Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li Jovanka ima pravo na dostojanstvenu starost? Ocigledno ne...  (Pročitano 14992 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Stižu dolari
Najava ministra policije Ivice Dačića posle susreta sa Jovankom Broz da će Titova udovica dobiti pasoš može biti rezultat dogovora u vezi sa dve milijarde dolara koje joj je suprug ostavio na računu u Švajcarskoj

BEOGRAD - Pozadina susreta ministra policije Ivice Dačića i Jovanke Broz, supruge Josipa Broza Tita, na kome su se dogovorili da Titova supruga posle više od trideset godina dobije pasoš, može biti dogovor u vezi sa oko dve milijarde dolara koje joj je, navodno, suprug ostavio na računu u Švajcarskoj, saznaje Kurir! Naime, kako tvrdi naš dobro obavešten izvor, godinama se priča da je u periodu između dva svetska rata Tito stekao oko 30 odsto akcija bečkog hotela „Imperijal“, kao i dve milijarde dolara u kešu!

- Uvek se pričalo da Josip Broz Tito ima deo akcija bečkog hotela „Imperijal“, tačnije 30 odsto. Reč je i o ogromnom iznosu u kešu od oko dve milijarde dolara, što je gotovo naučna fantastika za nas. Taj novac se nalazi na računu u Švajcarskoj i verovatno je to razlog zbog kojeg Jovanka Broz već trideset godina nema pasoš - tvrdi naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti. Naš sagovornik dodaje da je i nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević pokušao da se dogovori sa Jovankom o transferu novca u Srbiju.

- Pre deset ili petnaest godina Milošević je pokušavao da privoli Jovanku Broz na neku vrstu dogovora, ali su to bili bezuspešni pokušaji. Sada, međutim, posle izjave ministra policije Ivice Dačića da će Jovanka dobiti pasoš, izgleda da je taj dogovor postignut. Nadalje, zanimljivo je i to što bi Jovanka mogla da obelodani i neke druge nerazjašnjene stvari, budući da je prvi deo biografije Josipa Broza Tita ostao nerasvetljen. Tu se, prevashodno, misli na datum njegovog rođenja, pa da li ima prst ili nema, da li svira klavir ili ne, i tako neke detalje. O svemu tome bi moglo sada da se sazna - tvrdi naš izvor i dodaje da ne bi trebalo zaboraviti ni enigmu u vezi sa Bertom Tičkom, direktorom firme „Jelena“ u Slavoniji.

- On je 13 godina službovao u Švajcarskoj na pripremama proslava 29. novembra, a posle smrti Josipa Broza 1980. godine boravio je u Srbiju pokušavajući da stupi u kontakt sa Jovankom, ali mu je to zabranjeno. Bio je, inače, uključen u transakciju šest miliona maraka koje je fabrika „21. maj“ u Rakovici uplatila preduzeću „Jelena“ u Slavoniji za korišćenje kompleksa bašte Belog dvora, na čemu je insistirala Jovanka Broz - kaže naš izvor i dodaje da bi sada istina možda mogla da ispliva u javnost.   

DAČIĆ:  NISMO  POMINJALI NOVAC

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić u izjavi za Kurir tvrdi da o pomenutom novcu nije bilo reči u susretu sa Jovankom Broz.
- Nisam o tome pričao. Razgovarali smo samo o dokumentima, pasošu i ličnoj karti, njenom statusu i tako nekim stvarima - ističe Dačić.

Izvor: Kurir
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
pa morare to podilit sa ostalom bivšom braćom
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Sony 
Pa koliko ona ima godina ??
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia 6230
 Smile Smile Smile
Koje bre nebuloze.
pa to je za senzacionalisticke price. Licka chobanica, Imperijal hoteli, Svajcarske milijarde.
Tito, koji ako bi puko prstima cela JNA bi gazila sve zivo. Ala mi to lici na njega: daj da drpim koju kintu za stare dane. Smile Smile Smile
To sa nekim finesama to je u redu. Dal je imao na kitu istetoviran kukasti krst. Smile Smile Smile
Kad se Joka udala za njega on je imao samo kozuricu, pa se kukasti krts mozda pretvorio u cetiri ocila.  Smile Smile Smile
Pre ce biti da je ona svirala frulu. Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 831
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
kurir je prevazisao bracu grim.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Jovanka Broz: Živim iz inata

Jovanka Broz, udovica bivšeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, izjavila je da posle njegove smrti "živi iz inata" i da se snalazi kako ume i mora, kao i da je, srećom, služilo zdravlje.

"Kao supruga predsednika zemlje, ali i kao borac, kao potpukovnik i nosilac Spomenice (1941), imam pravo kao i svaki građanin na penziju i imam pravo na odgovarajući smeštaj, a ne privremeni, odakle uvek neko može da me izbaci", rekla je Jovanka Broz u intervjuu "Politici".

Ne može penzija - Tito nije imao platu

List navodi da se Jovanka Broz nije nijednom oglasila od smrti Josipa Broza, 4. maja 1980. godine i da je za Politiku prošle nedelje pristala da prvi put odgovori na nekoliko pitanja.

"Da ne mogu da dobijem Titovu penziju jer nemam dokumenta, a i zato što 'Tito nije imao platu', saopštio mi je u prisustvu nekih nazovi pravnika 12. jula 1982. godine Fadilj Hodža. Nikada nisam dobila bilo kakvo rešenje o penziji", rekla je Jovanka Broz.

Dodala je da je tačno da dobija "neku apanažu", ali da nikada nije saznala "koju i od koga".

Sjaj i beda

"Odmah posle Titove smrti izbacili su me kao kofer iz Užičke 15 (adresa vile u kojoj je živela s Titom), u spavaćici, bez ičega, bez prava da uzmem bar neku našu zajedničku fotografiju, pismo, knjigu, odeću, i bez moje volje 'strpali' u kuću, rekoše privremeno, u kojoj živim gotovo tri decenije", rekla je Jovanka Broz.

Udovica bivšeg jugoslovenskog lidera navela je da je, s jedne strane, za javnost bio priređen veličanstven pogreb njenog supruga na koji su došli "skoro svi državnici sveta da tom velikom čoveku odaju poštu".

"S druge strane su ljudi koji su s mojim mužem poslednjih godina njegovog života radili šta su hteli, takođe i sa mnom, i na kraju me pokrali", rekla je Jovanka Broz.

Ćuti - i budi srećna što si živa

Ona tvrdi da je posle Titove smrti od nje traženo da potpiše papir na kojem piše da sve ostavlja državi, što je ona odbila.

"Rekla sam da to niti mogu, niti hoću jer moram od nečega živeti", rekla je Jovanka Broz i navela da joj je preneta poruka da "ćuti i bude srećna što je ostavljaju živu".

Izvor: RTV
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia 6230
Slagacu nesto, jer je ovo neprovereno.
Negde 1987-e kod Radinca, gde je raskrsnica Kovin Smederevo, kad prodjes Kovinski most na Dunavu, zaustavili su mi kola i vidim prosla troje kola ( sve tri Mechke).
Pandur me je znao da radim u zelezari i pitam: jel to Baja? (Nikola Jovanovic). Kaze, ne bre Jovanka ide kod sestre.
Dakle posle doznam da stvarno je imala sestru (dal rodjenu?) u Smederevu i da je tako isla u posetu kod nje.
Evo sada vidis i apanaza, sto je normalno da ima. Ne razumem zasto ne i penziju, odnosno samo penziju kada kaze da je apanaza mala.Ili sta je to za nju malo?
Ili ne shvata ni dan danas da je bila samo roba. Srpska snajka u bravarovom krevetu, koji je nasledio od Karadjordjevica? Pa znao bravar da treba srpske robe u kraljevskom krevetu, da Srbi ne gundjaju.  Smile Smile Smile
Ona je u sustini bila lek protiv srpskog gundjanja, pa kada je to prestalo da bude trebala je da se presalta.
A mogla je biti tako dobra vrtsa druge robe.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
udovici komunističkog diktatora Josipa Broza Tita
Al su mediji objektivni  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Па већ је речено на почетку теме да прима 90 хиљада динара месечно, сада је то вероватно више од 120 хиљада. И она је незадовољна.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15

Прво су ме избацили, онда деценијама изнуривали

Одупирала сам се да напречац, без ичега, изађем из куће у којој смо Тито и ја живели 35 година, али сам против своје воље напречац доведена у „привремену” кућу која деценијама није одржавана.

После готово три деценије, Јованка Броз, удовица Јосипа Броза Тита, бившег председника СФРЈ, отворила је врата свог „привременог“ боравишта у коме од смрти свог супруга живи сама, изоловано од очију јавности.

Већ на прагу смо могли да закључимо: смишљеним и намерним неистинама о њеном „животу на високој нози“, о грамзивости и великом богатству, већ 30 година се замагљује стварност. А она изгледа овако: Јованка Броз живи без докумената, личних ствари и нерегулисане пензије у једној београдској кући у коју су је преко ноћи, без њене воље, убацили одмах после смрти њеног супруга, који изгледа за преко пола века владавине Југославијом није баш ништа ни зарадио ни стекао.

Споља импозантна кућа, у лепом амбијенту Дедиња, преко пута комплекса Белог двора, унутра личи на све само не на дедињску вилу. Почев од зарђале капије, коју је местимично потпуно „појела“ корозија, преко запуштених и зарђалих баштенских столица и клупа...

Ипак, тек унутра нас је дочекало право изненађење. У зидовима влага, отпали малтер, дотрајале водоводне и електричне инсталације...

– Месец дана после Титове смрти, тачније 10. јуна 1980. године дошао је Словенац Сергеј Крајгер и рекао да ми неће дати да останем у кући у Ужичкој 15, јер ће она бити Титов спомен-музеј. При том ми је нагласио да не смем ништа да понесем из куће. Погледала сам га и помислила: значи, мојих 35 година живота и рада не вреде ништа – присећа се Јованка Броз почетка свог страдања.

Из те куће није смела да понесе буквално ништа, па тако ни своја лична документа, фотографије, чак ни своју гардеробу...

– Долничар, словеначки генерал, у међувремену је наредио да се заплени и моја гардероба коју су држали у некој гаражи или магацину две, три године, тако да је доста тога пропало. Иза тог, зулума, јер то се не може назвати другачије, стајао је Стане Доланц, и све то скупа било је страшно.

Да ли сте тада на било који начин могли да им се одупрете, обратите некоме?

– Кад су та злодела спроводили нада мном, ја сам се, наравно, одупирала да изађем из куће у којој смо Тито и ја живели 35 година. Предлагала сам да останем у кући док се не изврши попис и не направи оставинска расправа – прича Јованка Броз и појашњава: – Титова деца су имала своје породице и домаћинства, па сам сматрала да треба да присуствујем попису имовине јер смо ту живели само нас двоје и ја најбоље познајем и кућу и ствари у њој. Али то нико није хтео ни да чује.

С тим у вези Јованка Броз се обратила писмом и тадашњем председнику државе Цвијетину Мијатовићу, али ни од њега није успела да добије одговор.

– Замолила сам да ме оставе у кући док се то не обави и док ми не нађу неки смештај, одакле ме неће сваки час селити, али није се огласио, није хтео да ми помогне. У међувремену, код мене долази Ставрев (он је био потпредседник владе, пореклом Македонац), са ултиматумом да се иселим у року од три дана, а ако се томе супротставим „имају они и друге мере“, дислоцираће ме, тј. избацити.

Тако се и догодило. Јованка Броз је против своје воље напречац доведена у ову „привремену“ кућу у којој и данас живи.

– Опирала сам се да дођем у ову кућу, али ништа нисам могла да урадим – помирљиво је рекла и додала: – Кућу сам упознала 1945, јер је ту био штаб Гардијске бригаде, док сам чекала да ми направе пропусницу да уђем у Бели двор – била је то лепа породична кућа на лепом месту.

Други пут сам ушла у њу 1961. године уочи Београдске конференције несврстаних земаља, обилазећи, службено, све куће које су биле погодне да у њима одседну гостујући шефови држава. Адаптацију је радила војска. Хтели су да је претворе у хотел, али је после преправке постала ни хотел ни вила. Наиме, адаптирана је тако да између осталог има и три собе и три купатила, како би гости имали своју интиму. Наравно, тада нисам могла ни да наслутим да ће ми једног дана бити „дом“. Сећам се, упитала сам још тада једног техничара кога сам затекла у кући: „Добро кад сте већ уложили паре за адаптацију, јесте ли то правно решили”, на шта ми је он потврдно одговорио и објаснио да им се обратио власник куће, предратни трговац Петровић, и рекао да би хтео да је прода држави, како се око ње после његове смрти не би свађала његова деца, и да су је они, као држава, откупили. Не знам да ли је то тачно, нити имам могућности да то проверим.

Дакле, силом сте истерани из Ужичке 15 и натерани да живите овде?

Да, тако је било, иако ова кућа није подесна да у њој живи једна особа. Опремљена је државним намештајем, а сваки комад има свој број и даје се на реверс, па се тако сваке године и пописује...

Ко је све учествовао у Вашем истеривању?

Као што сам рекла, из Ужичке су ме избацили Крајгер, Доланц, Ставрев и Љубичић, а у ову кућу је касније долазио Фадиљ Хоџа и претио ми, али о томе другом приликом... Кад су ме овде силом спровели и оставили без иједне личне ствари, опкољену са 15 полицајаца, који су били око куће, а у њој никога да ми се нађе, у овој кући су ме, у име председништва, владе, дочекали човек који је имао надзор над овом кућом и још једна жена. Хтела сам да попричам са њима, па сам им понудила да скувамо кафу, али ми је она рекла да у кући нема ни кафе, ни џезве. Ама баш ничега, а као дочекују ме.

Две, три године после човека који је Јованку Броз дочекао у кући, на чело службе долази извесни господин Ружић.

Шта се догађало после тога?

Већ прве зиме у овој кући, ноћу око три, четири сата, пробудила ме је вода која ми се сручила у спаваћу собу. Недуго затим вода је поплавила и подрум. Јавила сам се адвокату Фили Филоти да ми помогне, да се неком обрати да се реши тај проблем. Позвао је човека који је у међувремену на челу службе која води рачуна о државним кућама заменио оног који ме је дочекао, извесног Ружића, који је на тај позив одговорио констатацијом „да измишљам“. Због тога је Фила назвао Бановића, тадашњег државног тужиоца, и рекао му за воду и Ружићев одговор. Тек је реаговање државног тужиоца натерало Ружића да дође. Затекао ме је у подруму у гуменим чизмама... Наравно, поверовао је својим очима, али и поред обећања ништа није урадио. Ето тако је тај Ружић једно време руководио кућом.

Значи, проблем није решен?

Наравно да није. Поново је унутрашњост куће била поплављена водом, с крова. Обавестила сам о томе новог шефа служби, Јањушевића, који је дошао уместо Ружића. Јањушевић је дошао и рекао ми да је купио неку масу или емулзију за кров и да то много кошта. Пошто је био петак, рекао је да ће мајстори доћи у понедељак.

Понедељак је дошао и прошао, па други, па трећи понедељак, али се нико није појављивао. Онда је Јањушевић још једном навратио и рекао: „Знате, ми бисмо вам помогли, али не да Радоњић.” То је онај кога сада гоне због – да ли Ћурувије или Драшковића. Ипак, Јањушевић је био једини руководилац с којим се могло мало разговарати о проблемима и који је, руку на срце, наложио да се замене поклопци на олуцима, али се ништа више није радило, прича Јованка Броз напомињући да су јој сви ти руководиоци репрезентативних објеката стално спомињали велике финансије које су наводно обезбеђивали за њу, односно њене проблеме, али...

– Куда су те паре одлазиле, ја не знам, јер се овде није ништа улагало.

Брозова се још једном срела са Јањушевићем желећи да сазна због чега нису испунили обећање, на шта јој је он одговорио „да за то нема законске основе“, иако му је те послове наложио председник владе.

– После Јањушевића за шефа је постављен, мислим да се звао Мићо Алексић. То је било време Слободана Милошевића, који ми је послао потпредседника владе Југослава Костића, два правника, једног записничара и Алексића. Костић ми је рекао да долази у име Милошевића и о мени говорио све у суперлативима, те да сам задужила ову државу и народ, те да сам на најбољи начин представљала земљу... па ће ми зато ову кућу адаптирати и поклонити. Дао ми је задатак, рок од 15 дана, да се попакују ствари како би се кућа припремила за реновирање, што сам ја и учинила. Поручио ми је и да ће доћи стручна комисија која ће кућу прегледати и проценити шта треба радити, о чему имам документ. После два дана код мене је дошла Цица Кнежевић, која се мени представила као Милошевићев секретар. Питала сам је ко обезбеђује средства за адаптацију ове куће, а она ми је одговорила да то није моја, већ њена брига, и да су средства већ обезбеђена. Рекла је и да ће стручна комисија са архитектом на челу доћи и направити извештај шта све треба да се уради.

Трећи разговор између Јованке Броз и Цице Кнежевић био је преко телефона, кад је нашу саговорницу обавестила да се радови због средстава одлажу за 15 дана.

– Рекла ми је да није наишла на разумевање ни председништва, ни Алексића, али да се нада да ће успети да се договори, а да се ја стрпим. После сам је звала, али она више никада није хтела да преузме везу. Њена секретарица је увек налазила неки изговор, те на путу је, те на састанку, тако да сам и ја престала да је зовем – хронолошким редом прича Јованка Броз и наставља: – Све је то била велика лаж, као и Цицина реченица да ће Слободан Милошевић бити мој донатор, ваљда да не бих протестовала што се у то време Милошевић усељавао у Ужичку 15, где је било много Титових и мојих приватних ствари.

Елем, после Алексића на његово место је постављен Остојић... – ...који се за све време директоровања није ни удостојио да види овај објекат којим руководи. А ја сам из новина прочитала да је купио акумулационе пећи и уљане радијаторе за мене, пошто већ годинама немам грејање, али та грејна тела никада нису донета у ову кућу – прича Јованка Броз, а куда су одлазила та финансијска средства, обезбеђена за њу, она није знала да нам одговори.

Сви ови покушаји да се кућа оспособи за нормалан живот нису уродили плодом. Како која комисија дође, констатује да је лакше набројати шта не треба поправити, него оно што треба, почевши од крова, електротехничких и термотехничких инсталација, канализације, о чему сведоче и два налаза стручне комисије, које случајно поседује и Јованка Броз. Томе треба додати и нова оштећења, настала од бомбардовања 1999. године, кад је недалеко од ње погођен Маршалат. Њена кућа удаљена једва педесетак метара одатле, од удара бомбе померена је из темеља.

– Повремено су долазили неки мајстори, али су проблеми остајали. Не знам да ли нису хтели или нису знали да ураде поправке, углавном ја већ годинама стрепим од сваке кише, јер вода продире у кућу, што преко лоших инсталација, што преко крова или терасе.

Осам година сам стрепила и од зима, јер толико дуго нисам имала грејање. Писала сам о томе господину Мирољубу Лабусу, потпредседнику владе, али ми он није одговорио.

Сазнала сам онда да је на Дедиње стигао градски топловод, али ме нису прикључили, наводно зато што су се војска и цивили спорили око тога ко треба да плати то прикључење.

Долазила су и два бивша гардијска официра код мене и видели да се смрзавам. Пренели су то команданту гарде Ћосићу, а он ми је поручио да ће грејну подстаницу оспособити за осам дана. Међутим, то се није остварило, јер је Ћосић смењен после убиства два војника у Топчидеру.

Писало се да је министар Расим Љајић био први политичар који Вам је конкретно помогао?

За моје проблеме се пре око две године, из чисто људских побуда, заинтересовао министар за људска права Расим Љајић, који је, чим се упознао са стањем у кући, инсистирао на томе да се одмах уради грејање. То је и учињено, за само осам дана, колико је било потребно да се уради прикључак на топловод који је свих тих година био на само неколико метара од ове куће.

Сад је много, неупоредиво боље него кад нисам имала никакво грејање и кад сам зиме проводила у кући у капуту и рукавицама, али нажалост, због неког квара који мајстори нису успели да пронађу, греје се само доњи спрат, а у исто време постоји и проблем са доласком топле воде из топлане, па кубик топле воде дневно одлази негде у темеље.

Али многи проблеми су остали упркос његовом залагању?

Да би се спречило или колико-толико ублажило прокишњавање, влага и мемла, господин Љајић се заложио да се поправе и кров, купатила и уради изолација на терасама. Међутим, ти радови – крпљење крова, санирање тераса – касно су почели, већ је била, зима, па се стање погоршало. Примопредаја радова није ни обављена. Довели су онда другу фирму, која је такође лоше одрадила посао. Ту је затајила госпођа Николић која је тада била руководилац репрезентативних објеката и која никада није дошла да изврши надзор, као што о свему овоме није обавестила ни Расима Љајића, који је на крају закључио да она није учинила ништа. А ја сама нити имам пара, нити слободу да нешто урадим у овој туђој кући.

Да ли сматрате да је све то изнуривање било намерно?

То се види по мом укупном положају. Зар ја једина нисам успела ништа да зарадим, зар ничим нисам допринела за живот достојан човека, пита се на крају бивша прва дама.

-----------------------------------------------------------

Аутомобил ми је дат, па продат

Један од мноштва разлога због којих је Јованки Броз, удовици бившег председника Југославије, ограничено кретање јесте и тај што већ годинама нема чиме да оде из „привремене“ куће у коју је смештена против своје воље, о чему је укратко говорила у свом првом интервјуу за јавност.

Наиме, кад је за „Политику” пристала да први пут објасни јавности зашто већ неколико година не долази да као некад положи цвеће на гроб свог покојног супруга Јосипа Броза Тита, између осталог смо написали и ово:

– Већ годинама немам кола којима бих могла да одем на гроб. Додуше, она која су ми пре доста година повремено била на услузи јесу била стара, али је необично да су на поправци већ неколико година. А ако бих замолила неког рођака да ме одвезе, морала бих то да пријавим и да тражим дозволу...

Ипак, у накнадном разговору смо разјаснили да „њена“ службена кола нису била на поправци, већ продата. Или њеним речима: – Својевремено ми је додељено службено возило марке „мерцедес 230”, које је било произведено 1980. године и тим колима ме је пуну деценију возио Стево Јекић. Онда је избио рат, а Јекић је добио задатак да вози за Унпрофор. Та кола која су мени дата на коришћење, продата су без мог знања 16. јуна 2000. године, а ко је за њих узео паре нисам успела ни до данас да сазнам, осим да је тадашњи шеф гараже био човек по имену Миодраг Николић, а да су на одржавању радили извесни Дане и Живорад.

На место претходног возача дошао је господин Тешановић, који ми је одмах саопштио: „Понудиће вам једна кола, која су са отпада. Ено их у радионици, али ја не могу да прихватим да возим таква кола јер знам да су имала три карамбола, да им је мотор страдао, да им се мешају уље и вода“... Ето, још од тада немам никакво превозно средство, а неопходно ми је, како бих могла да одем и купим хлеб и млеко, или неке друге намирнице, или да одем код рођака и пријатеља у посету… Не могу да путујем градским превозом у овим годинама, а кола себи не могу да купим, јер за њих немам пара.

-----------------------------------------------------------

Моји преци су са Косова

За време Другог светског рата Јованка Броз је остала без своје родне куће, а после смрти мужа, Јосипа Броза Тита, председника Југославије, без адекватног и трајног смештаја. – Нисам ја, што би рекао наш народ, репа без корена. Моји преци потичу са Косова, тачније из Призрена и Пећи. Пошли су отуда још пре Косовске битке, путовали су преко Црне Горе и Херцеговине и дуго су се задржали у Далмацији и онда населили у Лику 1482. године. Спомиње се тада да су се населили у Личком Новом, крај Госпића. После тога долазе на Крбавско поље и оснивају село Пећани, коме су дали име по свом завичају и опевали га у песми „да их жеља мине и стари спомен не изгине“. То село и данас постоји, али су га 1941. године запалиле усташе. За моје време било је у селу око 150 домаћинстава, а сада их има само неколико – прича Јованка Броз и наставља: – Кућу где сам се ја родила спалили су Италијани 1942. године, јер је ту дуго био њихов штаб. Били су окупирали Лику, а како је моја кућа била велика, користили су је као штаб, а кад су одлазили, запалили су је. Друге две куће које је имао мој отац, а кога су звали богати Американац, запалиле су усташе. Село је данас остало, кажем, с неколико кућа. Мој предак Тома Будисављевић, православни прота, прадеда је Николе Тесле, по његовој мајци Ђуки. Добио је француски орден части који му је лично Наполеон ставио на груди 1811. године. Тада су били ратови, па су личке регементе ратовале за Наполеона.

Тома Будисављевић је познат по томе што је до подне служио свету литургију у цркви, а по подне као мајор са својом војском чувао и бранио границу, а окупљао је људе по селима и борио се против унијаћења, покрштавања, објашњавао им зашто не треба то да раде и то је, по мени, његова највећа заслуга. Моја дична старина био је и изумитељ. Својим рукама је направио запрежна кола, па је и по томе био познат. Изузетан и необичан човек.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.