Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Sep 2025, 17:36:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dobijamo kanal Dunav-Morava-Vardar?  (Pročitano 21294 puta)
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.13
Морава чека прве бродове

Пловни канал Дунав-Морава-Вардар покренула би грађевинску, машинску и електроиндустрију, али и бродоградњу, тврде стручњаци. Општине кроз које протичу Велика и Јужна Морава, већ имају планове.

Идеја о пловној Морави, која је изазвала велику полемику у јавности, Србији би донела, како тврде стручњаци, бројне погодности. Такозвани расути терет, због јефтинијег транспорта и краћег пута, био би превожен каналом кроз Србију, чиме би се заобишло Црно море. Капитална инвестиција покренула би грађевинску, машинску и електроиндустрију, али и бродоградњу.
Припремила Драгана Сотировски

Једног од пет скелеџија на Јужној Морави, није обрадовала вест да ће његовом реком једнога дана запловити бродови. За њега је, каже и сада река пловна, јер годинама скелом превози ратаре из околине Алексинца и тако издражава породицу.

"Наћићемо посао на другом месту, шта да радимо. Нисам могао то нигде да чујем, ујутру рано овде долазим, увече касно одлазим", каже скелеџија Радомир Саитовић.

Своју шансу на каналу који би кроз Србију требало да буде дуг око 350 километара, виде општине кроз које протичу Велика и Јужна Морава. На левој обали реке, у Варварину, у коме живе одгајивачи цвећа и поврћа, радо би да аутопут, удаљен девет километара, замене пловном Моравом.

"Када би Морава била пловна то бисмо свакакао искористили и за транпсорт, али и за развој туризма", каже председник општине Враварин Зоран миленковић.

У историји је остало записано, да 1867. аустријски пароброд стигао до Сталаћа. Књижевник Александар Васић пронашао је и податак да су још 1841. четири поштанске лађе допловиле до Чуприје.

"Те делове које смо проналазили, остатке лађа и једрењака, годинама су стајали на плажи, поред воденица, али ништа није сачувано. Немамо доказа али ипак то све стоји да је Морава била пловна, неки кажу до Ниша, а ли до Сталаћа је било сигурно", каже Александар Васић.

Идеја о повезивању северне и јужне Европе каналом кроз Србију, којим би пловни пут био скраћен 1.200 километара, стара је скоро два века. Досадашњим пројектима осим главног пута планирана су и два бочна до Краљева и Ниша...

"Овај канал решио би проблеме наводњавања, заштиту од поплава, користио би се и материјал из Мораве, а значај би био и због енергетике", рекла је Оливера Потић, професор Грађевинског факултета Ниш.

А до тада Радомир ће скелом, преко Мораве на другу обалу, чекајући прве бродове и пребројавајући дане до пензије.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.13
Da ponovimo

Citat
Солун је можда био важна стратешка кота за Душана Немањића, али данашњој српској привреди тамошња лука, до које би требало да води канал Дунав–Морава–Вардар, није од великог значаја. Једина њена предност евентуално би била што је за нас то лука која је најближа Суецком каналу, куда пролазе бродови са робом из Кореје, Кине и Јапана. Те пошиљке, међутим, намењене су и средњој Европи па иду у словеначку луку Копар, која залази дубље у континент. Отпремање из Солуна би власницима тих товара само повећало трошкове, утоликопре што су цене услуга егејске луке три пута веће него у Копру.

Citat
– Ни за житарице нам солунска лука не одговара – оцењује стручњак за речни транспорт. – Каналом би могле да плове барже носивости до 1.500 тона. За житарице и остале расуте терете је то премало. Ниска цена речног превоза расутих роба се постиже економијом обима, тако што се веће количине транспортују у једној пошиљци. Зато житарице путују Дунавом, који има безмало неограничен капацитет. Пошиљке из Србије које иду до луке Констанца на дунавском ушћу носе од 6.000 до 10.000 тона. То је један од разлога из којих је Констанца постала важна лука за житарице и расуте терете у светским размерама – каже „Политикин” саговорник који је желео да остане анониман.

Citat
– Ми немамо неку индустрију у Поморављу нити имамо ниво робе који би задовољио потребе њеног транспорта тим каналом. Не видим сврху изградње моравског пловног пута када нам је Дунав, који се налази на међународном коридору потпуно неискоришћен и једва да употребљавамо стоти део његовог потенцијала – истиче Бушатлија.

Citat
– Када су ниски водостаји, Моравом протиче 30 до 40 кубних метара у секунди. На Сави је то десет пута више, на Дунаву и 1.200 метара. То су међународни пловни путеви и толико воде нам је неопходно и на каналу ако ћемо њиме да терамо робу до Солуна – напомиње један од хидрограђевинских стручњака.

Citat
Редовно сервисирање канала до Солуна коштало би силних пара а Србија већ дуго нема ни колико јој је потребно за одржавање Дунава и Саве. Само за уређење пловних путева Саве и Дунава, чији је значај доказан за разлику од потребе за каналом ДМВ, никако да нађемо потребна 344 милиона евра, неупоредиво мање него што би нас стајала изградња речне магистрале до Егеја.

Sve sa Politike
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 24.0.1312.57
mob
Samsung SGH-E590
Samo budala moze da misli da se ovaj kanal nece isplatiti na duge staze. Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Chrome 24.0.1312.57
Tu mozemo da upadnemo u zamku... Ne bih ja bas srljao, ali ne bih ni odbacivao...

Ako su Kinezi voljni da visak kapitala ulazu negde, dao bih im zeleznicu i autoputebe za pocetak, a ne da gradimo i obnavljamo na parcice kao sada...

Za to vreme cemo moci racionalnije da razmisljamo i o ovom kanalu...
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

MC- argus

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4467
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 18.0
mob
HTC 
Kinezi ulazu tamo gde mogu da obrnu veliki novac, nafta, zlato... zabole ih za kanale, propalu zeleznicu i puteve po Srbiji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 18.0
кад изведу студију дали је исплатљиво или не,ако јесте на које време какве могућности отвара или их нема уопште,глупо је коментарисати
за сад је једина отворена варијанта да би се запослило доста људи,али то није разлог да се ради ако непостоји нека већа могућност на дуге стазе
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Monstrum

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 8918
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 18.0
e ja idem da kopam.  Smile
IP sačuvana
social share
Sta da radim sutra?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.14
Kanal DMV dobro prihvaćen u Skoplju

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije predstavilo je u Skoplju inicijativu za izgradnju plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar.

Direktor Republičke agencije za prostorno planiranje Srbije Dragan Dunčić je obavestio učesnike skupa o aktivnosti Ministarstva da se ponovo pokrene ideja izgradnje koridora Dunav-Morav-Vardar.

Ministarstvo prirodnih resursa u saopštenju piše da su učesnici konferencije Konektivna Evropa - odgovor regiona CEFTA" izuzetno dobro primili tu inicijativu.

Konferenciju je organizovala Privredna komora Makedonije s ciljem pokretanja inicijative za razvoj transportne infrastrukture u regionu.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.14
Милан Бачевић: Канал "Морава" је ”Маршалов план” за Србију            
четвртак, 14. март 2013.

СРБИЈА споро и тешко излази из кризе, а основни разлог лежи у томе што за капиталне инвестиције нема спремну пројектну документацију. Без тога на озбиљне светске инвеститоре не може да рачуна, каже, за ”Новости”, Милан Бачевић, министар просторног планирања, рударства и природних ресурса. Кључни документи за израду пројеката су просторни планови. Зато је ресорно министарство прионуло на посао. После просторног плана посебне намене за ”Јужни ток”, који је урађен 20 дана пре рока, ради се и плански основ за јужни крак овог гасовода, који ће ићи ка Македонији и КиМ. А, у реализацију тог пројекта спремни су да се укључе и инвеститори из америчке државе Илиноис. Министар, међутим, тврди да никакве договоре око уступања косовских рудника Американцима није било.

Ја сам само још једна од медијских жртава. Али, на то се не обазирем, знам да радим праву ствар, знам да су држави потребни просторни планови, пројекти. Зато сам са овом владом направио добру комуникацију са Русијом, Кином, а сада и са државом Илиноис.

* Шта сте конкретно договорили и потписали приликом недавне посете Илиноису?

- У име Владе Србије потписао сам протокол о сарадњи са конзорцијумом у чијем саставу су велике, моћне и веома утицајне компаније из Илиноиса. Тим компанијама ће се омогућити учешће на великим пројектима у Србији под условима који важе и за друге светске инвеститоре, који се буду пријављивали на тендерима. Јасно им је предочено да Србија хоће да сачува своје природне ресурсе. Велико интересовање су показали за енергетику, обновљиве и класичне изворе енергије, затим за високософистициране технологије, за геологију, рударство, истраживања, пласирање њихових технологија за прераду одређених метала, јужни крак ”Јужног тока”.

* Јесте ли разговарали са Американцима и о пловном каналу Дунав-Морава-Вардар?

- То је највећи пројекат којим ова држава перспективно располаже. Њихово интересовање за пловни канал је равно интересовању Кинеза. Исто тако су понудили своја искуства у изради студије изводљивости.

* Али, са Кинезима је већ договорена студија изводљивости за пловни канал?

- Јесте, и Американци то знају. Али, у протоколу са Кинезима јасно пише да ми не суспендујемо право да о том пројекту разговарамо и са другима. Радиће онај ко буде понудио најбоље услове. Они ће, можда, и заједно са Кинезима да уђу у ту причу, посредник сам у тим разговорима.

* Ко плаћа израду те студије?

- Србија то не плаћа. То је њихова обавеза, а наша је просторни план. Мене су оптужили да сам тим протоколом са Кинезима задужио Србију. Србију нисам задужио ниједним центом. На крају, та студија ће показати да ли ће се уопште реализовати пројекат.

* Због пловног канала примате ”стреле” и од деластручне јавности...

- Никада нисам рекао да ће се тај пројекат реализовати, већ само да то желим. Злонамерни људи говоре само о пловилима, па измишљају како се планирају бродови носивости од преко 5.000 тона. То су прекоекеански бродови, то ниједан нормалан човек не би могао да изјави. Пловност је само један од садржаја тог пројекта, ту је још пољопривреда, енергетика, туризам, развој села... То је највећа развојна шанса Србије и не желим да је пропустим због немара или да будем малодушан па да се склоним. Прихватио сам на себе све те стрелице, спреман да се борим до краја. Ово радим из уверења, то је ”Маршалов план” за Србију. Бићу миран пред Богом, народом, породицом и струком да сам све учинио. Ако ме неко спречи, па просто нека му је, шта ја ту могу.

* Зашто се касни са почетком радова на ”Јужном току” у Србији, обећан је децембар прошле године, па јануар, март, а сада се најављује последњи квартал?

- Оно што су биле надлежности мог министарства, урађено је пре рока обећаног у Русији. Завршен је просторни план посебне намене, који је био основ за проглашење ”Јужног тока” националним пројектом. Сада се реализација пројекта пренела на терен других и одговор тражите од њих. Крајем месеца путујем у Москву, разговараћу са копредседником Комитета за међувладину сарадњу, а једна од тема која је најављена је и ”Јужни ток”. Код нас је новац био проблем, али је Влада Србије дала гаранције ”Србијагасу” да се обезбеде средства за почетак посла. Не видим ниједну правну препреку да реализација пројекта не почне. Могући одговор на питање је да извођачки пројекат није до краја завршен, али то није надлежност мог министарства.

* Има ли нових захтева и за истраживање никла?

- Ниједан захтев ја нисам добио, нити потписао за никл, сви уговори су наслеђени. Прича око никла била је пробни балон, као што је то сада Горан Кнежевић доживео са млеком. ДС дезинформише јавност, јер контролише многе медије. Мене су оптужили да 300.000 грађана Србије хоћу да отрујем никлом. Прича о млеку је обрачун са српским сељаком, намера да се уништи сточни фонд у Србији, пољопривредна производња и прерада. То је суштина целе приче. Јак је лоби за генетски модификовану храну. Смета им сјајна борба Вучића у обрачуну са криминалом и корупцијом, па се неко сетио да ће се поставити питање где је новац намењен за референтну лабораторију. Европа је дала те паре, а лабораторије нема, а ни новца.

* У МЕДИЈИМА се спекулише да сте на листи за смену?

- О реконструкцији није било речи на Влади. Нека моја странка оцени мој рад. Имам сараднике чијим сам радом задовољан, то су врхунски професионалци и не постоји ништа што је ово министарство требало да уради, а да се закаснило, или да је лоше одрађено, или да је Влада вратила на дораду. Ако неко жели да ми види леђа, то је нешто што ја не знам, а требало би да знам. Тај неко то треба да ми каже. Томислав Николић, Александар Вучић, Ивица Дачић, свеједно. То је колегијално. Ако медији треба да ми саопште да неко од њих није задовољан оним што радим, онда није нешто у реду у тој комуникацији. А ја немам страх да разговарам отворено о свакој теми.

(Вечерње новости)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Sep 2025, 17:36:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.