Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li nam treba zimsko računanje vremena?  (Pročitano 1387 puta)
27. Okt 2011, 16:08:14
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
Browser
Chrome 14.0.835.202
mob
Nokia krntija
Zimsko računanje vremena u Evropi počinje u nedelju 30. oktobra, u 3,00 časa, kada će kazaljke na časovnicima biti pomerene za jedan sat unazad, dok Rusija ostaje u "letnjem vremenu", po zakonu koji je donet na inicijativu predsednika Dmitrija Medvedeva.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, postižu uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da letnje vreme počinje poslednje nedelje marta i da se završava poslednje sedmice oktobra.

Pored Islanda, jedine evropske zemlje koja nije uvela zimsko i letnje računanje vremena, ovog vikenda ni Rusi, prvi put posle 30 godina neće pomerati kazaljke časovnika unazad. Rusija ostaje u "letnjem vremenu", po Zakonu o računanju vremena, koji je proletos donet na inicijativu predsednika Dmitrija Medvedeva.

"Nećemo prelaziti na zimsko vreme", rekao je tada ruski predsednik, uz napomenu da je prilagođavanje pomeranju kazaljki povezano sa stresom i obolevanjem ljudi.

Kazaljke časovnika su u Rusiji prvi put sezonski pomerane 1. jula 1917. godine, u skladu sa dekretom Privremene vlade, a u svetu se vreme na takav način menja u približno 70 zemalja, uglavnom severne hemisfere.

Rasprave o svrsishodnosti pomeranja kazaljki vode se od uvođenja te prakse 1981. godine, a prema podacima poslednjih anketa 63 procenata Rusa odobrava ukidanje "zimskog vremena".

Sledeći primer Rusije, o ukidanju zimskog računanja vremena razmišljaju i Belorusija i Ukrajina, a na pozitivnu stranu takve odluke ukazuju i Danci.

Ruski eksperti ipak upozoravaju na neke negativne posledice ukidanja tradicionalnog pomeranja kazaljki, posebno za energetske kompanije. Višetarifni strujomeri u Rusiji su, naime, programirani da automatski prelaze na zimsko odnosno letnje vreme.

Energetičari su preuzeli obavezu da besplatno ponovo programiraju takva brojila, kakvih je samo u Moskvi više od milion, ali u tom poslu nailaze na probleme.

I biznismeni bi mogli da imaju probleme, s obzirom na to da će vremenska razlika sa Evropom biti za jedan sat veća, što se ne sme zaboraviti u planiranju poslovnih sastanaka. Pojedini analitičari strahuju da će se ukidanje "zimskog vremena" u Rusiji odraziti i na berzansku trgovinu.

Većina stručnjaka, međutim, pozitivno ocenjuje ukidanje zimskog računanja vremena. Profesor katedre na Institutu za demografiju Aleksej Skopin smatra samo da je Rusija još ranije trebalo da ostane u "zimskom" vremenu, koje je bliže uobicajenom dnevnom biološkom ciklusu ljudi.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.51
c..ne treba...ljudi vole da im se smrkne u 3/4 sata posle podne....
posebno oni koji se bave vanjskim radnim aktivnostima...po deset sati dnevno...
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 10.54
mob
Apple 15
Pa idiot je napravio haos... razlika je 2h, a bice 3h, umesto da je dekretom naveo da se ostane na zimskom kada bi razlika bila 1h, odnosno 2h....

O glupog li coveka...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2366
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Zimsko vreme je "tacno" vreme, letnje vreme je "pomereno" vreme.
Haos ili ne - samo menjanje vremena shodno sezoni pravi haos
Samo to "guze na vlasti" nece da priznaju jer godi njihovom novcaniku...
Kad smo kod "zimskog vremena" - nije tacno da ste prelaskom na ovo vreme dobili sat vise za aktivnosti vani - kako je to Bobak BL sugerisao. Istina je da ste primorani da ustanete sat vremena ranije!
Ukratko - ja sam protiv ideje menjanja casa shodno sezoni Zima/Leto.
Ali ko mene pita...
(U zadnje vreme me cak ni gospon-Dodik nece da slusa...)
IP sačuvana
social share
::: BulmaSoft - dokazana TuziBaba Burek Foruma! ::::
: Mislite o tome pre nego sto pocnete da vredjate! :
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.51
neka zavjera...znao sam... Smile
sigurno su masoni iza ovoga... mijenjanja i racunanja vremena...Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
ne znam  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.