Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 15:56:14
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Deindustrijalizacija Srbije  (Pročitano 23506 puta)
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.2
mob
Alcatel 
Kamaro ti si  beznadežan slušaj, ok živimo u komunizmu, pa svako uzima sebi prema potrebi. Očigledno Mišku treba najviše. Čak ovaj tekst nisi znao da pročitaš, več si protumačio, onako kako tebi odgovara.Nema ,bato privatne svojine u socijalizmu,odnosno svedena je na minimum, to je poenta i tako je bilo u Jugi. To što su se nekadašnji komunisti dočepali kapitala, bili su najbliže njemu pa ga i uzeli. Ko o čemu ti samo o komunizmu , socikalizmu i Draži kao švaba tra la la. Šta su ti to uradili komunisti, kad ih se i mrtvih bojiš?Šta su ti to u Americi radili kada ti je Draž miliji od svega na svetu? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Kako god okreneš, koliko god da su komunisti napravili velike probleme u srpskom društvu, mi i danas "krcamo" ono što su napravili komunisti. Đerdap, TE Nikola Tesla, Kostolac i sl, a imaš i Kolubaru B koju su komunisti započeli, a evo i 20 godina kasnije nema ko da završi. Nije ovde kapitalizam problem, ovde je problem država. Država mora da ima dobru strategiju razvoja ekonomije, a ona je uvek u suštini jedan pravni sistem koji funkcioniše bez izuzetka u svakom slučaju. Ja recimo nisam apriori ni protiv ni za komunizam, i ovde narod treba da shvati da ne treba biti isključiv. U redu, ajd kapitalizam, al bato napravi normalan ekonomski sistem, a to znači napravi energetiku i proizvodnju. Narod u principu treba da boli patka dal živi u komunizmu, socijalizmu ili kapitalizmu, ako vidi da ima državu koja razvija ekonomiju. Ako pričamo o politici i sistemima, komunisti su ipak za sada ostali jedini koji su znali da je ekonomija energetika i proizvodnja, što će reći da su jedini u stvaranju ekonomije polazili od percepcije normalnog društva. U suštini, sve promene koje je iznela mahom moja generacija su bile uzaludne. Hteli smo departizaciju države i društvenih institucija, a dobili smo još goru partizaciju, hteli smo politički pluralizam da bi iskorenili negativnu selekciju, a  dobili smo politički monoteizam, tj sa verom u EU i otadžbinu napred, i negativnu selekciju još gore kategorije. Iskreno rečeno, na kraju shvatiš da bolje da nisi dirao ništa, manje bi štete bilo, ako ništa drugo. Na kraju dođeš do tragikomične situacije da su oni zbog kojih smo i menjali sistem, samo promenili garderobu i retoriku i sve vratili na staro.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Nokia 6230
Kako god okreneš, koliko god da su komunisti napravili velike probleme u srpskom društvu, mi i danas "krcamo" ono što su napravili komunisti. Đerdap, TE Nikola Tesla, Kostolac i sl, a imaš i Kolubaru B koju su komunisti započeli, a evo i 20 godina kasnije nema ko da završi. Nije ovde kapitalizam problem, ovde je problem država. Država mora da ima dobru strategiju razvoja ekonomije, a ona je uvek u suštini jedan pravni sistem koji funkcioniše bez izuzetka u svakom slučaju. Ja recimo nisam apriori ni protiv ni za komunizam, i ovde narod treba da shvati da ne treba biti isključiv. U redu, ajd kapitalizam, al bato napravi normalan ekonomski sistem, a to znači napravi energetiku i proizvodnju. Narod u principu treba da boli patka dal živi u komunizmu, socijalizmu ili kapitalizmu, ako vidi da ima državu koja razvija ekonomiju. Ako pričamo o politici i sistemima, komunisti su ipak za sada ostali jedini koji su znali da je ekonomija energetika i proizvodnja, što će reći da su jedini u stvaranju ekonomije polazili od percepcije normalnog društva. U suštini, sve promene koje je iznela mahom moja generacija su bile uzaludne. Hteli smo departizaciju države i društvenih institucija, a dobili smo još goru partizaciju, hteli smo politički pluralizam da bi iskorenili negativnu selekciju, a  dobili smo politički monoteizam, tj sa verom u EU i otadžbinu napred, i negativnu selekciju još gore kategorije. Iskreno rečeno, na kraju shvatiš da bolje da nisi dirao ništa, manje bi štete bilo, ako ništa drugo. Na kraju dođeš do tragikomične situacije da su oni zbog kojih smo i menjali sistem, samo promenili garderobu i retoriku i sve vratili na staro.

Oni su po koncepciji razvoja bili daleko napredniji od ovh danas, ali redistribucija je kod njih manjkala. Ista gramzivost za necim sto nije tvoje. Isto je i sada samo sto se vidi i nema vise.
Lesina je rastrzana. To jeste jedna govnara od kolektivizma, gde svako grabi koliko hoce. (naravno onaj koji moze, koji je pored vatre).
Evolucija raspada se nastavlja. Neefikasnost se zamenila antibirokratskom revolucijom, odnosno kameno doba tranzicije odnosno prisvajanje drustvene imovine na legalan nacin.
Onda je isla rasprodaja gaca i kupovina socijalnog mira. Nista se nije ulagalo koristile su se donacije, pomoci itd. E sada kada ti ljudi ne daju vise, vec ti kazu: zderi manje, radi vise, sad je papa kriv.
Sotone sto bi rekao bradati udbas. Nece da nam daju da zderemo za dzaba!!!!

Najveci gubitak je ipak proterivanje skolovanih svih vrsta. Energija se meri pamecu a ti si je proterao i tepao: odliv mozgova.

Rezultat, ponavljaci vladaju a strvine traze leba bez motike. Ono sto se iskoluje trazi bolje mesto pod suncem.
To ti je slika Srbije u sagorevanju komunjasrke govnare.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Pa ne može to drugačije To ti je bio i problem komunizma, politička i partijska država. Nema velike pameti u politici, nije je nikad bilo, niti će je ikad biti. Zato se u normalnim državam i društvima mesta koja traže isključivo stručnost, i daju ljudima isključivo po principu stručnosti. Kod mene je posle 5. oktobra izmišljeno radno mesto "koordinator za malu privredu", a radio ga je baja diplomirani andragog bez dana radnog iskustva u bilo čemu. Al zato je bio u nekoj od partija DOS-a. Naravno, od male privrede u mom gradu i danas danju nema ničega, sem ako u maluprivredu ne računaš butike i kafane. Smile
Ne slažem se da svi školovani i stručni proterani za vreme komunista, ali od 1990 svakako jesu. Meni su na mašincu predavli ljudi koji su držali predavanja i po SAD. Ali tehnički univerziteti su ti bili oslobođeni politike i zato tamo nisi imao toliko razvijenu negativnu selekciju. Nekad ti je diploma ETF-a i MF-a u Beogradu bilo više od pola posla za dobijanje useljeničke vize, što ponešto govori i o kvalitetu tih univerziteta. Problem je bila netržišna ekonomija, a to je značilo da si mogao da ne razvijaš proces proizvodnje i nove proizvode decenijama kao npr Zastava. E sad recimo dođe mlad mašinski inženjer u firmu, i umesto da ga odma nakačiš na nove razvojne programe i istraživanje, ti mu daš da potpisuje radne naloge, malo kontroliše ispravnost mašina i upisuje nadnice i bolovanje. To je u principu sjebalo komunizam i zato si morao da vratiš kapitalizam, gde ako oćeš da ti firma ne propadne moraš da kopaš nogama i rukama da bi bio što konkurentniji sa cenom i kvalitetom proizvoda. Inženjer tehnike je propao ako ne prati šta se dešava u nauci i novim tehnologijama, i ako se do penzije ne usavršava možeš da ga baciš. E zato mora ovo danas da bude i to mora narod da shvati. Problem je što ti država i dalje održava sistem nepotizma i političke podobnosti, inače šta ti danas znači priča o čuvanja radnih mesta u javnom sektoru, kad znaš da pola milke nema posao jer je tehnološki višak. Pa bato, ako su oni tehnološki višak, što i u javnom sektoru ne bi postojao tehnološki višak? Ne postoji jer su tamo rođe, partijski vojnici, švalerke, ima čak i ljudi koji su platili kešom radno mesto. Što bi rekao Rođa Popadić, i ja sam za kapitalizam, al ne u mojoj kući. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Nokia 6230
Pa ne može to drugačije To ti je bio i problem komunizma, politička i partijska država. Nema velike pameti u politici, nije je nikad bilo, niti će je ikad biti. Zato se u normalnim državam i društvima mesta koja traže isključivo stručnost, i daju ljudima isključivo po principu stručnosti. Kod mene je posle 5. oktobra izmišljeno radno mesto "koordinator za malu privredu", a radio ga je baja diplomirani andragog bez dana radnog iskustva u bilo čemu. Al zato je bio u nekoj od partija DOS-a. Naravno, od male privrede u mom gradu i danas danju nema ničega, sem ako u maluprivredu ne računaš butike i kafane. Smile
Ne slažem se da svi školovani i stručni proterani za vreme komunista, ali od 1990 svakako jesu. Meni su na mašincu predavli ljudi koji su držali predavanja i po SAD. Ali tehnički univerziteti su ti bili oslobođeni politike i zato tamo nisi imao toliko razvijenu negativnu selekciju. Nekad ti je diploma ETF-a i MF-a u Beogradu bilo više od pola posla za dobijanje useljeničke vize, što ponešto govori i o kvalitetu tih univerziteta. Problem je bila netržišna ekonomija, a to je značilo da si mogao da ne razvijaš proces proizvodnje i nove proizvode decenijama kao npr Zastava. E sad recimo dođe mlad mašinski inženjer u firmu, i umesto da ga odma nakačiš na nove razvojne programe i istraživanje, ti mu daš da potpisuje radne naloge, malo kontroliše ispravnost mašina i upisuje nadnice i bolovanje. To je u principu sjebalo komunizam i zato si morao da vratiš kapitalizam, gde ako oćeš da ti firma ne propadne moraš da kopaš nogama i rukama da bi bio što konkurentniji sa cenom i kvalitetom proizvoda. Inženjer tehnike je propao ako ne prati šta se dešava u nauci i novim tehnologijama, i ako se do penzije ne usavršava možeš da ga baciš. E zato mora ovo danas da bude i to mora narod da shvati. Problem je što ti država i dalje održava sistem nepotizma i političke podobnosti, inače šta ti danas znači priča o čuvanja radnih mesta u javnom sektoru, kad znaš da pola milke nema posao jer je tehnološki višak. Pa bato, ako su oni tehnološki višak, što i u javnom sektoru ne bi postojao tehnološki višak? Ne postoji jer su tamo rođe, partijski vojnici, švalerke, ima čak i ljudi koji su platili kešom radno mesto. Što bi rekao Rođa Popadić, i ja sam za kapitalizam, al ne u mojoj kući. Smile
nema to blage veze sa kapitalizmom. to je samo fora pljacke i medijskog iskrivljavanja stvari: hteli ste kapitalizam, evo vam ga na.
Kapitalizam je da ja od svog rada skupim kintu, zaduzim se otovrim posao i placam porez.
Ako padnem idem kod drugog da radim koji to zna i imam platu.
Uslovi za razvoj kapitalizma nisu nikada bili bolji, jer se sada zahvaljujuci tehnologijama mogu otvarati male firme koje donose mali profit, da obezbedis, zaposlis porodicu itd.
Uzecu ti primer kukuruza, ali to ja uzimam tako cisto kao primer, ali to vazi ze sve primarne proizvode koja zemlja Srbija na svojih 8 miliona hektara ima (zitarice, voce, krmak nije vazno). Ako 5 tona po hektaru seljak proda za 10 dinara on ima 5000 dinara (500 evra).
Ako mu obezbedis da fabrika preradi u cetiri polurpoizvoda onda on ima sirovinu ( ili neko u gradu) da pravi 1000 drugih proizvoda (korniflex, brasno, materijal za instant pica, enzimi za vlazenje hrane) Sve se to moze uraditi. Od dextroze bi mogao i etanol da vozis i ulje da jedes itd. To su podsticaji koje bi trebala drzava da uradi.
Ali oni su svi svesni da to ima efekta treba put, voz, brod da to prenosi ili da se koristi na lice mesta. Jer se sve ne moze prodati u lokalu.Ovca, jagnje, vuna stofovi, sir, meso, koza to mora da ima podsticaj obican covek, a ne da svinjar ministar stavlja svog konobara da vodi i pokrade sve sto dise i sto ne dise.

Dakle caru carevo a Bogu Bozje. caru (drzavi) samo porez. Ostalo pusti ljude da se snadju.
Ako im das samo porez onda dzaba politika i zamajavanje: dodjite kod nas imacete da sisate. pa kad ga izaberes: mars skote, ovo je demokratija.

Sta je mislio Krkobabic sa penzijama? Evo grejanje 50%, to isto struja ce 30%, namirnice 30% gde se dedose njegovi 10% i naduvavanja? Kaze covek skolovan? Gde? U sumi? Bio partizan ki Dobrica ili Suslov-Markovic?
Ekonomija je to. Ima zakone, pa lazima mozes samo par meseci da ublazis da bi posle doslo jos gore.
« Poslednja izmena: 12. Okt 2009, 13:34:34 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
mob
BlackBerry bold

naravno da mi krcamo, kao sto i vracamo dug koji su oni preko kredita uzeli i napravili to.
pored tih kompanija postoji i niz preduzeca (npr. rudarsko preradjivacki kombinati, sivare itd.) koji su cist promasaj. te kompanije su i u zlatno doba socijalizma bili gubitasi. mi danas vracamo sve te kredite.
u tom smislu, ja ne vidim nikakvu njihovu sazlugu.
kao sto i danas ne vidim bilo kakvu zaslugu tadica-dinkica-krkobabica i njihove socijalisticko tajkunske privrede, koja se bazira na zaduzivanju srbije kod mmf itd. za izgradnju puteva i krpljenje rupa u budzetu, i kao u proslosti na nerealnim osnovama.

Kamaro ti si  beznadežan slušaj, ok živimo u komunizmu, pa svako uzima sebi prema potrebi. Očigledno Mišku treba najviše. Čak ovaj tekst nisi znao da pročitaš, več si protumačio, onako kako tebi odgovara.Nema ,bato privatne svojine u socijalizmu,odnosno svedena je na minimum, to je poenta i tako je bilo u Jugi. To što su se nekadašnji komunisti dočepali kapitala, bili su najbliže njemu pa ga i uzeli. Ko o čemu ti samo o komunizmu , socikalizmu i Draži kao švaba tra la la. Šta su ti to uradili komunisti, kad ih se i mrtvih bojiš?Šta su ti to u Americi radili kada ti je Draž miliji od svega na svetu? Smile
Smile perudji, tvoj problem jeste sto si vrlo neobrazovan.
i pored toliko postova ti i dalje ne kapiras sta ti ja pisem. zvacem, zvacem, ali tebi ni tako ne ulazi u glavu.
da probam jos jednom. nije bitan ni socijalizam, ni kapitalizam, kao terija koju poznajes sa wikipedie. realno ni jedno, ni drugo ne postoji, niti je ikada postojalo.
ono sto je sutina u svakom sistemu, i nasta ti ja skrecem paznju jeste uloga drzave.
vise drzave u tokovima (drustvenim i ekonomskim) pod raznim izgovorima (socijalna pravda, redistribucija bogatstva, arbitriranje radi zastite onih nemocnih), znaci i manje radnih mesta, vise korupcije, vise sive ekonomije, vise sverca, bogacenje tajkuna i siromasenje onih najsiromasnijih.
ali ti to ne shvatas iako sam milion puta pokusao da ti to pojasnim.
cak sam ti i pisao o privatnim brzim postama, subvencijama poljuprivrede itd. ali dzaba. ti kao da si retardiran i nije ti kriva drzava vec neki njen cinovnik.
umesto da krivis sistem i uredjenje koje ne uvazava prirodne zakone (narav ljudi), ti krivis ljudsku prirodu neke odredjene osobe ili grupe ljudi!
kupi pivo i sedi ispred prodavnice. tvoja prica ce se uklopiti u jedan takav ambient!
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14

Социјализам чине широк скуп политичких и економских доктрина, од којих се већина односи на политичке покрете чији је циљ да спроведу те доктрине у праксу. Ти покрети замишљају и заговарају систем друштвене организације у којем су власништво и расподјела добити од производње подређена друштвеној контроли.

.............

udzbenici marxizma od pre 30-ak godina ...  Smile  Smile

socijalizam je u praksi bio kontrola svih resursa jedne drzave od strane jedne kriminalne organizacije koja se zvala partija . ovde se ne radi samo o ekonomsim ,vec bukvalno o svim resursima , ukljucujuci i ljudski zivot .

danashnji judeo-liberalni kapitalizam porede sa socijalizmom jer poprima mnoge njegove osobine - opet se stvara jedna grupa ljudi koja kontrolishe sve (makar u ekonomskom smislu) a slobode delovanja i govora bivaju sve vishe i vishe uskracivane . ovo naravno ne znachi da se radi o dva ista sistema - vec da su oba stvorena iz istog razloga . judeo-liberalni kapitalizam moze chak da bude opasniji jer unishtava tiho i podmuklo ,tako da ljudi ne bivaju svesni opasnosti do samog kraja kad vec biva kasno .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Samsung Galaxy IIs

Социјализам чине широк скуп политичких и економских доктрина, од којих се већина односи на политичке покрете чији је циљ да спроведу те доктрине у праксу. Ти покрети замишљају и заговарају систем друштвене организације у којем су власништво и расподјела добити од производње подређена друштвеној контроли.

.............

udzbenici marxizma od pre 30-ak godina ...  Smile  Smile

socijalizam je u praksi bio kontrola svih resursa jedne drzave od strane jedne kriminalne organizacije koja se zvala partija . ovde se ne radi samo o ekonomsim ,vec bukvalno o svim resursima , ukljucujuci i ljudski zivot .

danashnji judeo-liberalni kapitalizam porede sa socijalizmom jer poprima mnoge njegove osobine - opet se stvara jedna grupa ljudi koja kontrolishe sve (makar u ekonomskom smislu) a slobode delovanja i govora bivaju sve vishe i vishe uskracivane . ovo naravno ne znachi da se radi o dva ista sistema - vec da su oba stvorena iz istog razloga . judeo-liberalni kapitalizam moze chak da bude opasniji jer unishtava tiho i podmuklo ,tako da ljudi ne bivaju svesni opasnosti do samog kraja kad vec biva kasno .

Znamo, kriv je judeo... sta vec, a domaci tajkuni i sverc-majstori , pa sta da se radi ... najbollje nista, jer
judeo-sta-vec je kriv a ne oni.
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3

naravno da mi krcamo, kao sto i vracamo dug koji su oni preko kredita uzeli i napravili to.
pored tih kompanija postoji i niz preduzeca (npr. rudarsko preradjivacki kombinati, sivare itd.) koji su cist promasaj. te kompanije su i u zlatno doba socijalizma bili gubitasi. mi danas vracamo sve te kredite.
kao sto i danas ne vidim bilo kakvu zaslugu tadica-dinkica-krkobabica i njihove socijalisticko tajkunske privrede, koja se bazira na zaduzivanju srbije kod mmf itd. za izgradnju puteva i krpljenje rupa u budzetu, i kao u proslosti na nerealnim osnovama.

....
Ne sporim ja da su komunisti imali grešaka, i suštinskih i pojedinačnih. Poenta je u tome što je nn komonista i predsednik vlade za pare od kredita podigao mnogo što šta, između ostalog i neke firme koje su bile čist promašaj, al ostavili su ti kompletnu stambenu igradnju, energetski sistem, univerzitete, bolnice, saobraćajnu infrastrukturu, pozorišta, sportske objekte, industriju i "5. armiju na svetu". Zadužili se jesu, ali ti znaš gde su te pare. Ekonomski koncept jeste bio suštinski loš jer je bio vezan za politiku i ekonomija se nije "brusila" na tržištu. Sve to jesu problemi komunizma, pre ideološke nego suštinske prirode. Jer ako meni neko kaže da je političar i da pod ekonomijom podrazumeva energetiku i proizvodnju, znam da govorim sa čovekom koji ima predstave o osnovnim pojmovima. Priča o komunizma je malo komplikovanija i može da se vodi dugo, jer su komunisti da bi ostvarili svoje ciljeve morali da otimaju imovinu, pri čemu je deo te imovine bio stečen višegeneracijskim trudom, a to ti je stvorilo prvi osnov za ovo što imaš danas kao deo srpske svakodnevice. Ako zafali, neću da stegnem kaiš i više argatujem, nego ću da otmem ili da se uzajmim. Da su recimo imali neki drugi model, tipa da nacionalizuju samo imovinu lihvara i ratnih profitera,  da su recimo ostavili bogate seljake i industrijalce da i dalje zadrže svoju imovinu i razvijaju posao, uz normalno prihvatanje nekih novih socijalnih prava za svoje radnike, cenim da bi napravili mnogo efikasniji i održiviji sistem, i ekonomski i društveno. Ovde je Shkorpi u pravu, kad si jednom otvorio pandorinu kutiju, i počeo da razvlačiš tuđe, sad je to teško zaustaviti. Ja inače imam dobro mišljenje o komunistima, posebno o onima koji su iskreno verovali da menjaju stari svet za jedan novi i napredniji. Al jebige, kao i svaka revolucionarna ideja, i ova je imala svoje zablude, što opet ne znači i da se neki pozitivni kvaliteti komunizma moraju u startu odbaciti. Činjenica je da je za vreme komunizma u Srbiji bilo najmanje kriminala i korupcije od kad ovaj narod pamti, a pamti veoma dugo. Po meni je to dovoljan razlog da se malo ozbilnije sagleda komunizam, i to ne samo u Srbiji, nego u celoj istočnoj Evropi. Država nije samo produkt jedne generacije, nego predstavlja i kompletno državotvorno iskustvo nacije. Znači brate realno sagledaj šta je valjalo, a šta nije valjalo u ranijim državnim uređenjima. Ono što nije valjalo menjaj, a ono što je valjalo zadrži. Tako rade pametni narodi, a to mi, zna se, nismo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
mob
BlackBerry bold

....
Ne sporim ja da su komunisti imali grešaka, i suštinskih i pojedinačnih. Poenta je u tome što je nn komonista i predsednik vlade za pare od kredita podigao mnogo što šta, između ostalog i neke firme koje su bile čist promašaj, al ostavili su ti kompletnu stambenu igradnju, energetski sistem, univerzitete, bolnice, saobraćajnu infrastrukturu, pozorišta, sportske objekte, industriju i "5. armiju na svetu". Zadužili se jesu, ali ti znaš gde su te pare. Ekonomski koncept jeste bio suštinski loš jer je bio vezan za politiku i ekonomija se nije "brusila" na tržištu. Sve to jesu problemi komunizma, pre ideološke nego suštinske prirode. Jer ako meni neko kaže da je političar i da pod ekonomijom podrazumeva energetiku i proizvodnju, znam da govorim sa čovekom koji ima predstave o osnovnim pojmovima. Priča o komunizma je malo komplikovanija i može da se vodi dugo, jer su komunisti da bi ostvarili svoje ciljeve morali da otimaju imovinu, pri čemu je deo te imovine bio stečen višegeneracijskim trudom, a to ti je stvorilo prvi osnov za ovo što imaš danas kao deo srpske svakodnevice. Ako zafali, neću da stegnem kaiš i više argatujem, nego ću da otmem ili da se uzajmim. Da su recimo imali neki drugi model, tipa da nacionalizuju samo imovinu lihvara i ratnih profitera,  da su recimo ostavili bogate seljake i industrijalce da i dalje zadrže svoju imovinu i razvijaju posao, uz normalno prihvatanje nekih novih socijalnih prava za svoje radnike, cenim da bi napravili mnogo efikasniji i održiviji sistem, i ekonomski i društveno. Ovde je Shkorpi u pravu, kad si jednom otvorio pandorinu kutiju, i počeo da razvlačiš tuđe, sad je to teško zaustaviti. Ja inače imam dobro mišljenje o komunistima, posebno o onima koji su iskreno verovali da menjaju stari svet za jedan novi i napredniji. Al jebige, kao i svaka revolucionarna ideja, i ova je imala svoje zablude, što opet ne znači i da se neki pozitivni kvaliteti komunizma moraju u startu odbaciti. Činjenica je da je za vreme komunizma u Srbiji bilo najmanje kriminala i korupcije od kad ovaj narod pamti, a pamti veoma dugo. Po meni je to dovoljan razlog da se malo ozbilnije sagleda komunizam, i to ne samo u Srbiji, nego u celoj istočnoj Evropi. Država nije samo produkt jedne generacije, nego predstavlja i kompletno državotvorno iskustvo nacije. Znači brate realno sagledaj šta je valjalo, a šta nije valjalo u ranijim državnim uređenjima. Ono što nije valjalo menjaj, a ono što je valjalo zadrži. Tako rade pametni narodi, a to mi, zna se, nismo.
tu postoji jos jedan problem. pomenuo si korupciju i kazes da je nije bilo. moguce! ali kako to objasniti?
sta su oni to uradili a da su suzbili korupciju?
jedno od mogucih objasnjenja jeste i nacionalizovana privreda, gde samoupravljaci nemoju interes da krse pravila i rizikuju zarad nekog opsteg interesa! ali to je daleko od istine.
ako realno sagledas situaciju, videces da je i to vreme bilo vreme pljacke i kriminala. do duse sitnijeg i prikrivenijeg, a posledice se nisu osecale jer narod imao, za razliku od danas.
sticajem okolnosti, deda od mog skolskog druga bio je policajac koji se bavio upravo tim kriminalom, pa nam je i pricao kako se to tada radilo i ko je to radio. po njegovoj prici, kriminala je bilo itekako. direktori i radnici su znali da kradu i to dobro.
ali osnovna razlika u odnosu na danas jeste sto je obican narod imao neki posao i za njega dobijao novac kojim je imao kakvu takvu sigurnost.
taj, ocigledno truli sistem, mogao je da funkcionise neko vreme. ali doslo je vreme kada su dugovi morali da pocnu da se vracaju, a pri tom je nasa pozicija kao duznika bila vrlo otezana jer nam vise nisu davali kredite u meri kako su to cinili ranije.
obruc je poceo da se steze i sve je prslo!
i o cemu se tu zapravo radilo? o jednoj sarenoj lazi ciju je iluziju prisutnosti odrzavao pendrek.
kriminala je bilo, ali o tome se nije govorilo. partija je gurala istinu pod tepih, a sankcionisali su se samo uhvaceni "drugovi" na delu!

ono sto je dobro jeste da pored toliko uzetih milijardi dolara, danas imamo nesto (u prvom redu ono sto si ti vec nabrojao). ali sa druge strane daleko je vise promasenih priojekata.
e to je ono na sta ja ukazijem kao veliki propust komunizma i njegovih pulena.

svedska je bila u slicnoj privilegovanoj situaciji kada je u pitanju duznicki rejting kao i jugoslavija. pogledaj gde su oni danas (ali nisu imali komunizam i samoupravljanje).
dakle, da kojim slucajem komunizam nije uspeo da prozdere jugoslaviju, i da se novcem upravljalo na nacin kojim se upravljalo u monarjiji, cenim da bi smo danas bili isto ono sto je kraljevina jugoslavija bila u evropi pre drugog svetskog rata.
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 15:56:14
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.