Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 13:47:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Deja vu  (Pročitano 16298 puta)
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Лонг лив ћирилица!

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 6247
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Nokia Lumia 1020
@lukpot
... hi hi   Smile

ma sve ti je to teorija + nagadjanja
i za onih 5-10% i za eventualnu full iskoriscenost
meni se dopada ideja da smo ostvarena/neostvarena mogucnost samih sebe...

sve sto je tu, trebalo bi da necemu koristi, tj. sluzi?! jel' tako, jesteee...  a kako i koliko se koristi...
e to vec jeste za diskusiju i daljnja izucavanja   Smile
Ja izgleda volim da ubijem svu magiju Smile

Kako se vama dogodi deja vu? Samo vam se trenutak učini poznatim? Meni se događa da je i poduži dijalog prožet tim osećajem...
IP sačuvana
social share
Молим паметније да више не попуштају.
Стање је веома критично.
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
...pa nema magije, o tome i pricamo sve vreme   Smile
lepo od tebe sto si primetio, na svoj nacin  Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
LG 4X HD
meni se desavalo da imam osecaj da gledam sebe sa strane,kao da gledam direktan prenos samog sebe.nesto kao vantelesno iskustvo.
To stvarno ne umem ni da pocnem da objasnjavam.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
... da se vratim na iskoriscenost nasih mozdanih vijugica

interesantne su te teorije o procentima iskoriscenosti,
ali kako cemo znati da li je to 5, 10, 50 ili 100% ako za pocetak neznamo ni koliki je kapacitet tog naseg ljudskog mozga?
i potpuno je smesno tvrditi, da ako koristimo recimo 10%, onih preostalih 90 moze komotno da se odstrani  Smile

evo i zgodnog primera:
svi mi ovde koristimo racunare, i veliki broj tih masina je 'jake' konfiruracije.
a za sta vecina nas koristi mogucnosti svojih racunara?
uglavnom za slusanje muzike, gledanje filmova, internet, pisanje, citanje... igrice i sl.
to bukvalno znaci da nase 'mocne' masine, ako takve imamo, bleje,
tj. koristimo mali deo njihovih realnih mogucnosti.
medjutim, ako smo blesavi pa im amputiramo ram memoriju, ili hard diskove, ili procesor, ili... on nece raditi uopste!
potrebno mu je sve od cega se sastoji i za ovih 5%, kao i  i za onih neiskoriscenih 95%

isto vazi i za ljudski mozak: svi centri koje poseduje su mu neophodni, da bi mi funkcionisali (disanje, hrenjenje, kretanje, razmnozavanje... citanje, pisanje...)
a kako i kliko koristimo njegove, tj. nase kapacitete?  Smile

zato me 'deja vu' kao pojava uopste ne cudi, ni druge nama neobjasnjive
pojma mi o nama nemamo
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

That`s all in your head.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 172
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
LG moj
Gledao sam jednu emisiju nedavno u kome su bas govorili nesto o ovome. Naucnici su skenerima pratili aktivnosti celog mozga i nakon dugog analiziranja zakljucili su o tom iskoristenju mozga. Sad je pitanje u opste sta je nas kapacitet mozga. U sustini bilo kako bilo sve se svodi prvo na misli zar ne? A kako razmisljamo? Kako pamtimo i kako se informacije beleze u mozgu? Putem elektriciteta odnosno elektricnih inpulsa, neurona... Dakle, onih 5 % posto kojih su odredili govori o tome koliko se tih inpulsa i neurona iskoristava u odnosu na celokupnu kolicinu istih. A covek ne razmslja celim mozgom vec samo levom polovinom dok je desna rezervisana za motoricke funkcije. Tako da ako bi odstranili desnu stranu mozda bi mogli da razmisljamo ali nebi smo mogli nista vise od toga niti da hodamo niti da se hranimo niti da organizam funkcionise. Misli koje bi imali bile bi jako kratkotrajne dok se sav organizam ne iscrpi.
A ako bi odstranili nesto od leve strane, sto se i cini u nekim slucajevima tumora i slicno, moguce je da ostanemo normalni, ili da dobijemo amneziju ili da dobijemo pravu alzhajmerovu bolest u kojoj nebismo bili svesni ni sebe ni okoline. Znaci zavisi da li bi pogodili bas u onaj deo koji nebi smeli da diramo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
LG 4X HD
 :[5]:Ovaj... meni treba ceo mozak,ne bi da mi nista odstranjuju  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
.. ma kakvo odstranjivanje, od viska glava ne boli  Smile
nikad se nezna kad ce da zatreba   Smile
« Poslednja izmena: 22. Mar 2006, 17:58:22 od machakz »
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

PartizanForever!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3497
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
SonyEricsson 
Meni stalno...jebote ponekada pomislim da sam drukciji od dugih.... :mrgreen:ali.....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
@adam84, lukpot
evo nasla sam nesto na temu iskoriscenosti mozga, a pokusana je i paralela sa racunarskim sistemom
koliko ima smisla procenite sami:

Колико података може да ускладишти људски мозак у поређењу с меморијом рачунара?
Нажалост, на то питање тешко је одговорити, највише због тога што је људски мозак нешто најсложеније што постоји у познатом свету.
Он је контролни центар свих животних токова, али и више од тога. Састоји се од око 100 милијарди неурона и вероватно више од 500 милијарди ћелија за подршку. Неурон је врло сложен у електричном смислу. У својој мембрани садржи милионе канала, а сваки од њих су дигитална врата која могу да утичу на проток електричних сигнала. Опис електричних водова унутар појединог неурона био би веома сложен. Уз то, саобраћање између неурона није само електричне већ и хемијске природе.

Складиштење података у рачунару лако је објаснити зато што се тачно зна где су подаци записани.
С мозгом није такав случај. Знамо понешто о томе како и где се подаци памте, али недовољно да бисмо могли да проценимо колико је података спаковано у том универзуму тешком само око један килограм.

Ако сте, на пример, добро научили да играте кошарку или неку још сложенију игру, поред целе књиге података у вашем мозгу су записани и сви покрети који се изводе у игри (највероватније у малом мозгу, мада су неки слични једноставнији подаци записани и у кичменој мождини).
Замислите колико је само лица које можете да препознате. Потребне су вероватно хиљаде бита података да би се препознала само једна особа.
Поред тога што препознаје облике, људски мозак препознаје и боје, њихове нијансе, контрасте, затим мирисе, укусе, жеђ, глад, разна осећања...

Тешко је дати одговор и на питање колика је брзина обраде података у људском мозгу.
I саме задатке које треба да обрађује није лако мерити. Неки људи у стању су да изводе рачунске радње веома брзо, попут слабијих рачунара.
 Мада се такве особе ретко срећу, можда је могуће да, уз довољно вежбе, сличну способност стекну и остали људи.
Људски мозак обрађује податке и на серијски и на паралелан начин. Сваки неурон шаље на стотине сигнала многим другим неуронима, а сваки их прима на хиљаде.
Али, мозак мора да ради много више на обради појединог сигнала него рачунар јер су његови подаци много сложенији од једног бајта. Рачунарски подаци су мањи и једноставнији тако да је компјутерима лакше да дају тачан резултат.
Мозак вероватно не записује податке непосредно и тачно попут рачунара, али што је више неурона употребљено да се препозна неки сигнал, он ће бити тачније записан.

Занимљиво је да већина људи може да користи мање од 10 одсто својих нервних способности. До ове бројке дошло се посредно, после тешких повреда главе код неких особа. Повреде су захтевале да се одстрани готово 90 одсто њиховог великог мозга, након чега су се пацијенти успешно опоравили и наставили да воде уобичајен живот.
Наравно, ово делимично може да буде и резултат паралелних способности мозга да премости и надокнади нешто што је изгубљено.

... Smile obratite paznju na ovo poslednje! zato i jeste tesko govoriti o kapacitetima.
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 460
OS
Linux
Browser
Mozilla
  Smile    hmm prvo da pohvalim temu i demagoge... stvarno super ideje.
Ljudski mozak je tako sacinjen da sve podatke verno zapisuje. Dakle kao papir i olovka, sve ali bukvalno
sve je zapisano tj urezano.  Sve lezi u nasoj podsvesti, a od nase svesne paznje i vaznosti odredjenih iskustava zavisi to trenutno kruzenje informacija kojih se "secamo". Sve je na nama, nasoj volji i koncentraciji... Cak i tih 5%.
A sto se tice "vec vidjenog"... to se oslanja na ovu prethodnu tezu. Sva nasa iskustva leze zapisana u nama, i kada
se nadjemo u slicnoj situaciji koju smo vec doziveli, mi je se samo prisecamo... nesvesno.  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 13:47:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.