Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Деца, Ајфонови и паметни подочњаци  (Pročitano 3564 puta)
08. Sep 2014, 11:07:07
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
Browser
Chrome 37.0.2062.103
Jedni bez užine, drugi sa "ajfonom"

Beograd -- Pre samo nekoliko decenija deca u Srbiji razlikovala su se po tome da li su dobri ili loši đaci, a danas se uspeh meri finansijskim aršinima
Iz učionica su se odavno odselile dobre ocene i lepi maniri, a broj pročitanih knjiga klasika više ne znači mnogo.

Drugarstvo se meri cenom telefona koji dete ima u džepu, patikama na nogama, ali i time da li u školu dolazi gradskim prevozom ili ima svog šofera.

Prava retkost je prijateljstvo između devojčica od kojih jedna ima kineski autfit, a druga je brendirana od glave do pete.

Društveno raslojavanje među osnovcima i srednjoškolcima sve je veće i uočljivije.

"Posle samo dva dana provedena u školi posle letnjeg raspusta, moj sin desetogodišnjak izrazio je želju da više ne nosi mobilni telefon. Bila sam iznenađena takvom odlukom pošto je uvek tražio da ga ima u džepu. Na moje insistiranje da mi obrazloži svoju odluku, odgovorio je da ga je sramota jer svi imaju skupe telefone, a njegov nije čak ni "tač skrin"", ispričala je za "Novosti" Biljana Golubović, majka učenika četvrtog razreda.

Ovakvi slučajevi nisu retkost. Kada naslednici dođu kući sa takvom pričom, većina roditelja se dovija da deci obezbedi ulaznicu u društvo vršnjaka. Psiholozi smatraju da je to velika greška i da bi decu odmalena trebalo učiti pravim vrednostima.

Da li je to moguće u ovako postavljenom društvenom modelu?
"Problem je što nejednakost postaje posledica socijalnog pritiska na roditelje i decu, pri čemu se statusni simboli koriste da bi se ostvarila posebna privilegija. Čak i bez novca ili sa primanjima od 20.000-30.000 dinara mame i tate nastoje da prate modne diktate, koji postaju socijalni diktati, samo da im dete ne bi bilo izopšteno iz vršnjačke grupe. Zadužuju se da bi mu kupili najnoviji model mobilnog telefona jer će ono u suprotnom biti šikanirano pošto nije u trendu", kaže psiholog Aleksandra Janković.

Jankovićeva navodi da je napravljen paralelni sistem vrednosti u kome imati znači biti, odnosno, ako imate vi ste čovek, ako nemate obeleženi ste kao nesposobnjaković.

"Ne daj bože da se ne ode na letovanje i postave slike na društvene mreže, to je tek onda znak da ste niko i ništa" navodi ona.

Prema njenom mišljenju, potrebno je sprovesti kampanju kroz javna glasila u kojoj će se veličati skromnost kao vrlina, a ne kao hendikep. Naglasiti da su oskudno znanje i vaspitanje nedostatak, da je važno biti skroman, ali čestit, dostojanstven i pametan. Dobar način je, navodi ona, i uvođenje uniformi u škole u čijem kreiranju bi mogla da učestvuju i sama deca.

"Ne mogu profesorke da dolaze u školu u suknji kao kaiš, jer teško da tako obučene mogu nekoga da nauče da je skromnost vrlina. Deca bi trebalo da budu deca, a ne starlete", naglašava psiholog.
Stvar je u vaspitavanju deteta i u tome čemu ono stremi, smatra Zlatan Živković, roditelj sedmaka.

"Šta mene briga, a i moje dete, za one čiji roditelji imaju i previše i onda kupuju ljubav skupim stvarima, ali nisu svi ni takvi", kaže on.

Merica Buj Bjelogrlić, koja ima dugogodišnje iskustvo rada sa decom, kao psiholog i kao direktor OŠ "Olga Petrov" iz Padinske Skele, tvrdi da se razlike među učenicima sve češće ne mogu prevazići.

"Oni koji imaju manje osećaju se i manje vrednim, pa pokušavaju da se dokažu negativnim ponašanjem, tuku se da bi bar na neki način postali glavni. Takva situacija se nikako ne može sprečiti jer je podržana od strane roditelja. Mame i tate, umesto da ih nagrade kada zasluže, rade to unapred i nastaje problem jer deca ne shvataju šta je pravi sistem vrednosti", smatra Buj Bjelogrlić.

Veliki problem nastavnicima zadaje korišćenje mobilnih telefona na času. U tim situacijama, kaže direktorka Buj Bjelogrlić, nastavnik po zakonu sme samo da zamoli dete da ga ostavi, ali ako on ne želi, ne možete mu ništa.

"Dešavalo se da inspekcija dođe u školu pošto je nastavnik oduzeo telefon na času, jer se oduzimanjem narušava privatnost učenika. Naša deca su prezaštićena i rastu u ljude koji misle da se sve vrti oko njih", zaključuje ona.

Извор: Б92

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Истина, текст је из Вечерњих Новости али га је ипак пренео и Б92. Зашто наглашавам Б92?
Па они су први заступници западних вредности које се критикују у овом тексту. На западу је сасвим нормално да богати имају те скупе уређаје док боранија има Нокиу за 10 евра. Увек било и биће. Ако су толико против тих вредности онда ми стварно није јасно зашто су рушили Милошевића? Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 37.0.2062.103
rusili su  slobu zato sto im je bilo placeno da to urade.

meni je veca enigma koliko neko mora da bude gloop da mu to posle 15 godina nije jasno... Smile
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 37.0.2062.103
Најбитније да си ти паметан Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows XP
Browser
Chrome 37.0.2062.103
Sjedim sa 3 druga koji svi imaju bjesne touchscreenove a ja neki obicni stari monoblok.

I jedan drug kaze "Et vidis on ima ovaj telefon a moze sve trojicu da nas kupi"  Smile

A + ja se najbolje razumijem u tehnologiju od svih njih (i od vecine "prosjecnih" ljudi)
Al jebiga, mogu ja sa 27 biti otproran na reklame trendove i sranja. Tj. imat svoje ja.

Al dijete, tesko.

Iako nikad nisam bio marginalizovan sto nemam original. Cak i ako to neko to kaze, to je vise srpdnja.
Ako si mudonja, pametan.. izborices se za adekvatno drustvo.

Djeca su nesigurna. A upravo nesigurni ljudi prihvataju netacne sablone ovog tipa, jer bolje ne znaju.
Pa boje se i prihvataju ono sto se prvo i najociglednije nudi.

tj.
 Smile
(siromasan se cima na prozivke za marku i telefon, jer ga boli.. a bogat konta da je to kurcina i da sutra moze otic kupit HTC One 8x mate whateva.. )  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 11.10
mob
Apple 15
Meh... to je uvek postojalo...
Dok su svi nosili najke, troje je nosilo starke i ja... Ribok... Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 29182
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.62
taj rad
to raslojavanje postoji od kad znam za sebe to jest od veselih devedestih
uvek sam mrzeo najke i ako su moji zickali da mi ih kupe nikad nisam hteo uvek sam furao ili ribok ili adidas em jeftinije em lepse i sad kad sam zaradjujem mislim da sam uzeo prve najke i to zato sto su obicne i sto su bile na nekoj smesnoj akciji
na kraju krajeva ima to veze i sa samom decom kakav je ko
« Poslednja izmena: 08. Sep 2014, 11:40:35 od fredikruger »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Sad ja kapiram zašto se danas klinci retko viđaju ili bleje po kućama. Zato što je lakše uz pomoć smart poslužavnika, patika, jaše, torbe/ranca i sličnih gluposti napraviti sliku da si neko mudo. Al zato kuća u tri pičke materine, bez fasade, bez kanalizacije i unutra roditelji koji rmbače ko konji ne bi li isplatili sinovljeva ili još češće - ćerkina ludila i manije.  U kući su ti klinci obično niko i ništa, al zato kad izađu na ulicu svi postaju Obame koje čekaju poziv i proveravaju fejs non stop. Da ne propuste nešto.  Smile Kad je Milica prdnula, da li Miloš ima novi cover, s kim se Marija karala,itd...  Smile

Sjedim sa 3 druga koji svi imaju bjesne touchscreenove a ja neki obicni stari monoblok.

I jedan drug kaze "Et vidis on ima ovaj telefon a moze sve trojicu da nas kupi"  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows 7
Browser
Chrome 37.0.2062.103
mob
Samsung 111111
Ja nmg da razumem kako ste navukli taj kompleks od najk patika.Patika ko patika.
Msm da je patika ostavljala najjaci utisak jer je patika i danas merenje penisa kod klinaca.
A najk ko najk..ima dobrih ima losih modela,manje lepih vise lepih.

Nego raslojavanje je sasvim nebitno.Na to ne moze da se utice.Jedino sto je bitno to je da ne sme da bude razlike u skoli na osnovu toga niti diskriminacije.
A ko ce koji fon da koristi,koje patike ili majce..je sasvim i glupavo za razmatranje.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 32.0
Dobar način je, navodi ona, i uvođenje uniformi u škole u čijem kreiranju bi mogla da učestvuju i sama deca.

Ако мисле да уводе оне плаве мантиле ко у време социјализма боље да и не уводе... Smile

А што се тиче разлика...код нас је била обрнута ситуација...зајебавали смо буржује.  Smile

Meh... to je uvek postojalo...
Dok su svi nosili najke, troje je nosilo starke i ja... Ribok... Smile

Ја увек адидас... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Ja nmg da razumem kako ste navukli taj kompleks od najk patika.

Pa to je bilo u ono vreme prosperiteta, 90ih. Tad je počela manija sa Air Ljaksom. Koja se izgubila pa opet vratila 2008. Smiley

Srećom, ponovo je nestala. Sad su je zamenile roze muške majice i klovn-patike.  Smile  Smile Jersey Shore Serbian edition fazon.  Smile
« Poslednja izmena: 08. Sep 2014, 11:50:28 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 1.355 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.