Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 21:36:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Danas 13 godina od NATO agresije  (Pročitano 10894 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Ko nema trunke osecanja prema zrtvama vec sve ovo gleda kroz prizmu aka Milosevic, nek napravi jednu temu gde ce onanisati sami sa sobom.
Svako dalje pljuvanje, vredjanje, skretanje sa teme, kacenje debilnih slika Milosevica, tupim pricama o terevenkama, kafanama rezultirace banovanjem.
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 459
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.61
Само ме погађа једна чињеница. Да они који на овом форуму серу о људским правима i пацифизму,реч нису рекли о нато агресијии и геноциду над недужним народом. Они који се на овом форуму представљају као велики познаваоци права,па где је сада правна анализа нато агресије! са вама више никада ни реч на овом форуму,данас сте показали своје право лице шта сте и ко сте
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Tadić: NATO bombardovanje bio zločin protiv našeg naroda i države

Danas se navršava 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Predsednik Srbije Boris Tadić položio je danas u Aleksincu venac na Spomen obeležje žrtvama bombardovanja u kojem poginuo veliki broj civila i poručio da će Srbija godišnjicu početka vazdušnih udara NATO uvek obeležavati sećajući se postradalih.

Povodom Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju vence su u Aleksincu položili ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković.

U crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu održan je parastos stradalima. Parastosu, koji je služio episkop hvostanski Atanasije, prisustvovao je i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Tadić je poručio da je napad NATO na SRJ bio zločin protiv jedne zemlje i naroda, i da je, čuvajući sećanje na nevino postradale, potrebno učiniti sve kako Srbija u budućnosti ne bi ponovo bila uvučena u neki rat.

- Naša je zemlja previše bila uronjena u ratove u čitavom 20. veku i sve što činimo u budućnosti treba da bude sazdano na taj način da više nikada ne budemo uključeni u bilo kakav rat, čuvajući iznad svega ljudske živote i našu zemlju - rekao je Tadić.

Srbija će, kako je istakao, godišnjicu početka vazdušnih udara NATO uvek obeležavati sećajući se postradalih, ali i iskazujući veru da se država Srbija može postavimo na noge.

- Na žalost, ne možemo da vratimo poginule, ali sećanjem možemo da produžimo na neki način njihovo postojanje među nama - rekao je Tadić i podsetio da je u Srbiji mnogo mesta poput Aleksinca, u kojima su civili ginuli pod NATO bombama.

Aleksinac, gradić sa 17.000 stanovnika u dolini Južne Morave, 5. aprila 1999. u 21.35 avijacija NATO gađala je sa šest projektila velike razorne moći, koji su pogodili sam centar mesta, i u tom napadu poginulo je 11, a ranjeno 50 građana.

Porodice, predstavnici države i udruženja položili vence

Porodice poginulih, gradonačeknik Beograda Dragan Đilas, udruženja građana i strani ambasadori položili su  vence na spomenik poginulim radnicima RTS-a.
- Svi mi porodicama nastradalih i javnosti dugujemo da uradimo sve da se istina otkrije do kraja i da se, kao što znamo ko je bombardovao, sazna ko je naredio da ovi ljudi ostanu ovde i na neki način budu žrtve - rekao je Đilas, odajući poštu poginulima kod Spomenika "Zašto" u Aberdarevoj ulici.

Žanka Stojanović, majka jednog od poginulih radnika RTS-a, rekla je da je Vrhovni savet odbrane znao da će zgrada RTS-a biti bombardovana i da je Ministarstvo odbrane "glavni krivac za tragediju".

"Pozivam (ministra odbrane Dragana) Šutanovca da pokaže dosijee 466 i 209 iz 2001. i da vidimo šta u njima stoji, a u njima postoje dokazi da je Vrhovno savet odbrane imao kao na dlanu da će televizija biti gađana", rekla je Stojanovićeva.

Odata pošta stradalima u Nišu

Polaganjem venacana na spomen obeležja odata je pošta žrtvama bombardovanja u Nišu, gde je za 78 dana vazdušne kampanje poginulo 56 ljudi, a više od 200 ranjeno. Odavanje pošte žrtvama agresije održano je i u Kasarni "Mija Stanimirović" pored spomen-obeležja stradalim pripadnicima vojske.

Samo 7. maja 1999. od kasetnih bombi poginulo je 15 Nišlija, a više desetina ranjeno. Gađana je Gradska pijaca, kvart pored zgarde Banovine gde se nalazi Univerzitet u Nišu, Klinički centar sa okolinom i Čair. Niš je zasut kasetnim bombama ponovo 12. maja, tog dana nije bilo stradalih, ali su kasnije ljudi ginuli od zaostalih "žutih ubica".

Sirene koje su označavale dolazak aviona NATO oglasile su se u gradu ukupno 129 puta, a Nišlije su u skloništima provele 52 dana, pet sati i 14 minuta, koliko je grad bio pod vazdušnom opasnošću, što je oko 70 odsto ukupnog vremena.
Niš je gađan iz vazduha, za 78 dana bombardovanja, 40 puta, 28 puta noću i 12 puta danju. Tokom vazdušne kampanje poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno.

Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, 8 grafitnih projektila.

Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Dačić i Antić položili vence na Straževici
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić položili su vence na spomen obeležje Glasnik, poginulim zastavnicima Vojske Srbije Vladimiru Vujoviću i Vlastimiru Lazareviću, na Straževici. Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu stradalim zastavnicima i svim žrtvama bombardovanja, a služen je i pomen.
Antić je rekao da je Straževica mesto na koje je tokom bombardovanja pala prva bomba na Beograd i gde se "najžešće osetila brutalna agresija severnoatantske alijase."
"Danas to je simbol dostojanstva i otpora drastično jačem neprijatelju, koji je skoro tri meseca brutalno bombardovao našu zemlju i naš grad", rekao je Antić.
On je naveo da su Beograd i Srbija uvek davali veliku žrtvu u brobi za slobodu, ali da se nada da građani više nikad neće davati svoje živote za taj cilj.
"Nadam se da se u Beogradu i Srbiji više nikada neće čuti sirene, koje označavaju uzbunu bombardovanja, kao što verujem da će Srbija i Beograd uvek gajiti sećanja na one koji su dali svoje živote za slobodu naše zemlje i da ćemo iskazivati ogromno poštovanje prema njima", kazao je Antić.

Pavličić položio vence u "Jugovićevu"

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predstavnici Vojske Srbije položili su danas vence u kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu, u spomen na žrtve bombardovanja 1999. godine.

- Novi Sad nosi bolne posledice bombardovanja, jer su, pre svega, ljudski životi ti koje ne možemo da nadoknadimo - rekao Pavličić.

On je kazao da vidiljive posledice Novi Sad ima i u materijalnom smislu, jer ni do danas nisu obnovljeni pojedini infrastrukturni objekti porušeni tokom bombardovanja.

- Zato je naša obaveza, i kao grada i kao države, da se setimo svega što je bilo, da svake godine obležimo ovaj dan i da učinimo sve da se ovakve stvari više ne dogode - istakao je gradonačelnik Novog Sada.

Poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi

Bombardovanje je trajalo 11 nedelja i u napadima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.  U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture...

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naredjenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Mac OS X v: 10.7.3
Browser
Safari 534.54.16
Ko nema trunke osecanja prema zrtvama vec sve ovo gleda kroz prizmu aka Milosevic, nek napravi jednu temu gde ce onanisati sami sa sobom.
Svako dalje pljuvanje, vredjanje, skretanje sa teme, kacenje debilnih slika Milosevica, tupim pricama o terevenkama, kafanama rezultirace banovanjem.

Da li je naziv ove teme sve o žrtvama ili 13 godina od bombardovanja to jest od rata?

Rat je vođenje politike drugim sredstvima, besmisleno je da se cela priča svodi samo i jedinio na žrtve. Tragično je što je rat 99te dogovoran i pregovaran za kanabetom gde su dvojica debila ispijala viski i tompuse, ali to je tako bilo svidelo se to nekome ili ne.

I kada već pričamo o žrtvama..zašto ni Slobodan a ni ovi posle njih nisu sastavli spisak svih poginulih u ratu 99te?  Postoji spisak poginulih pripadnika vojske i MUP-a, ali zvaničan spisak civila ne. To samo govori koliko je manipulacija i politike upetljano u sve to. 
« Poslednja izmena: 24. Mar 2012, 16:13:57 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Dal je to tako bilo ne znamo ni ja ni ti, a i ako neko to zna verno cuti....
Spisak poginulih postoji u vojnoj evidenciji i ukljucuje sve civile/policajce/dobrovoljce/itd.
Igrom slucaja imao sam priliku da vidim takac spisak sa tacno upisanim lokacijama gde je poginuo, kako i zasto...

Mozemo pricati o svim aspektima rata ukoliko pricamo normalno, a ako cu ja reci pa tamo su ginula deca a ti meni postavis sliku Milosevica, ili mi takodje odgovoris pa za to je Milosevic kriv, ne zasluzujes nista manje od bana...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Mac OS X v: 10.7.3
Browser
Safari 534.54.16
Dal je to tako bilo ne znamo ni ja ni ti, a i ako neko to zna verno cuti....
Spisak poginulih postoji u vojnoj evidenciji i ukljucuje sve civile/policajce/dobrovoljce/itd.
Igrom slucaja imao sam priliku da vidim takac spisak sa tacno upisanim lokacijama gde je poginuo, kako i zasto...

Mozemo pricati o svim aspektima rata ukoliko pricamo normalno, a ako cu ja reci pa tamo su ginula deca a ti meni postavis sliku Milosevica, ili mi takodje odgovoris pa za to je Milosevic kriv, ne zasluzujes nista manje od bana...

Naravno, i vojska i policija imaju svoje evidencije. Ali zašto nema podatka o broju poginulih civila? Meni to smrdi na dnevnu politiku, jer ako bi pravili taj spisak tu bi morali da stoje i izginuli i Srbi i Albanci a tu već ulazimo u tamni vilajet koliko je izginulo ljudi sa koje strane, ko je, kada i od čije ruke stradao.. 

Ajde razumem za vreme starog režima što to nisu hteli da rade, ali prođe 13 dugih godina a statistike i dalje nema.  To je u najmanju ruku neozbiljno. A i ruganje svim žrtvama tog rata.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
S obzirom da spominjes Albance i time zelis da krenes u polemiku o ubijanju Albanaca za vreme rata pre bih da zaobidjem jer znam da sigurno necemo naci zajednicki jezik.
Ziveo sam dole, znam sta se desavalo za vreme rata (a i pre rata)...i ne postoji taj spisak koji bi mogao opovrgnuti ono sto sam mojim ocima video.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Kosovo: Odata pošta žrtvama NATO

Beograd -- Služenjem parastosa i polaganjem venca na spomen obeležje ispred Doma kulture u Gračanici odata je pošta nastradalima u NATO bombardovanju.

Oko stotinu Srba okupilo se danas u Gračanici na parastosu žrtvama NATO agresije.

Vladika raško prizrenski Teodosije rekao je da se stradanje ne sme zaboraviti i ratne tragedije više ne dogode.

"Ispred spomen krsta podignutim stradalima tokom NATO bombardovanja i nakon dolaska međunarodne misije, predstavnici Skupštine grada Prištine, koja funkcioniše po srpskom sistemu, položili su cveće i vence", rekao je vladika Teodosije.

"Trinaest godina nakon rata i Srbi i Albanci ne rado govore o bombardovanju. Srbi smatraju da je za njih počelo stradanje, dok Albanci slave početak slobode", kaže Bogdan Savić, gradonačelnik Prištine.

Vlada Kosova povodom početka NATO bombardovanja organizovala je prijem za članove vlade i visoke predstavmnike međunarodne zajednice na Kosovo.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Tuga za žrtvama i nakon 13 godina

Beograd -- Na današnji dan pre 13 godina vazdušnim udarima NATO snage počele su bombardovanje SR Jugoslavije.

Vojna intervencija završena je potpisivanjem sporazuma u Kumanovu u junu iste godine.

Prva bomba pala je u 19.55 sati na područje Kosova i Metohije, a narednih dana i na sve veće gradove Srbije i Crne Gore. Za više od dva i po meseca poginulo je oko 2.500 ljudi, od toga više od 1.000 pripadnika srpske policije i vojske.

Vojnik Vojin Pejčinović bio je u protivpožarnoj jedinici, koja je dvadeset noći boravila u kamionima blizu bolnice "Dr Dragiša Mišović". Bomba je tu pala 20. maja. Osim vojnika, poginula su i tri pacijenta..

"Bol je ostao i dalje prisutan bez obzira na tu vremensku distancu stradanja mog sina Vojina. Nažalost, ja sam i suprugu izgubio. Ona nije mogla da prevaziđe bol prouzrokovan tim stradanjem", kaže Branislav Pejčinović, otac stradalog vojnika.

On je, zajedno sa još jednom porodicom, pokrenuo krivični postupak protiv tadašnjeg komandanta Gardijske brigade general majora Milivoja Bojovića, koga je sud oslobodio krivice.

"Nastavljam borbu. Meni oslobađajuća presuda ne znači ništa. Ovako kako je doneta presuda krivi su vojnici koji su spavali u kamionu, a nisu smeli da se udaljavaju da bi brzom intervencijom spasavali imovinu", ističe Pejčinović.

Dobar glas u zlo vreme, tadašnjeg načelnika Gradskog centra za obaveštavanje i uzbunjivanja Beograda Avrama Izraela čuli smo čak 146 puta.

"Taj nacionalni naboj i jedna otadžninska pripadnost opredeli sve. Ukoliko ste imali i iskustvo pre toga, onda valjano i kvalitetno radite svoj posao. Beograđani su to prepoznali i napravilo se poverenje i uvažavanje za ono što smo radili i kakva smo uputstva davali. Beograđani i danas pamte", objašnjava Izrael.

Danas, kako kaže, zajedno sa svojim sugrađanima deli sudbinu posledica NATO bombardovanja i nove ekonomske krize.

"I nadam se da ću jednom u ovoj zemlji imati priliku da kažem da je stvarno gotovo i dalje mislim da aktuelna poruka glasi nije gotovo", rekao je on.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
У ИМЕ НАРОДА-пресуда Кб. 381/200 (4)

Суд, применом чл. 48 Кривичног закона Савезне Републике Југославије, претходно

УТВРЂУЈЕ:

Оптуженом ВИЛИЈЕМУ КЛИНТОНУ
      - за кривично дело подстицања на агресивни рат из чл. 152 у вези чл.22 КЗ СРЈ,
      Казну затвора у трајању од л0 (десет) година
      - за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗСРЈ,
      Казну затвора у трајању од 10 (десет) година
      - за кривично дело убиство представника највиших државних органа у покушају из чл.122 а у вези чл.19 и 22 КЗ СРЈ,
      Казну затвора у трајању од 20 (двадесет) година
      - за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва из чл.142 ст.1 и 2 у вези чл.22 КЗ СРЈ,
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст. 1 а у вези чл.22 КЗ СРЈ,

ОПТУЖЕНОЈ МЕДЛИН ОЛБРАЈТ

- за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗСРЈ,
      - за кривично дело убиство представника највиших државних органа у покушају из чл.122 а у вези чл.19 и 22 КЗ СРЈ,
      - за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва из чл.142 ст.1 и 2 у вези чл.22 КЗ СРЈ,
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст.1 а у вези чл.22 КЗ СРЈ,
      Казну затвора у трајању од 20 (двадесет) година Оптуженом

ОПТУЖЕНОМ ВИЛИЈЕМУ КОЕНУ

- за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22
      КЗ СРЈ,
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст.1 а у вези чл.22 КЗ СРЈ,

ОПТУЖЕНОМ ЕНТОНИ БЛЕРУ

- за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗ СРЈ,

ОПТУЖЕНОМ РОБИНУ КУКУ

- за кривично дело подстицања на агресивни рат из чл. 152 у вези чл.22 КЗ СРЈ
      - за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗСРЈ
      - за кривично дело убиство представника највиших државних органа у покушају из чл.122 а у вези чл.19 и 22 КЗ СРЈ
      - за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва из чл.142 ст.1 и 2 у вези чл.22 КЗ СРЈ
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст. 1 а у вези чл.22 КЗ СРЈ

ОПТУЖЕНОМ ЏОРЏУ РОБЕРТСОНУ

- за кривично дело подстицања на агресивни рат из чл. 152 у вези чл .22 КЗ СРЈ,
      - за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22
      КЗ СРЈ,
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст.1 а у вези чл.22КЗСРЈ,

ОПТУЖЕНОМ ЖАКУ ШИРАКУ

Казну затвора у трајању од 5 (пет) година
      - за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗ СРЈ
      - за кривично дело убиство представника највиших државних органа у покушају из чл.122 а у вези чл.19 и 22 КЗ СРЈ
      Казну затвора у трајању од 15 (петнаест) година
      - за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва из чл.142 ст.1 и 2 у вези чл.22 КЗ СРЈ
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст.1 а у вези чл.22 КЗ СРЈ

ОПТУЖЕНОМ ИБЕРУ ВЕДРИНУ

- за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗСРЈ
      - за кривично дело убиство представника највиших државних органа у покушају из чл. 122 а у вези чл. 19 и 22 КЗ СРЈ
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст.1 а у вези чл.22 КЗ СРЈ

ОПТУЖЕНОМ АЛЕНУ РИШАРУ

за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗ СРЈ
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст. 1 а у вези чл.22 КЗ СРЈ

ОПТУЖЕНОМ ГЕРХАРДУ ШРЕДЕРУ

ОПТУЖЕНОМ ЈОЗЕФУ ФИШЕРУ

- за кривично дело подстицања на агресивни рат из чл.152 у вези чл.22 КЗ СРЈ,
      Казну затвора у трајању од 5(пет) година
      - за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст. 1 а у вези чл.22 КЗ СРЈ,

ОПТУЖЕНОМ РУДОЛФУ ШАРПИНГУ

за кривично дело убиство представника највиших државних органа у покушају из чл.122 а у вези чл.19 и 22 КЗ СРЈ
      Казну затвора у трајању од 15 (петанест) година
      Казну затвора у трајању од л0 (десет) година Оптуженом ХАВИЈЕРУ СОЛАНИ
      - за кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗ СРЈ
      - за кривично дело убиство представника највиших државних органа у покушају из чл. 122 а у вези чл. 19 и 22 КЗ СРЈ
      за кривично дело употреба недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст.1 аувези чл.22КЗСРЈ

ОПТУЖЕНОМ ВЕСЛИЈУ КЛАРКУ

Па их суд, применом напред наведених законских прописа и чл.5,33,38 и 41 Кривичног закона Савезне Републике Југославије, ОСУЂУЈЕ:

ВИЛИЈЕМА КЛИНТОНА

На јединствену казну затвора у трајању од 20 (ДВАДЕСЕТ ГОДИНА)

МЕДЛИН ОЛБРАЈТ

ВИЛИЈЕМА КОЕНА

ЕНТОНИ БЛЕРА

РОБИНА КУКА

ЏОРЏА РОБЕРТСОНА

ЖАКА ШИРАКА

ИБЕРА ВЕДРИНА

АЛЕНА РИШАРА

ГЕРХАРДА ШРЕДЕРА

ЈОЗЕФА ФИШЕРА

РУДОЛФА ШАРПИНГА

ХАВИЈЕРА СОЛАНЕ

ВЕСЛИЈА КЛАРКА

Које ће се казне оптуженима рачунати од дана и часа лишења слободе.

Према свима, напред наведеним оптуженима, на основу чл.351 ст.1 Закона о кривичном поступку одређује се притвор који ће им се рачунати од дана и часа лишења слободе, а према свима оптуженима у смислу чл.551 ст.1 и 2 Закон о кривичном поступку наређује се издавање потернице.
      Обавезују се оптужени да суду плате трошкове кривичног поступка и паушал, а све у року од 15 дана од дана правоснажности пресуде под претњом принудног извршења, а који ће бити одређени посебним решењем.
      Оштећени се за остваривање имовинско-правног захтева упућују на редовну грађанску парницу.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Окружни јавни тужилац у Београду поднео је овоме суду оптужницу Кт.бр.420/99 од 29.08.2000.године против оптужених из изреке ове пресуде и то Вилијема Клинтона, Медлин Олбрајт, Вилијема Коена, Ентони Блера, Робина Кука, Џорџа Робертсона, Жака Ширака, Ибера Ведрина, Алена Ришара, Герхарда Шредера, Јозефа Фишера, Рудолфа Шарпинга, Хавијера Солане и Весли Кларка, због кривичних дела подстицање на агресивни рат из чл.152 Кривичног закона Савезне Републике Југославије, повреда територијалног суверенитета из чл.135 Кривичног закона Савезне Републике Југославије, убиства представника највиших државних органа из чл.152 у вези чл.19 Кривичног закона Савезне Републике Југославије, ратни злочин против цивилног становништва из чл.142 ст.1 и 2 Кривичног закона Савезне Републике Југославије и употребе недозвољених средстава борбе из чл.148 ст.2 у вези ст.1 Кривичног закона Савезне Републике Југославије учињена у саизвршилаштву на начин описан у изреци ове пресуде. Предложио је да се на главном претресу изведу потребни докази те да се сви оптужени огласе кривим за наведена кривична дела и казне по закону.
      На основу решења надлежног већа овог суда Кв.бр. 129/2000 од 06.09.2000.године а
      по предлогу Окружног јавног тужиоца у Београду, оптуженима је суђено у одсуству на основу чл.350 ст.З и 4 ЗКП-а. По решењима председника Окружног суда у Београду од 07.09.2000. године оптужене су бранили браниоци постављени по службеној дужности.
      Поступајући по наведеној оптужници одржан је главни претрес на коме су изведени докази уз сагласност ОЈТ-а у Београду и бранилаца оптужених читањем и увидом у писане доказе, репродуковањем видео и фото снимака и изведен је доказ вештачењем преко вештака одговарајуће струке, и то:
      За кривично дело подстицање на агресивни рат из чл.152 у вези чл.22 КЗ СРЈ описано у тачки изреке ове пресуде.

У односу на оптуженог Вилијема Клинтона прочитане су вести Агенције Тањуг из Њујорка од 19.02.1999.године, 22.03.1999.године, 23.03.1999.године, 24.03.1999 године и 25.03.1999.године, као и Агенције Ројтерс из Вашингтона и Њујорка од 06.03. и 23.03.1999.године.
    У односу на оптужену Медлин Олбрајт прочитане су вести Агенције Тањуг из Њујорка од 19.01.1999.године и 16.02.1999.године и Агенције Тањуг из Москве од 26.01.1999.године, као и новинске вести Агенције Бета-Ројтерс из Вашингтона од 07.02.1999.године и Фонет из Вашингтона од 18.03.1999.године.
    У односу на оптуженог Вилијема Коена прочитана је новинска вест Агенције Бета-Ројтерс из Риада од 14.10.1998.године.
    У односу на оптуженог Ентони Блера прочитане су агенцијске вести Агенције Тањуг из Лондона од 14.02.1999.године , 24.03.1999.године и 25.03.1999.године.
    У односу на оптуженог Ентони Блера прочитане су новинске вести Агенције Фо-нет из Лондона од 06.07.1998.године и Агенције Бета-Ројтерс из Лондона од 23.03.1999.године.
    У односу на оптуженог Робина Кука прочитане су новинске вести Агенције Бета-Ројтерс из Лондона и Фонет из Лондона од 20.03.1999.године.
    У односу на оптуженог Робина Кука прочитане су агенције вести Агенције Тањуг из Лондона од 21.02.1999.године и 22.03.1999.године.
    У односу на оптуженог Џорџа Робертсона прочитана је агенцијска вест Агенције Тањуг из Лондона од 04.10.1998.године.
    У односу на оптуженог Жака Ширака прочитане су агенцијске вести Агенције Тањуг из Париза од 08.03.1998.године и 19.03.1999.године и новинске вести Агенције Бета-Ројтерс из Париза од 21.08.1998.године и дописника "Новости" из Париза од 20.03.1999.године.
    У односу на оптуженог Ибера Ведрина прочитане су агенцијске вести Агенције РФИ из Париза од 14.10.1998.године и Агенције Тањуг из Париза од 23.03.1999.године и новинске вести Агенције Бета-АФП од 01.07.1998.године.
    У односу на оптуженог Алена Ришара прочитана је новинска вест Агенције Бета-Ројтерс из Брисела од 22.01.1999.године.
    У односу на оптуженог Герхарда Шредера прочитане су агенцијске вести Агенције Тањуг из Бона од 29.09.1998.године, из Париза и Бона од
    године и 06.02.1999.године
    У односу на оптуженог Јозефа Фишера прочитана је агенцијска вест Агенције Тањуг из Бона од 24.03.1999. године.
    У односу на оптуженог Рудолфа Шарпинга прочитана је агенцијска вест Агенције Тањуг из Бона од 03.02.1999.године
    У односу на оптуженог Хавијера Солану прочитане су агенцијске вести Агенције Тањуг из Вашингтона од 16.07.1998.године, Агенције Ла-република из Рима од 26.01.1999. године, Агенције Тањуг из Атине од 04.02.1999.године, Агенције Тањуг из Париза од 08.03.1999.године и из Брисела од 23.03.1999. године као и новинске вести од сталног дописника "Новости" из Брисела од 01.02.1999.године и од 23.03.1999.године
    У односу на оптуженог Весли Кларка прочитана је агенцијска вест из Мостара од 05.02.1999.године и новинска вест Агенције Фонет из Лондона од 02.03.1999.године

ИИ За кривично дело повреда територијалног суверенитета из чл.135 у вези чл.22 КЗРС описаног у тачки ИИ изреке ове пресуде.

А. Објекти и припадници Војске Југославије

Под тачком 1.
      Записника о увиђају истражног судије Окружног суда у Ужицу Кри.бр.28/99 од 12.04.1999.године, записника о увиђају истражног судије Окружног суда у Ужицу Кри.бр.29/99 од 18.04.1999.године, Кри.бр.39/99 од 15.05.1999.године, Кри.бр.30/99 од 18.04.1999.године, Кри.бр.34/99 од 06.05.1999.године, Кри.бр.35/99 од 09.05.1999.године, Кри.бр.36/99 од 11.05.1999.године, Кри.бр.37/99 од 14.05.1999.године и Кри.бр.44/99 од 26.05.1999.године, извештаја о криминалистичко-техничком прегледу лица места МУП-а
      ПЦ СУП Ужице од 18.04.,06.05.,09.05.,11.05.,14.05. и 26.05.1999.године, записника о увиђају истражног судије Војног суда Кр.бр.24/99 од 04.05.1999.године и Кр.бр.25/99 од 11.05.1999.године, записника о увиђају истражног судије Окружног суда у Ужицу Кри.бр. 16/99 од 25 и 26.03.1999. године 1999.године и Кри.бр. 17/99 од 26.03.1999.године, записника о увиђају истражног судије Окружног суда у Ужицу Кр.бр.24/99 од 04.05.1999.године, Кр.бр.25/99 од 11.05.1999.године и Кр.бр.27/99 од 17.05.1999.године, записника о увиђају истражног судије Војног суда Кри.бр.30/99 од 26.05.1999.године и Кри.бр.32/99 од 28.05.1999.године, записника о увиђају Војне полиције ВП 4571-Ужице од 18.04. и 01.05.1999.године, записника истражног судије Војног суда Кр.бр.8/99 од 11.04.1999. године и извештаја о криминалистичко-техничком прегледу лица места Војне полиције ВП 4571-Ужице од 08.04.,17.04.,18.04.,01.05.,05.05.,12.05.,18.05.,26.05 и 28.05.1999.године.
      Записника о увиђају Војног суда при команди РВ и ПВО Кр.бр.4/99 од 08.04.1999.године, извештаја о криминалистичко-техничком прегледу лица места Војне полиције од 06.05.1999.године, прегледа дејстава НАТО по објектима на Аеродрому Батајница од 26.05.1999.године, криминалистичко-техничке документације Војне полиције ВП 8922 Земун од 08.04. и 06.07.1999.године са скицом места догађаја, прегледа оштећења објеката на Аеродрому Батајница на дан 22.04.1999.године, списка књижених непокретности команде 177 ваздухопловне базе 813-Батајница, извештаја о контролу радијације на Аеродрому Батајница од 26.03. и 01.04.1999.године и извештаја комисије за процену штете на објектима и покретним стварима ВОЦ-а од 05.04.1999.године.
      Записника о увиђају Војне полиције ВП 3065-6 Сомбор од 08.05.1999.године, записнка Војне полиције ВП 3065-6 Сомбор од 25.03.,28.03.,02.04.,07.04.,01.05. и 02.05.1999.године, извештаја о криминалистичко-техничком прегледу лица места Војне полиције ВП 3065-6 Сомбор од 24.03., 25.03., 09.04., 17.04., 06.04., 01.05. и 02.05.1999.године, криминалистичко-техничке документације Војне полиције ВП 4323 Нови Сад од 27.04.1999.године, криминалистичко-техничке документације Војне полиције Земун ВП 8922 од 19.04.1999.године, извештаја Војне полиције ВП 4323 Нови Сад од 27.04.1999.године, прегледа оштећених војних непокретности са скицом места догађаја.
      Записника о увиђају истражног судије Војног суда Кри.бр.46/99 од 15.04.1999.године, извештаја Војне полиције ВП 4323 Нови Сад од 01.04.,03.04.,12.04. и 16.04.1999.године и извештаја о криминалистичко-техничком прегледу лица места Војне полиције ВП 4323 Нови Сад од 24.03.,30.03.,12.04.,16.04.,06.05. и 08.05.1999.године.
      Записника о увиђају истражног судије Војног суда Кри.бр. 13/99 од 03.04.1999.године, Кри.бр.9/99 од 14.04.1999.године и Кри.бр. 107/99 од 22.05.1999.године, криминалистичко-техничка документација Војне полиције ВП 4323 Нови Сад од 02.04.,22.05. и 27.05.1999.године, криминалистичко-техничке документације Војне полиције ВП 8922 Земун од 14.04.1999.године са скицом места догађаја, извештаја Војне полиције ВП 4323 Нови Сад од 02.04.1999.године и списка књижених непокретности касарне "Дубочаш".

http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=179&cl=29
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 21:36:55
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.098 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.