Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dečak (9) prodaje crteže da bi pomogao nezaposlenoj majci  (Pročitano 3691 puta)
01. Sep 2013, 17:34:13
Jet set burekdzija

Бззз :)

Zodijak Leo
Pol Žena
Poruke 8261
Zastava Париз
Browser
Chrome 29.0.1547.57
mob
Samsung Galaxy S II
Devetogodišnji Nikola Jovanović gotovo svakog dana na ulici, u Kraljice Marije ispred broja 27, gde živi u dvorišnoj zgradi sa majkom Snežanom, stidljivo prodaje prolaznicima svoje crteže, kako bi zaradio ne za džeparac, već da bi pomogao majci koja je ostala bez posla.

Na ovu ideju je, kako tvrdi mali Nikola, došao sam:

„Pre četiri godine mama i ja smo bili u vrlo teškoj situaciji“, priča Nikola. „Ona nije imala stalan posao, radila je po kućama, a njena zarada nije bila dovoljna za naš, inače, skroman život. Onda sam odlučio da joj pomognem.“

Nikola kaže da ga je majka, još od malih nogu, učila kako treba da se ponaša u životu:

„Govorila mi je da je ružno krasti, prositi, lagati i da svaki čovek, ako je zdrav i želi da radi, može pošteno da zaradi novac za pristojan život. Zato sam i rešio da svoje crteže pošteno ponudim onima kojima se dopadnu i koji hoće da ih kupe. Nisam želeo da moja mama pati, sekira se i plače noću, jer ne zna kako da mi obezbedi sve ono što misli da mi je potrebno.

Dečakovu priču potvrđuje i mama Snežana.

„Ne znam da li ovakvo dete, njegovih godina, još negde postoji. Prerano je sazreo, postao pravi mali čovek, primer svima nama odraslima, a ne deci. Kad mi je prvi put rekao šta želi da radi, usprotivila sam se. Nisam želela da se pati i da neko posle kaže da sam ga ja primorala na tako nešto. Ali Nikola je bio odlučan. Ništa ga nije moglo pokolebati i na kraju sam popustila.“

Snežana kaže da je samohrana majka. Ona i sin žive u prostoriji od 14 kvadrata, koju su namenski podelili, pa imaju zajedničku sobicu, malu čajnu kuhinjicu i improvizovano kupatilo.

„Nikola već više od četiri godine, bilo da je leto ili zima, prodaje crteže na ulici. Nekad zaradi 200 dinara, nekad i više. Ima dana kad ne uzme ni dinara i onda je mnogo tužan, pa ume i da se naljuti i pocepa neki crtež.“

U skromnom domu, u kojem je do prošle godine bio zemljani pod, postavili su laminat, okrečili zidove, postavili sanitarije kako ne bi zimi morali da odlaze u poljski toalet i kupaju se u kuhinji.

„Taman kad smo planirali da saniramo malo krov, koji i po najmanjoj kiši prokišnjava, ostala sam bez stalnog posla. Od 3.000 dinara dečijeg dodatka i rada po kućama teško da smo Nikola i ja mogli da preživimo“, zabrinuto će Snežana.

Nikola kreće u četvrti razred škole "Starina Novak". Raduje se povratku u školsku klupu, učitelju, drugovima.

„Snaći ćemo se nekako, najvažnije je da mi je dete zdravo. Nikola je ponosan i hrabar dečak, pošten i vredan. Evo, u petak nas je posetila jedna žena iz Padinske Skele koju ne poznajemo, a koja je videla šta moj Nikola radi. Poklonila je detetu 5.000 dinara.“

Snežana nije htela da uzme novac od nepoznate žene, ali je ipak popustila.

„Mama i ja pošteno zarađujemo za život, ne prosimo. Od para koje sam dobio od tete iz Padinske Skele kupiće mi blok, tempere, neku knjigu, ako zatreba i nove patike. Još kad bi se neko našao da zaposli moju mamu...“

Zato, ako naše sugrađane put nanese do Kraljice Marije 27, neka malo zastanu kod Nikole i kupe njegov crtež, koji će sasvim sigurno, uveseliti kupca, a pre svega malog prodavca.

I dok većina školaraca još uživa u letnjem raspustu na najrazličitije načine, mali Nikola svaki trenutak, naročito kada je kiša i loše vreme, provodi radno, crtajući na običnom papiru. Najviše cveće, vaze, šolje, bokale, jer se to, kako kaže, najbolje prodaje.

Ovaj neobični mali čovek sanja o najobičnijim stvarima kao i njegovi vršnjaci: temperama i kompjuteru kojeg nema, Ronaldu, kojeg najviše voli. I sam, kad god može, trči na fudbal.

„Igram fudbal sa decom u kraju, a i mama me vodi na treninge, tamo gde su oni besplatni. Želeo bih da ozbiljnije treniram, ali nemamo para“, kaže Nikola.

KAD PORASTEM BIĆU POLICAJAC - Radiću ovo dok ne porastem - odlučan je mali Nikola. - Najviše želim da imam svoju sobu i sopstveni krevet. Hoću da završim školu i da, kad porastem, postanem policajac. Da imam stalan posao i redovno zarađujem, kako bih i tada pomogao svojoj mami, a i sebi stvorio solidan život.

Izvor

Жалосно, али свака част малом.. Smile
IP sačuvana
social share
Немам потпис, јер ми га Челави увек обрише! Толико!

Edit by chelavi1: i to je potpis, zar ne?
Зар ћеш и то да ми обришеш?!

Edit by chelavi1: Dokle god je potpis uklopljen u pravilnik, necu.  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Svaka mu čast   Smile
IP sačuvana
social share
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam

Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

I Am My Own Savior!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 8650
Zastava Vrčin
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 23.0
mob
Alcatel One Touch
E jadni mi kad nam se ovo još uvek događa. Bolje si ti zaslužio dečko, ali teško do toga u ovoj zemlji i vremenu. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Црвене сијају звезде, само једној гаси се сјај...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42971
Zastava Краљево
OS
Windows 7
Browser
Chrome 29.0.1547.62
тужно
IP sačuvana
social share
Како ти се звао отац? -Хусеин. Његов отац? -Кемал. Чији је Кемал? -Шефкин. Даље? -Шефик Ибров, Ибро Рушидов, Рушид Екрем, Муслија, Адем и Алија! Даље? -Нема даље! -Нема даље, последњи је Алија! Ко је родио Алију? -Одкуд знам, опет неки Хусеин, Кемал! -Није. -Него ко? -Њега су родили Цвјета и Спасоје Југовић. А ако кренеш назад сретаћеш само оваква имена: Вељко, Милош, Душан, Видак, Војак...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Mama će dobiti posao!
J. Ž. Skenderija | 01. septembar 2013. 21:25
Posle pisanja "Novosti", želje Nikole Jovanovića, koji prodaje crteže na ulici, polako se ostvaruju. Vlasnica pekare sa Karaburme ponudila Snežani zaposlenje. Stigli kompjuter, novac, čak i poziv u školu fudbala

Nikola i Snežana Jovanović ,Foto Z. Jovanović

ZA samo nekoliko dana od pojavljivanja u medijima, u "Večernjim novostima" i na Studiju B, život devetogodišnjeg Nikole Jovanovića promenio se gotovo iz korena. Njegov obrok je do prošle nedelje zavisio od dobre volje prolaznika, a već danas on ima kompjuter, pripremljen sav pribor za školu, novac za najosnovnije potrebe...

Dečak je preko noći postao poznat javnosti po tome što prodaje svoje crteže na trotoaru ispred ulaza u dvorište u Ulici kraljice Marije 27, da bi pomogao majci Snežani, koja je ostala bez posla. Njegov višegodišnji trud se isplatio, mama će, što je najviše i želeo, verovatno dobiti stalan posao! Posle teksta objavljenog u našem listu javila se vlasnica pekare sa Karaburme koja želi Snežanu da zaposli kao pomoćnu radnicu za 25.000 dinara mesečno.

- Naravno da sam presrećna - priča ona. - Od maja sam bez posla. Prihvatila bih bilo šta, samo da mogu pošteno da zaradim i izdržavam svoje dete.

OD HERCEGOVINE, PA DO AUSTRALIJE
PRIČA o Nikoli otišla je i van Srbije. Tako je tekst objavljen u našem listu na svom portalu prenela "Moja Hercegovina", a kada su ga pročitali javili su se ljudi dobre volje čak iz Australije. Tražili su odmah neki kontakt, adresu ili telefon, žele da pomognu, pošalju neku donaciju ili paket...

Snežanin telefon, od Nikolinog pojavljivanja u medijima, neprestano zvoni. Javljaju se ljudi iz cele Srbije koji žele da pomognu dečaku da ima srećnije detinjstvo. Ismet Krcić mu je doneo kompjuter, bračni par iz Beograda 10.000 dinara, javili su se i iz jedne škole fudbala žele da prime Nikolu u svoj tim... Želje malog devetogodišnjaka polako su počele da se ispunjavaju.

- Bila bih neskromna da kažem da sada nemam da ga pripremim za novu školsku godinu - iskrena je Snežana. - Kupili smo bojice, tempere, blokove, sad preostaje da učitelj kaže šta je još neophodno.

CEO ŽIVOT SMEŠTEN U 14 KVADRATA

SNEŽANA je samohrana majka. Ona i sin žive u prostoriji od 14 kvadrata u kojoj imaju zajedničku sobicu, malu čajnu kuhinju i improvizovano kupatilo.

Nikola više od četiri godine, bilo da je leto ili zima, prodaje crteže na ulici. Nekad zaradi 200 dinara, nekad i više. Ima dana kad ne uzme ni dinara, i onda je mnogo tužan.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бззз :)

Zodijak Leo
Pol Žena
Poruke 8261
Zastava Париз
OS
Windows XP
Browser
Chrome 29.0.1547.62
mob
Samsung Galaxy S II
Браво, драго ми је да су им помогли.. Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Немам потпис, јер ми га Челави увек обрише! Толико!

Edit by chelavi1: i to je potpis, zar ne?
Зар ћеш и то да ми обришеш?!

Edit by chelavi1: Dokle god je potpis uklopljen u pravilnik, necu.  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Citat
KAD PORASTEM BIĆU POLICAJAC

« Poslednja izmena: 02. Sep 2013, 18:22:10 od taxtex »
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
CQ Moderator
Jet set burekdzija

Ja sam zvezde.

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 5594
Zastava ...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 29.0.1547.62
mob
Qtek 666
Пре неки дан испред Форума у Нишу седи дечак од око 10 година, лепо обучен, чист, плав са неком супер фризуром, држи у рукама букете цвећа, баш лепе, 100 динара, поред њега велика торба, празна. Занимљиво. Купила сам букет.  Smile
IP sačuvana
social share
Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš, naći će tebe.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Citat
KAD PORASTEM BIĆU POLICAJAC

јбг...ако имаш везу да га убациш код џонса да извештава о кемтрејлсима и феминим вагонима смрти...контактирај клинца Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 23.0
  Vidim da si informisan, sigurno ne izbijaš sa infowar.com ?

A što se malog tiče ne bi mu dao ni dinara posle te izjave.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.