procitati na bilo kom sajtu o Hrvatskoj ili Dubrovnika,procitaj malo i ovo! http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1998/02/article-15.html Ja sam pitao za popis stanovnika,onako kako si ga lepo dao za Sarajevo!
Citat
Bogati?Znaci Srbi iz Dubrovnika su bili Dubrovcani,A Hrvati Hrvati,Muslimani muslimani ili?Aj baš da vidim neki bilo koji popis stanovništva Dubrovnika pre rata?
Što se tice Sarajeva podatci jesu tacni!

U Dubrovniku nije bilo ni Srba, ni Hrvata, ni muslimana (pogotovo). Već sam napisao da su se Dubrovčani uglavnom izjašnjavali kao slovini, a njihov jezik se nazvao slovinski. Kroatizacija (asimilacija) dubrovačkih katolika je počela kad je Dubrovnik izgubio samostalnost i pripojen je Austro-Ugarskoj Monarhiji (1814. godine). Tada su u Dubrovnik dovođeni katolički sveštenici Hrvati iz Dalmacije i gorske Hrvatske koji su svojim delovanjem širili hrvatsvo među lokalno, isključivo katoličko stanovništvo.
Znači, proces asimilacije je završen još krajem XIX veka, vrlo uspešno, tako da je glupo pričati danas o srpskom Dubrovniku.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4

Ti meni nisi opet odgovorio,to što ti pišeš se može procitati na bilo kom sajtu o Hrvatskoj ili Dubrovnika,procitaj malo i ovo! http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1998/02/article-15.html Ja sam pitao za popis stanovnika,onako kako si ga lepo dao za Sarajevo!
Citat
Bogati?Znaci Srbi iz Dubrovnika su bili Dubrovcani,A Hrvati Hrvati,Muslimani muslimani ili?Aj baš da vidim neki bilo koji popis stanovništva Dubrovnika pre rata?
Što se tice Sarajeva podatci jesu tacni!

U Dubrovniku nije bilo ni Srba, ni Hrvata, ni muslimana (pogotovo). Već sam napisao da su se Dubrovčani uglavnom izjašnjavali kao slovini, a njihov jezik se nazvao slovinski. Kroatizacija (asimilacija) dubrovačkih katolika je počela kad je Dubrovnik izgubio samostalnost i pripojen je Austro-Ugarskoj Monarhiji (1814. godine). Tada su u Dubrovnik dovođeni katolički sveštenici Hrvati iz Dalmacije i gorske Hrvatske koji su svojim delovanjem širili hrvatsvo među lokalno, isključivo katoličko stanovništvo.
Znači, proces asimilacije je završen još krajem XIX veka, vrlo uspešno, tako da je glupo pričati danas o srpskom Dubrovniku.

rinaka, ja se koristim isključivo neutralnim istorijskim izvorima, kad su u pitanju balkanske istorijske zavrzlame. Da budem jasniji, "frizirana" velikosrpska i velikohrvatska istoriografija me ne zanima. Znam ja za velikosrpska naklapanja o "srpskom Dubrovniku" ali to su gluposti isto kao što velikohrvatski povjesničari tvrde da je Duklja, Raška i pola današnje Albanije ustvari povjesna "Crvena Hrvatska" i slične gluposti.

Znači, za mene su verodostojni američki, ruski ili nemački istoričari kad govorimo o npr. Dubrovniku, a srpski istoričari i hrvatski povjesničari me ne zanimaju. I jedni i drugi lupetaju.

Ja sam već spomenuo Meda Pucića i Valtazara Bogišića, kao istaknute Srbe katolike iz Dubrovnika, ali 99% dubrovačkih katolika je prihvatilo hrvatstvo u zadnjih 200 godina. I to je činjenica.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Tekst sa linka koji je Rinaka postirao predstavlja tipično razmišljanje na nivou romantičarskog nezrelog nacionalnog zanosa 19.veka.

Nismo u stanju da cenimo, održavamo ono što imamo ali obožavamo da svojatamo ono što odavno nije naše.

« Poslednja izmena: 06. Jul 2007, 22:39:22 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Citat
rinaka, ja se koristim isključivo neutralnim istorijskim izvorima, kad su u pitanju balkanske istorijske zavrzlame. Da budem jasniji, "frizirana" velikosrpska i velikohrvatska istoriografija me ne zanima. Znam ja za velikosrpska naklapanja o "srpskom Dubrovniku" ali to su gluposti isto kao što velikohrvatski povjesničari tvrde da je Duklja, Raška i pola današnje Albanije ustvari povjesna "Crvena Hrvatska" i slične gluposti.

Znači, za mene su verodostojni američki, ruski ili nemački istoričari kad govorimo o npr. Dubrovniku, a srpski istoričari i hrvatski povjesničari me ne zanimaju. I jedni i drugi lupetaju.

Ja sam već spomenuo Meda Pucića i Valtazara Bogišića, kao istaknute Srbe katolike iz Dubrovnika, ali 99% dubrovačkih katolika je prihvatilo hrvatstvo u zadnjih 200 godina. I to je činjenica.
Opet mi nisi odgovorio na moje pitanje,daj tu statistiku za Dubrovnik ala za Sarajevo,ja sam ti naveo samo drugaciji pogled a ne svoje slaganje ili neslaganje!I još nešto koristiš izvor vikipedie
 i to Hrvatski!

Citat
Tekst sa linka koji je Rinaka postirao predstavlja tipično razmišljanje na nivou romantičarskog nezrelog nacionalnog zanosa 19.veka.

Nismo u stanju da cenimo, održavamo ono što imamo ali obožavamo da svojatamo ono što odavno nije naše.
Strašno,a jel majke ti a ovi štosovi pale kod dvadesetogodišnjaka,neznam nebih rekao,mora da i tebi neko pomaže!Probaj da polako procitaš napisano,nemoj da se zaleceš ko bekan!
« Poslednja izmena: 06. Jul 2007, 22:44:53 od rinaka »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Pročitao sam pažljivo. Sve do zaključka autor govori zanimljive detalje o nekadašnjem bivstvovanju Srba u Dubrovniku, a onda kreće tipična patetično-otrovna nacionalistička retorika.

I tako, sem srpskog naroda, nema nijednog drugog koji bi se odricao kulturnog blaga svojih predaka. No, ni Srbi to više neće činiti; njihove buduće generacije. Bilo bi suludo da se odriču takvog kulturnog blaga, kakvog su Dubrovčani podarili svome rodu.
« Poslednja izmena: 06. Jul 2007, 22:52:02 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4

Baš tako. Sad su se pojedinci setili "srpskog" Dubrovnika, ali su zaboravili da je u vreme prve vladavine Kneza Miloša, Dubrovčanima koji su živeli u Beogradu zabranjivano da ispovedaju svoju veru (katoličku), čak je tadašnji Mitropolit Beogradski zahtevao da se kolektivno prekrste i da se jedina katolička crkvica u Beogradu (na Dorćolu) pretvori u pravoslavnu, a sve da bi Dubrovčane priveli "izvornom srpstvu".

@ rinaka

Ne koristim hrvatsku wikipediu, već englesku, a glavni izvor informacija iz istorije mi je "University of Texas at Austin Libraries"
« Poslednja izmena: 06. Jul 2007, 22:58:44 od zemunac2 »
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
zemunac2
A jel ti to stvarno toliko uživaš u prepisci sa samim sobom,pišeš ono što ti odgovara i toliko si zaslepljen da i nevidiš šta drugi pišu i šta te pitaju!Daj podatke za Dubrovnik ala za Sarajevo!Odatle je sve pošlo ovo ostalo si pisao bez veze to niko i ne spori!
Citat
Pročitao sam pažljivo. Sve do zaključka autor govori zanimljive detalje o nekadašnjem bivstvovanju Srba u Dubrovniku, a onda kreće tipična patetično-otrovna nacionalistička retorika.
Komšija nerma ti pomoci,mene procitaj ne tekst,pališ ko dajc u leru! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Monstrum

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 8918
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Znam ja za velikosrpska naklapanja o "srpskom Dubrovniku" ali to su gluposti isto kao što velikohrvatski povjesničari tvrde da je Duklja, Raška i pola današnje Albanije ustvari povjesna "Crvena Hrvatska" i slične gluposti.

Hrvati grade svoje teznje prema teritorijama kao paritet Srbima.

Isto kao sto je poistovecivan cetnicki pokret sa ustasama, isto kao i Stepinca sto hoce da poistovete sa navodnim zlocincem Vladikom Nikolajem i jos brdo gluposti....

Tako da tu paralele nisu jednake @zemunac2.
IP sačuvana
social share
Sta da radim sutra?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
zemunac2
Pa covece 5x te pitam jedno te isto a ti ni da bekneš.znaš se gadjati podatcima i praviti važan,a kad nešto neznaš ili se neslaže4š,preskaceš i pricaš o opšte poznatim stvarima,nastaviš li tako stavicu te u spisak neozbiljnih sagovornika!
Citat
@ rinaka

Ne koristim hrvatsku wikipediu, već englesku, a glavni izvor informacija iz istorije mi je "University of Texas at Austin Libraries"

Možeš da koristiš koju hoceš,ali odgovor na moje pitanje nemaš,to što ti radiš je neozbiljno!
« Poslednja izmena: 06. Jul 2007, 23:04:56 od rinaka »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
The Serbs of Dubrovnik made up 3.25% of the town's population according to the 2001 Croatian population census.[1] Their number before the Yugoslav Wars was higher - in the 1991 census, 4,765 (6.7%) people in Dubrovnik municipality declared as Serbs.

Ovo je podatak sa engleske vikipedije.

Inače najpoznatijeg Srbina Dubrovčanina današnjice Milana Milišića ubila je JNA/crnogorski rezervisti 1991. godine tokom granatiranja Dubrovnika. Granata je direktno pogodila u stan gde  Milišić živeo. Široj javnosti je poznat i po tome što je na naš jezik preveo Tolkinovu knjigu "Hobit".
« Poslednja izmena: 06. Jul 2007, 23:14:17 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 28
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 11:59:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.