Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 11:10:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li ludaci znaju da su ludi ?!  (Pročitano 38473 puta)
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

I observe people.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.4
Citat
Znači ako imaš pacijenta koji se ponaša "problematično", a dovede ga porodica, ta ista porodica ima pravo i da ga iz bolnice izvadi - u tim slucajevima,
Али,може да изађе и на сопствени захтев!? Smile
Tesko, i to uglavnom zavisi od procene psih. statusa. Ne mozes da pustis pacijenta u akutnoj fazi bolesti samo zato sto on tako trazi. Pre svega se vodi racuna o njegovom najboljem interesu, a ako podjemo od toga da je zdravlje na prvom mestu, a pacijent zbog psih. smetnji privremeno onesposobljen da proceni sta je u njegovom najboljem interesu, insistira se da ostane na lecenju.

Inace, Patak Dugoprugas je rekla dosta stvari koje su tacne.
Dodao bih da se u ambulantnom lecenju shizofrenije koriste injekcije moditen depo ciji rok delovanja istice nakon mesec dana, onda se opet daje, i tako u krug...

Stvar koja takodje nije recena jesu vikendi. Nakon zavrsetka akutne faze i uspostavljanja pozitivne relacije izmedju terapije i simptoma, psihijatri  praktikuju vikend odlaske pacijenata kao dodatnu stimulaciju da sto bolje prihvate lecenje u hospitalnim uslovima. Izracunava se koliko je za ta 2 dana potrebno terapije, i  daje se nekom od clanova porodice pacijenta da vodi racuna.
I netacno je da se psihijatri nedovoljno obrazuju. Nakon zavrsetka faksa upisuje se specijalizacija iz psih. i praksa je da osim onih koji se vrate na lokal, psihijatri uglavnom nastavljaju da rade u ustanovi gde su stazirali specijalizaciju, tako da nakon osnovnih studija imaju podosta iskustva.

zasto bas kod kolege? zasto nemate neku kao ne zavisnu komisiju ?
da li bi kolega napisao nesto sto moze da utice na karijeru ?

Meni je u svakom slucaju u prvom planu moje zdravstveno stanje. Otisao bih kod onog za koga smatram da moze da mi pomogne, bez obzira da li mi je kolega iz smene, ili lekar iz drugog grada kojeg ne poznajem.
« Poslednja izmena: 05. Nov 2009, 12:35:33 od dare_ »
IP sačuvana
social share
Doctor, doctor, People keep ignoring me!
-Next please!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Safari 0.3.154.9
mob
Nokia 
Citat
Tesko, i to uglavnom zavisi od procene psih. statusa. Ne mozes da pustis pacijenta u akutnoj fazi bolesti samo zato sto on tako trazi.
Наравно важно је и које болести!Нико не доводи у питање болеснике за које се процени да су у стању сужене свести или измењеног стања свести!Како онај ко не зна ни где се налази,може да тражи да буде пуштен?
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
sam pocetak teme i prica o nekom stavljanju pod kontrolu bilo kakvog psihickog obolenja je po meni  Smile Smile

cak i kod 'laksih' psihickih obolenja kao npr psihoza covek prakticno ne moze da sam sebe kontrolise bez pomoci lekova... cak i uz pomoc lekova je ponekad vrlo kriticno.  Sad se pitate kako ja ovo znam Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
To sa vikendima je tek posebna prica. Imas slucajeva kad se bolesnici puste na vikend, a porodica ne zeli da ih primi, jer misle da oni jos uvijek nisu "citavi", imas slucajeva kad bolesnik dodje na vikend, ponasa se "normalno" pa onda porodica navali na doktora da puste pacijenta, jer mu je dobro i kako doktor nema pravo da ga drzi mimo njihove volje i kako ce oni da vode racuna o njemu - a onda, ako doktor popusti, doticni bude dobro par dana, nedelju, pa opet napravi sranje - i naravno kriv je doktor i pogresni ljekovi sto mu je dao.
Imas slucajeva kad pacijent izadje na vikend pa zbrise.

Sto se daljeg obrazovanja nasih psihijatara tice, ne bih o tome, znam neke koji zadnjih 20 godina, nisu ni novine otvorili, a kamoli strucnu literaturu. O tome koliki broj sredovjecnih ljekara ne govori ni jedan strani jezik i ne zna da se sluzi netom, takodje ne bih.

Ono sto meni licno smeta je kad se u pacijentov karton jednom upise dijagnoza, nema sanse da nadjes nekog ko ce da je promjeni, ma kako ocigledno pogresna bila. Takodje, sansa da nadjes psihijatra koji ce da otvoreno kaze: "Ja sam pogrjesio" ili "Moj kolega je pogrjesio" su minimalne. Takodje imas spisak odredjenih stvari koje se daju za odredjenu dijagnozu i nema sansi da ih namolis da probaju nesto drugo, makar ih nista ne kostalo.

Kod nas nema rada sa pacijentima mimo mjesecnih razgovora i davanja lijekova, grupne terapije, radne terapije - sve je to toliko ogoljeno i jadno, da je cesto veca odmoc nego pomoc. Jasno je da je nedostatak novca u korjenu stvari, ali je primjetan i nedostatak zalaganja i entuzijazma kod osoblja. Poznata je cinjenica da medicinsko osoblje na psihijatriji radi - po kazni.

IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
HTC Wildfire S

Bices covece personifikacija sopstvene teme. Nije li to sjajno?  Smile

Smile
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.4
@dare od*ebi... tvoje frustracije zbog pritiska koje trpis u drustvu i zbog straha da se otvoreno izjasnis kao homoseksualac vec to preformulises u "liberal-demokrata".. mislim, sta postizes verbalnim napadom na anonimne ljude po forumu ?! Ako se vec predstavljas kao "strucnjak" promasene profesije kao sto je psihijatrija, pogledaj malo i sebe. Kada na ukupnu frustraciju dodamo i nemoc da se ikome zaista i pomogne... stvarno mi nije tesko da skapiram odakle dolaze ljudi kao ti.
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Apple 15
radulac... dosta je bilo...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
HTC Wildfire S
Radulac... jeste da uglavnom volim da čitam tvoje post-ove, ali počinješ polako da preteruješ.
Aj ponašaj se malo.

Ja sam tebe na psihologiji (kao i uopšte na forumu) zapazio tek pre 2 nedelje.
Dare je ovde već duži vremenski period, i ne verujem da ti dovoljno poznaješ istoriju njegovih post-ova i koliko je zaista pomogao ljudima. A jeste.

Edit: Preteče me Anea.
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.4
ok...dosta.
 Ja ne vidim gde gresim u formulaciji. rec "ludak" je genericka rec za ljude sa (tezim) psihickim poremecajima, koja je odavno ustaljena u narodu. posto ne postoji druga rec da se opisu sve osobe obolele od razlicitih oboljenja. Moglo bi eventualno "dusevni bolesnik".

Sto se teme tice, po meni, ima naravno istine u tvrdnji da su mali bolnicki kapaciteti jedan od razloga zasto se potencijalne ubice pustaju na slobodu. Ali da li je iko ikada, ma koji psihijatar, nacelnik takve bolnice, snosio odgovornost za posledice nastale pustanjem takvog coveka ?! Ne. Naravno, ti ljudi nisu uracunljivi, i ne treba njih direktno kriviti, ali neko mora da snosi odgovornost kada lud covek koji je "lecen" pa pusten ubije sedmoro ljudi  ! I po meni, psihijatrija je izvikana, popularizovana praksom sa zapada da moderan covek mora da ima svog "savetnika". A ustvari se radi o otudjivanju ljudi i nedostatku pravih prijatelja koji bi te saslusali.

@White
ja nisam cinican po prirodi i na suptilne uvrede odgovaram direktnim (sto je po meni daleko pravednije).
da li ces nazvati coveka "personifikacijom sopstvene teme" ili pederom, mislim da nije neka razlika. Ali 'ajde ovaj  put cu da popustim.

i p.s. jel toliko strasno, da kada neko uzme pusku i pocne da vezba gadjanje na komsijama, nazvati ga ludim ?!

-tata,neki ludak je razneo mami glavu dok je prostirala ves !!
- sine, nemoj tako, kaze se "bolestan cika", pocni da places, sad cu ja, samo da vidim penale...
« Poslednja izmena: 05. Nov 2009, 13:38:23 od radulac »
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Problem sa Srbima je sto ne vole doktore i posjete ljekaru, kako ove obicne, tako i psihijatre. Da idemo malo cesce bili bi zdraviji i mentalno i fizicki. Kod nas se doktoru ide obicno kad je vec kasno.

Postoje stvari koje je lakse podjeliti sa nekim nepoznatim nego sa porodicom. Tesko ce neki otac pogledati svoje djeti u oci i priznati mu da je ubio neko drugo djete, cije oci vidi svaki put kad zaspi. Tesko ce se neka zena odvaziti da sa svome muze kaze kako se ne osjeca vise kao zena od kada su joj odstranili dojku. Tesko ce neki tinejdzer koji zna da je sve svojim roditeljima, pogledati iste u oci i reci im kako vec dugo razmislja da se ubije ...

Mi jednostavno nismo nauceni da razgovaramo o takvim stvarima, narocito u porodici. Najteze je razocarati najblize.

Po mom misljenju svaki pacijent na onkologiji bi morao u sklopu svoje terapije da ima ukljucenog psihijatra. Grupne terapije, porodicne terapije, sta god. Ljudi koji u porodici imaju nekog tesko bolosnog ili koji su sami tesko bolesni, precesto se osjecaju kao da su prepusteni sami sebi.
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 11:10:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.