Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Дара из Јасеновца (2020)  (Pročitano 66100 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 511
Koje crne pare, koji je pa domaći film zaradio nešto izuzev Zone Zamfirove i Montevidea možda...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 253
Новинари су јуче гледали филм на затвореној пројекцији. Ево и првих рецензија:

Citat
"Дара из Јасеновца": Брутална истина о злогласном концлогору
Извор: Tanjug
Новинар Танјуга је видео дугочекивани филм у чијем средишту је девојчица Дара која се суочава са необјашњивим размерама холокауста у Независној држави Хрватској након што је заједно са мајком и браћом доспела у комплекс концентрационих логора познат као Јасеновац.

У улози Даре сјајно се снашла девојчица Биљана Чекић која сведеним глумачким средствима успела да дочара унутарњу тескобу изазвану ужасима који је окружују у настојању да спаси живот макар млађем брату.

На новинарско питање за време настајања филма шта је заправо основна замисао и циљ редитеља Антонијевић је рекао "Направићемо филм у којем ће се видети како су нас клали, а не како су нас спашавали".

То је и остварио.

Бриталне сцене егзекуција српских логораша у Јасеновцу по истинитости су у рангу Зафрановићевим сценама у једном од најважнијих остварењу "Окупација у 26 слика".

Љубо Милош, злогласна Нада Шакић и њен брат Вјекослав Макс Лубиурић представљени су као морбидни злочинци који на лицу места у току оброка или разговора са другим официрима убијају без разлога несрећне људе који је судбина одвела у Јасеновац.

Такође страхоте деце у Јасеновцу чије мајке бивају депортоване немачке концентрационе логоре приказане у су скоро докуменрном техником.

Управо те сцене би расплакале и најокамењенија срца.

Остварењу можда недостаје контекст у којем је логор настао за време Другог светског рата.

Антонијевић је направио филм о којем ће се несумњиво дуго полемисати у контексту регионалних односа држава насталих након распада СФРЈ.

Међутим, несумњиво је да оставрење "Дара из Јасеновца" након скоро 70 година открива трагедију која се догађала у Јасеновцу, концентрационом логору који је једни у фашизмом поробљеној Европи имао простор за децу, заправо болницу у којој су та деца умирала од хладноће и глади, када нису била убијана.

Citat

Noizz.rs  / 

Miloš Dašić

Naša istorija je prepuna stvari, o kojima se nije pričalo na vreme i na pravi način, zbog čega danas postoji mogućnost da se na neke od bitnih trenutaka stradanja našeg naroda i ne obraća pažnja, ili se možda čak i ne daje na značaju koji bi trebalo. Tako da filmovi o Drugom, Prvom svetskom, ali i o ratovima od pre 20. veka su zaista potrebni, ali mislim da ne treba da izgledaju kao Dara iz Jasenovca.

I sad ja imam tu (nezahvalnu) situaciju, u kojoj treba da kažem da mi se nije dopao film o Jasenovcu, jednom od najvećih stradanja našeg naroda, i jednom od nesvakidašnjih zlodela za svetsku istoriju, čime ću verovatno po default opciji da se svrstam u tabor onih jednih, što nisu oni drugi.

Film Dara iz Jasenovca je naš ovogodišnji kandidat za Oskara i za neki mesec znaćemo da li će naš film konačno dobaciti do onog najužeg kruga nominovanih. Ovaj film prati odlazak glavne junakinje Dare i njene porodice u logor, kao i paralelnu priču iz drugog logora, u kojem je zarobljen njen otac. Dara, kako film prolazi, ostaje bez članova porodice i prijatelja i pokušava da po svaku cenu sačuva svog najmlađeg brata, dok sa druge strane njen otac pokušava da dobije neku informaciju o njegovoj porodici i da pobegne. Za nešto malo više od dva sata prisustvujemo teškim i mučnim scenama krvoločnog ubijanja od strane Ustaške vojske. Predah koji dobijamo u scenama zlodela, nisu momenti u kojima možemo da uzmemo vazduh, već više momenti strepnje i straha šta će se dalje dogoditi. Nakon filma prosto se osećate pretučeno i izubijano kao da ste i vi sami bili u logoru. Ako je to bio cilj, onda je valjda film uspeo.
Dara iz Jasenovca
Foto: MCF Promo

Što se tehničke strane filma tiče, mislim da ni sami autori nisu znali gde bi i šta su hteli sa ovim filmom, da li da on bude mali autorski film sa teškim scenama, nalik raznim nekim koje smo gledali u prethodnim godinama na različitim festivalima, ili da bude epska ratna drama o stradanju, pošto bi trebalo da više vuče na to s obzirom na poruku, priču, a i državne pare. Tu onda ne uspeva, jer nakon što nas u prvoj polovini šokira u drugoj polovini upadne u jednu mučnu monotoniju svakodnevice logora što opet kažem, ako je bio cilj da se i vi kao gledalac nađete u logoru, onda je sve ok, film je uspeo.

Pitanje se postavlja za koga je pravljen ovaj film? Srbi ovaj mračni deo istorije u nekoj meri znaju. Sa druge strane, Hrvati u sve češćim situacijama negiraju broj žrtava i svake godine pomalo smanjuju, a zapad da se ne lažemo, 2020. godine baš briga za ovu priču. Pogotovo ako u njoj njega nema kao princa na belom konju da spasi Daru i njenu porodicu. Tako da kao i u milion slučaja pre, imamo srpski film koji će samo Srbi gledati i coktati, plakati i vikati: joj šta nam rade.
Možda su ovi likovi zaslužili, neki bajkoviti tarantinovski kraj, gde na kraju u taj logor upadaju Bata Živojinović, Boris Dvornik i Smoki Samaradžić, pobiju govna, spašavaju svu decu i žene iz logora. Možda, kad im već stvarni život i istorija nisu doneli happy end.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Ocekivano lose, znaci.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
mob
LG Frizider
Gde pise da je los?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Pa kako gde? U toj kritici.

Necu gledati ni ovaj o Jasenovcu ni onaj o Srebrenici. Nit bih to nekom poželeo.
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
mob
LG Frizider
Pa ne pise da je los.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Ne piše direktno.

Piše
-Pitanje se postavlja za koga je pravljen ovaj film?

-Što se tehničke strane filma tiče, mislim da ni sami autori nisu znali gde bi i šta su hteli...

I konačno

-Tako da filmovi o Drugom, Prvom svetskom, ali i o ratovima od pre 20. veka su zaista potrebni, ali mislim da ne treba da izgledaju kao Dara iz Jasenovca.

Zaboga. Pa Tarantina je spomenuo
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
mob
LG Frizider
Nakon filma prosto se osećate pretučeno i izubijano kao da ste i vi sami bili u logoru. Ako je to bio cilj, onda je valjda film uspeo.

Eto vidis. To je bio cilj. I sta cemo sad?
A kad se kroz tekst stidljivo pomenu i drzavne pare, onda mi je jasno i tu koliko sati ima.

Eto ja malo da glumim dabishu
« Poslednja izmena: 25. Dec 2020, 13:11:00 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 253
Nakon filma prosto se osećate pretučeno i izubijano kao da ste i vi sami bili u logoru. Ako je to bio cilj, onda je valjda film uspeo.

Nadam se da je tako. Ta rečenica mi najviše uliva optimizam.To i jeste smisao ovakvog filma.

Plašio sam se da će Antonijević da umekšava scene ustaških zločina ali ako su one zaista prikazane kao u Lordanovoj Okupaciji, svaka mu čast na hrabrosti.

A što se tiče ove primedbe "ko će to da gleda?", pa gledaće oni koji bi i inače gledali ovakvu vrstu filma.
Snimanje limunade sa hepiendom da bi film imao veću gledanost bi u ovom slučaju bilo kontraproduktivno jer bi prikaz umekšane slike jasenovačkog pakla bila laž i realativizacija zločina ali i uvreda za jasenovačke mučenike i veća šteta od istinitog prikaza, ma koliko god bio težak i mučan za gledanje.

Evo šta je Igor Đorđević koji tumači Ante Vrbana rekao o svojoj ulozi:

Citat
Prva instinktivna reakcija kada sam video scenario je bila ne, ali videvši da Gaga insistira da Antu odigram baš ja, krenula je agonija - kazao je naš glumac i objasnio šta ga je najviše uznemirilo u pripremi karaktera lika koji u filmu tumači.
- Ne verujem da u našoj kinematografiji ima takvih scena zločina kakve smo mi snimili. Usudio sam se da odigram takvog čoveka koji hladnokrvno baci gas u podrum pun dece i ode da večera - ispričao je Igor Đorđević.
- Dužni smo bili da uradimo jedan ovakav uzvišeni i strašni film kakav je "Dara iz Jasenovca" zbog sećanja na mnoge nevine žrtve. Dužni smo to i zbog strašne opomene da je čovek i te keko sposoban da postane monstrum. Neka nam ovaj film bude živa opomena, da se nikad nikome ne ponovi - kaže Đorđević.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Pa ne pise da je los.

Citat
Što se tehničke strane filma tiče, mislim da ni sami autori nisu znali gde bi i šta su hteli sa ovim filmom, da li da on bude mali autorski film sa teškim scenama, nalik raznim nekim koje smo gledali u prethodnim godinama na različitim festivalima, ili da bude epska ratna drama o stradanju, pošto bi trebalo da više vuče na to s obzirom na poruku, priču, a i državne pare.

Tanjug odavno pise tekstove po narudzbini, tako da se na to ne bih osvrtala...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.