Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Да ли су крезубост и безубост српски брендови  (Pročitano 1049 puta)
26. Jan 2013, 09:29:53
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
Browser
Opera 12.12
Нека мерила за област стоматологије наши здравствени великодостојници су, изгледа, преузели из заостале Африке

Није ми намера да величам улогу стоматолошке службе у медицини, већ је сагледавам у светлу превентивних активности и њеног значаја у свеукупној заштити људског здравља. Из светских научних центара поручују да су масовност побољевања људске популације и дужина људског века одређени стањем здравља у устима. ,,Кварни” зуби нису само естетски феномен, већ и извор многих болести познатих као фокалозе. Лекарска пракса указује да се санацијом жаришта у устима многа болесна стања организма повлаче. Што има огроман не само персонални већ и социјални значај.

У дугогодишњем диспанзерском раду, пратећи многа болна стања пацијената, у првим контактима са њима, знао сам да кажем: ,,Покажи ми зубе”. После обављене стоматолошке интервенције многи од њих нису ми се више јављали ради продуженог третмана. У вези са ововремено често помињаних хоспиталних инфекција стручни погледи се усмеравају према устима и зубима.

Српски здравствени великодостојници приликом доношења новог закона о здравству (2006) нису имали у виду реалност и стручне ставове науке, већ су нека мерила за област стоматологије, изгледа, преузели из заостале Африке.

Према новим здравственим прописима, човека у Србији када заболи грло са одређеном партиципацијом, али без других новчаних издатака јавља се лекару, али ако тог истог човека не дај боже у тим истим устима заболи зуб, без плаћања пуне цене нема шансе да буде ослобођен патње. Стоматолошки болесници тако постају грађани другог реда, а хиљаде стоматолошких радника, ни криви ни дужни, остају без државног посла, иако их је ово друштво школовало и огромна материјална средства уложило, а све зарад здравствених потреба грађана.

На питање зашто су стоматолошки радници и њихови болесници постали прве жртве таласа глобализације у здравству, најодговорнији су својевремено (2007) истакли да је у Србији у току пејсмејкеризација, јер много болесног света код нас умире због немогућности да појединци себи обезбеде куповину овог кардиолошког терапијског средства. Паре намењене за болести уста и зуба биће преусмерене срчаним болесницима (изјава тадашње директорице РФЗО).

Врло оригинално решење. Једнима се даје право на живот, другима нуди егзистенцијални вакуум. Али овим се круг не затвара. Сада је за очекивати процват каријеса зуба, што ће регрутовати нове болеснике за пејсмејкере и тако ће на крају ћар појести вајду.

У међувремену се државни стоматолози нађоше на некаквом тржишту. На пут са њима не пођоше и њихови послодавци, већ их испратише поздравом ,,нека вам је Бог у помоћи”. А тамо где их усмерише не сачекаше их болесници већ полугладан свет. Они који би да у уста прво ставе комад ,,круха”, а тек потом зубарска клешта. И тако се питање здравља нашло у сенци наметнуте борбе за опстанак.

Од 1. октобра 2012. прешло се, међутим, на радикалнији терен: извршена је некаква подела на уговорене и неуговорене стоматолошке раднике. Поставља се питање критеријума за овај вид разврставања, где уговорени примају плату од РФЗО Србије, а неуговорени остају без зарада. И не само то, неуговоренима се забрањује рад с категоријом грађана који по закону имају право на бесплатне стоматолошке услуге. Ако би којим случајем неко од њих и залутао у ове немаркиране ординације платио би пружене услуге. Све то стиже од ресорног министарства здравља. Забранити рад својим службеницима на пословима на које их је исто министарство својевремено ангажовало је нешто што здрав разум није у стању да прихвати. Тешко је натерати човека да прихвати одлуку ако му она угрожава егзистенцију.

Оправдање да у фонду нема пара за стоматолошке болеснике и за плате онима који их лече делује и смешно и чудно. Пред Нову годину (2013) запослене у појединим министарствима, па и у здравству, посети Деда Мраз и дарова их поклонима не мале материјалне вредности. Чије су то паре утрошене, јасно народне. Неко ће рећи, то је ситница, можда, али антрополошко правило гласи: ако у једној заједници има хлеба за неке онда хлеб припада и свима другима.

А Хипократови посленици су у обавези да здрављу врате одузет карактер светиње и да његовој супротности болести не придају комерцијална значења. Тако ће лекарском позиву очувати достојанство које се са многих страна покушава урушавати.

Примаријус, доктор медицинских наука, социјални психијатар
Бошко Јовичић

објављено: 22.01.2013.

Политика

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 18.0
Evo jedan fin tekst, koji niko ne čita.

Kad je bila ona frka sa ginekoloskim pregledima, javio se i načelnik onkološke klinike i zavapio:
"Aman, ljudi lječenje samo 1 pacijenta koji dođe u poodmakloj fazi raka, potroši se više para nego što je potrebno da se svim građanima uradi preventivni pregled, a mi mu kupujemo samo par godina života."

Ali pošto mi nemamo para, kod nas preventiva ne postoji - mi imamo samo urgentnu medicinu - trošimo milione evra da kupimo još par godina života, ljudima koje smo mnogo jeftinije mogli liječiti i izlječiti, da smo krenuli na vrijeme.

6 godina nakon ukidanja "besplatnih" zubarskih usluga imamo drastičan skok kardio-vaskularnih oboljenja i bolničkih infekcija - i to piše u svim zvaničnim statistikama i to znaju svi u struci i to piše i u samom članku.
Ali niko ne želi da javno poveže uzrok i posljedicu, a još manje da uradi nešto konkretno tim povodom - nego i dalje samo gasimo najveće požare.

Inače, Min. zdravlja je organizovalo preventivne preglede (grudi)  za žene koje rade pod njegovim okriljem.
Rak je pronadjen kod svake stote "zdrave" žene.
Da je radjen kompletan ginekološki pregled rezultati bi bili još porazniji.

A mi i dalje tapšemo po leđima sve one koji se hvale da 3-5-10 godina nisu bili kod zubara ili kod ljekara.

Dragi zemljaci - idite jebenom ljekaru, odvojite tih jebenih 7 dana neophodnih da uradite kompletan godišnji pregled, jer će zdravstveni  sistem (i penzioni i sistem soc. zaštite) da se uruši pod teretom vas "zdravih", koji dolazite doktoru tek kad pomoći nema.

I zaboga miloga, prestanite da se hvalite time koliko dugo niste bili ljekaru - to nije stvar zbog koje se iko normalan hvali, nego je to nešto čega se svak normalan stidi. Da li bi se hvalili time da 10 godina ne mjenjate gaće?

Ako vam treba već nešto čime biste se hvalili - recite - već deset godina idem redovno, na godišnje kontrole kod ljekara - i uvijek su mi svi nalazi dobri. Doktor kaže da ja stvarno vodim računa o svom zdravlju.

To je nešto što može da impresionira.
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 18.0
mob
Nokia Luvmya 520
Ako je covek upoznat sa cinjenicom da je Srbija poslednja na listi kvaliteta zdravstva u Evropi onda zdravstveno stanje ljudi u Srbiji nemoze da bude iznenadjenje. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/323876/Srbija-na-dnu-liste-kvaliteta-zdravstva-u-Evropi
Sta reci kada od mogucih 1000 poena Albanija ima 535 a Srbija 451.
Ako uzmemo u obzir da je standard zivota stanovnika Srbije takodje na dnu, a usluge stomatologa su veoma visoke
u poredjenju recimo sa stanovnicima juznih delova SAD bele rase, stanovnici Srbije imaju predivne zube.....
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 18.0
Da li su krezubost i bezubost srpski brendovi?
ja mislim da nisu  Smile

kao sto rece kolega iznad po amerikama imas one rednek hilbili trejler vajt tres tipove koji izgledaju kao da su pusili petarde
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 18.0
Bruka i sramota, kao i u svakom segmentu, naravno ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Safari 534.13
da jesu

ovde je strah od zubara veci nego od bombardovanja, metka, strujnog udara, saobracajne nesrece kad vozis mrtav pijan, operacije na otvorem srcu, lomljenja koske na zivo..

a to kad mi neko kaze - nisam bila kod lekara deset godina.. ili nisam bio bolestan nikad.. to valjda sve govori

pa sta reci kad ja evo poznajem BAR deset ljudi mojih godina koji nemaju zdravstvenu knjizicu, a pouzdano znam da ne idu u privatne domove zdravlja jer nemaju pare za to..

u americi, ako nemas posao ti nemas pravo ni na kakvo osiguranje, mozes da se slikas .. moras da placas privatno koje kosta od 800 $ pa na vise za dvoje ljudi.. za porodiljsko da ne pricam.. a za dete.. jos duplo.. molis boga da se ne razbolis, da ti ne pukne slepo crevo, zucni napad, mokracna infekcija.. a ovde, imas sve, radio ne radio sve ti je dostupno, treba samo da kazes dobar dan.. I opet, ljudi nece da idu, ne vole doktore, ne vole bolnice, smeta im miris, smeta im zvuk, ne vole da budu okruzeni bolesnicima...

to kad pricas nekom coveku koji je dosao recimo iz neke uredjene zemlje, on te gleda kao cudo, ne moze da shvati I prihvati, oni jednostavno misle da smo mi ludaci I sa pravom to misle.. neandertalci, sta ce njima socijalni program kad oni ne znaju sta ce sa njim.. to je kao kad pred svinju bacis samsung galaksi s 1000

zdravstvo nam je nazadno, ali mi ni to ne zasluzujemo, jer smo gorstaci I pecinari
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 18.0
Da li su krezubost i bezubost srpski brendovi?
ja mislim da nisu  Smile

kao sto rece kolega iznad po amerikama imas one rednek hilbili trejler vajt tres tipove koji izgledaju kao da su pusili petarde
Smile
А и што да чувају зубе? -Ту су каше, удробиш у кувано итд Smile Smile
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Flock 2.6.2
jel beše neki demokrata kupio politiku.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Ma u Americi i sa poslom ne mozes nista.  Ako firma nema osiguranje ti nemas shanse da ga priustis.  800 kao sto rece Munka je ako si srecan da nadjes, a to ne pokriva nista gotovo.  Imas copay koji je izmedju 10-50 dolara ako ne i vise, i onda naravno deductable koja je 500-1500 ako ne i vise.  A i pravo da kazem, ja se vise plasim USA lekara nego nasih, jer oni ovde nemaju pojma, niti ih interesuje tvoj problem.  Ako misle da je nesto to je, i dovidjenja, ne mozes nista da im kazes.

U Srbiji koliko god je lose zdravstvo, je bolje od ovoga ovde.

IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 23.0.1271.64
Citat
Dragi zemljaci - idite jebenom ljekaru, odvojite tih jebenih 7 dana neophodnih da uradite kompletan godišnji pregled, jer će zdravstveni  sistem (i penzioni i sistem soc. zaštite) da se uruši pod teretom vas "zdravih", koji dolazite doktoru tek kad pomoći nema.

Meni je ovo hiljadu puta palo na pamet samo nikad nisam znao kako se odradjuje taj kompletni lekarski pregled Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.